Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: backinblack в Nov 02, 2013, 15:57Титла: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: backinblack в Nov 02, 2013, 15:57
Та, както не веднъж съм споменавал, че моите познания са повече в шивашкия бизнес и технологиите в него от колкото в компютрите и операционните системи, та ми се върти из главата един проект за КАД система който може да започне от един елементарен конвертер от един формат към друг, а в последствие да му се добавят и допълнителни инструменти за конструиране като се ползват готовите идеи начин на работа които са утвърдени в затворените комерсиални продукти.
В момента нито един от тези утвърдени разработчици не предлага версия за Линукс дори и платена да е, а на уиндоуските не е проблем толкоз цената колкото това, че изисква Уиндоус и купищата глупости които той води след себе си.
Развойната среда не мисля изобщо да се съобразява с възможностите за порт за Уиндоус, та ако има желаещи да го започнем ще я съобразяваме със задачите които трябва да се решава и бъдещите периспективи за развитието на проекта.
Тъй като държа да бъде ГПЛ проекта ни, можем да ползваме и нещо готово към момента от което да се направи форк, но все ми се струва, че ще е най-добре да се изгражда интерфейс с инструменти на чисто спрямо утвърдената практика на работа с такъв тип софтуер, а и не е без значение, че трябва да бъде и максимално близък до утвърдените продукти.


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: go_fire в Nov 02, 2013, 18:38
ГПИ в днешно време с инструменти от сорта на Qt Designer се прави за минути. Това е най-лесното. Макар, че после напасването към нуждите на хората не е толкова проста задача и 90% се провалят. Обаче истинската трудност е писане на САПР. Това е клас програми, който е много труден за писане. Не случайно повечето са писани на разни Лиспове и АПЛ-и. И не случайно струват майка си и баща си. И не случайно свободните клонове са към 15-20 години назад в развитието си.

Искренно се радвам на всички твой усилия, но някой задачки са прекалено трудни. За съжаление у нас, пък и по света няма много натрупано знание (така нареченото know how) как се правят подобни неща. Да правиш САПР не е като да правиш калкулатор, а и бая математика седи отзад.


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: victim70 в Nov 02, 2013, 19:17
Погледни librecad и freecad
Нещо по-различно ли ти трябва?


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: backinblack в Nov 02, 2013, 20:07
КАД системите за конструиране на облекло са доста по-различни от тези инженерните кад системи като аутокад и тем подобни. Имат може би 1/100 от възможностите и инструментите в една инженерна кад система, но пък са обвързани в последствие с модул за редене на капаци за разкрой. Имат до голяма степен общо с разни специализирани програми за мебели.
Всички кад системи за облеклото са разделени условно на 2 модула, а вече в по-напредналите започнаха да правят и трети за 3д глупости които все още са неприложими, па и на конструкторите в тази област не им стига компютърната грамотност за по-простите неща, па камо ли за 3д.
Та, в единия модул се конструира изделието, а в другия се редят капаците за разкрой. В някои системи това са си две отделни програмки, а в други е цяла система условно разделена на модули.
Та, всяка от тези системи работи с някакъв собствен си формат за изделието и за маркера(разкроя). На принципа на хакове си разработват и една друга и директни конвертори от една към друга, но обикновено си обменят данни през .dxf формата.
Та моята идея е да се започне с един интерфейс който да отваря и разчита единия формат и да го записва във формат за друга система като конвертор, а в последствие вече и да го манипулира като променя фОрмата на детайлите в него и промененото да си го запише в същия формат или във формата на другата. Идеята е, че в една фирма например има нужда от 3-4 работни места за конструиране и само 1 за редене на разкрой/маркери. При този вариант, те няма да купуват 3-4 конструкторски работни места, а само 1 или 2, а част от работата ще се върши на това нашето което постепенно ще изземва и функциите и на другите 1-2-3-4 орегинални работни места. Тъй като няма да записва в собствен формат, а ще променя чуждия, ще може да замести конструкторски работни места на няколко различни разработчика на кад системи които работят по аналогичен начин.
Примерно на кад система Лектра рабоните файлове в конструкторския и модул са с разширение .mdl а на кад система оптитекс са с разширение .pds, но се съдържа почти една и съща информация която и в двете системи се манипулира по еднакъв начин. Има и още няколко кад системи които не съм споменал, но принципа е един и същ.
За това и имам в предвид първо като конвертор, а после да се развива към модул за конструиране. Този софтуер е доста скъпичък и вярвам, че би могло да се осигури и финансиране, ако се представи добра и работеща идея. Интерфейса ще следва този на по-разпространената и логично работеща система за да е лесна за възприемане от юзвергите които не са особено компютърно грамотни. 


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: senser в Nov 03, 2013, 08:15
А би ли дефининрал "добро бъдеще" (за проекта)?

Ако става дума за някакъв вид комерсиален успех, т.е. нещо от което И да се печели, аз лично съм силно скептичен. Изобщо не съм наясно с този бизнес и не мога да аргументирам скептицизма си с нищо повече от това, което съм гледал по новините за страховитите условия, при които работят хората (най-вече жени) в този бранш, за идиотско малките заплати, като и те не се плащат редовно и т.н.
Та накратко - как я виждаш финансовата или търговската част на проекта, на кого и как ще се предлага продукта, някакви приблизителни финансови параметри?


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: go_fire в Nov 03, 2013, 08:50
Не съм bb, но ми се струва, че мога да отговоря. Ако не съм прав, той ще поправя. Бранша е много беден, но много разпространен и дава работа на много семейства. Ако „св.“ Светлин Наков изпълни мечтата си, то ще сме цъфнали, вързали, носили и даже презрели. Но сега за сега сме малки, мизерни и бедни. Точно този отвратителен бранш дава храна на много семейства. И ако го няма, ще е още по-безнадеждно у нас, отколкото е в момента, ако е възможно да има по-лошо.

Та идеята му е да ползва един от опънато сосовите модели. По-точно има предвид, всеки помага, с каквото може. Едни за идеята, но други намерили начин да припечелят. За по-сериозните разработчици, ще се дири спонсорство. Сиреч един малък Гитхъб.

Самият bb има великолепни огранизаторски качества, което е определящо за успеха на един проект. Но също така е определящо да има общност. И точно това търси в тази тема.

Преди време на подобен принцип искаше да прави счетоводна програма, като разклонение на Магазията. Удари на камък, защото наоколо няма много дотнетаджии.

Аз говорих със счетоводители дето имат много опит с МИ и също имам съмнения. Те например ми казаха, че между Склада и Делтата има експорт, но по-добре да не се ползва и да се вкарват на ръка фактурите. Ако двете са една програма, хаоса ще е пълен. По принцип има разделение в средите по този въпрос дали складовите и счетоводни програми да са едно или модули. Горе-долу съм виждал като единствен аргумент за първото — цена на притежание.

Както и да е, само можем да гадаем, както казах, дотнетаджии сред опънато сосовите хора почти няма, а у нас хич, та работата пропадна. Понеже тук не е обвързано все още с конкретна технология, има място за маневриране. Пожелавам най-искрено да има много повече успех от предното начинание. Какви са ми опасенията, споделих в предното си мнение.


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: backinblack в Nov 03, 2013, 09:36
Не съм идеалист и не вярвам в това, че опън сорса се разработва от безработни програмисти за удоволствие и тази идея и предишната за складовосчетоводна система са с цел бъдещи приходи. Опен сорс софтуера е само един по-различен от затворения софтуер бизнес модел в който аз виждам повече периспективи.
Та, шивашкия бизнес в момента е може би най-силно работещия. Доста пари се инвестират в него и по европейските програми и работа има толкоз много, че връщат клиенти. Имам в предвид производството на ишлеме за износ. Много външни фирми разработват моделите си в БГ и ги продават на вън с техните си марки. В момента най-голямата липса в него е не на шивачки, а на конструктори, а тези които могат да конструират, болшинството от тях са с кофти компютърна грамотност. В по-голямата част от фирмите се работи като се конструира на хартия, после се вкарва с дигитайзер в системата за допълнителна обработка и после се редят маркери за разкрой. Поради високата цена на софтуера, много от фирмите предпочитат да работят по този начин щото примерно 3-4 конструктора ще конструират на хартия което си е трудоемко, а 1 ще дигитализира на компютъра. Та за туй и идеята е, че тези 3-4 могат да работят на абсолютно елементарна системка без управление на хардуер и тем подобни с я има 10-20 инструмента за създаване на детайли, а на другото пълно работно място да се извършват допълнителни манипулаации. Точно защото познавам този тип работа, знам кои инструменти са най-важни в началото за да бъде използваема, а както казах, няма да губим време в логистики по съгласуване и на нещата и тем подобни, а директно ще копираме фейса и последователностите на работа които са утвърдени и наложени и при успех се надявам да намеря финансиране.
Проблема е, че няма начин да се намери финансиране без да се покаже нещо работещо и ще трябва първо да се постараем, а после да търсим.
Аз мога да осигуря кракнати пълнофункционални системи от които можем да гледаме и експериментираме.

Дали ще е затворен продукт или отворен проект, и в двата случая трябва да се направи нещо което, ако се хареса ще се продава като в единия случай ти се плаща лиценз за ползване, а в другия ти се плаща за разработка на допълнителни функционалности и поддръжка. Успешни бизнес модели има пре достатъчно.


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: backinblack в Nov 04, 2013, 18:15
Много почитатели на свободния софтуер, но само как да го ползваме и колко скапан и недоправен бил, но не и да създадем нещо което още след първите 10 реда код може да стане използваемо и да се търси и спонсорство, щото в този бизнес, дори и на платените и затворени приложения няма версия за Линукс, бизнеса си периспективен и в световен мащаб.
Както желаете! Ако някой желае да се захване с идеята ми за която няма да претендирам за съавторство, ще му съдействам с всичко по силите ми, дори и с намиране евентоални спонсори, ако проекта е под ГПЛ лиценз.


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: victim70 в Nov 04, 2013, 19:08
КАД системите за конструиране на облекло са доста по-различни от тези инженерните кад системи като аутокад и тем подобни. Имат може би 1/100 от възможностите и инструментите в една инженерна кад система, но пък са обвързани в последствие с модул за редене на капаци за разкрой. Имат до голяма степен общо с разни специализирани програми за мебели.
Всички кад системи за облеклото са разделени условно на 2 модула, а вече в по-напредналите започнаха да правят и трети за 3д глупости които все още са неприложими, па и на конструкторите в тази област не им стига компютърната грамотност за по-простите неща, па камо ли за 3д.
Та, в единия модул се конструира изделието, а в другия се редят капаците за разкрой. В някои системи това са си две отделни програмки, а в други е цяла система условно разделена на модули.
Та, всяка от тези системи работи с някакъв собствен си формат за изделието и за маркера(разкроя). На принципа на хакове си разработват и една друга и директни конвертори от една към друга, но обикновено си обменят данни през .dxf формата.
Та моята идея е да се започне с един интерфейс който да отваря и разчита единия формат и да го записва във формат за друга система като конвертор, а в последствие вече и да го манипулира като променя фОрмата на детайлите в него и промененото да си го запише в същия формат или във формата на другата. Идеята е, че в една фирма например има нужда от 3-4 работни места за конструиране и само 1 за редене на разкрой/маркери. При този вариант, те няма да купуват 3-4 конструкторски работни места, а само 1 или 2, а част от работата ще се върши на това нашето което постепенно ще изземва и функциите и на другите 1-2-3-4 орегинални работни места. Тъй като няма да записва в собствен формат, а ще променя чуждия, ще може да замести конструкторски работни места на няколко различни разработчика на кад системи които работят по аналогичен начин.
Примерно на кад система Лектра рабоните файлове в конструкторския и модул са с разширение .mdl а на кад система оптитекс са с разширение .pds, но се съдържа почти една и съща информация която и в двете системи се манипулира по еднакъв начин. Има и още няколко кад системи които не съм споменал, но принципа е един и същ.
За това и имам в предвид първо като конвертор, а после да се развива към модул за конструиране. Този софтуер е доста скъпичък и вярвам, че би могло да се осигури и финансиране, ако се представи добра и работеща идея. Интерфейса ще следва този на по-разпространената и логично работеща система за да е лесна за възприемане от юзвергите които не са особено компютърно грамотни.

Ето това е в същност проблема. Който може да помогне - не разбира от спецификата на работата. Преспективата да разбира от начало нещо което не разбира е твърде демотивиращо.
Другото е интереса на разработчиците. Ако те не са в този бранш и не ползват такъв софтуер - едва ли ще са заинтересовани.
Предполагам че към Librecad може да се добави модул или да се модифицира кода му за да изпълнява нуждите за тази задача.
А паркетирането на равнини си е доста сложна математика - особено с картинки начертани със свободно движение на мишката :)


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: backinblack в Nov 04, 2013, 20:14
Не се чертаят сложни обекти на ръка с мишка, а се нанасят точки на координатна система които се свързват и местят за образуване на криви и прави. Нищо по-различно от това което се прави в другите кад системи за които споменаваш. Иначе да, може да се модифицира примерно Либре Кад и да се направи специализиран форк, но ми се струва прекалено много работа докато добие вид и функционалност с които би могло да се търси и някакво спонсорство, до като при другия подход, първо интерфейс който отваря и визуализира няколко формата като записва и във всеки от тях ще е пълнофункционален конвертор за от една система към друга, а после да се надгражда.


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: ddantgwyn в Nov 05, 2013, 07:14
Хм, не съм се ровил конкретно за такъв вид програми, но може и ти да погледнеш програмите за рязане на ламарина (с лазер примерно) -- мисля, че те са по-близо до това, което искаш да направиш. Но както казах, не съм търсил дали има такива под GPL лиценз. Знам със сигурност, че такива програми съществуват, но не знам дали не са само комерсиални.


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: backinblack в Nov 05, 2013, 08:26
Няма не под ГПЛ, а дори и на затворените и платени с версия за Линукс.

Между другото интересуваме програми като либрекад и гимп на какво са писане? Каква развойна среда и технологии използват?


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: go_fire в Nov 05, 2013, 19:51
Gimp е писан на Ц, като допълненията се пишат на диалект на Лисп или Питон. Графичната библиотека съответно е ГТК, 'щото нали си е неговата ;) Едно време нямаше много джаджни библиотеки и истинските мъже си ги пишехме сами ;)

Либерето доколкото помня, е разклонение на Кукад. Това ще рече, че е писан на Ц++ и библиотеката му логично е Кют. Гледам, че Википедия потвърждава спомена ми.

Общо взето оцелваш. Тия двете неща господстват в нашият свят. Допълнително на Кют може да се пише на жабанизец, а за ГТК на всякакви извращения чак до Вала. Все пак и Ц Диез има ;)Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: jet в Jan 04, 2014, 18:03
https://bitbucket.org/dismine/valentina ($2) - Open source project of creating a pattern making program, whose allow
create and modeling patterns of clothing.

(https://bitbucket.org/dismine/valentina/wiki/images/FSjacket.png)


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: Odido в Jan 04, 2014, 20:28
BB идеята ти не е лишена от смисъл ,често казано има доста големи гиганти в шивашкия бранш ,като визирам Едуардо Мирольо ,който е с голям завод в Сливен и Нова Загора.Изнасят за цял свят. Ако има начин ,може да се почерпи от тях информация на каква програма правят дизайна на облеклата си.И не само,не вярвам да няма информация в интернет...Виждам че и jet е намерил нещо интересно.


Титла: Re: Върти ми се из главата един проект който си мисля, че би имал добро бъдеще
Публикувано от: backinblack в Jan 07, 2014, 02:35
Според мен, 90% от пазара на този софтуер е зает от Гербер, Лектра и Оптитекс.
Гогата ме информира за този проект дето jet е качил скрииншот. Поразгледах го и мнението ми е, че авторите му не са в час с начина на работа и организацията в шивашките фирми.
Аз не бих почнал с реализацията на функционалностите по техния начин.
Проекта не може да се създаде бързо, а в една фирма има нужда от много функционалности, за които пак трябва да се разчита на доказаните в бранша, докато проекта се развие. За това и моята идея е да започне първо от конвертер на формати от една система към друга, а после в движение да се добавят функционалности за манипулиране на детайлите и да се развива към цялостна кад система.
Конвертерите с които разполагат и големите не са в базовата функционалност и са доста скъпи. В една фирма, ако има 1 маркерист, ще има и поне 2-3 конструктора, но тези конструктори, трябва да могат да запазят конструираното във формата на системата с която разполагат. Ако по проекта само се работи, без да се ползва реално от някой, ще истинско безумие.