Физици обявиха резултати, увличаващи доказателствата за нова фундаментална физика
Не осъзнавам, какво точно четох в тази статия, защото съм стабилно тъп.
Но отдавна настоявам, че фундаменталната наука ѝ е време да мръдне, защото се е превърнала в религия — система от догми.
Преди време¹ гледах интервю с един пич от IBM. Та той обясняваше, че те са много напред в квантовите компютри. Но по-интересното беше, че обясняваше за един друг човек, българин, който докато си бил при баба на село и ял мекици, преобърнал цялата квантова физика, каквато я познаваме. Прибрал се в Лос Аламос или там дето беше и взел, че го доказал. Тоя младеж няма тридесет и пет, но догодина със сигурност щели да му дадат Нобелова награда за Физика.
За съжаление интервюиращия не разбираше нищо и затова интервюирания не даде подробности. Но, като да е счупил едно от най-важните неща — Закона за неопределенността. И, ако това наистина е така, определено сме на прага на революция в тути-кванти и съвсем скоро трябва да забравим всичко, което си мислим, че знаем за компютрите.
п.п. Ремо, тия ми ти пусти комари ги видях още на един от първите TED. Те, кога бяха? 2009? 2010? 2011? Там някъде. Но се опасявам, че и към тях съм силно скептичен. Едно към едно ми прилича на принципа на хомеопатията или както по-често е наричан на ваксинацията: Давай тук да залъжем природата, тя е проста и номера ще мине. Въобще не съм убеден, че това работи в дългосрочен план. Никакъв шанс да работи.
===
¹/ Скоро беше да речем месец, но ми се губи.