Покажи Публикации - Recku
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 14
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Разрешаване на достъпа до интернет да програми под Linux Mint 17.1 -: Mar 16, 2015, 02:05
Ама то не трябва и да четеш, за мързеливите има клипчета.
Другото е:
Системата всъщност не се научава. Свиква й се.
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Буутване на флашка с windows при Linux Mint 17.1 -: Mar 15, 2015, 13:00
Това приятелче ще свърши работа
http://www.pendrivelinux.com/multiboot-create-a-multiboot-usb-from-linux/

Инсталацията става като разархивираш файла, дадеш му права да се стартира като програма, след което го пускаш в терминал, като приключи процеса, си я пускаш от менюто.
Избираш флашката, избираш образа, въвеждаш си администраторската парола, за да запише образа на флашката и чакаш.
Рестартираш и буутваш от нея. От там нататък не съм запознат с инсталацията на бозите, твърде противен цвят имат (един светло кафяв - яйкс).

Файлова система (онази дебелата-16, -32) - каквато ти е стандартната на флашката (да предположим fat-нещо си)
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Разрешаване на достъпа до интернет да програми под Linux Mint 17.1 -: Mar 15, 2015, 12:52
Вместо да казваш какво има само в БГ, опиши как така ти блокира интернет достъпа.
Аз доколкото съм запознат с това изчадие notepad++, то е текстов редактор. Човек може да реши, че се опитваш и като браузър да го използваш с така зададения въпрос. Или пък се опитваш да се свържеш през ftp или пък ssh. Или пък нещо друго - медиумът иска още златни грошове, но вече свършиха и не може да продължи да гадае за мен.
Ако се опитваш да правиш нещо от посочените по-горе и щом задължително искаш да използваш notepad++ - предполагам можеш и да опишеш по-подробно ситуацията, освен ако не пишеш книга или стихотворения на notepad++ само защото си харесал функциите му... или кой знае какво.
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Относно Skype на Linux Mint -: Mar 12, 2015, 00:25
И това е една много интересна програмка.
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Относно Skype на Linux Mint -: Mar 10, 2015, 20:54
От единия скайп как се стигна до тези гимнастики с другата операционна система, не зная.
Направете, ако желаете, набързо следните действия, за да се провери дали наистина проблема е във флаговете на проесора, защото ако е така няма абсолютно никакъв смисъл от тестове със системи, кодето Скайпа е вграден, тя програмата си е същата, едва ли нещо се е променило в нея, освен ако не се емулира въпросният атрибут.
1. Стартирате в Терминал:
Код
GeSHi (Bash):
  1. gdb skype
2. Ще излязат няколко реда, след което ще се спре на (gdb), изчаквайки вашата команда. Написвате:
Код
GeSHi (Bash):
  1. run
3. Ще започне стартирането на програмата, след което процесът ще прекъсне, както прави и обикновено. Мен ме интересува изхода от момента на написването на run до срива.

Това ще ми помогне да разбера дали проблема е в SSE2, което се спомена и по-нагоре. Защото ако е така няма никакъв смисъл от пускането на други системи, може да се мине и през qemu, за да тръгне Микромекото изчадие. :D
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Относно Skype на Linux Mint -: Mar 10, 2015, 13:42
Изглежда, че номера ще е да се използва по-стара, работеща версия на скайп, 4.2 и да се излъже, че е 4.3, за да може да се свързва към техните сървъри, понеже Microsoft са толкова глупави, че единственото което проверяват преди да допуснат дадена версия да се свързва към скапаните им сървъри е хедъра с версията на файла. :D Но това ще е най-добре да го тествам на един от компютрите, които споменах че имат същия проблем (те също са с процесори неподдържащи SSE2, както и Вашият), преди да започна с описанието на гимнастиката. :) Това ще стане довечера или най-късно в петък.
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Относно Skype на Linux Mint -: Mar 10, 2015, 12:59
Цитат
Ако не стане, откриваш кое устройство ти е флашката с:
sudo fdisk -l ( малко L )
и ако например е /dev/sdb
пишеш
sudo dd if=/пъто-до-iso-файла/исо-файл-iso of=/dev/sdb

Това е най-простия начин. Внимавай да не объркаш, какво пишеш във if= и of=, защото можеш да си затриеш всичко. if e източника, iso-то в случая, а в of е назначението, което на теб в момента ще ти е флашката.

Мисля, че не е необходимо да се рови с грубата лопата, големи бели могат да станат с това, както за дяла на системата, така и за флашката. Това побитово записване върху носител може да му осере флашката до неузнаваемост. Защо не се предлагат далеч по-безопасни и гъвкави решения, отколкото такива изискващи проучване на разни команди и навличащи нищо друго, но напрежение у потребителя.
Човека си каза, че не е от най-големите ентусиасти - гийкове, които ще тръгнат да пишат по терминали.
23  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Относно Skype на Linux Mint -: Mar 10, 2015, 12:52
Относно флашката, навярно не е записан boot сектора. Вграденият инструмент в Минт за запис на образ предполагам, че работи за системи от семейството на Убунту и производни. Не зная Zorin към кои се числи. Най-добре пробвай с Unetbootin. Като изтеглиш файла, за да можеш да го стартираш трябва да сложиш атрибут „Разреши да се стартира като програма“ за файла от Свойства > Права.
Ако и с тази програма не стане, аз си използвам една т.нар. Multisystem. Удобството е, че можеш да слагаш няколко системи на флашката (доколкото ти позволявва паметта ѝ) и не е необходимо след всеки опит да презаписваш по флашката, ако с първата не се получи.
На тази страница е описано как става инсталацията. Все пак за улеснение ще опиша основните моменти:
1. Разархивира се файлът от архива
2. Стартира се файлът в Терминал (ако не излизат възможностите за избор, вероятно трябва да се махне тикчето от Редактиране > Настройки > Поведение > “При отваряне на изпълними текстови файлове“ - Да се пита всеки път
3. Въвеждаш си паролата, когато те попита (абстрахирай се от липсата на символи докато я въвеждаш, там е просто умишлено не се вижда)
4. След приключване на инсталацията стартираш програмата от менюто. Намира се в раздел Помощни програми

ПП: Междувременно я дай изхода от
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo dmidecode -t processor
за да знаем какво да очакваме и да го видим този процесор побратим ли е или не е с недодялания скайп.
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Относно Skype на Linux Mint -: Mar 08, 2015, 18:01
Факт е, че с всяка следваща версия скайп става все по-бъгав - все едно никой не тества пакетите.
Откакто излезе последната версия на скайпа и наложиха нейната употреба, при инсталация на настолен компютър с Ubuntu 10.04, програмата се срива по гореописаният начин. Интересното е, че същата версия на системата няма никакви проблеми, ако е на лаптоп. Направих тестове в Live-session, за да избегна вероятни повредени сектори, на които да се записват въпросните файлове, но дори и там не стартира пустата програма. Изходна грешка няма, та остава да е някоя глупост в програмата, като проверка за периферни устройства или нещо обвързано с хардуера на компютъра, но се казва че се случва и на други настолни компютри. Образа на системата, изплозван за тестовете е със същата md5-сума като от сайта.
Чудя се дали няма начин да се излъже системата, че е инсталирана на лаптоп, понеже си спомням, че имаше някакъв файл (или са няколко файла), които отчитат дали инсталацията е на лаптопо или не, съответно дали инсталацията ще включва пакети, чийто имена не си спомням, но чиято цел е да минимизира консумацията на електроенергия в режим само на батерия.
25  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Локализация на Iceweasel -: Feb 21, 2015, 12:23
кой знае още колко грешки щях да намеря...
не зная още колко грешни си щял да намериш, но
Цитат на: remotexx
при положение че нямаш съобщение за грешка по време на инсталация
какво съобщение за грешка очакваш да получиш? Най-много да получиш грешка при проверка на чексумата, което проверява дали инсталираният файл съвпада с файла от хранилището. А когато файлът е пипан и осран поначало?
Не забравяй, че преводите се третират като добавки, най-много да получиш грешка, ако стартираш програмата в дебъг режим (обикновено в терминала, за да виждаш изхода от всяка заявка), като там ще видиш неуспешното зареждане на добавката, а ако пипнем по надълбоко и отворим файла, в който neter откри грешката, но го отворим в браузъра, за да предположим как точно пък са третирали четящия инструмент за xml файлове във Firefox (iceweasel), ще видим следният резултат:

XML Parsing Error: XML or text declaration not at start of entity
Location: file:///home/radkos/.cache/.fr-V3ExP1/install.rdf
Line Number 3, Column 1:

<?xml version="1.0"?>
^

т.е., както някой спомена по-горе файлът дори не може да бъде прочетен поначало, какво да говорим, че не е достигнал до символите изписани на кирилица. Кодировката в случая е незначителна.
26  Преводи / Преводи на програми / Re: Превод на SMPlayer. -: Feb 19, 2015, 21:55
Благодаря!
Съвсем не се сетих за qtlinguist, а го използвах наскоро за превода на едно приложение за проектиране на платки, с което съвсем съм му изгубил следата, докъде е стигнало и какво се случва с него, а трябваше да получа автоматично генериран имейл, ако е излязла нова версия. А превода го правя в transifex, само бекъпи си изтеглям оттам.
Прикачвам готовият qm-файл, който напомням се поставя в папката /usr/share/smplayer/translations/

/off-topic
LXDE, Audacious, Audacity, VLC, PlayOnLinux са все в списъка с преводи, с които така мазохистично се занимавам (но пък е приятно да знаеш, че някъде, някога, някой го използва). ;D
Тези дни ще се постарая да раздвижа нещата и около тях (изглежда особено внимание ще трябва да обърна на LXDE, защото голямо мазало е станало там) - един от разработчиците, отговарящ за преводите, упорито си използва Google Translate, а бях говорил с него по въпроса, че е паразитно и глупаво, по-добре да го остави на английски, отколкото да копира глупости. :D

27  Преводи / Преводи на програми / Превод на SMPlayer. -: Feb 19, 2015, 12:24
Здравейте,
от известно време не съм се мяркал, поради липса на време или някое друго глупаво извинение, ;D
но дойде момент, в който установих, че превода на SMPlayer, с който се занимавах е поостарял и има нови стрингове, които вече са преведени от седмица и повече, но все още не са включени в хранилището, обмислям да помоля разработчиците да включат малка актуализация на превода, вместо да чакаме следващия minor update. За желаещите да използват последната версия на превода, прикачвам ts-файл.
Вярвам, че файлът няма да работи без да бъде компилиран към qm файл, но не намерих външна програма, с която да става това, но може би просто не съм търсил достатъчно. Ще се радвам да споделите такава програма, за да предоставя готовия файл, редом с указанието, че трябва да бъде локализиран в „/usr/share/smplayer/translations/“.
Установих, че преди няколко дена бе обновен превода на сайта и понеже ще се радвам на един поглед хвърлен и от Вас и в случай на установена грешка да получа съответното алармиране Ви предоставям връзка към официалната страница.
http://smplayer.sourceforge.net/

Всякакви критики са добре дошли!

П.П.: Надявам се, че няма проблем да започна и някоя и друга тема относно другите проекти, по които се занимавам в този раздел.
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преинсталация андроид на таблет -: Feb 13, 2015, 00:46
Някакъв log няма ли тази програма, който да извежда.
А цялата тази глупост с качването на eeprom-a на карта памет е изключително глупава и е типично за китайците.
Провери за отчет от програмата, виж дали таблета не трябва да мине в дебъг режим, увери се че кабела е читав и връзката е стабилна през цялото време, виж и версията която ти е в момента на таблета да не би да е същата.
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: FFMPEG - Как да натсроя еднаква големия на лого за всички клипове -: Nov 17, 2013, 18:24
Използвай overlay с -filter_complex и зареди логото с -i вместо филтъра movie
т.е.:
ffmpeg -i 65503262c7ab2.avi -f flv -vcodec libx264 -r 30 -s 352x288 -aspect 1.2222222222222 -i 'logo.png' -filter_complex "[wm] [1:0] overlay=10:10 [out]" -acodec libmp3lame -ab 320000 -ar 44100 1365503262c7ab2.flv
ще е подходящо и да добавиш scale към -filter_complex
30  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Хора, това майтап ли е: Правец 64М -: Oct 16, 2013, 17:10
:D Като им гледам снимките на прототипа, сигурно ще запазят логото на бозата върху super-клавиша на клавиатурата.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 14