Автор Тема: Крашващи се 13-та и 14-та серия процесори на Интел  (Прочетена 1377 пъти)

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3445
    • Профил
За това чухте ли?

intel 13th 14th gen cpu crashing

това е още от декември 2022. Първо геймарите са почнали да се оплакват, но сега явно, последните седмици проблема се раздухал много.
С други думи масово дефектират процесори.

https://youtu.be/Z2p3MpPgKAU?si=_i53Uu3vyCyCSk9e

https://www.youtube.com/results?sp=mAEA&search_query=intel+cpu+issues

« Последна редакция: Aug 07, 2024, 23:58 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 6447
    • Профил
Да, не е от скоро.
Учудвам се, че мина толкова време, преди да се раздуха така.

Нещо грешно има при пресмятането на напрежения и материали. Нещо прегаря в тях.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 3509
    • Профил
иНтел срещу АМД - ... се завръща

сега това война ли е или спец. операция  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=YWOJHOdApSE
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 3457
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Аз доколкото разбрах от техническото инфо из клипчетата, това се случва заради овърклок и прегряване (поправете ме, ако греша). Няма ли някаква защита, примерно като качи над определена температура процесора, системата да се изключва, вместо да продължи и да бичи, докато изгори процесора?

Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
е то нали точно това дето трябва да управлява температурата е прецакано т.е. не е баш така де ама..
това навремето му викаха side step сега нещо си power management
те пъровначално май така и обявиха е те с това обнвяванена БИОС и проблема е решен, но се оказва че не е, защото ..предполагам или сметките са им били леко грешни или материалите не отговаряли на изискванията а защо не и двете едновременно.. там на едното клипче има снимка то не е че ЦПУ не издъжа високата температура ами че (и на рентгена се вижда 1, 2) платката многослоийната здава багажа и медта се утича нанякъде от някой слоеве - те затова казват че веднъж прецакан - цял живот прекакан и вече и обновявне на БИОС няма да го спаси , а то обновявнаето баш това и прави де ъндърклоква го и то бая...

Официалното обяснение доколкокото разбрах е (обичайното прехвърляне на топката) т.е. Интел (уж) забравили да сложат в техн. докментация (съпромат) дето дали на вендорите там едни ограничаващи напрежения, а па ония (уж) без да питат производителя си помислиил че уж знаят кви и че са точно квито на тях па им отърва, а па после/сега някой вендори (на дъната) си покриват/удължават гаранцията а други не (явно вторите са решили да се съдят с интел) откъм добрата страна е че те сега още горят предимно сървърните а обикновените потребители още имат време за тоя ъпдейт на БИОС-а ( е совен най-върлите геймъри от ония дето даже си наемат буустъри)

Буcтep (oт aнгл. boost - «пoвышaть») - uгpoк, зaнuмaющuйcя пpoкaчкoй чужux пepcoнaжeй зa дeньгu. Зaкaзчuк oтдaeт буcтepу лoгuн u пapoль oт aккaунтa c пepcoнaжeм, кoтopoгo нужнo пpoкaчaть, буcтep зaxoдuт в uгpу этuм пepcoнaжeм u cтapaeтcя кaк мoжнo быcтpee пpoкaчaть eгo дo oгoвopeннoгo уpoвня, пocлe чeгo вoзвpaщaeт пepcoнaжa влaдeльцу.

П.П. Никсън - накратко: процесора държи до определената температура но многослойната платчица под него не издържа (медта се разтапя и... утечки) и процесора вдига там честоти и напрежения да компенсира (нали за да работи трябва да прекарва същия ток върху много по-малко мед) и така докато изгори  [_]3
« Последна редакция: Aug 08, 2024, 08:45 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Има.

Командата sensors ти показва горната граница, при която се изключва процесора и с това и целия компютър, за да се предпази чипа

Package id 0:  +65.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0:        +64.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:        +65.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2:        +62.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3:        +65.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 4:        +62.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 5:        +63.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
Демек проблемът не е в защитата, а в матряла (производителя).
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
да де ама някой тук веднъж обясняваше че те тия температури се изчисляват просто (то само един термо датчик заема прекалено голяма площ на тия вафли) та се изчисляват на база там преминвация ток т.е. напрежение то хубо ама като се оттече половината мед от пътечките и... сметките отиват у киреча

плюс това на клипа казват 200 по целзий за 20 дни (вижда се и на рентгена на надписите), е как е или  БИОСа лъже или лм сензорите или тия са спец. процесори дето таковат с 200...

П.П. Никсън те сега половината ще се съдят... другите ще топат топката дали е от вложените матриали или от криви сметки, па после кой трябва да плаща масрафа ще поспорят

топ-топ (за който знае руски и.. от кумова срама дават пример с АМД, но АМД са се справили)
4м 43сек.
https://www.youtube.com/watch?v=YWOJHOdApSE&t=270s
« Последна редакция: Aug 09, 2024, 00:10 от remotexx »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 5605
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Аз все съм си мислел, че си има някакъв тип термо-сензор.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
И аз си го представях досега с термо-сензор. Пък то било на изчисление..
Ремотекс, ще се съдят поне 3-4 години, но накрая хонорарите са тлъсти :)

Сещам се навремето, че на АМД-тата им викаха "котлони", сега явно се е обърнала палачинката.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
Ама къде е Роко, да ви каже за хубавичките AMD-та и за калпавите Intel-и ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
Аз от любопитство я пуснах при мен тая команда sensors, ей го изхода:

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:       +34.0°C  (high = +83.0°C, crit = +99.0°C)
Core 1:       +31.0°C  (high = +83.0°C, crit = +99.0°C)
Core 2:       +34.0°C  (high = +83.0°C, crit = +99.0°C)
Core 3:       +29.0°C  (high = +83.0°C, crit = +99.0°C)

Процесорът е и5, седма серия.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Изчислението на температурата на ядрата според някакви фактори е доста точно.
Просто тук някой е бил немарлив и то в две поредни серии процесори.
Което не е необичайно в тази индустрия.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
Затуй си карам с дъртия процесор, върши си работата и не крашва.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
Ачо ако се не лъжа (по мои отдавнашни спомени с GKrellm настройки) - някои имат но само един физически термо-сензор за целия пакет (ЦПУ-та) който може даже и да не е вътре ами извън процесoра/ите там нейде по вафлата отдолу (помня щото само той даваше една обща ЦПУ темп. а другите си бяха разбити по процесори и забелязвах как първо се вдига напрежението т.е. 8 ядра дигат темп. а едва след няколко сек. единствения физически термо сензор к7ххх отчита общото ЦПУ повишение когато тока вече почне да нагрява желязото), а то си требе да се замерват тия (темп. т.е. напрежения) в множество контрролни точкии.. тъй и тъй ги замерват по формула ти дават и темп. за всяко ядро поотделно (а както споменах аз навремето имаше само един сензор който даваше общо за пакета - преполагам /само/ той беше фичизеския ..върти ми се нещо k7xxxx)

Сега аз не съм експерт в тая област но тъй ги вждам аз нещата

ей гое и е в космоса подобен проблем - тефлона се държи не според изчисленията
капсулата ще оживее спускането ами хората в нея (а те ги успокояват с тестове на Земята) ..както казва Никсъна после някой ще направи пачки и от тая далвера
https://cosmos.1.bg/space/2024/08/08/nasa-starliner-problems/

Както се казваше навремето
На теория няма разлика м/у теория и практика, но на практика има  ;D

П.П. Дали някой е бил немарлив или просто е решил да спести едни пари (с по-евтина мед) или просто си е казал карай да върви и там каквото сглобят китайчоците - времето ще покаже
А относно АМД срещу Интел - как само се извъртяха нещата а

Гога, я като сведущ мое ли ме светнеш защо мед (кабел) ми се струва ж.р. а мед (пчелен) ми бие на мъжки
напр. по-евтина мед (метал) срещу по-евтин мед (пчелен), тя тая мед си и требе защита по едни парафи дето май отпаднаха на последното гласуване щото е май би-...  :P
« Последна редакция: Aug 08, 2024, 20:13 от remotexx »
Активен