Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: 4096bits в Jun 29, 2014, 22:30



Титла: DNS въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 29, 2014, 22:30
Оня ден докато си бачках на Windows-а отворих youtube да поразгледам някои неща и на няколко пъти една добавка - WorldIP - изпищя с есно съобщение за DNS spoofing, Не му обърнах внимание. Обаче реших да проверя какво е това. Не съм вещ в материята и по принцип зная, какво е DNS и каква работа върши, но не съм задълбавал. Но ми беше достатъчно да прочета малко от wiki-то за това и само от първите редове ми стана ясно, че може да се окаже доста опасно.
Понеже не разбирам достатъчно, не зная как да разбера, къде да ровя за да открия проблема. Дали да уведомя доставчика, дето ми е дал някакви  DNS сървъри, дали рутера ми, дали нещо по компа ми. Сигурно има и нещо локално. 

Няколко дена преди това обърнах внимание, че youtube е с IP от България. Много странно ми се стори много странно. От Гугъл ли правят някакви магарий?! Тея почват да ме дразнят.



Титла: Re: DNS въпрос
Публикувано от: d0ni в Jun 29, 2014, 23:05
Няма нищо страшно, явно youtube ползват geoip за да може домейнът им да резолва към различни IP-та, в зависимост от коя държава/location се опитваш да го достъпиш. Най-вероятно слагат тяхно оборудване в различни държави/ISP-та с цел да пестят трафик като най-често гледаните клипове се кешират.


Титла: Re: DNS въпрос
Публикувано от: 10101 в Jun 30, 2014, 00:41
"Най-вероятно слагат тяхно оборудване в различни държави/ISP-та с цел да пестят трафик като най-често гледаните клипове се кешират."


 И не само тубата, книгата, гого и други го правят смело :)