Извинявай, но ми е интересно, как при някой ОС успяват да станат нещата, като търсиш по потребител. Какво ли става, ако този потребител e влязал на повече от една машинка, разбира се с едно и също име.
Вярно е, че като попитам някоя от тези машинки, с командата "nmblookup -A IP_adress", има голяма вероятност да разбера, кои е влязал на нея.
Напримет в NDS има такава информация, когато се ползва новелски клиент.
Та сега да дойдем в света на истинските многопотребителски системи. Напълно е възможно на нея да работят няколко потребители. Например Иванчо в момента, използвайки issec примерно, намиращ се Долно Нанагорнище (и там дори има интернет
'> ) човърка нещо на машината Петър. И като напишеш в гореспомената ОС Иванчо, какво става. Както правим тогава ?
Дали случайно, в мрежата ти, Петър работи в компютър с име Петър (за NETBIOS)? Общо взето в мрежата се виждат имената на машинките/компютрите/хостовете.
Явно в мрежата няма т.н. "Domain Controler".
За да е по-лесен живота, в такава мрежа се използва NetBios Name Server (NBNS). При някой OS е му казват WINS. На клиенските станции се указва първо да питат NBNS. Това помага за т.н. "резолюция на NETBIOS имена".
Ако няма, желателно е т.н. "Master Browser" да не се избира чрез избори между всички станции. Сещам се на 9x как се забранява, но на NT-тата дали ставаше? Samba-та може да се конфигурира да печели изборите за "Master Browser".
Май е желателно PC-тата да са в една NETBIOS група. Мисля, че това улеснява възможността да се "виждат", каквото и да разбират някой под това.
П.П.: сигурно си разбрал, защо ми се вижда странен достъпа по user(потребител).