То че си е въпрос на личен избор - да, вярно. Че е въпрос до голяма степен на морални категории - да, вярно. Обаче, преди да избързвате да давате едностранчиви мнения, поне се замислете за някои неща.
Какво съдържание се обменя чрез bittorrent протокола? Предимно софтуер, музика, филми, нали?
Сега, от морална гледна точка какво точно и кого точно се ограбва?
Нека започнем с изпълнителите на музика. Разпространителите много обичат да споделят където могат тезата, че filesharing-a ограбвал горките изпълнители и пречел на развитието на индустрията. Ще разгледаме случаят в България на първо време, където същите тези "автори" се свеждат до силиконките на Пайнер, групичката около БГ Радио, както и шепа рапъри. Вярвате ли, че приходите им се формират от продажба на музикални носители? И каква част от тях е от концерти и участия, рожденни дни, сватби на разни величия и т.н? Просто питам. А там, на запад, един такъв "творец" взема хиляди долари само и само да отговори на няколко въпроса за някое списание. Вземат милиони от турнета. Тези, които им държат правата, изкарват други милиони само от преотстъпване на права на клиповете и песните за телевизии и радиа. МТВ например им е един добър клиент. А, да, а "ограбените" автори вземат до 5% (!
'> от печалбата от всеки един продаден диск. Сега ми кажете кого ограбва аудиопиратството - авторите или един загиващ бизнес, който не може да се нагоди към новите условия?
В интерес на истината, точно Интернет и файлшеъринга върши много добра работа за изпълнителите. Защото телевизии като МТВ имат все по-западащ рейтинг, а Интернет е идеалната среда за популяризиране и реклама на същите тези изпълнители. Защо онзи богат гей Елтън Джон например си пусна цялата дискография за безплатно теглене? Не го ли е страх, че така го "ограбват" ? Просто питам.
Преминаваме към филмите - не мисля, че торънтите по някакъв начин убиват индустрията, тъй като един хубав филм би било престъпление да се гледа на 17'' LCD, вместо в кино. Договорите с кината, с телевизиите и т.н. носят огромни приходи и това няма да се промени. И точно торънтите са един контролен елемент в цялата работа, това, което внася качество. Защото никой няма да отиде на кино за някакъв бозав филм. Защото например, ако си купя развален салам в супермаркета, аз мога да се оплача и да го сменят. Ако изгледам някой филм с прекрасен трейлър и отвратително реализиран, никой няма да ми върне парите. Защо тогава трябва излъганите хора изкуствено да генерират печалби за калпави продукти? Просто питам.
И накрая - софтуера. Мисля, че трябва да се прави голямата разлика между употреба с комерсиална и такава с некомерсиална цел. Ето например напълно функциониращи версии на софтуера на Оракъл се теглят НАПЪЛНО безплатно от сайта им, стига да ги ползваш за девелопмънт цели. Production лицензите обаче се движат около 40000 долара, това на двупроцесорна машина. Сами разбирате, че компаниите не разчитат на печалби от домашни потребители. Нито някой българин, нито някой американец ще си купи Oracle RDBMS за production базата си на сървъра в мазето...на скромната сума от една годишна заплата. Някой моралист естествено даде довода с Autocad (не е ли малко изтъркано вече?). Обаче напълно функционираща 30-дневна trial версия се тегли свободно от сайта им. След деинсталацията й, може наново да си я инсталираш и да я ползваш 30 дни. Мисля, че от Autodesk въобще не са прости и много добре знаят за това. В интерес на софтуерните компании, особено такива, които разработват специализиран софтуер е максимално много хора да са запознати и да ползват софтуера им. По този параграф, много големи корпорации си имат и обучения, и сертификационни програми. Безплатни, напълно функционални версии на софтуера им за download за некомерсиални цели е нещо, което е в техен интерес, а не някаква си там прищявка. Това помага да печелят пазарен дял и е в техен интерес.
Има една компания, която със сигурност не следва тези практики...поради алчност. Името й няма да споменавам.
Ефективен контрол над лицензиите на софтуера може да се извършва единствено върху юридически лица, никоя държава не може да оправдае човешките ресурси и бюджета да държи под контрол цялото население дали било ползвало *легален* софтуер..за собствени цели, от които освен опит и знания, не печелят нищо материално. И има една друга страна, нека оставим настрана доколко са оправдани са разни юридически неиздържани нареждания от страна на полицията върху интернет доставчиците. Ако случайно някой е решил че тази бедна държава има ресурсите да държи под контрол какво било ползвало населението, то аз не съм съгласен да плащам данъци, за такива глупости. И имам пълното право и да протестирам, и да искам кадрови промени. Вие как мислите?