Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: frankennstein в Jul 16, 2012, 20:24



Титла: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: frankennstein в Jul 16, 2012, 20:24
Здравейте! Лятото се отдавам предимно на почивка и работя във фирмата на наще, с две думи имам свободно време, което се чудя как да запълня. И най-често ми идват едни такива "креативни" мисли за летните жеги. Това лято съм решил да опитам да представя Линукс като алтернативна ОС-а за ползване в учебните заведения. Градът ми е малък, мислех си да избера старата си гимназия. Не е проблем да го уредя, имам роднина, който работи като зам.директор, не е проблем да получа съгласието. Повече ме интересува дали има хляб в цялата работа. Доколкото съм говорил с ученици от по-горните класове, има заинтересовани от Линукс системите и дори много вече са започнали да използват като 2ра ОС Убунту, естествено. Мисля си за кратка презентация, да покажа какви са плюсовете, е и минусите  ::), от използването на Линукс в училище. Потърсих предварително малко инфо в интернет, дали е имало подобни проекти, но не намерих нищо съществено. Някой от вас дали не се е занимавал с подобно нещо? Не съм омислил още всичко, не знам дори към коя дистрибуция да се насоча, въпреки че момчетата от УСУ са създали нещо много добро, но това в последствие. Общо взето искам да знам дали има смисъл да опитам. Далеч съм от мисълта, че изведнъж за 2-3 седмици ще направят трансфера към Линукс и OpenSource софтуер, но идеята ми е да пуснем след това поне 1-2 компютъра, където децата ще могат да научат за възможностите на Линукс в образователната сфера. И без това в училище материала не е подбран по възможно най-добрия начин, а и децата не искат да го учат, та си мисля че ще ги заинтригува.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: bop_bop_mara в Jul 16, 2012, 23:23
Според мен може да направиш една малка демонстрация - външен вид, програмки - всичко направо на живо и, по възможност, в атмосфера тип приятелска (не тип учител пред дъската). Буквално "око да види, ръка да пипне" - това е безпелационен метод.

Хубаво е да присъстват ученици и някои учители и ръководство. Ако се вижда интерес (от теб и от учителите) у учениците (може да им се направи и анкета), може да се инсталира Линукс на няколко от машините. Ако се стигне дотам, може с преподавателите да се обсъдят нуждите и да се опитат да ползват свободните програми и за учебния процес по Информатика/ИТ.

Кажи ти коя дистрибуция и графична среда ползваш - принципно е най-добре като ги зарибяваш, да се фокусираш върху това, което познаваш като петте си пръста (а не да се чудиш "а сега къде се конфигурираше интернета в това").

Цялостен Линукс курс за училище се обсъждаше наскоро в lug-bg. В крайна сметка авторите май направиха това, което те си знаеха, но имаше ценни съвети и мнения.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: frankennstein в Jul 16, 2012, 23:42
Ами, четеш ми мислите май  :) Затова си мислех да го направя и в началото на учебната година, и без това моята започва в началото на октомври и ще си бъда вкъщи. Сега лятото се съмнявам да дойдат дори учителите, които са вече в отпуска, та камо ли учениците. За лично ползване-Arch Linux и XFCE, но не мисля че нито дистрото нито средата са подходящи за начинаещи, а за училищна среда-забрави. Мисля си за Ubuntu, Edubuntu(или както му беше там названието), а най-много се насочвам към УСУ7, понеже хем си е нашенско, хем си е специално насочена за ползване в образователната система. Вече говорих с един от учителите по ИТ и той много хареса идеята, даже се оказа "от наща черга", бил ползвал Линукс. Нещото, което най-много ме отказва е скептицизма на нашенците, не само отностно Линукс ами като цяло, към всичко ново. От там се притеснявам и си мисля дали изобщо има смисъл да си губя времето, но пък наистина има ученици, които проявяват интерес, а в крайна сметка всичко е заради тях.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: dejuren в Jul 16, 2012, 23:54
Няма да е зле да прегледаш тази тема: http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=43185.0 и да се свържеш с участниците.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: bop_bop_mara в Jul 17, 2012, 09:33
Виж, по принцип да идеш там и за един час да разцъкаш пред публика на компютъра не е губене на прекалено много време. Проблемът е, че в процеса на подготовка (който също си иска времето) се влага страшно много емоция и, ако реакцията не е достатъчно ентусиазирана, някак си светът ти свършва.

Аз лично предпочитам в такива случаи да се концентрирам върху подготовката и да не си фантазирам как ще се получи крайния резултат - така успявам да се зарадвам на всяко нещо, което е сработило (дори и други неща да са били пълен неуспех). Т.е. опитвай се да не приемаш много присърце идеята да отидеш там и да направиш революция, просто си мисли, че отиваш на кафе с приятели и им показваш системата си.

С Арч не съм работила, но има мнения, че си е доста подходящ за начинаещи. Така или иначе, не мисля, че има десктоп потребител, който поне веднъж да не е ползвал уикито на Арч, за да се справи с някой проблем. Та, именно заради перфектната документация, аз лично не бих ти казала "не" на Арч.

Иначе УСУ може би ще бъде по-добре прието от учителите (все пак е правено от техен колега). Чистото Убунту пък може би ще е най-желаното от учениците, които имат малко идея от нещата (или поне са търсили в Интернет). Минт пък напоследък също набра много скорост (а и вече се предлага с бая графични среди).

Кажи за кой град става въпрос - може там/наоколо да има и други хора, които евентуално да помогнат.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: nyakoy в Jul 17, 2012, 10:01
Набързо нахвърлях едни идеи и ги поствам без много мислене и редактиране:

Ще опиша моето виждане за едно такова начинание:
Преди деня Х отдели ден-два да си проиграеш практическата част в самата зала за презентация! Да няма после изненади :)
Осигури едно 3-4 компютъра! Твоя Arch, един "жив" CentOS , един "жив" Ubuntu, един "жив" OpenSuse, че даже и "живо" PC-BSD. Така ще представиш примери за Linux за напреднали, за корпорации и за домашен потребител с най-популярните десктоп среди и BSD с KDE, което на вид ще изглежда същото като Suse, но ще им покажеш , че под повърхноста е различно. Същевременно може на някоя стара щайга да сложиш рутерска дистрибуция. Да се демонстрира FreeNAS също е добра идея. Също може да се покаже GeexBox. Нагледно ще се покаже гъвкавоста на свободния софтуер и  как отворената му същност позволява на луди и креативни глави по света да го използват според нуждите и според вкуса.
Може на твоя Arch примерно да се инсталират няколко виртуални машини с рутер, медия, нас и през уебинтерфейса да демонстрираш настройките и възможностите на отделния продукт. Примерно хоста е Arch и гостите са IPCop, GeexBox (живо) и FreeNAS. Стартираш ги и през браузъра на хоста се правят настройките. Добре би било тази машина да е свързана към голям екран и да се вижда отдалечко.
Машини:
1. Arch с 3 виртуални машини - инсталиран IPCop, инсталиран FreeNAS и "жив" GeexBox. На исо файла на GeexBox може да си вкараш някой клип със субтитри, песен и снимки, за да се покаже нагледно какво прави това чудо. Или пък още по-добре да се сложат на FreeNAS-a файловете (самба) и по мрежата, с рутер IPCop, да се преглеждат с GeexBox, който има auto-discovery за самба.
Демо - копираш (пред аудиторията) от Arch мултимедийните файлове на FreeNAS и после ги преглеждаш с Geexbox.Разбира се за тази мрежа се грижи рутера IPCop.
2. CentOS - "жив"
3. Ubuntu - "живо"
4. OpenSuse - "живо" и смяна с PC-BSD - "живо"
На "живите" машини ще могат да пипнат и усетят. Добре би било да им махнеш хардовете, ако има важна информация на тях. Да не стане някой язък :)
Също на "живите" машини може да се демоснтрират и по-скромни и пъргави работни среди и уиндоу мениджъри, които биха могли да служат на по-скромни компютри. 

Всъщност сега ми светва, че е добре на една от "живите" машини да има дистро с добра мултимедийна поддръжка. Да речем Mint като най-нашумял сега. И обяснението защо корпоративно насочените дистрибуции от отвъд идват без поддръжка на много разпространени и ползвани формати. Може Ubuntu да се смени с Mint и да се покаже, че е отроче на предната и как това е възможно в света на отворения софтуер.

Доста работа, но имаш 2 месеца за подготовката.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: bop_bop_mara в Jul 17, 2012, 11:33
nekoysi, не става ли прекалено много информация за едни обикновени ученици? Повече от пет операционни системи (някои от от които BSD), виртуални машини, рутери, NAS, самба ... Това дори и на масовите студенти по Информатика от първи курс ще им дойде като гръм от ясно небе...


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: lunarvalley в Jul 17, 2012, 12:18
можеш и да демонстрираш OSS програми, които са подходящи за различните предмети изучавани в училище. Например за Химия/Биология има много хубави работи.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: nyakoy в Jul 17, 2012, 12:36
bop_bop_mara, нев мисля. Става въпрос само да видят, не да конфигурират :)  Пък и не ги интересува дали е самба, нфс или нещо друго.
Витруалните машини са за компенсиране на липсата на физически такива, не за да им се промотира виртуализация, без никакъв акцент върху тази технология. И така на един екран ще може да се следи всичко т.е. на един монитор ще можем да следим работата на 4 компютъра без нужда от повече техника.

Иначе е просто - лепваш им един компютър с Убунту, просвирваш една мп3, я то не можело, вижте колко лесно става търсенето на кодеци, хоп пее. Сега пък вижте как има друга дфистрибуция, която по принцип ви просвирва мп3 и видео, бодваш Минт и айде да гледат. Аз обаче не виждам зарибяването в този вариант.

http://www.doudoulinux.org/  e занимателен за дечурлиги


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: frankennstein в Jul 17, 2012, 12:40
Ами аз по-скоро мислех да наблегна повече на използването на Линукс точно в процеса на обучение, офис пакет, програми за графична обработка, GIMP, текстови редактори, интернет...и естествено да наблегна на факта, че е OpenSource. Може би ще поговоря за сигурността, поддръжката, но нещата, които казвате по-горе...малко сложни ми се виждат за ученици 11-12 клас. Та те дори не ги изучават. По моето време учихме MS office, Photoshop и HTML, не мисля че нещата много са се променили. Аз също искам да демонстрирам няколко дистрибуции, но училището няма кой знае какви ресурси, за да ми отделят 3-4-5 компютъра, виртуални машини ми се струва по-подходящ избор. Не знам какво разбирате под "начинаещ", но има ученици, които имат много слаби компютърни познания и дори не умеят да работят с Windows, на такива ще им дойде в повечко. Затова и изключих Arch като вариант, най-удобен ми се струва Ubuntu или наистина МИНТ, да видят как може да се добавят приложения или да се ъпдейтне системата с 1 бутон. Да видят, че използването на Линукс не е работа за инжинери, защото все още го има онова грешно разбиране, че Линукс се ползва само от програмисти или web администратори.
П.С. Презентацията ще е насочена и към учителите, така че трябва да се съобразя с тях. Дали няма софтуер като при windows системите, при който се упрявляват компютрите в една малка зала, помня че учителката ми имаше някаква такава програма, която наблюдаваше останалите машини в залата.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: backinblack в Jul 17, 2012, 12:51
Цитат
.......Та те дори не ги изучават. По моето време учихме MS office, Photoshop и HTML.....

А какво изобщо изучават!? Защо изобщо ходят на у-ще, за да има за какво да реват учителите ли!?

*******************!

Редактирано. Много внимавайте всички, емоциите могат да се изразят и по-прилично!
bop_bop_mara


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: frankennstein в Jul 17, 2012, 12:54
Цитат
.......Та те дори не ги изучават. По моето време учихме MS office, Photoshop и HTML.....

А какво изобщо изучават!? Защо изобщо ходят на у-ще, за да има за какво да реват учителите ли!?

*******************!
Това е милата ни образователна система :), но в интерес на истината не съм се интересувал какво се изучава в момента в горните курсове. Може и да са понапреднали.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: nyakoy в Jul 17, 2012, 12:59
Цялата ми идея с всички тия машинарии беше
"Нагледно ще се покаже гъвкавоста на свободния софтуер и  как отворената му същност позволява на луди и креативни глави по света да го използват според нуждите и според вкуса."

Кеф ти корпоративен десктоп, кеф ти домашен десктоп, кеф ти рутер с малко ресурси, кеф ти htpc без тежка и платена ОС, кеф ти решение за съхраняване на данни с малко ресурси, кеф ти сървър без да струва стотици и хиляди...


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: lunarvalley в Jul 17, 2012, 13:03
frankennstein,

можеш да направиш една презентация, която накратко обяснява какво е Линукс, например включвайки нещо подобно

1) kernel + shell + wm
2) desktop environments
a) KDE
b) GNOME
c) XFCE
d) други
3) Софтуер подходящ за обучение
a) Офис пакет
b) Графична обработка
c) специфични програми за различните предмети
... и т.н.

заедно с това демонстрация на някой хубав компютър


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: nyakoy в Jul 17, 2012, 13:18
А на мен ако ми излезе някой да ми пее 2 часа сухи теории ще ми се доспи. Затова мисля, че една по-практически ориентирана презентация е по-добрия вариант за палене на искрата. Една учителка някога ни беше казала, че според изследвания учениците са съсредоточени в едва 15 минути от учебния час. И ние си го използвахме това. :)
Също така е добра идея в теоретичната част да се включат изцепките на Линус, за да се създаде по-неформална обстановка. Други анекдотични случаи от света на ФОСС също биха били интересни.
Може и да се предоставят копия на "The Code Linux".


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: lunarvalley в Jul 17, 2012, 13:24
една презентация, която накратко обяснява


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: nyakoy в Jul 17, 2012, 13:32
една презентация, която накратко обяснява

1) kernel + shell + wm
2) desktop environments
a) KDE
b) GNOME
c) XFCE
d) други
3) Софтуер подходящ за обучение
a) Офис пакет
b) Графична обработка
c) специфични програми за различните предмети
... и т.н.

Колко накратко трябва да е с гореизброеното?


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: bop_bop_mara в Jul 17, 2012, 13:35
Цитат
.......Та те дори не ги изучават. По моето време учихме MS office, Photoshop и HTML.....

А какво изобщо изучават!? Защо изобщо ходят на у-ще, за да има за какво да реват учителите ли!?

*******************!
A вие какво искате да се изучава? Описаните неща са си стандартни за предмета Информационни технологии - целта е да се придобие компютърна грамотност. Научаването да работиш с основни офис програми е нещо много важно, понеже Сульо и Пульо си мисли, че е достатъчно да седне и като печатар да натрака нещо.

Ако сте виждали doc/odt правен от юрист, журналист или някой шеф, сигурно знаете какво имам пред вид - отстоянието между параграфи се прави чрез нови редове, разширено разстояние между буквите се прави с интервали, отстоянието отляво - също. Ако страницата е направена да е размер А4 (вместо Letter) пак добре.

Мен ме учиха в училище (9-10 клас) на работа с офис и то специално не на това къде са буквичките по клавиатурата, а как да оформим текста прилично. На практика получените там знания нямаше къде другаде да ги получа - сам човек с бърза работа трудно ще се хване да разцъква, а другата му опция е да си плати за курс.

Учебният материал по предмета Информатика е съвсем различно нещо (не ги бъркайте). Там се учат неща като бройни системи, елемантарни задачки за програмиране, евентуално рекурсия, малко ООП - зависи от профила на самите ученици. В сайта на Министерството на образованието има публикувани учебни програми по всички предмети, вкл. Информатика и ИТ (с различните им равнища на изучаване). Може всеки да ги разгледа.

Да ви разкажа и малко от университетската програма (наблюденията са ми върху ФМИ):
* В началото почват с програмиране (процедурно, ООП), паралелно се учат дискретни структури, автомати и 2ри или 3ти семстър вече се програмират структури от данни.
* Компютърни архитектури има в 3 или 4 семестър.
* В 4ти или 5ти семестър има операционни системи и системно програмиране (последното е използване на най-популярните POSIX системни примитиви за прости задачаки).
* Курсът по мрежи (съвсем базов, все едно CCNA 1) за специалност КН е през 4тия семестър, за специалност Информатика (поне преди) беше чак в 7мия.
* КН имат и мрежово програмиране (TCP/UDP сокети, клиент-сървър) в 5тия семестър (в стария вариант на програмата - в 7мия).
* Бази от данни има 5ти или 6ти семестър
и т.н.
Та, като гледате кога хората, които са избрали да се занимават с Информатика, научават (официално) различните неща, не знам какви са очакванията ви за училището. Да не говорим, че от училище до училище има много разлики. И там информатиката е 2-4-6 часа в седмицата и върви в комбинация с един куп общообразователни предмети.

А на мен ако ми излезе някой да ми пее 2 часа сухи теории ще ми се доспи. Затова мисля, че една по-практически ориентирана презентация е по-добрия вариант за палене на искрата. Една учителка някога ни беше казала, че според изследвания учениците са съсредоточени в едва 15 минути от учебния час. И ние си го използвахме това. :)
Абсолютно вярно. Най-идеалният вариант е с малки групички от по 5-8 човека се сяда на една маса и си цъкат все едно с другарчетата вкъщи. Може някои да си мълчат, но все един-двама ще се сещат за въпроси и ще се види от какво имат нужда и какво им привлича вниманието. Ако има как да се направи така, би било супер (аз съм изключителен почитател на индивидуалната работа и персоналното наблюдение над ученици и студенти).

Ами аз по-скоро мислех да наблегна повече на използването на Линукс точно в процеса на обучение, офис пакет, програми за графична обработка, GIMP, текстови редактори, интернет...и естествено да наблегна на факта, че е OpenSource.
...
П.С. Презентацията ще е насочена и към учителите, така че трябва да се съобразя с тях. Дали няма софтуер като при windows системите, при който се упрявляват компютрите в една малка зала, помня че учителката ми имаше някаква такава програма, която наблюдаваше останалите машини в залата.
Да, това, че трябва да се харесаш хем на учениците (за които, съвсем нормално, компютрите са нещо, което свързват със свободното време, а не с учебния материал), хем и на учителите (които пък са сериозната страна на нещата, следват одобрени от Министерството програми и нямат право/желание да си позволяват своеволия) си е голям проблем. Трябва много да се балансира - опитай се да избегнеш ролята на поредния даскал, дето ги занимава с някви програми, дето тря'а ги учат, бъди по-скоро готиния съученик, който им показва яки програми, с които нещата стават по-лесно и бързо, могат да "минават метър" и да им остава повече време за шляене (навън или в Интернет).


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: lunarvalley в Jul 17, 2012, 13:35
E?

не е ли по-добре първоначално да се обясни какво е Линукс и какви алтернативи има за десктоп среда (плюс скрийншоти), от колкото да ги пуснеш на един Минт и да се дзверят?

подобна презентация може да обясни всяка от точките с по един слайд


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: lunarvalley в Jul 17, 2012, 13:40
а и още нещо

както казах има прекрасни програми за обучение, предназначени за различните предмети. Ще ти дам един пример. В 9ти клас се учи по биология структура на белтъци, би било чудесна идея след като са взели този материал да се отдели един час посветен на UCSF Chimera ($2) с примери от PDB ($2). Мисля, че ще се шашнат :)


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: frankennstein в Jul 17, 2012, 13:40
nekoysi, идеите ти са добри, но не виждам как ученик 9-10 клас, който не знае как да си конфигурира мейл клиента ще разбере всичко това, дори на мен не са ми ясни много от нещата, които си дал. Има ученици, които не умеят да създават презентации или да форматират Word документ според изискванията. Това, което се върти в главата ми е, да им покажа по възможно най-елементарния начин какво е Линукс и убунту(или дистрото, което реша да ползвам), как се работи с него, софтуера, който могат да приложат в процеса на обучение и т.н.
lunarvalley, благодаря за примерите, аз повече съм работил с географски софтуер, атласи, карти, глобуси. Мисля да приложа нещо от физиката, химията, математика, география, биология и анатомия. В УСУ имаше много богат избор от програми за различните предмети. Мисля си и някой речник да вкарам. Просто като кратко ревю, и тук се появява най-големия плюс на свободния софтуер. За разлика от windows, където естествено също има подобни програми, тук ученикът ще може напълно безплатно да свали програмата, която му трябва и да работи с нея без да се съобразява с лицензи и подобни ограничения.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: lunarvalley в Jul 17, 2012, 13:46
Цитат
който не знае как да си конфигурира мейл клиента ще разбере

сори, какво като не знае как си конфигурира мейл клиента? Това някакъв критерий да компютърна грамотност ли е? Нали става дума за Линукс в училище?

Цитат
благодаря за примерите, аз повече съм работил с географски софтуер, атласи, карти, глобуси


ами супер, точно за това горовя. Намерете хора, които разбират от различни науки и използват специализиран OSS софтуер и искат да помогнат. Аз, с удоволствие мога да ти дам още примери. Ако видя, че нещата стават сериозни мога и няколко слайда да ти пратя.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: lunarvalley в Jul 17, 2012, 13:51
апропо, учениците в 9-11 клас хич не са молоумни, да не говорим че повечето се изживяват кат гоуеми разбирачи. Та не мисля, че специализираният софтуер ще им дойде в повече ;)


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: frankennstein в Jul 17, 2012, 13:51
Не е критерий, по простата причина, че такъв на практика е неприложим. Ако аз знам нещо, може ти да не го знаеш, но пък ти да имаш познания в други области. Просто дадох пример, за да покажа, че не всеки би се справил с такъв тежък материал, идеята е да се обясни кратко и разбираемо без да се задълбочава толкова в техническо отношение. Най-вероятно има деца, които ще разберат за какво става дума, но трябва да се съгласиш, че не всеки деветокласник се занимава с мрежи и подкарване на сървъри в домашна среда.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: lunarvalley в Jul 17, 2012, 13:58
Цитат
че не всеки деветокласник се занимава с мрежи и подкарване на сървъри в домашна среда

ми не разбира се. И това не пречи на такъв човек да види за какво става дума, че има алтернативи, алабала. И да проумее, че в много академични среди Линукс/Юникс се ползва активно.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: laskov в Jul 17, 2012, 18:26
//извън темата: искам да се включа, но в Шкорпиловци нета е кът, а бирата ми ще се стопли ..., така че, след неделя.  [_]3


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: edmon в Jul 18, 2012, 00:18
Всяка презентация според мен трябва да започва с оборване на стереотипите, като например:
Нека презентацията да започне с Unreal Tournament или Assassin Creed, малко wine игрички например Counter Strike.  Това за първия половин час.
После може да им покажете КДЕ с плазма и компиз, Гном няма нужда, ще им изглежда като стар телефон, още не излязъл Вин8, за да са свикнали с интерфейса на Гном.
Пускаме Скайп! Правим видео чат.
Пускаме фейсбук.
Пускаме накакъв опън офис или либре или калигра и печатаме,
пускаме Гимп, за някой як ефект на вградените скриптове.
Подаряваме на всички в залата по едно копие на Кубунту 12.04!
Кърнели, шелове, обкръжения това който иска може да си го научи!

пс. забравих, пускаме вбокс за флашчета и после йотюб в ХейчДИ на цял екран!


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: nyakoy в Jul 18, 2012, 07:43
Айде без Калигра, че току-виж си ги отказал :)
Само като тръгнат да си сменят шрифта на Спредшийт-а (спокойно може да се пропусне й) и си ги загубил за каузата.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: shoshon в Jul 18, 2012, 08:38
Освен ако не представяте някакъв учебен софтуер, не виждам смисъл от презентацията.

Честно казано не бих отделил време да гледам презентация на Линукски мрежови услуги. Много малко от тези хора ще се сблъскат с нуждата от конфигуриране на такива неща, а и докато порастнат може и да изчезнат...

Моята идея е:

Покажи им що е Libre Office за съвсем малко за да видят, че могат да си отварят файлчетата.
Покажи им, що е Octave - аз лично го използвах много! Ужасно добро tool-че е! ( Но май като се замисля е за студенти )
В училище като бях ползвах Kalgebra и Dr. Geo ( за съжаленив последния проект май е доста спрял ... )
Покажи им Stеllarium
Покажи им Gimp и Blender
ПОкажи им от къде да търсят помощ

Моля те не се спирай на технологични глупости като Eclipse/Netbeans/BASH и т.н. НО може да направиш един слайд какво представлява процеса на разработка на софтуер - как го правят батковците. Колко много неща и инструменти се ползват - проектиране, моделиране, писане, тестване, и естесвено да споменещ, че Линукс разполага с това.

Също така много хора, презентиращи напоследък, като им кажат, че отвореният софтуер има слабостим започват да се извиняват и да дават за примери разни недоработени неща. Не го прави това, моля те :) Игри - няма игри!

Сами по себе си KDE/LXDE/Whatever не вършат никаква работа. Не си играй да обясняваш, че едното било такова си, пък другото еди какво си. И без това твоите възгледи едва ли ще имат нещо общо с техните...


Според мен не е добре да покзваш в училище възможностите на една OS да пуска Skype/Facebook/... Това е училище, а не рекламен билдборд. Ако искаш да бъдеш коректен с презентацията си, тогава покажи учебен софтуер и начертай някаква карта на това как този софтуер ще им помага в бъдеще.

И така... моите 2 стотинки.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: lunarvalley в Jul 18, 2012, 10:06
нали беше Линукс за училище? какви игри, какви фейсбуци?  ???  :P


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: ЗибелтБг в Jul 18, 2012, 10:53
   То много сложно-покажи им едно Кубунту с Настройване външния вид на прозорците-Auro-G  и десктоп тема Glassified, със повечето 3D ефекти,задължително добре конфигуриран Cairo-Dock-кодът на аплета за времето за София е buxx0005, не показвай отвратителния интерфейс по подразбиране на Убунту, Кубунту и Учи Свободен с Убунту-показвал съм ги на ученици и ги намират за ужасни-кефят се на стъклени интерфейси....ако ще е Убунту задължително  с Compiz и Emerald-там прозорците може да ги правиш да изглеждат невероятно, -за да им се стори, че интерфейсът на уиндоус и Макинтош дори Е НАПРАВЕН КАТО ОТ КАМЕННАТА ЕРА.....

  в Кубунту плота трябва да ти е в дейност директория-във директориите на плота кликваш на стрелката под плюсчето да ги шашнеш там с плазмоидите като възможности и т.н...

 изведи аплети за наблюдение на CPU, RAM-в Кубунту с добавяне на джаджи -кажи им колко е важно наблюдението на натоварването на процесора, и контрол на системата, и кой е господарят

   после по методиката на  edmon-само че LibreOffice....Казваш че Междузвездни войни са правени на Gimp-пускаш им го и правиш начало на ретуш на жена в зряла възраст, показваш крайния резултат.....махаш "червени очи" от друга снимка, от трета с лоша осветеност, контраст, цветен баланс и детайлност--за детайлността-филтри-подобряване-изостряне, правиш супер кадър.....!!!!

  Ако имаш инсталация на уиндоус и хубава звукова уредба за презентацията пусни някой як летен хит във VLC, след това рестартирай в уиндоус-пусни го пак във VLC, рестартирай  в Линукс-  ПУСНИ ПАК VLC и акцентирай на жалкия звук във бозата

 същото със снимки, филми-макар,  че снимките и филмите в Линукс няма да забележат, че се виждат по-добре

   въобще стилът ти трябва да е убийствен, по отношение на примитивната OC  уиндоус-не да я плюеш, а кажеш че е много зле и е направена за политически и промишлен шпионаж, за първобитно трупане на пари, и че  в академичните среди  Linux е стилът -http://i.top500.org/stats

  Накарай ги в сайта на NASA да напишат думата windows и Linux  и да анализират какво ще им излезе в търсачката там-http://search.nasa.gov

 http://en.wikipedia.org/wiki/Astrophysics_Data_System

 "Software and hardware

The software runs on a system that was written specifically for it, allowing for extensive customization for astronomical needs that would not have been possible with general purpose database software. The scripts are designed to be as platform independent as possible, given the need to facilitate mirroring on different systems around the world, although the growing use of Linux as the operating system of choice within astronomy has led to increasing optimization of the scripts for installation on that platform.[4]
The main ADS server is located at the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts, and is a dual 64-bit X86 Intel server with two quad-core 3.0 GHz CPUs and 32 GB of RAM, running the CentOS 5.4 Linux distribution.[5] Mirrors are located in Brazil, China, Chile, France, Germany, India, Indonesia, Japan, Russia, South Korea, United Kingdom, and the Ukraine."

  http://en.wikipedia.org/wiki/IRAF

   "IRAF (an acronym for Image Reduction and Analysis Facility) is a collection of software written at the National Optical Astronomy Observatory (NOAO) geared towards the reduction of astronomical images in pixel array form. This is primarily data taken from imaging array detectors such as CCDs. It is available for all major operating systems for mainframes and desktop computers. Although written for UNIX-like operating systems, use on Microsoft Windows is made possible by Cygwin. It is primarily used on Linux distributions, with a growing share of Mac OS X users."

   http://news.softpedia.com/news/NASA-Takes-Linux-in-Space-57672.shtml


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: vankogt в Jul 18, 2012, 10:58
Здравей,

Една добра идея, която съм реализирал в БГ училище е да покажеш възможностите на ITALC. Много приятен и удобен Classroom Manager.


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: Oxy в Jul 19, 2012, 06:16
Гледам тук и се чудя, доста неща се изписаха, кои полезни, кои - не толкова. Сега малко от мен.
Нещата от които се впечатляват повечето хора са:
Визуалните гъзарии, там разни 3д и бла
После Амарок се оказа доста забавно нещо
Октавата, така и не се научих да я ползвам... до ден днешен си блъскам яко матлаб за разни симулации и мейпъл за справки с разни изродщини, като ме мързи да си търся грешката в някакво решени..
Имай предвид какво ползват хората
-Мейл клиент - Тъндърбърд/Еволюшън
-Офис Клиента(Тука работата с форматите е още много засрана... примерно вчера получавам презентация за коректура и като я отворя с либреоофис все още има разместване на форматиране и тн... пптх формат)
-Видео Плеъри там влс, мплеър, тотем
-Браузъри
-Дай пример с Андроид
-Обясни колко е сигурен(на кратко като гледате порно, после не трябва да си преинсталирате компа)
-Джимп
-Блендър е много готино нещо, но да кажем че презентацията ти е 40 Мин, нямаш шанс
- Абе като цяло аз бих направил един слайд Приложение под Уин - Алтернатива

после бих показал, по-забележителните

Сега относно презентацията, така като гледам тук май никой не е правил истинска презентация с Корпорейт Дизайн подложка и тн.

Като цяло съветът ми е:
Смятай по ударното правило 2 мин на слайд. Не превишавай 30 Мин презентация(Ще ги изпоприспиш ако е само пауърпойнт/латех). Не се спирай 30 мин  на темата с игрите!!! Ако ще правиш динамичка презентация ака да цъкаш и показваш някакви неща, трябва да си направиш хендаути. Имай предвид, че повечето неща ще се забравят за 10 мин... От хендаута може после да се сетят за някакви неща.


ПС: Тук някой говори за тулове за моделирание: Трябва ми нещо за УМЛ модели и не ми говорете за умбрело, щото е много умрело... като направя една диаграма с 40 елемента крашва и ме изхвърля... Диа ми е много неявна... МС висио, няма да го пусна под Уайн, и ИБМ рашънал съм го отписал също за момента... някакви Идеи?


Титла: Re: Презентация на Линукс в българско училище
Публикувано от: frankennstein в Jul 19, 2012, 12:58
Здравей,

Една добра идея, която съм реализирал в БГ училище е да покажеш възможностите на ITALC. Много приятен и удобен Classroom Manager.
Благодаря много за програмката, точно това търсих тези дни.
Отностно игрите, аз мислех да пусна 2 лафа за WINE и толкова. Все пак целта на презентацията е образователна, да покаже възможностите на Линукс в учебният процес. Няма да се събираме там да разцъкваме игрички, за училище ще си говорим. Засега съм решил да презентирам 2-3 графични среди(Unity, KDE и gnome-shell), преди да ги оплюете по отделно, казвам разни хора-разни идеали. Пък и все си мисля, че за някой, който за първи път сяда пред Убунту ще му е много по-лесно да работи с unity или шела, а пък КДЕ се доближава повече до изгледа на Windows.