Покажи Публикации - zoomaniak
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 11
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Adobe flash проблем - всичко забива... -: Jun 10, 2011, 16:09
zoomaniak, за firefox защо не използваш добавки като flash block или no script? С тях става доста по-приятно, наистина си пускаш флаша/скриптовете само там, където искаш и няма друг начин, без да сменяш браузъри. А сигурно и за Ghrome има някакви подобни.

Кой да се сети? Много ти благодаря. Ще тествам - задействах по 1 "предпазен клапан" и на двата браузера. Времето ще покаже. Благодаря ти за съвета.

@Ekspert - извинявам се. Няма да се повтори.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Adobe flash проблем - всичко забива... -: Jun 10, 2011, 15:44
Аз си реших много хитро проблема  [_]3 спрях флаша на Хроме браузера ми - плъгина и още куп щуротии, които само са за гъзария и нещата от сутринта са невероятни. Няма релог-няма забиване-няма загряване на процесора.

А оставих на мозилата флаша и ако нещоооооо толкова ми е зор да го ползвам отивам на мозилата. Там увеличих по дефоулт върнах кеша да е на 50 или на 100 го направих направо мегабайта. И там нещата заспаха.

Много съм доволен. като флаша е ебан - нема го ползвам.

С Федора 15 съм
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: RQ: Photoshop alternative за линукс -: Jun 08, 2011, 22:06
В дясно си е всичко.

Прати ми на: stamen.stamenov@gmail.com - задача - демо задача и ще ти я направя. Като ще сейфна стъпките - за да разбереш всичко.
4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: RQ: Photoshop alternative за линукс -: Jun 08, 2011, 21:55
Цитат
А ако искам след 5 дни да го променя?

Само не ми казвай, че не си знаел, че PSD формата го има и в двете програми!!!!!!!!!  [_]3 [_]3 [_]3
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: RQ: Photoshop alternative за линукс -: Jun 08, 2011, 21:45
не ползвам gimp е липсата на layer effects

http://registry.gimp.org/node/186

Това не ти ли е помогнало?
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: RQ: Photoshop alternative за линукс -: Jun 08, 2011, 21:32
Цитат
На мен ми е интересно колко са всъщност хората (тук, по света), които имат перфектни познания и опит и с двете програми, за да направят обективно сравнение? Понеже има разлика между "опитах се да направя това, но не успях да намеря как" и "това няма как да се направи", или "знаех как да го направя, но резултатът беше лош", или "знам как се прави, но нямам нужните умения". Спорът на идеологиите (свободен софтуер срещу това, което всички гурута сочат за най-добро) не е излишен, но надали ще промени нечие мнение.

Аз. Ама как да ти го докажа? Видео ли. Или да идваш до офиса ни. Скриншотове ли - кажи какво да ти напиша; опиша и т н...

Снимам от 16 годишен с профи фотоапарати. Набор съм 1978г. През цялото време ми надуват главата, че фотошопа бил незаменим в обработката на дигитален файл в ч-б. Тоест конвертиране. Това е голема тъпотия. Въпроса е, че дори между двете програми, за един и същ инструмент има разлика и то много тънка в настройките на инструмента примерно. И още по-голямата тъпотия е, че тези настройки ги ползват 0.05% от великите BG фотографи. Но обичат да правят спорове на нива, които не ползват, но са чели.

А тонажа-тонирането е много тънка работа и е 99% авторско виждане.

Колкото и плъзгача да ползваш - ако окото ти няма тренинг; ако инструмента ти е непознат - пак ще кажеш Gimp е боклук.

Това с Gimp или фотошоп е направено

7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: RQ: Photoshop alternative за линукс -: Jun 08, 2011, 21:22
Цитат
Защо всички купуват photoshop? Сигурно са непросветени. Айде мерси...

Хора. Говорим само за бизнес на ниво фотошоп. А на ниво Gimp говорим за икономии?

Отидете в едно дизайнерско студио и попитайте защо не ползвате Gimp.

Отговор от управителя:

- Ами дори не знам какво е това?

Това е? Фотошоп се е постарал да го опознаят слепите. Gimp го опознават тези, които виждат като слепите +++ още 6 нива над тях. С пипане?
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Adobe flash проблем - всичко забива... -: Jun 08, 2011, 21:16
И при мене поне 2-3 пъти на ден ме праща до релогване - тъпотия.
9  Преводи / Преводи на документация / Re: Fedora на български -: Jun 07, 2011, 16:34
Не мога да слагам сурови текстове където и да е. Румяна е просто с професия преводачка. Неразбира от линукс, но се старае. Работи за мен, когато имам нужда от преводи - тъй като споделих, че съм зле с езика.

Ако мислите, че моят подбор на преводи е погрешен - може да ми подавате вие линкове. После суровият текст го редактирайте - вие все пак разбирате повече от нас.

Аз така просто се опитвам да помогна на общността - защото тя помогна на мен в труден момент, в много труден момент.

Споделих, че не мога да поемам повече задачи...и чрез форума ми е по-лесно. А и вече се вижда, че си има особености в превода - но те се усещат от вас, не от Румяна или мен.

В свободното си време чета преводи и статии. Това е. За да се уча - ето и още книга не съм си поръчал. Шантав труден свят е всичко около нас.
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: RQ: Photoshop alternative за линукс -: Jun 07, 2011, 08:12
Е та GIMP е точно за тия неща, които си изредил - ретуширане, оразмеряване, рязане, добавяне на текстове, ефекти и рисуване на грозни икони за gnome. Ако ти трябва такъв редактор - gimp е повече от достатъчен. Вече ако си изкарваш хляба с графичен дизайн - забрави, но така или иначе тези хора не питат за алтернативи а просто си плащат за най-доброто.

Всичко е до платените плъгини и ефектите с тях. Или до авторската фантазия. Също е много важно и правилната комбинация между плъгините. Това създава илюзията, че Фотошоп е най-доброто.

Но ако забравим за тези "външни услуги" и сравниме инструмент по инструмент какво има и в двете програми откриваме, че има едно и също с известна доза глезотия към потребителя.

Графичните дизайнери всъщност ползват Фотошоп като телепортация към платените плъгини, които са произведени от фирми, тясно специализирани в програмирането на такива плъгини. Ако някоя фирма си плати за производството на размазващи плъгини под GIMP ще постигне същият ефект.

Другото са правилно калибрирани професионални монитори и принтери последен клас. Всичко това създава илюзията, че Фотошоп прави всичко. Ами не е така. Един работен ден на един графичен дизайнер преминава в работа с плъгини и ефекти. Взима се под внимание и желанието на клиента.

Напоследък яко се бърка арт изкуството с графичният дизайн. Арта идва дори от външни продукти като Таблети - и още готини щуротии, които просто се визуализират на екрана ви през фотошопа или GIMP се тая.

Въобще около фотошопа има много заблуди. Той не е нещо невероятно - просто една програма. Като купиш плъгин с ефект за 2 000 долара - еми да всички ще помислят, че горящата полу-гола жена усмихваща се еротично и пиеща горяща бира е направена на фотошоп. Ами не - просто плъгина е направен за Фотошоп. Процеса е преминал през Фотошоп и това е.
11  Преводи / Преводи на документация / Re: Fedora на български -: Jun 07, 2011, 07:41
https://fedoraproject.org/wiki/Tools/NetworkManager

Инструменти/NetworkManager

NetworkManager

NetworkManager осигурява автоматично откриване на мрежата и конфигуриране на системата. Веднъж активирана, услугата NetworkManager също следи за мрежовите интерфейси, и може автоматично да превключва на най-добрата връзка във всеки определен момент. Приложенията, включващи поддръжка на NetworkManager могат автоматично да превключват между режими онлайн и офлайн, когато системата се свърже или загуби връзка с мрежата.

Тези инструменти да най-полезни за модерни лаптопи, при които потребителят може да превключва между безжични мрежи, и да се включва към множество жични мрежи, но NetworkManager предоставя също и характеристики, които са от значение за стационарните компютри. Настоящите версии на  NetworkManager поддържат модемни връзки, и някои типове VPN. Разработването на тези характеристики продължава.

NetworkManager изисква Fedora да има драйвери за жични и безжични интерфейси на компютъра. Много производители на модеми и безжични устройства предоставят ограничена поддръжка за Linux. Може да е необходимо да инсталирате допълнителни драйвери или вграден софтуер на вашата система Fedora, за да активирате тези интерфейси.

Най-напред драйверите

NetworkManager може да работи само с мрежови интерфейси, щом съответните драйвери, щом съответните драйвери са инсталирани правилно на Вашата система. Презаредете Вашата система след инсталиране на нов вграден софтуер или нов драйвер, за да гарантирате, че промените ще влязат в сила.

Активиране на NetworkManager във Fedora
Чрез командната лента


Процесът на инсталиране на Fedora автоматично осигурява NetworkManager. За да го активирате, въведете следните команди в прозореца на терминала:

1. Задайте основната услуга да се стартира автоматично при зареждане: su -c '/sbin/chkconfig --level 345 NetworkManager on'
2. Стартирайте услугата: su -c '/sbin/service NetworkManager start

За всяка команда su, въвеждайте парола root.

Чрез графичен интерфейс

Стартирайте програма system-config-services, въведете Вашата парола root и активирайте услугата NetworkManager за ниво на изпълнение 5.

Особености при използването в Gnome

Иконата на NetworkManager автоматично се появява на вашия десктоп, щом услугите бъдат стартирани. Ако услугата NetworkManager е активна, то тогава иконата се появява всеки път щом се логнете на вашия десктоп.

NetworkManager също съхранява всички кодове за достъп в приложенито gnome-keyring manager. Ако бъдете приканени да въведете парола keyring след логване в системата, то тогава продължете да четете. Ако паролата Ви за логване и паролата keyring съвпадат, то тогава има създаден инструмент за отваряне на keyring при логване. Пакетът се нарича pam_keyring. За да конфигурирате Вашата система, най-напред инсталирайте pam_keyring с yum:
su -c 'yum -y install pam_keyring'
След това трябва да промените Вашия /etc/pam.d/gdm файл.
su -c 'gedit /etc/pam.d/gdm'
Добавете следните редове:
auth    optional    pam_keyring.so try_first_pass
session optional    pam_keyring.so

Редът, в които тези редове са разположени в този файл е важен, тук даваме копие от операционната система:

#%PAM-1.0
auth       required    pam_env.so
auth       optional    pam_keyring.so try_first_pass <---
auth       include     system-auth
account    required    pam_nologin.so
account    include     system-auth
password   include     system-auth
session    optional    pam_keyinit.so force revoke
session    include     system-auth
session    required    pam_loginuid.so
session    optional    pam_console.so
session    optional    pam_keyring.so <---

Сега презаредете компютъра. След логване keyring ще се деблокира.

Промяна на паролата keyring
Ако вашата парола keyring е различна от вашата парола за логване, ще бъдете приканени да я въвеждате всеки път при логване в компютъра. За да „уредите” това, вижте по-долу:

Fedora 10 or older

Ако работите с Fedora 10 или по-стара версия, трябва най-напред да инсталирате следните инструменти:
su -c 'yum -y install gnome-keyring-manager gnome-keyring pam_keyring'

След като сте инсталирали pam_keyring и gnome-keyring, ще трябва да излезете от системата и отново да се логнете. Тогава можете да стартирате

/usr/libexec/pam-keyring-tool -c

за да промените паролата по подразбиране. Като алтернатива сега можете да промените паролата чрез инструмента gnome-keyring-manager. Изтеглете и инсталирайте gnome-keyring-manager. След това маркирайте keyring и изберете Промени парола Keyring (Change Keyring Password) от меню Keyring на gnome-keyring-manager.

Fedora 11 и по-нови версии

Във Fedora 11 и следващите версии Seahorse Encryption Key Manager е заменил gnome-keyring-manager. Можете да инсталирате Seahorse чрез Добави/премахни софтуер (Add/Remove Software) или от командната лента:

su -c 'yum -y install seahorse'

След като сте инсталирали Seahorse, ще откриете иконата на тази програма със заглавие „Passwords and Encryption Keys” (Пароли и кодове за достъп) в папката от меню Applications...Accessories (Приложения…. Принадлежности). За да промените паролата по подразбиране на keyring, стартирайте Seahorse, след това с щракване върху десния бутон на Passwords:login (Пароли: логване) в горната част на Passwords и изберете Change Password (Промени парола).

Специфична информация за KDE

За да контролирате NetworkManager аплет на системния трей, трябва да инсталиране и стартирате програмата knetworkmanager от пакета със същото име. Кодовете на различните мрежи се съхраняват автоматично в системата за съхранение на пароли KDE kwalletmanager.

Преводач: Румяна Ангелова
12  Нетехнически теми / Коментар / За четенето на сканиран текст -: Jun 06, 2011, 21:18
Искам да попитам дали има за Линукс - приложение - програма и т н. проект, който да е решил този проблем.

Сканираш парче от вестник. И програмата вади текстта в някакъв текстов формат и т н.

Разрових се в интернет, но това което открих са неща произведени за UK-EN текстове. И май няма за български текстове.

А ако наистина няма - искам да попитам може ли да предложа някой да напише. Все пак незнам колко ще е по оферта това начинание - НО бих го подкрепил финансово. За да мога и аз да ползвам тази възможност и всички останали мои сънародници.

И тъй като неразбирам много от Линукс - надявам се темата ми да е добре оформена. И да разберете идеята ми - предложението ми.

А ако пък вече има такова приложение с BG възможност за разчитане на текст под Линукс - сметнете темата ми за ненужна и я премахнете. Ама ако може преди това да дадете линк към приложението-софтуера и т н...

 [_]3
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: RQ: Photoshop alternative за линукс -: Jun 05, 2011, 20:20
Цитат
Погледни на него като на нова програма с нови възможности.

Важно е да се знае, но никой не е писал за Gimp или поне аз не съм намирал сериозен Туториълс, че основата на фотошопа е пренесена и в Gimp.

Под "основа" имам в предвид основни бутони, които са важни ключови точки и за двете програми, без които точки не става никаква обработка.

Въпроса е и как е решен проблема с интерфейса. То няма проблем де. Просто са две коренно различни решения. От различията идва и "мълвата", че Gimp не е по-добър от Фотошоп.

Но като вземем файкта, че Фотошоп професионално се ползва само от хора с образование и знания и айде да го подминиме този факт. Да отидем на ниво - "семейно ползване" или така нареченото Потребителско ползване. Там никой няма да усети разликата - АКО си познава бутоните и инструментите. Дори работят същите клавишни комбинации и при двете програми.

Убеден съм, че и на профи ниво няма коренна разлика. Но там нямам тестове. Но за направата на един плакат на ниво БИЛБОРД няма голяма сложнотия. Проблема идва от ефектите и някои по особенни инструменти. Ефектите се купуват по принцип и са ценна стока - ресурс. Инструментариума е даденост.

Даже Gimp има по дефолт едни на пръв поглед стнранни инструменти, които пък въобще не са позиционирани във Фотошоп или са заврени в кучи гъз в менютата. А са широко ползваеми и незнам защо са решили във фотошопа да ги ръгнат някъде дълбоко.

В общ план.... Gimp е по-интуитивен заради десният бутон. Десният бутон се помни най-лесно. От него се раждат заучените кликания - тъй като операциите са повтаряеми и до 3 дни помниш как да местиш лиър върху лиър и да им сложиш и сянка дори с примерно 12 клика.

И т н.....повече сякаш е помислено за ОКОТО на ползвателя на програмата. Това "скриване" дава илюзията, че Gimp е орязан и непълен - странен и дори непотребен.

Абе незнам....
14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: RQ: Photoshop alternative за линукс -: Jun 05, 2011, 11:10
Никога не съм имал проблеми с Gimp. Визирам елементарно ниво. Наскоро дори тествах работа с layеr. Направих това, което преди съм правил ежедневно с Фотошопа. По-сложни тестове не съм правил.

Но на елементарно ниво никой не би трябвало да има технически проблеми. Но пък и незнам как дистрибуциите се отразяват на Gimp - по пътя на логиката трябва да се държи еднакво при всяка дистрибуция.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Питане от абсолютен новак! -: May 31, 2011, 21:20
SATANIC_SOUL

Искам първо да ти благодаря за линковете.
Второ искам да ти благодаря искернно за това, че си редактира поста - мнението. Много ме нарани това твое мнение, но това е живота. Просто го приемаме или спираме да го живеем.

Не те познавам - не ви познавам. Познавам точно 3ма в този форум.

И искам да ти - споделя важни неща.

Единственото нещо, което нямам е време. Вечерно време отделям за да опознавам Линукс, но това е нищожна част от всичко. Адски съм скапан вечер; очите ме болят - схванат съм; мозакът ми е преуморен и не става нищо. Адски ми е трудно - но се боря.

Времето ми е враг! Да сега само се оправдавам - но наистина ви моля да ми повярвате - НЯМАМ ВРЕМЕ да науча всичко. Движа се по график - всичко е планувано и разграфено. Шибана карма! Колкото и тъпи въпроси да ви задам на вас знаещите, то те не са родени от моят мързел.

Всяко кликане е частица време. Всяко изчакване да се зареди резултата в търсачката е частица време. Седнете и започнете да умножавате от 20:часа до 23 часа как да намеря време за целято ми незнание. Как? Просто не мога.

Помогнал съм на хиляди хора да се научат като им пръцка хамстера какво да правят. Сега търся в тази ебана тема помощ за моето незнание.

Просто не е нужно да се гаврим един с друг. Това е. Предполагам, че няма да задавам повече въпроси в тази тема - не ми е гот да гледате на мен като на някой мързел. Но съм адски преуморен и разчитам на добротата на хората. Иначе всеки може да е вълк.

Имаше една народна приказка за мечката - раната и лошата дума.
Страници: [1] 2 3 ... 11