Покажи Публикации - Riptor
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / за филмите и видеокартите... -: Feb 12, 2008, 00:00
Имам ATi Rage 3D AIW. Когато пусна филмите на цял екран филма насича (P3 450Mhz). Ще се промени ли положението ако сменя видеото с нещо на Nvidia от класа Riva TNT или GF2?
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Звукова creative се разпознава -: Feb 11, 2008, 23:56
Отскоро имам PC с Убунту. Сглобих си го с цел да се понауча да работя с линукс- поне основните неща. Всичкият хардуер бе разпознат коректно с изключение на звуковата карта.

Марката е Creative, модела обаче е отпреди въвеждането на CT маркировката. На чипа пише ES1371, а отзад на етикета: "Audio PCI 5100". Доколкото успях да разбера модела е ОЕМ версия правена за HP. Екзотичното в нея е това, че има вграден усилвател, който се надявах да ползвам, понеже засега нямам пари за истински усилвател. В device manager пише само "1371" и стои като неразпознато устройство.

Има ли начин да свирне?
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Препоръчайте дистрибуция -: Jan 20, 2008, 19:09
С тази машинка нямам проблем с КДЕ-то в VAST линукс, върви перфектно..
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Препоръчайте дистрибуция -: Jan 20, 2008, 18:26
Засега съм опитвал само VS Live, малко Knoppix и последно 2 седмици инсталирах ръчно лайв ЦД-то на VAST Линукс (все още няма автоматичен инсталатор). И понеже на компютъра, който искамд а е линукски нямам интернет засега е голяма мъка да направя каквото и да е ръчно, понеже трябва да прочета вкъщи, да си запиша и чак тогава да отида и да експериментирам. VAST много ми допадна като скорост и има повечето нужни ми програми, но все нещо не мога да накрам да работи.

Ето приблизителните неща, които искам да правя с препоръчаната дистрибуция:

1. музика (стерео) в най-вече FLAC формат.

2. филми (каквото тръгне, предимно Xvid-ове)

3. мини рутер може и с някакъв прост файъруол (да пуска нет на основния ми компютър, без да ми мрънкат от доставчика да плащам двойно) и да мога да бъркам в основния компютър (NTFS) (В краен случай може и с ФЛАШ памет)

4. Офис - какъвто и да е - да е съвместим с MS за да нямам проблеми (пиша на фонетична)

5. Чат (скайп, ICQ) и browse

6. Ефирна ТВ на Rage 3D All-in-Wonder

Ясно ми е че няма нито една дистрибуция, която да ми угоди 100%, но поне повечето неща да тръгнат, без да се налага да прекарам 2 години в уединение с компютъра. Е не като да не пипна нищо, но все пак да не се изисква от мен да програмирам на 3 езика или нещо такова.

Ето и машинката:
CPU - PIII 450Mhz
320MB SD RAM 100MHZ
10GB HDD
CD ROM (ако се наложи, мога да намеря и ДВД РОМ)
2xLAN
Creative Sound (имам 3, още не съм решил коя)
VGA - ATi Rage 3D All-In-Wonder 8MB (може и 16 да беше)

Всичко гореописано мога да го направя под Windows, но искам да си докажа, че един що-годе запознат с нещата потребител може да се справи и с Линукс.


Благодаря за предложенията!



5  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Suse 9.0 +звук и модем -: Oct 10, 2004, 05:48
Разбрах откъде идват странните звуци! - С тоя модем мога и радио да хващам, като движ мишката се чува леко бучене, обаче като е увелиено повече изобщо не става за слушане! В вин-а съм спрял звуците ма модема и този проблем го нямам, ама под Лин не знам как става. В АЛСА миксер спрях всички, от които не зависи силата на звука като цяло и така и не намерих необходимият ми плъзгач. Моля ако някой знае кое къде да се пипне - да сподели как да си mute-na модема.... ':0'
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Suse 9.0 +звук и модем -: Oct 06, 2004, 00:05
Оказа се че единствено Surround Sound плъзгача в ALSA mixer оказа влияние на силата на звука, сега мога спокойно да събудя, не брат ми, ами и съседния квартал '<img'>

Нямам нет - да, но може и да намеря начин да пусна скоро. Затова така се запасявам с информация. Обаче това с Unace не стана.. като цъкна на .ace архив с десния бутон, не излиза "разархивирай с Unace" или нещо такова.. а ако аз му посоча програмата, мисли, мисли, мисли и накрая спира... '<img'>
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Suse 9.0 +звук и модем -: Oct 04, 2004, 22:54
Ще се огледам за увеличаване на звука... Стартирах Aviplay и Unace от конзолата. Просто им написах имената...(но ако не ми ги беше казал, и това нямаше да как да знам...)  тръгнаха всички филми, с изключение на 2. За щастие точно те си вървят под Win. Даже в един филм намери грешка и започна сам да си престроява индекса.. шашна ме.. ) Но пък имам 1, който под WIn не ще да тръгне.. Явно ми трябват по-нови кодеци.. '<img'>

Какво e BGlinux - не знам, вероятно е кръпка, кирилизираща Сусе-то.

6- не слушам чалга  ':angry:'

Ползвам точно Кинтернет и той ми дава такова съобщение..


braun100

Мерси за информацията, но DVD-та не смятам да гледам в скоро време.. Май ще сваля Мplayer, ама как ще го инсталирам... ми е мнооого мътно.

PinballMaster - Копирах си точно описанието на инсталацията на драйверите, ти си отговорен ако оплескам нещо  '<img'> хихи.

7. Нормално ли е Мозилла да ми забива няколко минути/секунди след като я пусна?
8. Нормално ли е звука да спира около 1-2 секунди след като спра XMMS? Да не би да изчаква да се изпразни буфера!?

за днес - толкоз  - Благодаря ви за отговорите!
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Suse 9.0 +звук и модем -: Oct 03, 2004, 13:55
Цитат (Pinball_Master @ Окт. 02 2004,19:41)
Незнам за какъв мазохист те имат твойте аверчета, но аз си мисля за теб просто, че си вадиш прибързани изводи от недоглеждане. Иначе няма как да измъдриш, че "4. Възможно ли е в дистрибуция на 5 диска да няма кодеци за .avi файлове!?!?! Пуска само mpg и mpeg... че той кнопикса ги пуска... само дето в гадния плейър няма опция са субтитри(има но само за ДВД).." Аз се сещам поне за 3 плеяра в ПРО версията на СуСЕ, че и отгоре на всичко имаш и един специално аз .AVI (AVIPlayer му беше заглавието). Май му се казва СВОБОДА на това...
"че тук-таме виждам маймуница вместо кирилица" - мда има подобно нещо, но имаш и редактор на КДЕ-менюто (както и още 5-6 window manager) откъдето можеш да си преименуваш всеки един елемент. Май му се казва СВОБОДА на това...
"3. Днес след 2-у часов двубой се преборих и успях да намаля резолюцията на 1024x768! Даже поиграх на 1 игра с пингвинчета..." Това става точно с три кликания (забелязвам, че ти обичаш да "цъкаш" - почти същото е) - КДЕ МЕНЮ > Система > Десктоп Аплети > Промяна на резолюцията (цитирам по памет). И можеш само с едно "цъкане" да избереш това, което ти е на сърце. На тва вече се сещаш как му викат...
"прилойение на Linux!" няма - уверявам те ! Това е една напълно различа ОС, която е пълна с разни хипер кофти и гнусни работи - и все трябва да четеш, да мислиш, да опитваш, да мислиш, да четеш да опитваш и накрая, след като се измориш, но не се предадеш да се усмихнеш и да видиш резултата от ТВОЯ труд. Сети се вече, предполагам, че и на тва му викат СВОБОДА.
Кой каквото му е на сърцето така ще му изглежда Линукса.
А за sound-a сериозно се поразрови в Yast-a не може да нямаш звук - нещо някъде си пропуснал
Успех )

отворих Yast, махнах звуковата, избрах АБСОЛЮТНО същата, добавих я и ...се чу звук! Досега 4 пъти съм правил едно и също, но на четвъртия чак стана(обикновено става на третия '<img'>) . Възможно е да е заради това, че добавих и сорса на ядрото (четох че ще ми трябва при инсталиране на драйверите за видеокартата).

Обаче точно както е писал и друг в този форум, звука е МНОГО тих, усилвателя ми е до дупка и пак не успях да събудя брат ми.. Усилвах от Кмикс и Алса Миксер - същата работа.. А ако пусна еквалайзера на XMMS със предусилвател на normal(na sredata на плъзгача) звука започва да гъргори!? Както и да е, ще живея и без еквалайзер, щом се чува нещо, съм напред! Сега, за ави-тата не се бъзикам, инсталирах всички плейъри дето намерих в пакетите. 123мпег плейър- забива още като го пусна, Neotune - дървена работа, най - приличен ми се стори Coffee. Когато търсех плейъри и кодеци из пакетите, когато кликнах на един от тях, излезе съобщение, че нямало да се инсталират ВСИЧКИ пакети, за да не се нарушат авторски права??
 Други в старт меню-то няма, а не знам къде са и как да ги стартирам програмите, които не са в старт менюто... '<img'>  знам че ви е смешно, ама бин, либ и т.н. не ми говорят почти нищо... '<img'>
 
1. Добре, след като има такива плейъри - сподели моля как да ги намеря/пусна?

2.Понеже много харесвам .ACE компресията инсталирах и UnAce, но не знам как да го стартирам...  '<img'>  

3. Друг голям проблем ми е, че менютата на XMMS са на маймуница, както и песните с тагове на кирилица. Доколкото успях да се ориентирам в настройките, има задаване на фонтове и енкодинг и на двете, но аз изпробвах всичките 61 фонта и пак не можах да го оправя. Инсталирал съм всичките пакети, съдържащи думата BULGARIAN, 1251, Cirillyc.

4. За резолюцията - говоря, че когато инсталирах сусе за първи път, зададох монитор дето държи 1024х768 и графичната ми среда не пожела да стартира. Затова оставих всичко по подразбиране и тръгна на 1280х1024, по-късно и ме беше страх, че ако я сменя на 1024х768, пак няма да имам графична среда. Всеки път като пипна настройките излиза съобщение, че нямало такъв монитор в  базата данни.

5. Модема набира, свързва се, и преди да получи някаква информация прекъсва (код 16 - Died). 3 Пъти се опитва да прати име и парола, но уж били гршни (аз пробвах 3 пъти с различни акаунти даже този на БТК - дето ти върти на сметката).


За СВОБОДАТА - прав си - така е, но запитай се за какво ти е тя, ако не можеш да я усетиш? Само че, нали не твърдиш, че хората, които нямат линукс, нямат и сърце?! (леле, то стана като припев на чалга хит! - "Ти нямаш Линукс, ти нямаш сърцеееее...")

Факта, че все още питам, трябва да ти говори нещо...
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Suse 9.0 +звук и модем -: Sep 30, 2004, 21:52
1. Разпознава звуковата съвсем точно, но като пусна някое мп3 нищо не се чува. Тя е VT8xx (не помня точните цифри) вградена в Asus A7V8X-X.


2. Модема e Lucеnt вътрешен - изненадах се че го разпозна, но пък с него успява да набере но не може да се свърже.

3. Защо в папката mnt няма нищо?


4. Как да пусна 3D Acceleration без това да спира графичната среда? (GF 4 mx440 8x, той твърди че е mx440SE)

Засега "само" толкова.. '<img'>
Страници: [1]