Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: 4096bits в Mar 31, 2019, 08:03



Титла: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Mar 31, 2019, 08:03
Който няма някаква квалификация, е време да се погрижи за това. Хората без образование вече ще са вън от трудовия пазар.
https://www.youtube.com/watch?v=nvz3ODBtFlo

Не, че образованието гарантира нещо.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Mar 31, 2019, 10:19
Бостън дайнамикс не са от вчера. Но робота е нищо повече от машина.

Логиката винаги е била една и проста. Машина се въвежда едва тогава, когато досегашния начин (по подразбиране, но не задължително ръчен) става по-скъп за „притежание“ от новия.

Под притежание се разбира цена, чиито компоненти са цена на придобиване, цена на обслужване и цена на освобождаване, след като актива вече не е необходим, негоден е или е изхабен.

Още дълго човешкия труд ще е далеч по-евтин от роботите.

Разбира се, има още една условност. При горната задачка се подразбира еднаква или сравнима производителност. Ако производителността на машината (робота в случая) се окаже много по-добра, то сметката може да излезе пак от увеличения приход. Но в това не мога да се обзаложа и трябва да се провери.

Трети фактор няма.

п.п. Всъщност има и той е с все по-голямо значение днес. Той е времето. Ако крайния резултат се постига (значително) по-бързо, то това отново може да промени сметката. Но това не е универсално. Известна е мантрата, че едно бебе иска девет месеца, независимо от броя бащи. Така, че този фактор за разлика от другите два, не е универсален.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Mar 31, 2019, 10:37
Прочетох, какво си написал и веднага се сетих за Амазон. Нямаше да е този гигант, ако не беше автоматизацията. Сега искат да използват дронове за доставка.
Погледнато в перспектива, машините винаги са били по-евтини. Към заплатата на работника се прибавят и други неща. Осигуровките, специалните условия на труд. Има много добавени разходи свързани с това, че имаш работници.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: spec1a в Mar 31, 2019, 10:59
   Не само дроновете,Джеф Безос нещо много е набрал на касиерките в
магазините (защо ли ги мрази толково ?),и налага магазини без касиерки:
влизаш,избираш си каквото ти трябва,излизаш,товариш на каруцата ,и чао  ;D
   Е,има уловка: трябва да имаш смартфон и да си качил съотв. приложение
на Амазон,преди излизане от магазина трябва да потвърдиш покупката.
   Не вървам това скоро да се случи в България ...


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: bot в Mar 31, 2019, 11:33
 То се е почнало отдавна. При UBER например няма оператор, там програмата прави връзка между клиент - шофьор, при това клиента не трябва да обменя никаква информация със шофьора - крайната точка е зададена предварително при поръчката а плащането се извършва автоматично по електронен път. В момента, в който автоматичните автомобили (driverless cars) започнат да се произвеждат и станат популярни UBER няма да имат нужда дори от шофьори.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Mar 31, 2019, 11:54
Да, но тогава Юбер трябва да променят модела си работа. Сега те са нищо повече от една „радиостанция“. Тогава трябва да купуват автомобили, да ги застраховат, да ги поддържат, да изградят сервизни, обслужващи и всякакви други бази навсякъде, където имат покритие.

Не съм убеден, че те са готови за такъв разход. Още повече не съм убеден, че ще им бъде позволено. Нека не забравяме, че те вече са руска компания.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: bot в Mar 31, 2019, 12:14

Не съм убеден, че те са готови за такъв разход. Още повече не съм убеден, че ще им бъде позволено. Нека не забравяме, че те вече са руска компания.
Не само че са готови, ами са и едни от първите, които започнаха тестове на подобни автомобили
https://www.theverge.com/2018/12/20/18148946/uber-self-driving-car-return-public-road-pittsburgh-crash


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Mar 31, 2019, 12:45
UBER имат и ресурса да го направят. Оценена е на над седемдесет милиарда, та... Банки инвестират там...
Всичко в бизнеса е до пресмятане на RR - Risk/Reward.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Mar 31, 2019, 12:52
Че го пробват поне от около две години го знаем. Няма как да не го знаем покрай шума, който се вдигна от няколкото катастрофи.

Но, че пробват, не означава, че опита е успешен или, ако е успешен, че това може да се превърне в реална практика. Всички си мислим, че е въпрос на време. Но колко време трябва?

И със сигурност няма да стане толкова повсевместно, толкова бързо. По-скоро първоначално ще е за най-развитите страни. Ако не ги спрат.

=*=

4096, няколко пъти съм обяснявал за финансовите инструменти. Те не са нещо реално, те са спекулация. Макар и не в тесния смисъл на термина, но пазарната оценка е финансов инструмент. Сиреч тя е една спекулация. Най-точно казано, това е едно предвиждане в бъдещето.

Ако Юбер е оценен на толкова, не означава, че има активи за толкова или, че мое да извади дори една стотна от тази сума. По същия начин, както Апъл реално няма един трилион на разположение.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Mar 31, 2019, 14:03
Да, така е. Но факта, че има инвеститори, които наливат пари там, не е без значение. Всеки очаква да си получи парите обратно по някакъв начин. А тези хора са по-умни от нас тук. Или поне по-опитни.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: makeme в Apr 01, 2019, 12:02
Да, така е. Но факта, че има инвеститори, които наливат пари там, не е без значение. Всеки очаква да си получи парите обратно по някакъв начин. А тези хора са по-умни от нас тук. Или поне по-опитни.
Да, но при автоматизацията/роботизирането е малко по-сложен казуса. Инвестираш в пълна автоматизиран убер, става една катастрофа и го отнася цялата компания (разбирай инвестиция). Инвестираш в шофьор - имаш по-малка възвръщаемост, но по-сигурна, понеже рискът е много по-малък (споделена отговорност с шофьора).
С роботите е същото. Като го попитаха Мъск защо е назад с графика (разбирай инвестицията не се връща) , той сподели, че е подценил човешкия труд. Сега за лесните сглобки (свързване на буксички и прочие) пак е наел хора, понеже машините имат отвратително КПД в тази ниша и отделно като спрат, СПИРАТ :) Поддръжката/замяната им също се извършва от хора.
Та, докато не се появи скайнет, пълна роботизация няма как да има :) Мъск го знае и за това постоянно предупреждава, че трябва от сега да се мисли за някакви сейфти механизми.

Всичко се върти около тази теза общо взето:
Цитат на: go_fire
4096, няколко пъти съм обяснявал за финансовите инструменти. Те не са нещо реално, те са спекулация.
Спекулацията се срива най-лесно, когато няма замесени хора в нея.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Apr 01, 2019, 12:22
Мейк винаги се намесваш с интересни мнения.

Ще си позволя да не се съглася за спекулацията. Първо, какво е спекулация? Имаш някакво очакване за бъдещето и го оползотворяваш. Това е най-широката дефиниция. От много отдавна компютрите са много по-добри от хората в моделирането и изчисляването. Затова към днешна дата на борсите играят компютри. Хора на практика няма.

Затова преформатирам твърдението ти с мое, не най-лесно, а по-бързо. Но спекулация е не само очакване за покачване, но и за спадане на някакви стойности. Така, че сривовете също са предвидени.

По другата тема.

Възвращаемостта на таксиметровите услуги не е по-малка. Там има висока добавена стойност и компонента труд в нея е най-малкия разход. А един робот или ИИ е скъпо нещо все още. В момента всички опити, не само този на Юбер, са на целенасочена загуба. Тук очакването е за невероятна печалба в бъдещето. Според мен бъркат само, кога ще е това бъдеще. За мен е доста далечно. Но пък и никога не съм бил добър прогностик.

И преди съм го казвал, че най-голямата печалба в тези технологии ще дойде при превоза на товари, а не на хора, най-малко при персоналния превоз. В момента нали цяла Европа бучи за пакетите „Мобилност“? Истината е, че това е невероятно голям разход и в същото време безкрайно много работни места. Не е далеч момента, когато ЕС и изобщо развития свят ще бъде пред дилемата, дали да му се срине икономиката или милиони шофьори да останат безработни.

Това е обратната страна на тези законодателни „пакети“. Приемането ще оскъпи превозите, което все още е преглъщаемо (да се надяваме да са направили точни сметки). Но не е далеч бъдещето, когато като съюз ще станем напълно неконкурентноспособни.

Малко се отклоних, но не много.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Apr 01, 2019, 12:46
Така и така осираме всички теми да го направим и с тази.

=*=

А ве, нали днеска руснаците щяха да спират Интернета? Гледам, че руските новинарски портали като Opennet, LOR, Nixpru, Habrahabr си работят.

Или това е била първоаприлската на Путяка? Тоя човек никога не е имал вкус.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 01, 2019, 12:56
По принцип сте прави. Обаче може да не сте си помислили за една дребна подробност. Инвестициите, където и да се наливат, дългосрочни ли са или се търси по-бърза възвръщаемост.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: makeme в Apr 01, 2019, 13:18
@go_fire, не сме я осрали :) По ръба се движим :) . Съгласен съм с написаното от теб и освен това за путин, другото си е по темата. Дали ще я разглеждаш под икономическа, хуманитарна или техническа лупа е все тая.

По принцип сте прави. Обаче може да не сте си помислили за една дребна подробност. Инвестициите, където и да се наливат, дългосрочни ли са или се търси по-бърза възвръщаемост.
При големите , се търси дългосрочност. При капитализмът, богатите не си държат парите в буркани :) . Идеята е просто друга.
Разбира се и обратното го има - някой търсят по-бърза възвръщаемост. Това е вечната борба между риск и възвръщаемост.
Моето мнение обаче е (няма как да се провери) че по-голямата част от инвестициите на един "богаташ" са "сигурни и бавни", а по-малката са за "бъзи, но с висок риск". Дет се вика Just for the thrill of the game :)

ПП: По темата. Препоръчвам на всеки, който не е гледал това, но темата го вълнува, да го изгледа:
https://www.youtube.com/watch?v=rCoFKUJ_8Yo
19:50 -за препоръките към правителствата


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: ray в Apr 01, 2019, 13:45
Няма спор че за масовия случай/човек сте напълно прави, той/тя изкарва по някакъв начин парите си и ги цени и като следствие се опитва да прогнозира събитията и да балансира риска  ;D

Обаче има един много малък процент хора (обаче с огромни пари зад себе си) които грубо казано си ги произвеждат/печатат и почти всичко казано до тук в много случаи не важи за тях  ::)

Те спокойно могат да хвърлят много пари и дори в резултат видимо да загубят, обаче вероятно почти никой няма да забележи че може би са спечелили в нещо различно в съвсем друга сфера.
Или инвестицията им е много по-дългосрочна и ако е в различна област едва ли някой ще направи връзката  >:D ('печатницата" си стои и винаги може да се пусне) !

PS: в другата тема още в началото бях писал за книгите/филмите на Димитър Недков, там се споменава за една лимитирана серия писалки "Монблан" около 4208 (нещо такова) колкото е височината на връх Монблан.
Всяка е със гравирано име на човека на който се дава, сметките към тях са "безлимитни", като все пак се препоръчва да не се злоупотребява с това.
Не твърдя че това е истина просто е нещо напълно възможно а според мен и вероятно !


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 01, 2019, 14:28
Мъск не засяга няколко неща, които са или ще станат глобален проблем - проблем на всяка една държава и правителство. Екологията, климатичните промени и движението на хора и ресурси свързано с това. Питейна вода, чиста храна, сравнително чиста жизнена среда. Свързаните с това здравословни проблеми. Човечеството е все по-болно.

На мен ми е по-интересен този ($2) въпрос - веднага пускам линка, още не съм чул отговора.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: makeme в Apr 01, 2019, 14:39
4096bits, аз не съм много голям фен на зелената идеология и за това тези неща ми влизат от едното ухо и излизат от другото :)
И все пак:
При колите, уж спасяваш въздуха.
При ракетите спестяваш космическия боклук. Разбира се и вътрешната екология, като не произвеждаш за всеки полет по една ракета.
При тунелите, намаляване на трафика (разбирай пак някакъв зелен довод, можеш да измислиш).
При роботизацията, намаляване на експлоатацията на физически труд. Когато човек извършва тая еднотипна дейност от клипчето, кръста заминава :) Това от към експлоатиране на тялото, но реално и намаляване на трудовите злополуки (няма човек, няма проблем :) )

Както казах, моето мислене не е "зелено", но ако се появи такъв човек и да харесва Мъск, може да изпише по-големи фермани, от тези които ние правим :)


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: spec1a в Apr 01, 2019, 22:29
   Познайте за какво мислят производителите на фотоволтаични панели
и на ветрогенератори:
1. За природата
2. За собствената си печалба

  Не бъдете наивни


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 01, 2019, 22:45
 Това, че те не мислят за природата, не означава, че аз не мога да го правя. Все още ми пука и все още искам да разбия главата на някого, като видя, как се изсичат дървета. А и на определени хора, като ги видя да хвърлят отпадъци, където им падне.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Apr 02, 2019, 10:14
Горе-долу трябва да изтребиш всички хора на света. Тези, които не го правят, не им пука.

Няма как да приема аз и Мъск да сме в един отбор. Той играе за каузата на 1984-та, аз съм за свободата. Нямаме допирни точки.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 02, 2019, 10:32
И аз бих изтребил почти всички  ;D


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: ray в Apr 02, 2019, 13:32
И аз бих изтребил почти всички  ;D

Донякъде е така и при това ще е съвсем заслужено, обаче по-важното е те да разберат защо биват изтребвани и още по-точно, че реално сами се изтребват (режат клона на който седят).
Може би става бавно но сигурно, в другия случай ще обвиняват всеки друг освен себе си: света, религиозния, расовия, класовия, партийния и всякакви други видове "врагове"  ::)


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Apr 02, 2019, 13:42
Много дълги години, ако не десетилетия и аз имах подобни пориви. Но все повече взех да откривам, че безгрешни почти няма. А и много често си мислим, че правим нещо правилно, а накрая се оказва, че е било напълно погрешно. Ето как дори водени от добри подбуди, можем да грешим. Далеч обаче не винаги подбудите ни са добри. И тогава можем да свършим нещо добро. Изобщо хората сме слепи.

В момента съм на друго мнение. Мисля си, че няма по-често големи катаклизми, които да изтрепват всички, защото е непрактично. Трябва да ни се дава време да се опитваме да си поправяме грешките. Потопите и чумите са лесната част. Ама след това пак всичко трябва да се почва отначало. А все нещо, може малко, но сме успели да направим. Както и да е, ако съвсем сгазим лука, Армагедон няма да ни избяга.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 03, 2019, 09:29
Армагедон вече е тук. Но залисани в стремежа си да си  осигурим живота, не обръщаме внимние на следствията от някои наши действия.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Apr 03, 2019, 10:59
Армагедон вече е тук. Но залисани в стремежа си да си  осигурим живота, не обръщаме внимние на следствията от някои наши действия.

A ве все ми се ще да не сме го ударили още. Все се опитвам да бъда оптимист и да гледам към едно по-добро бъдеще. И да. Опитвам се да не съм съгласен. Мисля, че все още има хора, които мислим, какви могат да са последствията от действията ни. Сиреч вярвам, че съвест съществува все още.

Това дори може да го наречеш битов егоизъм. Защото, няма как аз да съм добре, ако всичко около мен се разпада и руши.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: ddantgwyn в Apr 08, 2019, 08:14
Ще си позволя да не се съглася за спекулацията. Първо, какво е спекулация? Имаш някакво очакване за бъдещето и го оползотворяваш. Това е най-широката дефиниция. От много отдавна компютрите са много по-добри от хората в моделирането и изчисляването. Затова към днешна дата на борсите играят компютри. Хора на практика няма.

Интересно кой прави моделите, по които моделират компютрите.

А за компютрите на борсата има друга причина. Да видим дали ще се сетиш за нея.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 08, 2019, 08:51
Компютри могат да ти търгуват на борсата, но те не го правят като хората. Те влизат и излизат от сделките много бързо, докато хората не търгуват така. Компютрите използват движението на цената, което вече е започнало, за да правят пари. Хората не биха могли да търгуват толкова бързо и не го правят. Ако говориш за търговията с акции, там компютри не могат да направят нищо. Не могат да следят новините или бюлетините на специализираните издания, не могат да кажат, колко ще се уплашат тези или онези акционери, ще си продадат ли акциите или ще искат да купят още и поради каква причина. Това е познаване на човешката психика, а машините още ги няма там. Иначе казано, компютрите реално не търгуват, а само използват движението на цената за бързо измъкване на някоя и друга печалба.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: spec1a в Apr 08, 2019, 22:21
   Компютрите нямат интуиция,това е техния основен минус.
Колкото и кинти да се наливат за "изкуствен интелект",едва ли
ще се стигне до такъв качествен скок,просто човешкия мозък има
все още непроучени възможности ...


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: jet в Apr 09, 2019, 01:10
Ех какви сте образи, искате компютрите да имат интуиция, вие ще ги направите като жените и почти толкова надежни.
Представи си пускаш програмата и всеки ден то дава различни резултати щото интуицията така и подсказвала.
Като искаш интуиция, пусни жена ти на борсата.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: Yasen6275 в Apr 09, 2019, 07:56
Ще си позволя да не се съглася за спекулацията. Първо, какво е спекулация? Имаш някакво очакване за бъдещето и го оползотворяваш. Това е най-широката дефиниция. От много отдавна компютрите са много по-добри от хората в моделирането и изчисляването. Затова към днешна дата на борсите играят компютри. Хора на практика няма.
Интересно кой прави моделите, по които моделират компютрите...
От известно време моделите са на база невронни мрежи, които се самообучават. Единствената работа на човека е да пусне машината.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: remotexx в Apr 14, 2019, 17:43
М-дааа, а скоро единствената работа на машината ще е да ... човека.
Сега какво точно ще ги ... прави човеците не знаем, също както и много др. животински и растителни видове които изчезнаха заради хората.
И помнете - изграждаме си ги по собствен образ и подобие. Някой спомена невронни мрежи (може би по правилно е да кажем - обучаваме ги по собствен образ и подобие)
Дано вземат по-добри решения от нас.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Apr 17, 2019, 08:13
Не виждам как ще вземат по-добри решения от нас, след като ние сме ги написали и ние сме ги обучили. Просто ще ги вземат по-бързо, както коментирах преди няколко дни за борсите.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: jet в Apr 17, 2019, 15:54
Тогава ще се търсят специалисти като Джон Декърд от Blade Runner


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: remotexx в Apr 17, 2019, 16:26
Аз пък не виждам как ще вземаме по-добри решения от тях, при положение че вече не можем да се справяме с обемите информация.... Доскоро а и на база оскъдна информация, човешкия мозък се справя(ше) по добре. Информацията беше 'стока' която трудно се добиваше, трябваше да имаш няколко спец. служби под ръка с добре обучена агентура... Повечето тук сме достатъчно дърти и помним как беше при соца, даже и БТА утилизираха, с отделни справки само за голямото добрутро, където не лъжеха чак толкова. Но нещата вече са други, при наличие на толкова много информация свободно в мрежата, вече само с компютри и не говоря за чат ботове и т.п.
Пак ще дам пример с един сайт който (също като този) все още посещавам, при всичките му противоречия topcoder.com, от време на време правят интересни маратони (така им казват), та по лични наблюдения първо се появиха научните организации да тестват идеята за ИИ (НАСА и пр.) Скоро след това дойде и бизнеса (къде и как по-ефективно да открием къде има нефт, т.е. с по малко дупчене) уж загрижен за нас, но напоследък налазиха и политическите, а щом и те... Какво остава за нас, та там разни замаскирани организации с 3буквени акроними уж с грижа за хората поставят интересни задачки в реално време (уточнявам че обучението на ИИ може да отнеме месеци, но веднъж обучен взема решения за секунди) за напр. Предсказване на общественото недоволство и склонност към бунт, после към инциденти (пито-платено, избраха топ 3, но не казаха пост фактум как са се справили и дали познаха всичкото което стана в Украйна) а всичко започна толкова добре, уж за борба с тероризма.

За заинтересуваните, ако посещават скоро сайта, да не се учудват на тъпите маратони баш сега предсказват кой отбор как ще се представи... А бе какво да ви мн обяснявам, все едно по нашенско да го караш да предсказват резилтата от футболното първенство, но който се интересува нека им ровне в архива
Даже уточняват за кои проекти не може нищо външно да се ползва, за кои може опън сорс а за някой само платени , понякога уточняват и точно кои софтуери.
И още нещо, отначало не бяха анонимни (поръчителите), НАСА и пр.но с навлизането на бизнеса и се покриха, не казват за коя компания го писахме софтуера за надупчването на Добруджа или там каквото ще дупчат  ;D, а политическите те по мазни, обик. Се крият зад някоя фондацийка, щот инак не могат докажат произхода на парите, ама тия с пари не - те директно си се крият, ама и тия и ония и всички вкупом гледат да не изостанат и да намажат и те от ИИ, може и да успеят, някой от тях успяха да хванат 'последния влак'  >:D

Та ИИ не е нейде в светлото бъдеще - вече е тук
А и на един от скорошните по известни международни форуми, един пич изнесе лекция 'защо все повече големите корпорации заприличват на ИИ' ами много просто, защото ползват ИИ да миньорстват, първо да 'изкопят' цялата информация, второ да е пресяват и да се обучат и трето да им предложат решение/предложение и... Да прав беше оня колега, за нас остава само да натисне копчето (и да полетим към рая) и да си мислим че всичкото това сме го направили ние и/ли че зависи от нас


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 17, 2019, 16:44
Това не е ИИ. Обработват се огроми обеми информация и на база на това, се опитват да правят предвиждания. С една дума, статистика. Което се е случвало по-често при определени условия, има по-голяма вероятност да се случи при същите или подобни условия.
Компютрите не могат да вземат решения, за които липсват достатъчно данни. Провалят се със сигурност. Хората не сме така. Притежаваме инстинкти, а тези инстинкти са се изградили за милиони години опит. Също така, няма как да дадеш на машината всички възможни променливи, нито всички налични данни, които влияят на един процес.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Apr 17, 2019, 17:13
Преди години мислех точно като теб. Че това, което описват, не е интелект. И наистина не е. Че е просто статистика. Тогава Гейта ме застреля, че те това разбират под ИИ. Истински интелект няма как да се програмира.

Но, ако погледнеш и хората нямаме цялата информация. И ние вземаме решения само на основата на частични знания. И ние правим грешки. Затова моделирането не е толкова далеч от нашия процес. Е при нас има и нещо наречено чувства. Ако усетим, че нещо не бива да го правим, защото ни мъчи съвестта, не го правим. Въпрос е доколко в моделите могат да се поставят „спирачки“.

А го има и другото. Не можем да се измъкваме, щото комп.-а го бил решил. Ние натискаме копчето. Skynet още не е създаден.

п.п. Българското първенство не е нещо трудно за предвиждане. Винаги шампиона е Лудогорец. Какво има да му предвиждаш? Пък и кой би го гледал? Имаш италианско, испанско, английско първенство, а ще гледаш тия смешници.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 17, 2019, 19:58
Хм...
Скоро си взех една машина с RTX видео и ще пробвам как ще се справи при deep learning. Нахаках ѝ и максимално рам. Само трябва да си измисля задачка.
И време да отделя  :(


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: makeme в Apr 17, 2019, 23:34
Хм...
Скоро си взех една машина с RTX видео и ще пробвам как ще се справи при deep learning. Нахаках ѝ и максимално рам. Само трябва да си измисля задачка.
И време да отделя  :(
Лаптопа дето го искаше ли си взе. Плс дай малко инфо за цена/параметри че и аз скоро ще взимам нещо.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 18, 2019, 01:30
Не помня, какво съм казал, че искам. Отидох за гейбърски лаптоп, заради охлаждането. Поисках да ми сложат и Windows Pro, защото някои неща не мога да ги подкарам на линукс. Пробвал съм. Windowsa не поиска да се стартира. Не се случи и на втората машина, която извадиха и го инсталираха. Само от рековери бутона тръгваше. Докато не му инсталирах драйверите. Може би са му прекалено нови чарколяците за системата. Все едно. Сега си бачка.
Иначе:
    i7-8750H с 6 ядра и 32GB рам
    512GB ssd

Продаваха го с 16 рам. Машината плюс системата и паметта излезе общо към 4400. Не съм смятал точно. Има място и за 2.5 инча допълнително дисково устройство. Все още не ми е притрябвало.

Дисплея е FHD. 4К не ми трябва. Все още, а и харчи повече ток. Не че този тип машини им държи батерията но...
А, видеото: RTX 2060

Та това е чарколяка. 16 рам не ме оправя, щото на другата машина вчера като погледнах, един браузър отворен и това дето работя с него и харчи почти 12 рам.

Ако те радват такива работи, клавиатурата свети в каквито си поискаш цветове и комбинации. Ма тази шаренийка е за геймърчетата предполагам. Да допълня и, че батерията е вградена.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: jet в Apr 18, 2019, 02:16
Корпорациите копаят големи данни, но това важи за младите компании.
Ако компанията е по-стара- базите им са мазало - хиляда системи и бази данни са подпират да не паднат и да не спират да си говорят помежду си.
Ако с годините корпорацията е придобила/погълнала други компании, разнообразието (хаоса) от системи е още по-голям.
От година на година се правят нови проекти за да обединят базите/системите и накрая стават още повече системи (като се запазват старите).
И на ИИ му се намира цаката - например мнгото информация и бърз достъп - пръкват се фалшивите новини и ИИ тотално се обърква. Другия проблем е когато на ИИ му се налага да има вземане-даване с хората, как ще разберат контекста в един човешки разговор, иронията, хумора - разбира се буквално. Форумите са пълна боза особено като не се виждат участниците, а какво става пък да се анализира един проведен телефонен разговор - най-вероятно главния герой ще липсва. Каво става когато ИИ и жена се сблъскат - да видим кой разбрал и кой недоразбрал.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: remotexx в Apr 18, 2019, 02:18
Те пък щото хората взимат правилни решения и то само при цялата начина информация.
Плюс това не само че ИИ е по-напред в някои отношения ами и вижда зор как да обясни на хората как е стигнал до изводите/решенията които е взел т.е. хората не са му на... Имаше един лаф , нито на годините нито на....

От др. Страна хората па му верват , разчитат на чувства - досега 100 пъти не ме излъга, ай стига съм го проверявал вече.... А стават и грешки

Да оставим настрана чат ботове имот. Ами и математиците взеха се по малко да проверяват и повече да се доверяват. Нейде четох наскоро, че
- отначало проверявахме всички стъпки (бектракинг) и то на известни доказателства на теореми (напр. Квадратно уравнение вместо 2-3 преобразувания ИИ стига до формулата, т.е. доказва теоремата за 30:40:50 стъпки, но я доказва), но напоследък същите математици казаха, 'лошото' е че сега го пускаме на недоказани теореми, а после проверяваме само макс 50-100 т.е. само ключовите преобразувания от къде 200 стъпки, останалото не се проверява т.е. приема се на доверие

П.П. понякога не е важно какво имаш а как го ползваш, дори и да не е по интелигентен, само това че може да обработва повече информация го поставя по нагоре в стълбата на еволюцията. То и хората така са започнали, не че са били по интелигентни от маймуните, но по големия мозък им е помогнал да обработват повече информация, интелектът е дошъл хилядолетия по-късно, а някой още не им е дошъл, но т'ва е отделна тема


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: jet в Apr 18, 2019, 02:31
И хората взимат грешни решения, вярно, но представи си система, която направи 10 000 грешни решения за секунда - какво правим тогава.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 18, 2019, 03:07
@jet, абсолютно прав си в #40. Имаше един филм в който едни малки извънземни казват, че се досетили за едни неща по дедукция, щото хората били толкова предвидими и героинята казва "Очевидно никога не сте срещали жена" и гръмва единия в рамото.  :D


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 18, 2019, 20:27
Хм...
Скоро си взех една машина с RTX видео и ще пробвам как ще се справи при deep learning. Нахаках ѝ и максимално рам. Само трябва да си измисля задачка.
И време да отделя  :(
Лаптопа дето го искаше ли си взе. Плс дай малко инфо за цена/параметри че и аз скоро ще взимам нещо.
Извинявам се. Цената само за машината беше към 3800.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: remotexx в Apr 18, 2019, 21:36
Независмо дали ни харесва или не... натам вървят нещата

Your Next Boss May be a Smart Dashboard ($2)
Michael Schrage thinks smart KPIs can yield good business leadership and outcomes


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 18, 2019, 22:01
Какво, на машини ли ще се подчиняваме?
Големите шефчета не искат да плащат на мениджъри?
Не виждам, как ще се оставя чипове да ми нареждат, какво да правя.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: makeme в Apr 19, 2019, 11:53
Не помня, какво съм казал, че искам. Отидох за гейбърски лаптоп, заради охлаждането. Поисках да ми сложат и Windows Pro, защото някои неща не мога да ги подкарам на линукс. Пробвал съм. Windowsa не поиска да се стартира. Не се случи и на втората машина, която извадиха и го инсталираха. Само от рековери бутона тръгваше. Докато не му инсталирах драйверите. Може би са му прекалено нови чарколяците за системата. Все едно. Сега си бачка.
Иначе:
    i7-8750H с 6 ядра и 32GB рам
    512GB ssd

Продаваха го с 16 рам. Машината плюс системата и паметта излезе общо към 4400. Не съм смятал точно. Има място и за 2.5 инча допълнително дисково устройство. Все още не ми е притрябвало.

Дисплея е FHD. 4К не ми трябва. Все още, а и харчи повече ток. Не че този тип машини им държи батерията но...
А, видеото: RTX 2060

Та това е чарколяка. 16 рам не ме оправя, щото на другата машина вчера като погледнах, един браузър отворен и това дето работя с него и харчи почти 12 рам.

Ако те радват такива работи, клавиатурата свети в каквито си поискаш цветове и комбинации. Ма тази шаренийка е за геймърчетата предполагам. Да допълня и, че батерията е вградена.
Много благодаря за фийдбека. Да, за такава машина говорихме. Макар че като се замисля може и да е било с @Nаka. Аз си харесах същото (на lenovo legion беше), но се надявах да кажеш че цените са паднали :(. Бюджетът ми е по към 2к и явно няма да дочакам да паднат тези с RTX и ще си взема с 1050ти :( Благодаря отново за отделеното време.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 19, 2019, 14:26
Точно Легион взех. Ако ти трябва RTX предполагам, че по-евтино трудно ще намериш. Наред с графиката и другите чарколяци са от по-последен хардуер, та...
Все пак Y530 или Y540 са много добри и се вписват в бюджета ти. Titanium картите са с отлична производителност. Аз щях и такъв да си взема, ако не тръгнеше Windows-а. Обаче онзи се задейства бързо. Тъпа система.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: makeme в Apr 19, 2019, 16:54
Точно Легион взех. Ако ти трябва RTX предполагам, че по-евтино трудно ще намериш. Наред с графиката и другите чарколяци са от по-последен хардуер, та...
Все пак Y530 или Y540 са много добри и се вписват в бюджета ти. Titanium картите са с отлична производителност. Аз щях и такъв да си взема, ако не тръгнеше Windows-а. Обаче онзи се задейства бързо. Тъпа система.
Дам, прав си за RTX-а :( За асега съм харесал това:
https://www.emag.bg/laptop-lenovo-legion-y530-s-intelr-coretm-i7-8750h-2-20-ghz-up-to-4-10-ghz-9mb-cache-6-jadren-16-gb-ddr4-1000gb-hdd-15-6-1920x1080-ips-matov-nvidia-geforce-gtx-1050-ti-4gb-gddr5-free-dos-81fv0077bm-16/pd/D514BVBBM/
с това:
https://www.emag.bg/solid-state-drive-ssd-500gb-ssd-samsung-970-evo-pcie-mz-v7e500bw/pd/D8YHPJBBM/

Излиза 2105.08 лв с ддс, което е ОК но ми се искаше някоя по-добра карта от 1050ти за 2к без ддс :(


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 19, 2019, 18:05
Сега поразгледах и в Ardes. Цените не са много по-различни. В Jar също погледнах. За видеото не зная. Не съм много навътре в тези неща. Преди време следях всичко покрай хардуера, но отдавна не съм в течение. Та, в тези два сайта видях, че има модели и с 1060, но с хард диск и ssd ще стъпи над 2400 почти 2.5


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: go_fire в Apr 19, 2019, 20:27
Вие говорите в космически суми за средния българин. Но пък в световен план това е в евтината половина, като се сетя за едни нагризани по пет бона основния модел без екстри.

Сега може Ремо да се засегне, защото е фен на Дел (и с право, корави машини), но ако ще е Леново да е рошаво, сиреч TP.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 19, 2019, 21:26
Аз се заглеждах за работа за един P72, но като сметнах, че ще стане двааайсе бона и много бързо се отказах. И понеже като взимам нещо, гледам да може да се ползва и за в бъдеще, за по-дълго време, та гледах с топ видео, максимално рам. И то се натрупа и се натъжих.
Прав си. Това се водят евтини машини.  >:(


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: remotexx в Apr 19, 2019, 22:18
Гога, объркал си се нещо, аз не съм фен на Дел, ама на налага се - се с такива работя и.. не е като да нямат кусури, ама ако случиш на яка машина - държат много

..и да се върнем обратно към темата/заглавието
както е тръгнало скоро и геймърите ще останат без работа
https://www.fastcompany.com/90333738/heres-how-to-play-speedgate-the-first-sport-designed-by-ai

AKQA says it didn’t stop at just the rules of the game–it used AI to help generate the game’s logo and even its chant.

П.П. не става дума за компютърните -те там отдавна още ИИ игра(ше) Диабло и побеждава(ше) всеки :-)


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: spec1a в Apr 20, 2019, 10:09
   Сумите на са чак космически,но при всички положения ще излезе
по-евтино да си поръчат компонентите от Китай (напр. с алиекспрес)
и после да си сглобяват машините ...


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: 4096bits в Apr 20, 2019, 11:48
Да си поръчам частите за лаптоп и да си го сглобя?


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: spec1a в Apr 20, 2019, 14:32
   Със сигурност ще ти излезе по-евтино поне с 300 лв.,но все пак е добре
да имаш опит с ремонта и сглобяването на такива машини,все пак си е
деликатна работа.Познавам хора които сами си сглобяват такива
конфигурации,но те са печени,занимават се с това от години ...
   Разбира се, проучи въпроса,потърси и странични мнения.


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: ddantgwyn в Apr 20, 2019, 15:06
Ще си позволя да не се съглася за спекулацията. Първо, какво е спекулация? Имаш някакво очакване за бъдещето и го оползотворяваш. Това е най-широката дефиниция. От много отдавна компютрите са много по-добри от хората в моделирането и изчисляването. Затова към днешна дата на борсите играят компютри. Хора на практика няма.

Интересно кой прави моделите, по които моделират компютрите...

От известно време моделите са на база невронни мрежи, които се самообучават. Единствената работа на човека е да пусне машината.

В такъв случай интересното е кой прави невронните мрежи ::)


Титла: Re: Започна се
Публикувано от: bot в May 10, 2019, 19:57
UBER имат и ресурса да го направят. Оценена е на над седемдесет милиарда, та... Банки инвестират там...
Всичко в бизнеса е до пресмятане на RR - Risk/Reward.

 От днес Uber са на финансовия пазар ($2), който иска да инвестира в изкуствения интелект да го направи сега, защото цените се покачват стръмно нагоре