Покажи теми - Recku
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Автоматично стартиране на pulseaudio след събуждане (resume) -: Feb 12, 2016, 12:35
Понеже не видях отговор на запитването си, нищо чудно и просто да не е станало ясно, защото малко набързо го „надрасках“, та сега ще споделя как реших проблема. :)

Да припомня накратко, този път ще се постарая да опиша проблема по-ясно:
принуден съм да използвам готово ядро само едно единствено 3.1.10 за да заработи без проблеми модула на nvidia tegra, машината на която се случва това е смартбук Toshiba AC100. Дистрибуцията, която използвам е Ubuntu 12.04.
Като всяко друго лаптопо-подобно се предполага, че активно ще се използва функцията приспиване (suspend или както е модерно в новите преводи Суспендиране :D), но нещеш ли има бъг в това ядро и след събуждане няма звук.
Решението на този проблем е с изпълнението на следната последователност от действия:
Код
GeSHi (Bash):
  1. echo "autospawn = no" > ~/.pulse/client.conf
това ще ограничи автоматичното стартиране на pulseaudio, чието забавяне  на стартирането е от значение по-нататък, което пък от своя страна налага въвеждане на стартовата команда
Код
GeSHi (Bash):
  1. pulseaudio --start
още с началото на сесията. С други думи изпълняваме:
1. В случай, че нямаме папка autostart в ~/.config
Код
GeSHi (Bash):
  1. mkdir ~/.config/autostart

2. Създаваме файл за автоматично стартиране на pulseaudio --start с началото на сесията
Код
GeSHi (Bash):
  1. cat <<END > ~/.config/autostart/pulseaudio.desktop
  2. [Desktop Entry]
  3. Type=Application
  4. Exec=pulseaudio --start
  5. Hidden=false
  6. NoDisplay=false
  7. X-GNOME-Autostart-enabled=true
  8. END
Дотук добре! Остава да се справим със самото събуждане, при което се налага спирането на действащия процес на pulseaudio с командата:
Код
GeSHi (Bash):
  1. pulseaudio --kill
(да „убием“ копелето :D)
след това нареждаме на alsa да си презареди модулите:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo alsa force-reload
приключването на този процес изисква известно време (около 10 секунди), затова спряхме автоматичното стартиране на pulseaudio с
autospawn = no
и след като приключи въпросното презареждане на модули, вече сме готови да заредим пулса:
Код
GeSHi (Bash):
  1. pulseaudio --start

Целият този процес, разбира се, може да бъде автоматизиран, чиято автоматизация аз изпълних по следния начин:
1. Създадох файл 30_alsa_reload в /etc/pm/sleep.d/:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo nano /etc/pm/sleep.d/30_alsa_reload
2. Въведох съдържанието:
Код
GeSHi (Bash):
  1. #!/bin/bash
  2.  
  3. PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin
  4. USER=personal #името на потребителя
  5.  
  6. case "${1}" in
  7.    suspend)
  8.        # executed on suspend
  9.        #      killall pulseaudio
  10.        ;;
  11.    resume)
  12.                killall pulseaudio
  13.                alsa force-reload
  14.                pulseaudio --start    #стартира пулсаудиото за root, не че е необходимо
  15.                su $USER -c "pulseaudio --start" &
  16.        # executed on resume
  17.        ;;
  18. esac
  19.  

!!!NB: Тук новото е командата

Код
GeSHi (Bash):
  1. su $USER -c "pulseaudio --start"
която изпълнява стартирането на pulseaudio от наше име в нашата среда, така след спирането на pulseaudio отново ще имаме работещ интерфейс, ще можем да управляваме звука от предназначената икона за това, понеже, ако си спомняте, бяхме деактивирали автоматичното стартиране (рестартиране) на pulseaudio в нашата среда. За да упоменем за кой потребител се отнася, записваме името му след
USER=
# в началото на скрипта

3. Правим файла изпълним:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo chmod +x /etc/pm/sleep.d/30_alsa_reload

4. Приспиваме, за да проверим резултата и...
Воаля, звук имаме и интерфейсът си работи, само бутоните за управление на звука от клавиатурата не работят, но това не е толкова голям проблем, поне иконата може да се използва. :)  [_]3 [_]3 [_]3

ПП: За да станат ясни разликите преди и след добавянето на
Код
GeSHi (Bash):
  1. su $USER -c "pulseaudio --start" &
прикачам 2 снимки за сравнение :) Всъщност това е и проблема, за който търсих решение. :)
2  Преводи / Преводи на програми / Превод на SMPlayer. -: Feb 19, 2015, 12:24
Здравейте,
от известно време не съм се мяркал, поради липса на време или някое друго глупаво извинение, ;D
но дойде момент, в който установих, че превода на SMPlayer, с който се занимавах е поостарял и има нови стрингове, които вече са преведени от седмица и повече, но все още не са включени в хранилището, обмислям да помоля разработчиците да включат малка актуализация на превода, вместо да чакаме следващия minor update. За желаещите да използват последната версия на превода, прикачвам ts-файл.
Вярвам, че файлът няма да работи без да бъде компилиран към qm файл, но не намерих външна програма, с която да става това, но може би просто не съм търсил достатъчно. Ще се радвам да споделите такава програма, за да предоставя готовия файл, редом с указанието, че трябва да бъде локализиран в „/usr/share/smplayer/translations/“.
Установих, че преди няколко дена бе обновен превода на сайта и понеже ще се радвам на един поглед хвърлен и от Вас и в случай на установена грешка да получа съответното алармиране Ви предоставям връзка към официалната страница.
http://smplayer.sourceforge.net/

Всякакви критики са добре дошли!

П.П.: Надявам се, че няма проблем да започна и някоя и друга тема относно другите проекти, по които се занимавам в този раздел.
3  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Оптимизация на разхода на електроенергия за лаптоп Samsung RF511 -: Mar 19, 2012, 14:27
Гореспоменатия лаптоп с наскоро инсталираното Kubuntu 11.10, поради по-добрите резултати предвид benchmark-овете с ядро 3.0.16, работещо на раменете на Sandy Bridge и по-конкретно i5-2410M (в dualboot с Windows 7 Home Premium - инсталирана по подразбиране със закупуването на лаптопа), изяжда заряда на батерията за 2 часа и половина, за сравнение със Седмака издържа около 6 часа. Та установих, че съществува инструмент разработен от Intel - powertop, който ми е помагал в други случаи (на други преносими компютри)... използвах го, но след изпълняване на предложените оптимизации:
Код
GeSHi (Bash):
  1. # echo min_power > /sys/class/scsi_host/host0/link_power_management_policy
  2. # echo 1 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
  3. # echo 1500 > /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs
  4. # echo 1 > /sys/devices/system/cpu/sched_mc_power_savings
установявам, че файловете са редактирани, но за да влязат в сила промените, се изисква рестарт, след който всичко си е постарому.
П.П.: Използва се 32-битова версия на дистрибуцията, правени са тестове и с Убунту 11.10 x32, x86_64; Kubuntu 11.10 x86_64.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Notebook HP 6715s + Mandriva 2010-Spring - Wireless проблем? -: Jan 20, 2011, 22:22
Здравейте, съзавам настоящата тема въпреки съществуващата подобна, защото проблема е "странен" с оглед на ситуацията, която ще опиша:
Отивам, аз, днес у една приятелка, за да й инсталирам Линукс на машината, понеже има Windows, който лагва прекалено много(дори "прясно инсталиран")... та отивам аз с Linux Mint Isadora и Mandriva 2010-Spring (+KDE) като предварително се бях снабдил с версии на Mint - x86_64 и съответно за Mandriva - i586... Буутвам първо от Mint и Wireless устройството не бива засечено. След това стартирам Мандривата, която, както споменах, е 32-битова версия и още при буутването не само "засече" Wireless устройтсвото, но си го и стартира (без да е необходимо да натискам бутончето за активирането му). Предвид тези обстоятелства (и всичко друго работещо освен Wireless под Mint) решихме да "сложим" Мандривата. Е, "сложих" я... но след инсталирането (и премахването на драйверите за устройствата, които не са "засечени") Wireless - няма.
Та въпроса ми е на какво се дължи този куриоз - живата сесия да си работи всичко, а след инсталация - неизползваем Wireless? Глупавото е, че не съобразих да проверя изхода от dmesg нито да използвам ndiswrapper  понеже "времето ме притискаше". А и предвид годината от която е темата, чийто линк "дадох" по-горе - вече не е ли включен този Broadcom драйвър в ядрото?
Ето друг пример отговарящ на озадачението ми, в което съм изпаднал:
Вчера се занимавах с един нетбук (дело на брат ми и поръчителство на негов колега :D - трябваше да инсталираме ВинБоза (puke)), чийто WLAN чип беше също на Broadcom (серия bcm43хх) и при стартирането на Linux Mint (за да използваме мрежата и да прехвърляме файловете директно на дяла с инсталираната вече ВинБоза) - този път 32-битова версия - системата си откри устройството и изрева дали искам да инсталирам драйвера, но уви на Лаптопа "забрави" да спомене за такова устройство - дали е заради архитектурата, за която е предназначена съответната версия, която стартирам не знам. А и не мога да дам повече информация - за днес. Ако това ви помогне да намерите решението, на иначе глупавия проблем, и го споделите с мен ще съм ви благодарен!
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ужасен проблем с Mandriva 2010.0! -: Apr 10, 2010, 23:02
Здравейте, както споменах в една предишна тема, инсталирах Mandriva 2010.0 обаче нещеш ли вчера, се свързват с мен и ми казват, че някоя програма се е "счупила" и не може да се логне потребителя (това се случва след наложителен рестарт - понеже е "забила" системата), стои си на прозореца в който трябва да се въведе паролата, но при въвеждане (на правилната парола) не ще и не ще зарежда и отново се връща на същия прозорец. Ех, добре де и отивам аз днес сутринта и оправяме работата: изтрих някой файлове за потребителските настройки и всичко си беше ок. Дори докато бях там ровичках донастройвах някой програмки за оптимална работа и тогава нямаше проблем. Но днес след като се прибирам удовлетворен и хоп... отново телефона. И отново същия проблем, системата е забила и пак рестарт (от бутона - ех, смотания му бутон да не го бяха вграждали).
Някой има ли си на идея защо може да е това "счупване". Изобщо как е възможно да се редактира някой файл съдържащ потребителски настройки след като системата не е рестартирана нито изключена по стандартния начин, а по начин аналитичен на токово удар. Не би трябвало нищо да се е редактирало, нали!
Според вас къде е проблема? Аз подозирам, че може да е от скайпа от време на време товари много системата за щяло и нещяло (това може да предизвиква забиването на системата, а и е предишната версия, ако ще ви помогне в случай, че знаете за някакъв подобен недостатък), понякога се бърка той където не трябва, но не ми се ще да отивам и да пробвам като го премахна, може да се окаже погрешен ход и загуба на време. Затова реших да се допитам до вас, да видя вие какво предлагате преди да предприема нещо.
6  Преводи / Преводи на програми / Няколко въпроса по българския превод на LXDE! -: Apr 08, 2010, 13:18
Първо съжалявам, че отварям нова тема имайки предвид, че се отнася за "няколко" въпроса.
Но с течение на времето ще разширявам обхвата на темата, стига да има кой, да ми отговори, разбира се.
Засега искам да се допитам до вас как бихте превели стринговете:
Trash can - Кофа за боклук или Кошче?
Size on disk - Заета памет на диска
или Памет от диска?

А също и как бихте записали съкращенията на двоичните представки:
kiB - киБ?
MiB - МиБ?
GiB - ГиБ?
TiB - ТиБ?
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем при "свързване" на Хард диск в Дебиан! -: Mar 28, 2010, 19:14
Здравейте!
Наскоро се опитах да прикача допълнителен Хард диск на Дебианчо, но той започна и си остана на маунтването...  ??? Пробвах от терминала и от графичната среда, но... нищо? След това пробвах с форматиране (в терминала и с Gparted) на дискчето, съответно в ext2, ext3, reiserFS и др... пак нищо... Не е от серията на Харда... Поддържа се от дъното (ATA или PATA според новите стандарти).
Някакви идеи?
8  Преводи / Преводи на програми / Проблем в изпращането на преводи за LXDE! -: Mar 21, 2010, 10:47
Здравейте!
Имам нужда от помощ: Не намирам "полето", в което трябва да submit-вам преводите си за LXDE проекта в Transifex и се надявам вие да ме ориентирате понеже в SourceForge получих съобщение, че вече няма да приемат преводи от тракера. А и с Pootle не се справям (Нямам възможност да редактирам файловете, навярно ми трябват привилегии, получени от Администратора)... Иначе превода е готов и е унифициран в един стил... Въпросът е в изпращането му. :D

Благодаря!
9  Преводи / Преводи на програми / Малко за Translating проекти - боклуци... -: Mar 14, 2010, 18:14
УЖАС, УЖАС, УЖАС... така мога да си продължавам и до утре и да ще го направя, ако е необходимо, били ли сте някога свидетели на преводи писани на, както се изразяват някои, "шльокавица"... Малиии... Ужас.
Знам, че не е тук мястото, където трябва да подавам оплакванията си, но се надявам, че ако помоля хората да не се заемат с непосилна задача, или поне ако има такива, които се съмняват, че могат да се справят, да не започват, каквото и да е... Е, не че и аз намирам винаги най-точния превод на някои изрази и то само защото не намерих начин да компилирам превода(*.po файл) в "изпълним" файл, но поне не превеждам "Digital Clock" > "&часовника на дядо".

NB: Това е само молба. Да няма обидени... ИЗВИНЕТЕ предварително. И въпроса е дали това не е спекулация с Linux "обществото" от свободомислещи хора, та НЯКАКВИ льохмани да пишат щуротии? Дали нови проекти като LXDE, могат да бъдат защитени, поставени под контрол като KDE.
Може би недостатъка (макар да е направено за улеснение) е, че *.po файловете могат да бъдат "отворени" освен с Poedit, Transiflex и др. локални програми за превод и с обикновена програма - тектов редактор. С други думи дали някакви върли противници на FOSS не се опитват да саботират този проект... Познаваме си нацията и "тенденциите" й... Така че няма да се учудя.

'айде, и поздрави! Моля за извинение до модераторите, за евентуално нарушение на някоя от клаузите за "писане" в този форум!
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Mplayer под MANDRIVA 2010? -: Feb 14, 2010, 19:41
Здравейте, и добър вечер!:) Понеже ЛИНУКС е една УНИКАЛКА система и аз (за щастие) бързо го осъзнах ЗАПОЧНАХ ДА Я ПЛАСИРАМ... ПРЕДЛОЖИХ Я, на няколко прителя. СТИГНА се до моята приятелка, на която трябваше да ѝ инсталирам MANDRIVA, понеже я привлече със своята ВИЗИЯ... А аз бях ИНИЦАТОРА ТОВА ДА СТАНЕ (да се ориентира съм ЛИНУКС-базираните системи - набелязвайки ѝ редица критерии) ... (това беше кратко въведение... :D надявам се не ви е ИЗНЕРВИЛО да го прочетете)

А СЕГА ПО СЪЩЕСТВО. ИНСТАЛИРАХ дистрото и се опитвам от нялко часа да ИНСТАЛИРАМ mplayer понеже е доказъл се МЕДИЕН ПЛЕЪР, но уви опитите ми си останаха само "ОПИТИ" (пробвах с urpmi (в чиято сорс листа има MPLAYER, но след "ИНСТАЛАЦИЯ" НЯМА ЕФЕЕЕЕКТ), защото с rpmdrek нямаше как просто не намерих компилиран файл - само source) :( Та бихте ли ми помогнали да го "ОТКРИЯ", защото ЧИЧО ГУГЪЛ се ИЗЛАГА (не по-малко от мен) или действително няма "ГОТОВ" пакет. :D

БЛАГОДАРЯ! ;)
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да инсталирам софтуер в Debian? -: Jan 19, 2010, 10:30
Здравейте и добро утро! Възникна проблем при инсталацията на програми под Дебиан. Инсталирах я на МИЖАВИЯ СИ, временен, ХАРД ДРАЙВ (2.4 ГБ), защото е по-минималистична и по-бърза, поне под средите LXDE и Xfce, И след успешната инсталация и тегленето на най-актуалните пакети от интернет пробвах да инсталирам НЯКОЛКО програми, разбира се, съобразих се с разширението DEB, но "нещеш ли" ОКАЗА СЕ, че няма програма, която да поддържа такъв формат и съответно, да инсталира програмката. :( ТА моля споделете знанията си и помогнете ще съм Ви благодарен. Знам, че попринцип всяка графична среда си върви със съответните пакети, но нито една от двете не МОЖЕ да направи ЖЕЛАНАТА инсталация. А не желая да записвам нов диск с GNOME или KDE, ако проблема е в ДЕСКОТОП средата, Дали може да се инсталира от ТЕРМИНАЛА или чрез тегленето на съответното приложение за поддръжка на такъв формат... не знам, затова очаквам за ми помогнете. БЛАГОДАРЯ!!!


zeridon - променено заглавие
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / ФОРМАТИРАНЕ на ФЛАШ памети -: Jan 06, 2010, 22:34
Здравейте, отново! Имам много важен въпрос относно форматирането на флаш памет под Linux и по-конкретно под Ubuntu намерих някои команди, но  не се справих с тях колкото и много да "разлиствах" ДОКУМЕНТАЦИЯТА с командите. Спрях се на mformat, но и там нищо не направих. Четох, четох... и... НИЩО. Та как точно да задам командата за фораматиране на флашка в съответните видове, поне за УИНДОУС са Fat32, Fat, а за Linux форматите на устройствата "бяха" от рода на ext3, ext5 и т.н., надявам се да не греша.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Присъствието на „exe“ изпълним файл за Windows платформа в Линукс -: Dec 27, 2009, 14:28
Здравейте, отново! Явявам се във форума с поредния въпрос (като преди това ви благодяра за изчерпателния отговор за предишното въпросче), а той е следния:
Защо след като exe е изпълним файл за Windows присъства и в Linux, натъкнах се случайно на няколко такива, чиито имена съвпадат с няки програмки, и ако не се извпълняват чрез използването на някакъв скрипт, за да се пригодят за Debian базирана дистрибуция каква роля имат ТЕ, ТАМ... И ако се използват възможно ли е да се пригоди и някоя друга програмка предназначена за Windows, която я няма в интернет простанството конвертирана за Linux как, може да се КОНВЕРТИРА? Благодаря предварително. ;)
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Линукс защита от хакерски атаки -: Dec 26, 2009, 21:04
Здравейте! Аз съм начинаещ Linux потребител и ИМАМ множество въпроси по опознаването на тази УНИКАЛНА система, казвам уникална, защото точно от това имах нужда, за да видя що е то ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА и действително научих някои неща от нея, но не много, защото я стартирам от Live CD, поради ДЕФЕКТИРАЛИЯ ми HDD. Та по същество, възможно ли е да проверя дали някой не се е опитвал да „НАДНИКНЕ“ в системата ми, говория хипотетично, защото до сега не ми се е случвало, а и не знам дали изобщо е възможно, тъй като доколкото знам Live CD-то не използва ВСИЧКИ пакети поместени в системата. И защо след като в ДОКУМЕНТАЦИЯТА с възможните команди е поместена командата "netstat" не изпълнява нищо освен да „спомене“, че такава команда НЕ Е НАМЕРЕНА. Да не би да е станала грешка с Windows, защото доколкото съм изследвал ТОЗИ ,извинявам се, БОКЛУК (разчленяван множество пъти, от мен, на съставни части било то изразено в хакване, промяна на Splash Screen-а или друго). Впрочем използвам LINUX не само защото съм притиснат от Липсата на Хард диск, а защото съвсем ясно разбирам целите на ЛИНУКС КРЕАТОРИТЕ, ако може така да ги нареча да създават FOSS и ги подкрепям напълно, това, разбира се, означава, че съм готов да дам своя принос, но за целта Ви моля да ме понаучите на „това-онова“ в ЛИНУКС. ПРОПУСНАХ ДА СПОМЕНА, ЧЕ ИЗПОЛЗВАМ Ubuntu ДИСТРИБУЦИЯ, която отговаря може би най-точно на ЦЕЛИТЕ И ИДЕИТЕ В ЛИНУКС. А и нали, все пак, в превод от ЗУЛУ означава „ЧОВЕЧНОСТ КЪМ ДРУГИТЕ“.
Страници: [1]