Не се включвам много, много по теми за hardware, защото някъде преди около десет години си купих последният процесор, който съм ползвал настолно. Е видео-ускорител по-скоро съм купувал, че детето искаше да играе. Хубаво, ама се пробва да го насили (overclocking), изгоря и сега не играе.
Скоро ми купиха нов компютър, за да установя, че май за тия десет години не се е променило нищо. Аз съм спял, ама и прогреса в настолните машини е спял.
Машината дойде с DDR3. What? Същата е и на онзи Атлон (или май беше Оптерон), който казах по-горе. На 1 600 МХц. Добре признавам, не помня, ама ми се върти 1333 за моя. Общо идва с 4 ГБ. Моята машина беше с осем.
На процесора прочетох… Pentium. WTF? Какво стана с Core? Онази машина дето споменах, че играе сина, е Core 5, а на другия (като моята на десетилетие и малко) е Core 3. Какъв е тоя Пентиум и от де дойде???
Да, знам, че цифричките на ядката не са генерации, а броя „блокчета“ откъснали се от сърцето на Интел да сложат върху
атомчето. Че i3, 5, 7 са си от самото начало до днес.
Честотата е три, на моя 3,2 или 3,4. Но тук знаем, че честотата от много отдавна не е растяла и всъщност чисълцето в днешно време е подвеждащо. Нещо на две и осем днес може да е много по-бързо от нещо на три и шест преди.
Хъм. Да. Гадния w10 все така си зарежда по половин час.
https://youtu.be/heyGtgdfN7A?t=268
Да разбирам, че това се прави с цел да ни е „зелено“? Когато трансформираш променлив в прав ток, имаш много повече загуба от това директно да променяш волтажи на прав ток? Сигурно е логично. По „Физика“ едвам издеаних и почти нищо не помня.
Между другото, която и да е инсталация на Invidio.us/Piped да отворите, ще видите този Линус най-отгоре. Така е откакто съществува Invidio.us. Даже съм му гледал няколко клипа. Изглежда Гългъл определя потребителите на тези услуги като техничари и затова им праща такива „набиращи популярност“. Не се появява само на японски, корейски и подобни инсталации.
Интересно е, че в клипа се спомена BTX. А това е стандарт на повече от двадесет години. Ще възраждат нещо толкова древно? Защо? И как си представят да заместят целия този парк от ATX? Не помнят ли, какво стана с Itanium? Тук е същото. Има прекалено много наследство.
Това с кабелите наистина понякога е проблем. Обикновено има и друго решение, но все пак. Ама щял си да може да закачиш само четири диска, пък в момента си имал осем. Ами и в момента си ограничен от броя SATA. Евентуално може с някаква платка да добавиш. Не съм го виждал, но сигурно има нещо китайско за целта.
Та и досега дъното ти е определяло колко диска може да закачиш. Ако пък толкова искаш да ги разшириш с някаква, допълнителна платка, то и допълнително захранване ще си вземеш. ATX не е отменян от производство и ще го има още дълго време. Даже съм виждал кутии дето има място за две захранвания. Редки са, наистина. Това е нещо по-разпространенно при сървърите.
Засега бил само този ASRock. Ще видим и какви други дъна ще наизлязат. Докато дойде време да си купя дъно, сигурно ще има стандарт 24 волта, де да знам. 12 ми се вижда малко за настолна машина. Лаптопа от който пиша (Dell) е на 15. Стария ми Thinkpad шестнадесет ли да беше. Вярно някакви измислени асуси, ацери, леновота са на по 12. И все пак, къде е лаптоп, къде е настолно чудовище. Нищо, че за видеото има отделна линия на захранване.