« Отговор #53 -: Nov 03, 2014, 14:30 »
Сетих се, онова се казваше whats app или нещо такова. Аз skype по принцип използвах единствено през 2006-та, за да се свържа със състуденти. Но после взехме да си пишем на служебните пощи и така до днес. Нещо като пощенски списък, ама в ръчен вариант. Ако помня добре, последно го ползвах през 2009-та на едно Eee, за да си говоря с Ечеверия. Смешното е, че по онова време той още си живееше тук.
--------
Едмън, че съм ненормален, не ми е необхдим външен човек да и го казва. Майка ми ми го каза преди 18 години, но ей ме на, още съм тук, не съм хванал шуштака. Проклетите черни гологани, трудно се губят. Помислих си, че може би значи нещо подобно. Преди Есперанца имах друг любим клиент за xmms2, който беше Insane. Но това все още не отговаря на въпроса ми, какво искаш да кажеш. В кой точно от дадените примери, трябва да се разпозная?
Неща, които не бих казал на живо, но тук бих написал? Ами опасявам се, на живо, няма с кой да си ги говоря. Моята среда е от нормални хора. Хора, които например никога не са чували за Sun, не знаят какво е Ubuntu, пука им, че онова шаренкото (Хром) зарежда много по-бързо от „е“-то (ievil 8 ) spybook. С нормален човек мога да си говоря за времето, мога да си говоря за онази кокошка Мая Манолова, мога да си говоря за актуалното музикално състезание, но не мога да обсъдя, защо се провали NeWS. С повечето хора тук също не мога. Но пък тук мога да се оплача, че find ми е сложен и затова го заменям с grep и locate. Навън, ако спомена, че „грепя“ нещо, няма да ме разберат.
Кое е лудост? Че е възможно след петнадесет, двадесет години, ГНУ/Линукс да не е водещият Юникс? Преди 1997-ма имаше ли поне един човек в Б-я да беше чувал за Линукс? Аз съм срещал само да го споменават в една статия от 95-та, като основна тема на броя беше, че ДОС не е мъртъв, а 286 е неспасяем и трябва да си поне на 386DX. Но не си я спомнях. След години щях да се върна на този вестник да го препрочета. Но само след няколко години щяхме да сме хиляди. С навлизането на Интернет у нас и ГНУ/Линукс неуморно си проправи път.
Дали ще има изобщо компютри в сегашната им форма? Ще го има ли триклетият Интел? Ще я има ли Жаба? Кой може да го прогнозира?
Аз през 1999 определено нямаше да мога да прозра, че след десетина години вече irc ще е повод за гордост, а не за обиди в кич и чалгария. Помниш ли Весо, какво ги правеше хората тук? И ако тогава „големите мъже“ са ползвали системи като BBS и Fido, а ние простосмъртните irc, то каква е гаранцията, че „големите мъже“ няма да започнат да ползват социални мрежи, което да е страшно демоде към онзи момент? Още днес от няколко години хора като Торвалдс, Пьотеринг и Карстен Растермена са много активни в тях. Дори подозирам, че на Линус му плащат за тази работа.