Постскрипт е открит формат и всъщност е растерен.
Мисля че е 90% векторен, но може и да има и елементи на растерни изображения. Нали има и PS шрифтове на адобе.....Те какво са - векторна графика само че с криви от трета степен за разлика от TTF където кривите са от 2-ра степен.
И PS и братчето му PDF и HPGL Са все векторни формати обаче са предназначени за крайно представяне - за крайно изобразяване. Независимо дали е на екран или на хртия. Те въобще не са подходящи за редакция, запис, работни файлове.... Да сте видели някъде редактор за PS. същата работа е и HPGL. Може да се изобрази на екрана (има viewer-и) може да се изчертае от устройство.... ама за работа? Просто няма да има възможностите, необходимите тагове, опциите от които една CAD система се нуждае да запише вътре в файла.
Затова големите CAD програми, 3Д редакторите си ползват техни собственичски и ужасно затворени формати- за да може да записват вътре всичко от които един чертеж се нуждае. Ако някой си мисли че може направи програма която да работи и да отваря файлове на аутокад жестоко се лъже.
И сега големият въпрос е (който въобще не ми е ясен): Има ли в света отворен кад формат??? който да позволява запис на всякъкви инженерни параметри, че дори и 3d обекти?
За 2д мисля че SVG е решение - понеже са само 2d обекти......Ако ли пък нещо допълнително трябва една програма да записва вътре.......предполагам че SVG може да позволява и custom наДстройки............... Това е проблем който може да се разреши еднозначно като се изчете цялата спецификация на SVG видят му се всички възможности и се видят точно нещата използвани от шивашкият бизнес дали могат се вместят вътре.
Та backinblack ети ти ребром въпрос: в какъв формат ще трябва да записва чертежите твойта програма.