Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: gotha в Sep 02, 2006, 19:51



Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: gotha в Sep 02, 2006, 19:51
Тази тема няма много общо с Линукс, но според мен всяко нещо, което е свързано с ограничаване правата на хората е важно и заслужава да му се обърне внимание. Преди извество време тихо, кротко и без много шум звукозаписните компаний забраниха на сайтовете за таблатури да продължават да ги разпространяват. Защо ? Нямам право да напиша и разпространявам таблатура, която пресъздава моето виждане за това, как трябва да се изсвири нечия песен !!! За сведение всеки, който се учи да свири на китара, започва със свиренето на чужди песни именно с таблатури, ако вече е по-грамотен може и с ноти. След като направиха това, възможността да си купиш китара и да се научиш да свириш сам се свежда до нула (изключваме вариянта да сте втория Моцарт).
Може би темата ви е малко чужда, но какво мислите ?

П.С. В случай, че сметнете тази тема за неподходяща за този форум моля да ме извините(и да я изтриете).


Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: senser в Sep 02, 2006, 21:13
Мен лично ме заинтересува темата, но няма да е лошо, ако обясниш по-подробно разликата между таблатура и "нотен лист" примерно. Аз честно казано нищо не разбирам от тази материя.


Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: gotha в Sep 03, 2006, 02:09
Нотните листове са за хора с музикално образование - трябва да можете да четете ноти, да пишете и като цяло те са доста далеч от аматьорското ниво на таблатурите. Таблатурите са измислени за да могат хора без такова образование да се научат да свирят песни. Те са по-лесни за четене, описват кое прагче трябва да натиснете и коя струна да дръпнете. Основният им недостатък е, че  те не могат да опишат продължителността на даден тон, за това трябва предварително да сте слушали песента.
Много малко мнения, явно линуксаджийте не свирят на китара :)


Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: Lord Bad в Sep 03, 2006, 09:25
Аз поне свиря(макар и уникално некадърно) :). Въпроса ме заинтересува, но от теб чувам че въобще съществува. Ума ми не побира как на личен авторски труд - какъвто е една таблатура, може да бъде ограничено разпространението. Ако бях на мястото на фирмите, които държат правата на музиката щях да се радвам че хората толкова са я харесали че са седнали да и правят таблатура и имат желание да я свирят, но такъв е живота...


Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: Филип Бонев в Sep 03, 2006, 15:34
Интересна работа, сега разбирам за нея :(

Не вярвам хората да спрат да правят табулатури. Значи и ще има разпространение.

Иначе много странен ход от звукозаписните компании. Нали да извириш нещо трябва да имаш песента да я чуеш, следователно трябва да си купиш диска примерно.

Аз без табулатури сигурно, нямаше да мога да свиря нищо на китарата сега.


Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: GattaNegra в Sep 05, 2006, 11:21
:(





Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: GattaNegra в Sep 05, 2006, 11:24
Но не могат да изтеглят стаите табулатури от пазара ... нито могат да ми забранят да чуя парчето по радиото и да си извадя табулатурата ... изобщо те какво си мислят ?
Аз навремето си накупих сумайти табулатури ама така и не можах да се науча да свиря прилично.
Ами да си държат музиката за себе си , накрая всички ще слушат само онези изпълнители, които поради преклонна възраст свирят безплатно по парковете просто зад а усетят за последно кефа да са на сцена пред публика и ще имаме само техните табулатури, защото те сами ще ги хвърлят от сцената. ...
Аам това е наистина глупаво. Тогава дали няма да забранят на клубните групи да свирят кавъри на известни парчета, или ще проверяват дали всеки член на бандата си е купил диск с парчето за да го научи от диска, ама отделни дискове, защото иначе е пиратство ???
TO THE LEFT !
Аз слушам радио.


Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: alabal в Sep 05, 2006, 12:38
Както е тръгнало и него ще го забранят.


Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: Lord Bad в Sep 05, 2006, 13:06
Можеш да отнемеш на човек свободата му, но не и желанието да се стреми към нея... Всеки режим накрая бива отхвърлен...


Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: kbd в Sep 05, 2006, 14:13
Добре де, аз като пусна едно търсене в гугъл, и излизат хиляди сайтове с таблатури. Ето например тук имало над 200000 такива. Какъв ти е проблемът? Звукозаписните компании не могат да забранят таблатурите, и да искат, защото често съдържат интерпретация/ отклонение от чистия оригинал на музиката, което автоматично ги изплъзва от лапите им. Така че не се притеснявай, ами свири  :)  Аз като не свиря от много време, сега съм пълно дърво  :)


Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: gotha в Sep 06, 2006, 10:30
http://www.guitartabs.cc/
Виж какво ми показва любимият ми сайт. Те не могат да спрат всички сайтове за таблатури, но превръщат правенето на таблатури в престъпление.
@kbd Не можах да проследя връзката ти, нещо не работи. Предполагам, че си потърсил в Google и при такова търсене излизат много сайтове, но на повечето просто таблатурите са премахнати.

Както беше казал един човек (ще ви оставя да познаете кой):
Hasta la victoria siempre !


П.С. Предлагам да погледнете и тук http://www.guitarzone.com/musato/





Титла: Guitar tablatures
Публикувано от: poisoner в Sep 06, 2006, 12:03
трябва да си болен мозък за да забраняваш такива неща.