Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: niko_lai в Jan 11, 2010, 19:42Титла: Mandriva 2010 - кабелен интернет/РРРОЕ/
Публикувано от: niko_lai в Jan 11, 2010, 19:42
Опитах всички начини за настройка на PPPoE  връзката с интернет.
Инсталирал съм двата пакета, написах потребителско име и парола и не става! Къде греша?


Титла: Re: Mandriva 2010 - кабелен интернет/РРРОЕ/
Публикувано от: cybercop в Jan 11, 2010, 20:03
 Не е имало нужда нищо да инсталираш. Преди да създадеш връзката задължително постави инсталационният диск в устройството за да си дръпне от там rp-pppoe по време на канекцията. После даваш десен бутон на мишката върху аплета и избираш "Configure Network". Избираш DSL >>България>>pppое>>потребителско име и парола и стартираш връзката.Друго няма. Ако се справиш задължително добави източници и махни отметката от CD- то като източник. Надявам се, че не си инсталирал от Live CD, защото от него може да се инсталира само при предварително създадена връзка и добавени източници.


Титла: Re: Mandriva 2010 - кабелен интернет/РРРОЕ/
Публикувано от: niko_lai в Jan 12, 2010, 11:02
Благадаря за съвета. Направих каквото сте ми препоръчали. Даже направих нова инсталация и наистина сам си качи необходимия пакет за РРРоЕ, но въпреки това по време на изпробване на връзката със интернет ми казва, че тя се е провалила преди теста. Аз съм към  комнет, те ни ограничават по МАК адрес и TTL даже на унддоус позвам прокси за да разделя интернета на два компютъра.
 / http://nikolaijambol.blogspot.com/2009/11/blog-post_77.html /. Имам две мрежови карти /На дънната платка и на слота, като ползвам втората. На уиндоус работи тази втората, а и първата като и сменя МАК адреса. Тук направо се отчаях с тази връзка. При SUSE/9.2/  нямах проблеми. Инсталацията е от DVD около 4,3МБ. Не е от лайф CD. Къде може би греша? Дайте ми някакъв съвет.
С уважение: Николай Николов


Титла: Re: Mandriva 2010 - кабелен интернет/РРРОЕ/
Публикувано от: cybercop в Jan 12, 2010, 21:06
Не знам какво да ти кажа. Досега не съм имал проблем с нета при мандрива. Провери при създаване на връзката дали ти предлага избор между двете карти. Вариант е и да сложиш едно Live CD на PC Linux OS и да видиш дали ще можеш да се свържеш от него. Канекцията е същата, но PCLinuxOS е в напълно завършен вид и в нея са включени всички пакети. Ако се свържеш си я инсталирай. Това си е чиста Mandriva с добавен мениджър Synaptic.


Титла: Re: Mandriva 2010 - кабелен интернет/РРРОЕ/
Публикувано от: niko_lai в Jan 13, 2010, 11:57
Най - после успях да се свържа с интернет. Така паказва иконката долу в дясно. За по сигурно се обадих на доставчека си и той ми каза, че в момента съм онлайн. Като изключа кабела ми показва, че е изключен. Но проблемът е, че който и браузър да стартирам не ме свързва с търсената страница! Къде мога да греша? Първия път, бях посочил грешната мрежова карта / така мисля/ и бях свалил по недоглеждане 64 битовата версия. Сега сам преинсталирал на 32 битовата, връзка има а браузърите не работят, обновяването разбира се също. Какво ли съм пропуснал да инсталирам?
С уважение: Николай Николов


Титла: Re: Mandriva 2010 - кабелен интернет/РРРОЕ/
Публикувано от: cybercop в Jan 13, 2010, 20:50
Влез в "источници на софтуер" махни отметката от CD-то като источник и добави источници. След това ъпдейтвай.


Титла: Re: Mandriva 2010 - кабелен интернет/РРРОЕ/
Публикувано от: niko_lai в Jan 17, 2010, 10:15
Изтеглих  PCLinuxOS , настройките са същите, но и ефекта е сащият, показва ми че мрежевата карта е свързана, паказва IP и т.н., но няма връзка с браузъра.
Явна някъде креша и та много тъпо. Да не би да трябва да имам и двата протокола 6(TCP/IPv6)  и   4(TCP/IPv4). Към комнет съм и съм ограничен по MAC и TTL?
Някаква друга идея?


Титла: Re: Mandriva 2010 - кабелен интернет/РРРОЕ/
Публикувано от: niko_lai в Jan 17, 2010, 12:25
При мен в Уиндоус интернета работи с 4(TCP/IPv4). Има ли в Мандрива2010 вграден този протокол?


Титла: Re: Mandriva 2010 - кабелен интернет/РРРОЕ/
Публикувано от: borovaka в Jan 17, 2010, 12:28
niko_lai IPv4 100% имаш на мандривата.
Я дай изхода от cat /etc/resolv.conf, ifconfig и route.