Снощи успях да сътровя една голяма глупост. На един сървър със Slackware инсталирах Gentoo. Рестартирах го, и, честитка. Бях забравил да сложа root парола. Сега в него няма влизане, освен с потребителските акаунти, които бях копирал от старата инсталация. За нещастие компютъра не е вкъщи, а на тавана, ключа от тавана е в човек, който не е в България. И ми се налага да го пробия.
'>
За съжаление ядрото е най-новото и няма известни пробиви и софтуера на него, също (има пуснати само ssh, spamd, vixie cron и syslog-ng). Тоест, това, което искам е близко до невъзможно.
Все пак ми хрумнаха следните идеи:
1. В /home има инсталират Slackware. За съжаление chroot не иска да работи като обикновен потребител и не мога да се възползвам. Но във въпросната инсталация имам пълен достъп, ако някой може да даде идеи, как да използвам това…
2. Установих, че съм зарязал / с права 1777.
'> Щеше да е прекрасно, ако бяха 777, щях да преместя /etc и да сложа нов shadow, но sticky bit-а ми пречи. Някой има ли идея, как да се възползвам от пълен достъп само до /, без да мога да пипам по поддиректориите, или да ги местя?
На въпросния компютър ми е пощата, web сървъра (по който повод не ми излиза аватара), които не мога да пусна по никакъв начин в момента.
'>