Покажи Публикации - iskren
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 13
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: glibc za suse 10 problem s Flash player i Skype -: Mar 26, 2009, 01:02
Не съм най-големия специалист по сусе във форума, но по мои наблюдения, някой такъв ще те посъветва да си сложиш по-нова версия. Когато версията е достатъчно стара (в твоя случай десятката) вече не слагат нови пакети, защото не се занимават с нея - докарали са я до стабилно състояние и не я пипат ... сега ако ти искаш да гледаш примерно флаш ... има 2 варианта. Единия е да си сложиш ръчно по новата библиотека (като свалиш пакет с нея и го инсталираш ръчно). Бързам да кажа че библиотеката glibc e доста фундаментална, така че не изключвам възможността да имаш много (и може би непосилни) проблеми докато инсталираш новата библиотека на старата система (защото почти всички приложения са зависими от нея по един или друг начин). Дано да греша - но на твое място не бих бил много оптимистичен за този подход. Другия начин е да си сложиш по-ново дистро (мисля 11.1 е последното). Прегледай за възможност за така наречения dist upgrade - в убунту и федора има възможност (става дума за инсталация на новата дистрибуция през пакетния мениджър на старата).
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: файлова система на външни устройства -: Mar 10, 2009, 22:36
Става ли да дадеш маалко по подробна информация за тая врътка - мисля че ще е от полза на доста хора.  [_]3
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: wireless на федора 10 + еее -: Mar 10, 2009, 22:33
Wireless-а вече РАБОТИ.

Ключовото в случая е, преди да се изключи/включи (с 'echo 0/1 > /sys/class/rfkill/rfkill0/state') да се зареди модула pciehp.

Решението видях тук(форум), по точно тук(линк към скрипта). Този форум го чета от 1 седмица, обаче като видях това с ехото си помислих че само то само по себе си е достатъчно, и не бях обърнал внимание на линка към скрипта с магията (който върви окомплектован с къстъм кернел).
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Забраняване на Lan, USB, CD -: Mar 09, 2009, 00:41
USB, CD - ако не се маунтват автоматично, и fstab-а е празен нормален потребител няма шанс да ги маунтне (поне аз така знам). Как да забраниш автоматичното маунтване - мисля че зависи от дистрибуцията и графичната среда - разрови се малко.

Lan - ами може да звучи тъпо, но ако не си настроил нета, нормален потребител не може да го поправи. Шефа просто влиза под руут и го пуска, после си го спира.

Разбира се остава проблема с рестартирането на компа и пускане на ядрото в signle user mode - ами това съм чувал че може да се махне (не знам как точно - мисля прекомпилация е решението, но не герантирам че няма по-лесно). Парола на биоса - ще трябва но тогава наистина остава проблема със 'ами ако спре тока'.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: файлова система на външни устройства -: Mar 09, 2009, 00:23
Журнала е най-ужасното нещо на света - особено ако говорим за външни устройства. Като трябва да ги отвориш под уиндоус нямаш никакъв шанс (защото има драйвер само за ext2). Освен това незнайно защо даже при нормален umount линукса не флъшва журнала и после като отидеш на уиндоуската машина .... смърт (все пак външните дискове са за да са portable ... нали)
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / файлова система на външни устройства -: Mar 08, 2009, 22:28
Въпроса е следния - има ли смисъл да слагам линукса файлова система на външно устройство (диск, флашка). Питам, защото от доста време външния ми диск беше форматиран на ext3 (вече 2) и чак наскоро ми се наложи да го ползвам от друг линукс (иначе го ползвах или на уиндоус с подходящи драйвери, или на моя си компютър). Оказа се, разбира се, че юзърите и групите на файловете не съществуват на другия линукс, съответно не можех адекватно да запиша нещо на диска. Решението е да променя всички пърмишъни на 777 или нещо от сорта, или да създам юзър с подходящ UID на другия линукс, обаче това ми се вижда малко грубо решение. Та затова питам - има ли смисъл файловата система на външно устройство да е ext2/3 raiserfs (и ако да - с какви user/group/permission да го настроя) или да се задоволим с fat16/32 ?
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: wireless на федора 10 + еее -: Mar 08, 2009, 20:30
Хора мерси много за помощта. Някак си магически на следващото включване проработи, даже не съм писал modprobe. Ако някой друг пробва подобно нещо - просто да рестартира 2 пъти :) не знам какво друго обяснение да дам.

Появи се обаче същия проблем като преди с убунтуто:
1. Изключвам wireless-а
Цитат
echo 0 > /sys/class/rfkill/rfkill0/state
2. Включвам wireless-а
Цитат
echo 1 > /sys/class/rfkill/rfkill0/state
3. Рестартирам NetworkManager-a
Цитат
/etc/init.d/NetworkManager restart
Нет няма. ifconfig не показва интерфейса, докато със -a показва че не е вдигнат, но тогава:
Цитат
# ifconfig ra0 up
SIOCSIFFLAGS: Operation not permitted
lsmod показва, че никой не ползва модула rt2860sta, (а преди като работеше пишеше че нещо го ползва (става дума за 3тата колонка на lsmod))

::EDIT:: Като напиша ifconfig ra0 up dmesg плюе следното нещо:
Цитат
RX DESC f5e7f000  size = 2048
<-- RTMPAllocTxRxRingMemory, Status=0
ERROR!!! BBP read R0=0xffffffff fail
. . . 40тина такива реда . . .
ERROR!!! BBP read R0=0xffffffff fail
ERROR!!! NICInitializeAdapter failed, Status[=0x00000001]
!!! RT2860 Initialized fail !!!

Писна ми вече да се занимавам с това - писах на съпорта на ралинк. Тоя проблем го имах и преди на убунтуто ... и сумати пъти търсих в нета и НИКЪДЕ не се обсъжда тоя проблем ... направо съм същисан...
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: wireless на федора 10 + еее -: Mar 08, 2009, 14:36
Накрая ще сложа едно NetBSD, щото като гледам по форумите върви що годе :) ама ще е голяма мъка. Просто исках да питам, след като имам компилиран и инсталиран модул към ядрото как да кажа на приложенията да го ползват, в смисъл драйвера ли трябва да 'каже' на приложенията че той е wireless-а или приложенията трябва да им се каже, да го ползват него ... това не разбирам. Мисля че проблема ми в случая е доста по-фундаментален от самото подкарване на wireless-а :)
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: wireless на федора 10 + еее -: Mar 08, 2009, 14:14
ами не - ifconfig -a вижда само lo/eth0, докато iwconfig вижда същите (и естествено пише - no wireless extensions).
Иначе лаптопа е 901 (ето малко спецификации) http://www.wnetbg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=12123
в туториала ми хареса че всичко се прави просто и ясно - не е някакъв модул, който се зарежда и той прави всичко, съответно като нещо се счупи не знаеш какво става. Искам да подкарам нета само с драйвера от сайта ... мисля че това е най-чистия начин.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: wireless на федора 10 + еее -: Mar 08, 2009, 13:42
lspci - намира я, даже мога да я включвам/изкючвам както е написано в туториала
iwconfig - не я намира, нито ifconfig -a
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / wireless на федора 10 + еее -: Mar 08, 2009, 12:53
Слагам федора 10 на еее и следвам инструкциите от http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=206114 и всичко върви перфектно, докато не дойде момента с wireless-а. Значи свалих драйвера, свалих пакетите за ядрото, компилирах драйвера, инсталирах го, ребуут, после давам modprobe rt2860sta, то го включва, рестартирам NetworkManager-а .... и нищо. В смисъл цялата философия малко ми убягва - как нещо в системата ще разбере, че трябва да ползва точно този драйвер/модул за wireless?
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / вертикален скрол на еее 901 -: Mar 07, 2009, 17:07
Здравейте,

Искам да попитам дали е възможно да се махне 'двупръстния' скрол и да се сложи нормален (т.е със специално поле отстрани на тъчпада).

Fedora 10 Gnome (fresh) + Asus eee 901
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: problem s video i kirilica -: Feb 27, 2009, 09:56
http://fixunix.com/suse/399309-changing-languages-suse-10-3-a.html - тук мисля че е описано в първите няколко поста (ключовото е Yast -> System -> Language и sax2 - прегледай за повече инфо).

Колкото до филмите - не си казал с кой плейър ще ги гледаш. Разцъкай някъде из опциите и потърси character encoding - и го смени на cp1251. Ако не може да го намериш от раз пробвай в гуугъл "<името на плейъра> character encoding" (без да слагаш <> :))

Успех
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / системата ми не познава dvd-та -: Feb 26, 2009, 20:48
Здравейте,

Имам следния неприятен проблем - значи като сложа някое празно DVD-RW и:
Код:
$ dvd+rw-format /dev/sr0 
* BD/DVD±RW/-RAM format utility by <appro@fy.chalmers.se>, version 7.0.
:-( mounted media doesn't appear to be DVD±RW, DVD-RAM or Blu-ray
Код:
$ dvd+rw-mediainfo /dev/sr0 
INQUIRY:                [_NEC    ][DVD_RW ND-4550A ][1.06]
GET [CURRENT] CONFIGURATION:
:-( no media mounted, exiting...
Това го пробвах с няколко двд-та - същия резултат. Преди време пробвах да отворя някакво записано двд - мисля че пак имах подобни проблеми. Имам спомен че преди време двд-тата работеха, но от един момент нататък ... нещо се случи. Това проблем на операционната система ли е, или на драйверите за двд-то (макар че мисля че добре разпознава устройството) или на софтуера (двд-туулс)?
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Unix и C -: Feb 24, 2009, 13:49
Малък процент от хората в майкрософт пишат кода си на vim :) Този редактор (от някой хвален, от други мразен) може да се преобрази до неузнаваемост (с плъгини, настройки, скриптове итн) и да хвърли всички останали IDE-та в коша ... са друг е въпроса колко време и рутина ти трябват за да свикнеш да го ползваш. Аз лично не ползвам vim, обаче познавам хора който го правят ДОСТА успешно. Колкото до интегрирана конзолна среда - за дебърер може да ползваш gdb, дали има някакъв плъгин за вим - доста е вероятно - потърси. Като те слушам обаче доста ще трябва да покопаеш по въпроса докато започнеш да се чувстваш в свои води - няма да изглежда като борланда при всички случай - освен това борланда е мега стара концепция и не вярвам да има нещо ново в същия дух. Защото какъв е смисъла да е 'графично' в някакъв смисъл като е в кознолата - като искаш гуй - ползвай нещо НАИСТИНА графично - kdevelop, code-blocks, eclipse итн итн ... ако искаш конзолен хардор - на ти вим, на ти гдб, на ти компилатор.

Избирай! Бтв можеш да подкараш едно старо нещо наречено djgpp - прилича доста на борланд, много е бъгаво, много трудно се подкарва - и все пак (и е за UNIX whatever).
Страници: [1] 2 3 ... 13