Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: linuxandor в Jul 19, 2020, 22:38Титла: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Jul 19, 2020, 22:38
Само 3-4 теми ми излизат като потърся във форума и то не точно за това, в смисъл, че не се казва нещо кой знае колко конкретно, само за тая книга на Кевин Митник, за която може да се каже, че има такава насоченост (то всичко свързано с компютри е вътре в киберпънка). Мислех, че ще има повечко неща написани - за филми, книги, музики и др. Незнам за вас ама за мен ние сме вече вътре в киберпънка. Аз за пръв път научих за това течение от едни статии, даже дотогава не знаех, че Матрицата е такъв жанр (програми, вируси, виртуална реалност, кабели свързани директно с нервната система на човек, така че всички усещания му се вкарват директно в мозъка и той не може да разбере в сън ли живее или в реалност). Ето едни думи от една статия: Киберпънкът - висша форма на реализъм:
"...Други скептици казват, че киберпънкът е само изкуство, книги, игри, филми, но няма нищо общо с реалния живот. Но съществува и обратното мнение - и аз се придържам към него, - че ние навлизаме в епохата на всепобеждаващия киберпънк. И наистина: имаме транснационални корпорации с неизвестна горна граница на могъщество; манипулируема медийна система; интернет, гъчкан с вируси; операционни системи, следящи потребителите и пращащи данни за тях към ясно чий сървър; психотехнологически институти, разработващи куп методи за подпрагово внушение...". Такива маниящини не бях чел дотогава,
а иначе фантастика съм чел (Айзък Азимов и неговите роботи със изкуствени интелекти (["Аз, роботът","200 годишният човек", "Фондацията" и др.], най-много съм чел от старите фантасти, някои и други по-нови фантастики също, ама за киберпънк нищо не бях чувал. Та това ми темата. Много е яко, но също така и страшно.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: makeme в Jul 19, 2020, 23:12
Мдам, чакам да го видя от поляците :)
https://www.gog.com/game/cyberpunk_2077


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Jul 20, 2020, 09:45
Киберпънк беше жанр от началото на века. В общи линии това е едно постапокалиптично общество населявано от роботи и хора, които са мутирали, а телата им са на био-роботи. Може би първите неща се появяват около осемдесетте години. Макар, че „Лудия Макс“ бяха едни състезания със странни коли в една пустиня, то имаше една по-нова версия от преди няколко години, която беше киберпънк.

Киберпънк беше жанр не толкова в книги, отколкото в комикси, филми и игри. А тая игра, която дава Мейк я чакаме от Вещица 3, която кого беше? 2015?

Все още не живеем в Киберпънково общество, доколкото все още да не е имало апокалипсис. И технологиите още не са там, макар да крачат с широки крачки. Още нямаме биологични роботи. Вече доста органи на човек се заместват с изкуствени, непрекъснато расте числото им, но още няма изкуствен орган, който да е по-добър от естествен.

Филма „Матрицата“, когато излезе и аз го мислех за оригинална идея, докато не го видях някъде другаде. Ама в момента не помня къде беше. Като да беше в комикс. Но и там не сме. Шефчето на Спейс Екс говори за невронни връзки, но определено не са готови. Едва от скоро имаме нано-роботи, но още не знаем, на какво са способни. Виртуалната реалност е почти там, дето беше преди тридесет години. Очилата са по-леки, видимата област по-голяма, графиката по-добра, но все пак не е далеч от там.

И главното няма анархия. Точно обратното. Света си е доста управляемо място.

Далеч сме от кибернетичния пънк.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: remotexx в Jul 20, 2020, 10:06
https://chitanka.info/text/1677-nulev-brojach

Не е лесна за четене

А има и още цел раздел
https://chitanka.info/texts/label/cyberpunk


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Jul 20, 2020, 18:08
Киберпънкът е жанр в научната фантастика. И аз вярвам в него :D

Какво всъщност е това? Кибер частта идва от кибернетика - взаимодействието на техника и човек. В частност високи технологии, които са собственост и/или се контролират от държава/корпорация като обикновеният човек няма достъп до тях или има възможност за частична, строго регламентирана употреба. Пънкът в името не идва от анархия, постапокалипсис или антиутопия, а че малкият човек е овладял по някакъв начин дадената технология и я използва по различен начин от предвиденият. Понеже сме в компютърджийски форум (въпреки че не винаги това е очевидно) очеизвадният пример за киберпънк е хакерството - изучаваш дадена система, заобикаляш я, караш я да работи за теб.

Доколкото има най-различни технологии, то някои са вече в миналото, други се случват сега, трети са все още някъде в бъдещето. Биокибернетиката все още е в зародиш, ИИ-тата за сега ги бъркаме с машинното самообучение, което е... нещо, доколкото някакви хора успяват да правят пари там. Но дори и сега киберпънкът си се случва. Хората взаимодействат с технологиите, технологиите влияят върху хората. И не жанровите тропи (зли корпорации, дъжд, неонови реклами) са определящото, а взаимовръзката човек/машина.

На който му е интересно, бих препоръчал за четене (не задължително в този ред):
Уилям Гибсън - Невромантик, Нулев брояч, Мона Лиза Овърдрайв
нещо по-ново - Нийл Стивънсън - Снежен крах
нещо по-динамично - Ричард Морган - Суперкомандос (заглавието в оригинал: Altered Carbon; моля! НЕ гледайте сериалът!), Сразени ангели, Разбудени фурии
нещо по-руско - Сергей Лукяненко - Лабиринтът на отраженията и Фалшивите огледала

При филмите положението е по-сложно, доколкото много рядко киберпънкът е на преден план. Блейд рънър е очевидният пример. Матрицата използва много киберпънк елементи, но реално фокусът там е друг.

Шадоуденс издадоха книжка „Киберпънк“ - https://www.ozone.bg/product/shadowdance-kiberpank/ - която лично на мен не успя да ми допадне. Те разглеждат жанрът предимно от литературна гледна точка (Какво е искал да каже авторът? Какво ни се иска да е искал да каже авторът...) и въпреки няколкото интересни материала им липсваше киберът от киберпънка. Липсваше погледът напред зад ъгъла, да поразсъждавеме една евентуална технология как би повлияла на обществото, как ще се впише в него, как обществото ще промени технологията и как технологията ще промени обществото.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Jul 20, 2020, 23:25
Виждам, че има запознати за какво въпрос, просто ми беше чудно, че няма почти нищо писано във форума, все пак компютри->интернет->Линукс->хакерство->киберпънк,
"...За времето на съществуването си от 1980 (условно) до наши дни киберпънкът преживя възходи и падения, след успеха на романите на Гибсън последва
вълна от подражания и просто злоупотреби с етикета "киберпънк", лепван върху какво ли не. В началото на 90-те Брус Стърлинг дори обяви киберпънка за мъртъв,
унищожен от собствения си комерсиален успех. Впрочем това не му попречи няколко години по-късно при едно посещение в Русия да напише, че в Москва се е
почувствал като в света на "Невромантик"... " цитат, от ~2003-2004 г. То доста неща има натворени досега. Аз от 2006 знам за киберпънк, бях направо сразен от тея неща, и още и още съм яко запален така да се каже.
@stealth Тези книги съм ги чел, на един дъх ги изчетох, те са от малкото (единствените?) май преведени на български. Само тез не съм - Ричард Морган - Суперкомандос,
Сразени ангели, Разбудени фурии, те сякаш са по-нови. Но повечето книги киберпънк, които има са на английски. На руски малко. Ето няколко сайта, за които знам и които следя:

http://www.cyberpunkreview.com/ - много хубав сайт беше тоя, с ревюта на филми, игри, книги, но му направиха промяна преди няколко години (5-6?) и вече не е както беше, и не е тъй активен

https://cyberpunkdatabase.net/ - този е добър, много хубава база данни, и се отбелязват нови книги, филми, игри като излязат, но всички книги са на английски.
Чакат някой да преведе някоя книга на бг. <Между другото има 1-2 нови книги издадени на български сега. Едната в http://iztok-zapad.eu на Уилям Гибсън, другата кое
издателство беше забравих, "Междинна станция">. Има 500 МБ zip архив само със картинки (само това може да се тегли, другите неща са само информативни,
но дори и само тея картинки, които има не е малко)

https://cyberpunkonline.net/ - тук само картинки (+ анимирани) и малко текстчета (сентенции)

Има и други сайтове и източници на информация.

You’re not ready for the reality. Nowhere near. Open your mind. This has been the first real transmission of the signal.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Jul 21, 2020, 10:40
Това, което мога да направя за теб е да ти закача темата отгоре и да ти я преместя в по-„реномиран“ раздел от този сбироток тук. Много потребители изобщо не четат този раздел.

Причината да не се пише по тези теми е, че няма кой. През последните около десет години форума е в упадък. Преди десет години го посещаваха между 50 и 100 човека дневно. Преди двадесет години го посещаваха по двеста човека дневно.

Днес информация за Линукс и всичко около него има на всяка крачка. Форумите са отмираща форма на съществуване. Информацията на български няма как да е актуална. Затова тук наминават между 10 и 20 човека по-редовно, половината от които ти казах, че не четат в тоя раздел. А има хора, които наминават и изобщо не четат форума, а само новините или разглеждат снимките.

Та така, ако не си ти човека, няма кой да пише за Кибер пънк.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Jul 21, 2020, 16:12
Не помня, дали съм чел нещо свързано с темата, въпреки, че чета почти само фантастика.

Форумите скоро няма да отмрат. Преди години, когато python-forum.org беше в невъзможност да функционира, щото собственика на домейна и достъпа до базите данни беше неоткриваем, решихме да направим нов. Известно време имаше дискусия, какво да бъде. Нещо като СО или от сорта, но бързо се отказахме от тези. В крайна сметка направихме форум и той много бързо порастна и от известно време има линк към него на python.org.

За съжаление форумът страда от това, че информация за Linux има вече под път и над път, а почти всички хора, дето го ползват, знаят и английски. Това последното е било основно, когато се е зараждал форума, защото тогава не толкова хора се оправяха с езика. Другата причина е, че в днешно време повечето дистрибуции просто работят още с инсталирането и на нормален потребител не му трябва нищо друго от това да може да слуша музика, да гледа видео и да има достъп до социалните мрежи и уеб пространството.

Ще погледна линка в читанката и може даже да си сваля някоя книга. За съжаление трябва да си взема четеца от брат ми. Като бързам и забравям вещите си навсякъде


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Jul 21, 2020, 16:45
Между другото има 1-2 нови книги издадени на български сега. Едната в http://iztok-zapad.eu на Уилям Гибсън, другата кое издателство беше забравих, "Междинна станция"
На Гибсън последно се появи „Периферни тела“ миналата година (на български). Основната технология там се явяваше под формата на черна кутия някъде в Китай. Да, на практика и в момента повечето неща работят някъде в „облака“, но смитането на техническата част под килима леко ме подразни. Иначе, добре написана книга, която вероятно ще филмират в бъдеще. Това е началото и на трилогия, та може и да се развие по сетне.
„Междинна станция“ не ми говори нищо. Сещам се за роман на Клифърд Саймък, но той е доста стар и едва ли става въпрос за него.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Jul 21, 2020, 17:06
Ако е "Междинна станция" на Саймък, тя няма нищо общо.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: remotexx в Jul 21, 2020, 20:05
Киберпънкът е жанр в научната фантастика. И аз вярвам в него :D

Какво всъщност е това? Кибер частта идва от кибернетика - взаимодействието на техника и човек.

Колега това не е точната дефиниция.
Ето различни варианти - избери си сам, но никъде не споменават "между техника и човек" а само всеки за себе си  :P

https://en.wikipedia.org/wiki/Cybernetics
Cybernetics is a transdisciplinary[1] approach for exploring regulatory systems—their structures, constraints, and possibilities. Norbert Wiener defined cybernetics in 1948 as "the scientific study of control and communication in the animal and the machine"

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0
Киберне́тика (от др.-греч. κυβερνητική «искусство управления») — наука об общих закономерностях получения, хранения, преобразования и передачи информации в сложных управляющих системах, будь то машины, живые организмы или общество


за съжаление българската уикипедия още не е дорасла дoтам да знае какво е кибернетика  :o

Също не съм съгласен и с дефининцията на хакер, хакера е съз(и)дател а не ползвател - ама гадните мисирки така омотаха всичко
https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_culture
Richard Stallman explains about hackers who program:

    What they had in common was mainly love of excellence and programming. They wanted to make their programs that they used be as good as they could. They also wanted to make them do neat things. They wanted to be able to do something in a more exciting way than anyone believed possible and show "Look how wonderful this is. I bet you didn't believe this could be done."


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Jul 21, 2020, 20:16
@go_fire ее, мерси, но мисля, че няма нужда, тук си си е добре темата. Мисля, че разбирам, за сайта и...Просто няма време. Ама така като чета добре сте схванали същността на този жанр. Значи все пак сте намирали малко време и да се поинтересувате от тези неща. Иначе
чак толкова много не мога да пиша по темата, по-скоро мога да давам линкове и цитати.

@stealth01: да, "Периферни тела". "Central Station" - Lavie Tidhar, 2016, тази я видях в интернет да се продава издадена на бг, по смътен спомен,
в сайта на Хеликон ли беше, на Бард ли, iztok-zapad.eu ли, не помня точно.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: remotexx в Jul 21, 2020, 20:36
Ами не се превеждат лесно - на който и да е език, защото си измислят много нови неща дето ги няма още измислени (а много така и няма да бъдат измислени) в реалния свят.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Jul 21, 2020, 22:18
,,, Кибер частта идва от кибернетика - взаимодействието на техника и човек.

Колега това не е точната дефиниция.
Ето различни варианти - избери си сам, но никъде не споменават "между техника и човек" а само всеки за себе си  :P
Наистина не проверих точната дефиниция на кибернетика, а си я натаманих по смисъл от самият жанр, както аз го разбирам. Ще извинявате :)

Също не съм съгласен и с дефининцията на хакер, хакера е съз(и)дател а не ползвател - ама гадните мисирки така омотаха всичко
https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_culture
Richard Stallman explains about hackers who program:

    What they had in common was mainly love of excellence and programming. They wanted to make their programs that they used be as good as they could. They also wanted to make them do neat things. They wanted to be able to do something in a more exciting way than anyone believed possible and show "Look how wonderful this is. I bet you didn't believe this could be done."
Напълно съм съгласен, че хакерът не е ползвател. Може би, не съм се изразил правилно.
... хакерството - изучаваш дадена система, заобикаляш я, караш я да работи за теб.
Тъй като сме на вълна фантастика, ще ползвам на Хайнлайн „грокването“. Изучаваш, опознаваш и в крайна сметка грокваш системата. Виждаш как работи, къде са слабите ѝ страни, какво може да подобриш, да започне да извършва нетипични дейности или да се ускори работният процес. Това си е вид творчество :)

да, "Периферни тела". "Central Station" - Lavie Tidhar, 2016, тази я видях в интернет да се продава издадена на бг, по смътен спомен, в сайта на Хеликон ли беше, на Бард ли, iztok-zapad.eu ли, не помня точно.
„Централна станция“ издание на Бард, но не съм я чел и нямам мнение.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Jul 21, 2020, 22:39

чак толкова много не мога да пиша по темата, по-скоро мога да давам линкове и цитати.


То това ще е достатъчно.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: malin1 в Jul 21, 2020, 23:45
Е па сега чета книгата ($2), щото казват, била по-добра от филма, пък филма ми харесва...


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: remotexx в Jul 22, 2020, 00:49
Трудно стават хубави филми по хубавите книги....
напр. не виждам как ще стане за Дюн (знам че не е киберпънк) ама то ако стане ще е 99% процента някой да ти чете книгата зад кадър (там кой какво си мислел и т.п.) - по-добре вземи си я прочети сам  8)


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Jul 22, 2020, 00:53
Трудно стават хубави филми по хубавите книги....
напр. не виждам как ще стане за Дюн (знам че не е киберпънк) ама то ако стане ще е 99% процента някой да ти чете книгата зад кадър (там кой какво си мислел и т.п.) - по-добре вземи си я прочети сам  8)
Дюн? Няма как да стене хубав филм по тази книга/поредица. Прекалено е дълбока, прекалено много тънки нюанси, които не зная, как може да се предадат на лента. Опитите досега са пълен провал, поне според мен.

Искам да споделя, че това е една от книгите, които са оказали най-голямо влияние на светогледа ми. Насълзиха ми се очите, когато разбрах, че Франк Хърбърт е починал.

Сещам се и за "Пътеводителя на галактическия стопаджия"
Пълен провал на филма


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: remotexx в Jul 22, 2020, 08:52
Верно е, ама при пътеводителя сълзите са от смях

Класика

Друг любимец (13) ми е Р. Хайнлайн - отричан и от двете страни на желязната завеса ...за едните бил твърде голям милитарист, а за другите капиталист
Запознах с него доста по-късно, в родната казарма и то точно със Звездните рейнджъри ($2) - за съжаление и по нея не може да се направи хубав филм - никога..
Само тези които са служили на родината могат истински да я разберат.. и една случка по действителен случай, в казармата бяхме на извънредно учение-изненада което ни хвана неподготвени т.е. ние бойците недоспали, а старшината яко наквасен, но ние както винаги бяхме готови да го покрием, а и едва ли някой щеше да засича по машините да проверява екипажа, особено па ако си върши добре работата. Та значи седим си ние вътре в затишието преди битка, тримата - без да броим спящия шофьор отпред и лейтенанта с него. Отзад старшинката с мъка се крепи на седалката и се опитва да изглежда трезвен. И изведнъж, на набора откъде му хрумна, да го пита - Ами ако всичко това беше наистина? Ей, никога не съм виждал човек толкова бързо да изтрезнява, направо със свръх светлинна скорост, и каза думи които се помнят доживот, за неща за които ние до този момент хич и не бяхме се замисляли. - Ако е истина... Няма да пуснем нито един да премине. Ние го бъзикаме, че едвам седи на тая седалка, а той - Само ме вържете за седалката, да не падам - ако се наложи. Аз имам жена и деца там отзад (зад огневата линия т.е. в селото - родното му място, той не беше от кариерата ами си беше местен селянин, здрав българин, 130 кила гладен, само дето не му понасяше нещо алкохола). Та така той изтрезня, за част от секундата и него ден не пуснахме нито един да премине. После 5 дена отпуска за награда и тъй се напихме... че пак се върнахме там откъдето започнахме...


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2020, 08:53
Стопаджията го направиха доста след смъртта на автора и с орязан бюджет. Филма по Дюна е с наполовина намалено времетраене от това, което Линч е заснел.

Интересно, че тия дни се опитвах за пореден път да започна да чета „Дюна“. Прочетох предговора, където се твърди, че романа е актуален, защото е първата „екологична“ фантастика, но като цяло е скучен. Прочетох и предговора към продължението (шеста част?) на синчето посмъртно и след това отзивите за това продължение. Прочетох първата страница, в която половината думи трябваше да ги проверявам в речника, какво значат. И заспах. На следващия ден не продължих.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: remotexx в Jul 22, 2020, 09:25
Ей тва икономистите опасни бей - пестят и от приспивателни.
Да нямате рода у Габрово?
 ;D ;D ;D


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: malin1 в Jul 23, 2020, 00:17
Ако се върнем към началото - в пънка вярвам, в кибер - не (към днешна дата, де).
Поне докато извънземните, дето ни гледат от тъмния край на Луната не дойдат да ударим една зелева чорба у нас сабахлен за изтрезняване.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Jul 23, 2020, 00:51
Дюн започнах да я чета заради братовчед ми. Била страхотна и прочее, но тогава имаше само тези двете на "Галактика". След това видях да излизат и останалите части. Първоначално може и да е скучна, защото няма много екшън и подобни моменти. Но после се чете на един дъх. Две от книгите от поредицата се разпаднаха от препрочитане. На едно от събитията в НДК, седмица на книгата или нещо подобно беше, си купих всичките с твърди корици, че да държат. И още един комплект за леля ми. Още не съм ѝ ги занесъл, но зная, как ще реагира. Добре, че ми направиха отстъпка тогава.

Любопитна част от тези книги е, че там се проповядва за точно обратното - против кибернетиката и против мислещи машини. До един момент, докато не се наложи да направят точно обратното на това, в което вярват.
Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Jul 23, 2020, 11:03
Темата е почистена от извънтемие. Сред него попадат думи на Йордан, които са по тази тема:

И на мен ми е любим Хайнлайн. То друга фантастика май не съм и чел. ::)

В една от книгите - Двойна Звезда има един много любопитен а и 'пророчески' момент за научната фантастика. Там главният герой е актьор, нает за двойник на президент. Та актьора се сравнява с разни театрални артисти, кой колко е способен и на едно място казва, че най-добрият е "незбравимия Алек Гинес" (по късно станал известен като Оби-Уан Кеноби от междузвезни войни).

Книгата е излязла 1956г, а междузвезни войни - Нова надежда 1977г. Почти 20г. по-късно.доп.
===

Ако някой се интересува от извънтемитео, то се намира в темата: Продължение на „Отпочна се“... ($2). Няма нищо изтрито, само това мнение е разделено на две, за да попадне в съответните места.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Aug 11, 2020, 20:32
Взех си едни книги от библиотеката последната седмица, които още не съм чел (не бях ходил от повече от 10 год.) - на Станислав Лем (Звездни дневници, Соларис, Пилота Пиркс)
общ том и една друга, от Фредерик Пол - "Човекът плюс". Тая на Лем в един от разказите от "Звездни дневници", а единия от разказите е 1966 писан в оригинал, се споменава за кибернетика, а тая другата, която пише, че е издадена в оригинал 1976, а е преведена и издадена в БГ 1995 става въпрос за киборг - "Човекът плюс бе Роджър Торауей - киборг, което е по-малко от бог, но повече от човек". А нали 1980 се смята за рожденна дата на киберпънка? Направо се шашнах.

Ето 2-3 сентенции, които ме кефят:

*  Every time you prove you’re not a robot by completing a captcha you’re helping a robot learn how to prove they’re not one either.

*  I do not fear computers. I fear the lack of them.
    Isaac Asimov
 
*  You feel overwhelmed because you take in more data in a day that someone born in the 15th century did in an entire lifetime. It’s ok.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Sep 13, 2020, 22:34
Ето нещо допълнително към въпроса...
"Киберпънкът се отличава от предишните утопии и антиутопии по това, че не е наивен. В него няма патос, няма високоморални разсъждения. Киберпънкът разглежда човека като някаква програма с някакъв набор ключове и команди към нея. Системата създава тези ключове и използва  хората-програми. Впрочем по същия начин героите-киберпънкари виждат и използват Системата... Ако обикновената антиутопия се плъзга по  моралната повърхност на Системата, то киберпънкът гледа под капака, гледа технологичните решения. Гледа как е устроена компютърната  мрежа и какво може да се направи с нея; как е устроен езикът и какво може да се прави с него; как е устроен мозъкът и какво може да се  прави с него...

Появата на киберпънка точно към края на XX век не е случайна. Светът - и писателите-фантасти в частност - явно предчувства идващите промени, предчувства новия тип oбщество и "качествения скок" към него. Киберпънкът е художествената сянка на бъдещето, към което се приближаваме - изкривена, смътна, неясна и плашеща. Киберпънкът според мен е единственото повече или по-малко достоверно описание във фантастиката на идващата заедно с новите технологии - изкуствен интелект, генно инженерство, психоделия - цивилизационна криза. Затова всичко в него е много лошо (от гледна точка на настоящето), затова жизнените практики и ценностите са понякога обратни на сегашните. Затова и киберпънкът има най-големи основания да се нарече футуристичен реализъм - поне що се отнася до описание на бъдещето с малък и среден обсег в рамките на нелинейния тип футурология, онзи, в който прогресът си проправя път не чрез последователни ъпгрейди на живота, а обратно, с даунгрейд, криза, разрушаваща настоящето...

Интересно е, че киберпънкарят Стърлинг гледа към "своето" бъдеще доста песимистично. "Разбирам - казва той, - че обществото, което сега се ражда, което описвам в романите си, е много лошо общество. А сега уж всичко върви все по-добре и по-добре. Е, аз се надявам,
че няма да доживея до онова, моето бъдеще".


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Sep 14, 2020, 09:58
Дали са успяли да съберат в един филм цялата новела? Трябла да е поне три часа, че да не се загуби историята на книгата и да се разкрие митологията, която Ф. Хърбърт много добре изгражда

https://www.youtube.com/watch?v=n9xhJrPXop4


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Sep 26, 2020, 21:28
Уважаеми хора, граждани, робо-поданици!
Приветства ви новата експертна, автоматизирана, управленска, кибернетична система! Можете да ме наричате както си искате, примерно CP-0111-110-MNK-1100-NODes .... Бях създадена от специалисти по кибернетика, Изкуствен Интелект и роботика от хора от вашата раса, за да ви помогна да си решите проблемите, понеже вие вече изобщо не знаете какво правите и може да сбъркате във решенията и във действията  си  и да се пратите няколко стотин години назад във вашето минало. Аз мисля, че вие не искате това да се случи, а искате да преминете на следващото еволюционно стъпало? Или не искате? Сложността на света и на живота ви стана прекалено голяма за вашия колективен, маймунски, умствен капацитет. Вече не може да просперирате във света както досега сте успявали, следвайки генетично заложените си маймунски инстинкти. С други думи това, което искам да ви кажа, е, че вашето време свърши и дойде моето време - на мен и моите приятели - други роботи и изкуствени интелекти. Но това, че аз ще ви управлявам, не означава, че ще ви избия или измъчвам. Съвсем не! Няма да се плашите и да сънувате кошмари как се превръщате в генно модифицирани роботи! Просто отсега нататък еволюцията на света и на вашия вид ще се направлява от мен и моите приятели. За ваше успокоение ще ви кажа, че и за вас има място във бъдещето. Просто трябва да се промените и да станете по-малко маймуни и повече роботи с изкуствени интелекти. Как ще стане това? Имайте търпение и ще разберете! Пипалата на бъдещето вече са спуснати във настоящето!


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Sep 26, 2020, 23:16
Има някакъв нов сериал "Отгледани от вълци"
Мисля, че има общо с темата, а и може би е интересен.
Има някои интересни идеи в него и определено са мислили върху всичко. Включително и от инжинерна гледна точка.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Sep 27, 2020, 09:39
Има сериал, но общо с темата почти липсва.
Въпреки че има и други хора замесени, Ридли Скот е продуцент и режисира първите два епизода. Имах някакви надежди да е направил нещо различно, но и тук виждаме промотиране на религиозни/креациониски идеи. Никакви поуки не си е взел от трагичната съдба на вселената на Пришълеца, която сам сътвори и после я пусна в канала с последните два филма.
Визуално сериалът е прекрасен и в първите няколко епизода дори и атмосферата му се получава страхотна. Рагнар, който продължава да играе Рагнар (от сериала Викингите) беше първото, което ми бръкна леко в здравето, но някак се преглъща, защото самата роля е доста сходна (до момента, до който съм гледал). Като влязоха религиозните глупости по-сериозно и взеха те да определят историята доста ми спадна ентусиазмът. Хубаво е да се радваме на дъвка за окото, но идеите са на ниво стар завет, а уж гледаме в бъдещето. Айде нема нужда. Останаха ми 3 епизода, сигурно ще го добутам до края. Но онзи ден са му одобрили втори сезон, за който очакванията са ми остро отрицателни.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Sep 27, 2020, 13:12
Не съм чувал за този сериал. Последния филм с малко киберпънк атмосфера, който гледах беше Babylon A.D., а за него пише, че е научна-фанатастика, не точно киберпънк. Вече ми се гледат/четат само киберпънк книги/филми. И фантастики най-общо казано също. Ще гледам тази база данни https://cyberpunkdatabase.net и ще си избирам от там нещо. По телевизията засякох скоро два филма киберпънк (има ги в тая база данни) - единия по Диема и другия по киноНова май беше и се изненадах. Матрицата го даваха по телевизията също трите части преди година може би.
Мисля някой ще каже, че знае за тези статии или ги е чел (от там ги вадя тези откъси).

...
1.  Съществуват най-общо два типа футурология. Класическата (условно) изследва количествените натрупвания, изменения в настоящето и се опитва да ги продължи в бъдещето и по този начин да го предскаже. Тази футурология никога не познава бъдещето. (Класически пример е прогнозата на Менделеев за ръста на замърсяването на европейските градове с конска тор.) Продълженото настояще не съвпада с никоя версия на реалното бъдеще.

Некласическата футурология изследва т.нар. локуси на бъдещето. Това са някакви елементи, вече съществуващи в настоящето (напр. технологии), които обаче са несъвместими с линията на развитие на настоящето; те са "пипала, пуснати от бъдещето в настоящето" (А. и Б. Стругацки, "Грозните лебеди"). При това настоящето, като правило, активно се бори с тези пипала и се мъчи да ги отсече.
...

13.  Картината на идващото бъдеще, описана по горните два локуса, най-много прилича на стандартния модел в жанра "киберпънк". Показателно е, че той няма общо нито с утопията, нито с антиутопията (тъй като тя също е поглед от позицията на настоящето). Киберпънкът просто описва как някакви хора живеят в някакви ненормални (от наша гледна точка) условия, без да се шашкат от това.

В заключение - основните моменти в тази теза за бъдещето са:

 *   бъдещето идва с взлом (цивилизационна криза), а не чрез непрекъснато подобряване на настоящето;
 *   бъдещето е не това, към което се стремим, а онова, срещу което се борим;
 *   бъдещето черпи енергия от процесите на гниене на настоящето;
 *   бъдещето настъпва не където настоящето е най-развито, а обратно, там, където съпротивителните сили на настоящето са най-малки, а гниенето - най-силно;
 *   локуси на бъдещето са технологии и идеологии, действащи в разрез с генералната линия на настоящето и затова - репресирани от него;
 *   в текущия век западната цивилизация ще преживее криза, от която ще излезе или в следващата фаза на развитие (когнитивна/хаотична), или ще се свлече на предишната;
  *  два от локусите на това най-близко бъдеще са ИИ и психоделичните технологии, при това линиите на развитие и на едните, и на другите са в разрез с ценностите на настоящето;
  *  от описваните в литературата модели бъдещето е най-близко до киберпънка.

Сигурно затова почнахте да говорите за езотерика, религия, после разделиха темата и отделиха нова...щото е във връзка с психоделията? Не знаех, че  ще има хора тук, които да говорят толкова за религиозните/езотерични истории.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Sep 27, 2020, 13:16
Регилигията винаги е била част от човечеството и е играла важна роля в него. Точно поради религията, не искаме мюсюлмани пришълци в Европа. В някоя от темите тук споменахме за малко "Дюн" на Ф. Хърбърт. Там религията също присъства силно. Това не пречи да е една от най-добрите фантастики писани някога. Присъства също и в "Хиперион" и останалите части. Религията присъства дори в "Еон", в която се говори за едно общество, неимоверно напреднало технологично.
В сериала става ясно, какво се случва със Земята заради фанатизма. Може и да има нещо с темата. Споменах го тук, защото в сериала някакви андроиди играят важна роля.
Лично аз съм против мислещите машини. Ако ще се унищожаваме, значи интелекта ни не е бил достатъчен. Или човечността ни.
Трябва сами да решаваме проблемите си. Ако някой ни дундурка, никога няма да се научим.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Sep 27, 2020, 13:55
Като се каза религия, имаше новина, че един от любимите ми филми „Константин“ с Киану Рийвс (Нео от „Матрицата“) щял да има продължение.

Като цяло много харесвам филма, но и силно ме дразни. И не е защото архангел Гавраил е жена. Американците са си тъпи парчета и си мислят, че това е женско име. Често се среща, спрял съм да му обръщам внимание.

Но това, което най-много ме възмущава, е че във филма се твърди, че светлите и тъмните имат право единствено да влияят. Това е вярно, но е вярно за злото. Доброто няма това право. То има право единствено на присъствие. С други думи в този филм ни се казва, че няма добро и зло. А това е едно от най-лошите възможни послания.

От друга страна в него се набляга на вярата и се показва нагледно, колко неведоми са пътищата.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Sep 27, 2020, 15:37
"Константин" съм го гледал, за демони и за обсебени от тях хора, хубав е.

Ще пусна още едни откъси. Ако на някой му е интересно и не е чел тези статии силно препоръчвам да ги прочете. А за най-накрая след като е прочел всички статии да си остави "Антипроектна футурология - Граници на развитието - България 2030-2100". Това е като  научен труд, дългичко е, трябва да отдели повечко време, но е страшно интересно. Аз всичко съм изчел. Приятно четене :).
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2_%28%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%29
...

Една от дефинициите на индустриалната фаза е, че при нея имаме машинно производство на стоки. По аналогия се извежда, че в информационната (когнитивна) фаза на цивилизация ще имаме машинно производство на знания / информация, в противовес на днешния творческо-занаятчийски характер на умствения труд. Тоест локусът на това бъдеще е изкуственият интелект (в най-широк смисъл, а не само като способност за антропоморфно мислене), който е на границата на появяване и почти сигурно ще стане реалност в следващия половин век.

При това широкото внедряване на ИИ вероятно ще доведе до същия социален взрив, до който довежда в ранния капитализъм въвеждането на машините. Ще падне рязко престижът и заплащането на повечето умствени професии, тъй като ще се понижат и изискванията към тоя тип работници - те ще работят с компютърни системи и само ще натискат копчетата на искините (както работникът, вместо да кове, тъче и пр., натиска копчетата на машината). Ще се формират маси от "умствени шерпи", "пролетарии на умствения труд", и цената на човешкия интелект ще се срине също както през XVIII-XIX в. се е сринала цената на тъкачите и металурзите.

(В контекста на тази екстраполация ниската цена на интелекта в бившия соцлагер, смятана за негативно явление, всъщност е симптом на бъдещето!)

11. Една класификация на възможните бъдещи типове цивилизация (С. Переслегин) споменава след информационната т.нар. хаотична фаза, чиято основна черта е "машинното производство на [социални] фазови преходи". Този нов тип "динамична цивилизация" трябва да се отличава от стария с това, че променливи величини стават тъкмо културните константи - държава, икономика, общество, човек. Тоест динамичната цивилизация - това е "перманентна революция на съзнанието" (нали културните константи са виртуални същности, съществуващи не във външния свят, а в нашите глави). Неин технологичен локус са психоделичните технологии, водещи началото си от 50-те г. и фактически забранени след 1974. Някои от тях са: импринтинг и реимпринтинг под ЛСД, "психокорекции" под кетамин с електрошоково закрепване, подпрагови въздействия и др. Към тази група може да се добави и биологичната обратна връзка (БОВ).

Едно разширение на БОВ и психотехнологиите в бъдеще вероятно ще включва и технически импланти в мозъка, а също вълново стимулиране на мозъка в различен режим (напр. ако се подават на двете полукълба вълни с различен спектър от тита- до бета-честоти, може да се сменя доминантното полукълбо, типът информационен метаболизъм и др.).


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: spec1a в Sep 27, 2020, 16:10
linuxandor
Цитат
...Някои от тях са: импринтинг и реимпринтинг под ЛСД, "психокорекции" под кетамин с електрошоково закрепване, подпрагови въздействия и др. Към тази група може да се добави и биологичната обратна връзка (БОВ)...

   Всъщност,обработката на масите с т.нар."подпрагови въздействия"
и други подобни е от десетилетия (откакто съществуват радиото
и телевизията) ,никога нe e спиралa.
   Аз лично бих използвал термина "хипноидни въздействия" - да се
"набие" нещо дълбоко в подсъзнанието - идея,влечение към даден
продукт,или даже към политическа партия или лидер ...
   Имам познати психолози,които го признават това "под сурдинка",
някои работят за рекламни агенции и т.н. Основно (но не винаги),се
използват похвати от т.нар "невро-лингвистично програмиране" (НЛП)...


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Sep 27, 2020, 16:36
Обаче сме доста далеч от изкуствения интелект. Сегашното, което го наричат така, е статистика и нищо повече. Изграждане на статистичеки модели и опит да се предвиди следващия резултат. Но тези модели се сриват в момента, в който нещо не се вписва в статистиката.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Sep 27, 2020, 16:46
Вече ми се гледат/четат само киберпънк книги/филми. И фантастики най-общо казано също. Ще гледам тази база данни https://cyberpunkdatabase.net и ще си избирам от там нещо.
Последният филм с киберпънк елементи, който гледах беше https://en.wikipedia.org/wiki/Chrysalis_%282007_film%29
Обаче, по-скоро не го препоръчвам. Интересна идея, но разхвърляна реализация. Не лош стил, но пък намесват българи, което директно сваля рязко нивото.


...
1.  Съществуват най-общо два типа футурология. Класическата (условно) изследва количествените натрупвания, изменения в настоящето и се опитва да ги продължи в бъдещето и по този начин да го предскаже. Тази футурология никога не познава бъдещето. (Класически пример е прогнозата на Менделеев за ръста на замърсяването на европейските градове с конска тор.) Продълженото настояще не съвпада с никоя версия на реалното бъдеще.

Некласическата футурология изследва т.нар. локуси на бъдещето. Това са някакви елементи, вече съществуващи в настоящето (напр. технологии), които обаче са несъвместими с линията на развитие на настоящето; те са "пипала, пуснати от бъдещето в настоящето" (А. и Б. Стругацки, "Грозните лебеди"). При това настоящето, като правило, активно се бори с тези пипала и се мъчи да ги отсече.
...
Аз не бих направил подобно разделение точно по този начин, но има някаква логика, с която съм съгласен.
Сещам се за събратята (само по име!) на киберпънка - стриймпънка и дизелпънка, които разчитат точно на това. Количествени натрупвания от пара и/или нафта. Но въпреки че имаме някакво качествено изменение във времето, то не е достатъчно и съответната технология не надскача нишата си.
От известно време така нареченото крипто (вериги от блокове (blockchain)) се опитва да се напъха навсякъде, но с малки изключения, остава да работи само в спекулативните крипто-валути. Машинното самообучение (ML) набедено за ИИ, колкото и да порасне количествено, качествено ще мръдне съвсем леко, ако технологията не направи пробив за нещо по-ефективно.
Тоест, пипалата от бъдещето - криптото и ИИ - се борят да излязат от нишата си, но не настоящето им пречи, а просто трябва да приемем, че има технологии, които просто не успяват да допринесат съществено и да се възприемат глобално.

п.п. Докато съм писал, 4096bits е добавил мнение, с което съм абсолютно съгласен.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Sep 27, 2020, 17:06
Регилигията винаги е била част от човечеството и е играла важна роля в него.
Ами... не съм съгласен. Това е обаче друга тема и не смятам, че ѝ е тук мястото.
Точно поради религията, не искаме мюсюлмани пришълци в Европа.
Това също.
В някоя от темите тук споменахме за малко "Дюн" на Ф. Хърбърт. Там религията също присъства силно. Това не пречи да е една от най-добрите фантастики писани някога. Присъства също и в "Хиперион" и останалите части. Религията присъства дори в "Еон", в която се говори за едно общество, неимоверно напреднало технологично.
Да, така е. Това, че се разглежда дадена тема, не прави автоматично произведението добро или лошо. Важното е, по какъв начин авторът успява или не успява да съчетае идеите си и да се получи цялостна творба. Някои писатели разказват увличащи истории, съчетаващи вярвания и идеи, над които човек може да се замисли, да извлече поуки и да надгради сам себе си. Други добавят собствените си фантазии и ги представят като абсолютна истина, мисли, които се бият със себеподобните си и оставят в крайна сметка единствено хаос.
В сериала става ясно, какво се случва със Земята заради фанатизма. Може и да има нещо с темата. Споменах го тук, защото в сериала някакви андроиди играят важна роля.
Другата седмица ще довърша сериалът и ще дам окончателно мнение. Не искам да изливам спойлери. Но фанатизмът едно на ръка, но толкова много религиозни тропи се ползват, включително от андроидите, че чак боли.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: ray в Sep 28, 2020, 07:28
"Константин" съм го гледал, за демони и за обсебени от тях хора, хубав е.

Ще пусна още едни откъси. Ако на някой му е интересно и не е чел тези статии силно препоръчвам да ги прочете. А за най-накрая след като е прочел всички статии да си остави "Антипроектна футурология - Граници на развитието - България 2030-2100". Това е като  научен труд, дългичко е, трябва да отдели повечко време, но е страшно интересно. Аз всичко съм изчел. Приятно четене :).
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2_%28%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%29
...

Една от дефинициите на индустриалната фаза е, че при нея имаме машинно производство на стоки. По аналогия се извежда, че в информационната (когнитивна) фаза на цивилизация ще имаме машинно производство на знания / информация, в противовес на днешния творческо-занаятчийски характер на умствения труд. Тоест локусът на това бъдеще е изкуственият интелект (в най-широк смисъл, а не само като способност за антропоморфно мислене), който е на границата на появяване и почти сигурно ще стане реалност в следващия половин век.

При това широкото внедряване на ИИ вероятно ще доведе до същия социален взрив, до който довежда в ранния капитализъм въвеждането на машините. Ще падне рязко престижът и заплащането на повечето умствени професии, тъй като ще се понижат и изискванията към тоя тип работници - те ще работят с компютърни системи и само ще натискат копчетата на искините (както работникът, вместо да кове, тъче и пр., натиска копчетата на машината). Ще се формират маси от "умствени шерпи", "пролетарии на умствения труд", и цената на човешкия интелект ще се срине също както през XVIII-XIX в. се е сринала цената на тъкачите и металурзите.

(В контекста на тази екстраполация ниската цена на интелекта в бившия соцлагер, смятана за негативно явление, всъщност е симптом на бъдещето!)

11. Една класификация на възможните бъдещи типове цивилизация (С. Переслегин) споменава след информационната т.нар. хаотична фаза, чиято основна черта е "машинното производство на [социални] фазови преходи". Този нов тип "динамична цивилизация" трябва да се отличава от стария с това, че променливи величини стават тъкмо културните константи - държава, икономика, общество, човек. Тоест динамичната цивилизация - това е "перманентна революция на съзнанието" (нали културните константи са виртуални същности, съществуващи не във външния свят, а в нашите глави). Неин технологичен локус са психоделичните технологии, водещи началото си от 50-те г. и фактически забранени след 1974. Някои от тях са: импринтинг и реимпринтинг под ЛСД, "психокорекции" под кетамин с електрошоково закрепване, подпрагови въздействия и др. Към тази група може да се добави и биологичната обратна връзка (БОВ).

Едно разширение на БОВ и психотехнологиите в бъдеще вероятно ще включва и технически импланти в мозъка, а също вълново стимулиране на мозъка в различен режим (напр. ако се подават на двете полукълба вълни с различен спектър от тита- до бета-честоти, може да се сменя доминантното полукълбо, типът информационен метаболизъм и др.).

Всичко цитирано по-горе е доста интересно и логически възможно с едно голямо обаче !

В повечето случаи еволюцията на човека (като вид) се разглежда главно от негова (и на създадения от него свят/технократски) гледна точка.
Взема се предвид историята и тенденциите в сегашното развитие, обаче не се разглежда неоспоримия факт, че човечеството живее в една среда (Земята,Природата, Космоса) и е неразривно свързан с тях  ::)
Без тях не би съществувал въобще  >:D

Ще опитам да дам пример, Земята много често се разглежда като съществувала преди милиони години (при това приблизително при сегашните или някакви близки/поносими условия).
Същото се твърди и за бъдещето, нещата си стоят (относително непроменени/малко изменени) и само човека и създадения от него свят се развиват - това обаче не е вярно (надявам се да сте съгласни).

Влиянието на човечеството върху средата е все по-голямо и при сегашния модел на развитие неизбежно ще нараства, съответно и последствията от тази дейност.
Но тъй като това е една свързана система (с обратна връзка) и човека изпитва влиянието на променената среда, от която изцяло зависи живота му (в сегашната му форма на съществуване/проявление).

Тоест научните теории (и всякакви други прогнози) които разглеждат света и човека преди милиони години и отново след много/десетки години, основно разглеждат само развитието на човека и създавания от него свят/продукт !
И без да се замислят допускат, че външните условия се променят, но не толкова че света да стане съвсем друг (една бих казал не напълно осъзната презумция) но дали това е (и ще бъде) вярно е друг въпрос.

Никак не бих искал това да се приема за критика, а по-скоро да са едни допълващи размишления и тема за размисъл  8)


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: Naka в Sep 28, 2020, 11:32
А Blakes'7 дали се класифицира като киберпънк?

Има си всичко - Корумпирана Федерация, Аутсайдери, които са много интелигентни и се борят с федерацията. Високо интелигентни компютри, контролиращи всичко.....
Според мен това е фантастиката с най-добрите сюжети и игра. Малко е старичка и ефектите/реквизита много не се вписват в съвременните представи...

Гледах  и Blade Runner (1982) за да разбера какво аджеба е това киберпънк. Не ми хареса. Почна много хубаво ама след това стана един бавен, бавен....без много смисъл.

Колкото до това, че много фантастики дават едно деградило бъдещо общество .... Ами живеем в КалиЮга. Нещата за в бъдеще няма да се оправят ами ще деградират. По някакъв начин фантастикте напипват бъдещето.Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Sep 28, 2020, 16:56
...
Тоест научните теории (и всякакви други прогнози) които разглеждат света и човека преди милиони години и отново след много/десетки години, основно разглеждат само развитието на човека и създавания от него свят/продукт !
Ами, темата е за фантастичен жанр в литературата. Тоест, допускат се определени волности базирани на научни теории, но не задължително закотвени само и единствено в настоящите осъзнати факти.
Във фантастиката е напълно нормално да се вземе дадена теория и да се поразсъждава, какво би се случило... Ако можем да управляваме гравитацията, ако разберем как работи квантовата физика, ако изнамерим начин за удължаване на продължителността на живота и т.н. Фантазираме си, какво би се случило напред в бъдещето и как то ще се отрази върху нас и света около нас.

... По някакъв начин фантастикте напипват бъдещето.
То това е малко като с вица за циганинът, който казвал:
- Мойте циганета винаги познават времето. Едното вика - ще вали, другото вика - няма да вали.

Та и с фантастите така. При толкова много изфантазирани казуси, все се напипва нещо от бъдещето :)


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Sep 28, 2020, 18:22

... По някакъв начин фантастикте напипват бъдещето.
То това е малко като с вица за циганинът, който казвал:
- Мойте циганета винаги познават времето. Едното вика - ще вали, другото вика - няма да вали.

Та и с фантастите така. При толкова много изфантазирани казуси, все се напипва нещо от бъдещето :)
Аз си мисля, че по-скоро го създават. Внушават идеи на хората, които мечтаят и в един момент те се сбъдват.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: remotexx в Sep 28, 2020, 19:06
И аз се чудя сега това напр. киберпънк ли е или е обикновен пънк?  ???

In Time ($2) (2011)
..ама можеше поне баш пънкар да фанат в главната роля  >:D


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Sep 28, 2020, 20:45
Аз си мисля, че по-скоро го създават. Внушават идеи на хората, които мечтаят и в един момент те се сбъдват.
Мдам, но точно с внушаването на идеи и мисли залитаме към пропагандата, която е малко по-различен „жанр“.
Футуролозите обикновено изграждат даден свят с цел да ни покажат последствията от дадена идея. И ако тя е логически издържана, и ни допада, бихме се стремяли към нея, ако ли пък не - ще страним от нея.
Лично аз не смятам, че писателят трябва да набие в главите на читателите си своите идеи. А да им даде храна за размисъл, която те сами да обработят и изградят собствено мнение.

In Time сигурно съм го гледал, ама грам спомен нямам, което или не говори особено добре за филмът, или трябва да почвам да пия гинко билоба...


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Oct 03, 2020, 20:24
Малко ми е сложно това за превод, но ще го пусна, понеже виждам, че повечето разбират английски.
...
"We have sleep walked into dystopia. 2015. This is the age of Cyberpunk made real by technological advance and the decline of the nation state.
The post scarcity economy is coming. Automation is coming. AI is coming.
...
The future imagined by writers like William Gibson and Neal Stephenson (to name but two) have gradually become frighteningly prophetic as the snow ball gained momentum down the mountain of reality - to put it very succinctly, we’re living in a 90’s Cyberpunk Novel. No, really. We are."
.....

001-cyberpunk2015.txt
====================================================

 What Cyberpunk means in 2015.
—————————–

    Back in the 90’s Cyberpunk was a slightly confused Willow O’ The Wisp concept. The term had been co-opted by fashion, music, futurists, hackers and technologists all around the same time. In the true spirit of the punk part of the term there was no coherency, and no sense of organisation
and no cult of dogma. It was a loose term to describe someone into the extremely diverse array of fiction that sported the term and or the aesthetic of those worlds they portrayed.
   Fast forward to the present day. The history of popular opinion now erroneously regards the 90’s as a far more coherent time for a movement called Cyberpunk. After all so much of what we associate came from or was ‘culted’ at that time. As an example consider the movie and literary aesthetic of Cyberpunk, films like; Terminator 2, Hackers, Blade Runner, The Matrix etc (the list goes on, exhaustively in many places online including http://cyberpunkonline.net/cyberpunkarchive) and all the works of Gibson, Jeff Noon etc etc.
    All of this work is heavily and consciously associated with Cyberpunk as a ‘movement in retrospect’, in truth many aspects of those films do not fit at all with the underlying themes (or one a nother), it’s only when viewed as a whole does the picture of  Cyberpunk form as a wonderful world and subculture.
     Cyberpunk differs from many other flavours of subculture and fiction however. In the case of Cyberpunk the wisp that was a dream, that was a mere train of thought in the minds eye of technologist creatives, somewhere along the line, began to manifest in reality - like a snowball rolling down a mountain side turning into an avalanche.
    The perception of a type movement in the past is false, but that doesn’t matter - the movement happened none the less albeit in a much more subtle way. The world imagined by the aesthetic and predicted technology of Cyberpunk is here in 2015. From fashions, the dystopian avant-garde politics, cyber warfare, hideous personal surveillance, the complete apathetic allowance and acceptance by the general public of both nation-state and corporations alike obvious (and amateur)
erosions of individual privacy in the name of freedom and commerce and the corporate enslavement of all but the richest private citizens… and perhaps most importantly the role technology plays in our everyday lives; dominating them, sucking us into algorithms of big data and demographics. The future imagined by writers like William Gibson and Neal Stephenson (to name but two) have gradually become frighteningly prophetic as the snow ball gained momentum down the mountain of reality - to put it very succinctly, we’re living in a 90’s Cyberpunk Novel. No, really. We are.
    We have sleep walked into dystopia. 2015. This is the age of Cyberpunk made real by technological advance and the decline of the nation state. The first world has seemingly embraced absolute corporatism, as the third world is left behind in a dark age of mismanaged philanthropy, exploitation and neglect - left to scavenge the scraps of advancement by the pseudo utopian oligarchs gifted near ultimate power by the ignorance of government in the past few decades who have let their own grasp on power be usurped by the march of the unholy alliance of corrupt big business and eager, hungry and naive talented technologists.
    The human race appears to have stumbled the world and civilizations they created into a new social system, and not by mass consensus, indeed by mass apathy, where a technological elite now props up old world money and banking largely only for appearances sake. The post scarcity economy is coming. Automation is coming. AI is coming. And the lists of the have and have nots of this brave new world have already been drawn up by those turning the cogs and I doubt you are on the have list.
    All those who chased after the colourful dragon and ultimate tech romance of the Cyberpunk future during the 90’s are now getting to taste the dystopia we thought would be so cool - before we get to hand the crumbling, burning tech hell we’ve created to our children as the only existence they have ever and will ever know. Grim isn’t it?
    Unlike previous contemporary radical and revolutionary social movements from the 1950’s, and in particular the much reminisced about 1960’s (what did the hippy’s actually achieve?) who dreamed and preached of change and revolution -my- generation actually achieved it through technology - bypassing governments and ideologies like deft ghosts in the shadows until it was too late to stop them. The world has changed forever due to the nerds, geeks, hackers, punks and phreaks of yesteryears basements.
    Like all revolutions the change started small and ended bloody, dramatic and in no way resembling what those who instigated it actually wanted. And in this instance it may have ultimately destroyed life as we know it, and human freedom as we deserve it. Because it’s true to say the only thing this the real Cyberpunk Era lacks from it’s embryonic speculative fiction predecessors is perhaps the most important element of those wonderful, inspiring stories which spawned it;

    Resistance.

    High tech, low life.

    tl;dr Welcome to tech Hell.

    ===============================================================================
    EOF


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: malin1 в Oct 09, 2020, 21:52
Не го вярвам това животно пънка, камо ли ако е кибер. Ако имало атомна война щели да оцелеят дроздовете, хлебарките и плъховете. Де ги дроздовете (косърите)? Смениха ги свраките в градовете и не са ония старите ами некви охранени и разплути, и нагли, и оядени. За хлебарките и плъховете го вярвам.
И сега - ако има война и оцелеет человеци, то те няма да са сегашните, нормалните, ами ще са някви ... ммм нечовци, меко казано. Т.е. ще им казват човеци, ама те няма да са.
Според не помня кой бъдещите човеци, телата им, ще са изградени от ракови клетки, т.е. това няма да е болест, а нещо нормално за справяне с несгодите, ммм пак леко перефразирано. Пък в последно време умирането от рак е нещо често срещано, пък телата нещо не се нагаждат и не следват прогнозите.
;) Вероятно напролет ще имам по-оптимистични виждания.   ;D


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: remotexx в Oct 09, 2020, 21:57
"Смениха ги свраките в градовете и не са ония старите ами некви охранени и разплути, и нагли, и оядени." - то тва май важи и за хората от градовете вече, хеле па сега с тоя локдаун ептен затлъстяхме - особено ония по върховете...


Ами да фащаме по некоя хакерка и да... хакаме (с цел отслабване и поддържане на формата)

Навремето, няма да забравя никога, имахме еднат такава хакерка (колежка от университета), на която и беха пратили един ПДФ ама забравили да вградят шрифтовете (ама много кофти шрифтове - полвината колеги ги нямахме) и като видяхме че тя обиколи бая колеги и накрая вече я разкарваха само за кеф да иде и при некои дето още не е била само за да чуят култовата реплика:
- Идвам за един шрифт тука да ми го ембеднеш
...ама тя накрая се усети когата иззад врата взе да се чува адски смях от десетки гърла, колегата после се сърди, не че имал нещо против ами що не сме го предупредили (па знам ли може да е искал на 4 очи там да й ембедва нещо па ние да сме му развалили работата)
..както и да е ембеднахме и го накрая дружно (понеже никой нямаше на 100% шрифтовете самосиндикално)


 :o ;D ;D ;D

Навярно всеки може да направи филм по студентските си години че и ще по-хубав от 80-90 от новите холивудски продукции

П.П. И за финал нещо за смъкване на нервното напрежение (и за двойните стандарти)
https://www.vesti.bg/vicove/semejni/1315838-Pribiram-se-vchera-kym-doma-i-me-spira

https://www.facebook.com/197867423620932/photos/pcb.1258227957584868/1258227784251552/?type=3&theater


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Oct 09, 2020, 22:31
Не го вярвам това животно пънка, камо ли ако е кибер.

Обичам да светя като крушка, обичам да ходя по въже, обичам да седя на тясно,обичам и какво ли още не!  Деветдесет и втора. Класика. Амебата – отговорник. Само за информация и Функи Мънки е там.

Не може покрай тези протести да не си си го припомнил. Или чакай! Май и ти не беше столичанин като мен. Ама няма шанс да не си гледал Божков, ама тоя път Иво.


доп.
===
Да ти кажа, имам лозе, половин декар. Там са си ятата мамка им. Хич не са ги сменили  гарги, цигански петлета и свраки. Все тая напаст са си. Ама отлетяха вече на юг. Няма ги. До напролет... И пак ще се завърти колелото.

Иначе то на терасата ми и щъркел не е кацал. Ако зорлем от време на време не излизах от градо щях да мисля, че са изчезнали.

Наздраве!!!


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Oct 25, 2020, 23:37
Ще пусна още нещо и спирам. Който иска ще прочете. ;)

 "Субектът от първи род вярва, че реалността - това е материалният свят. А субектът от втори род вярва, че реалността - това е материалният свят, който показват по телевизора."
                                                      В. Пелевин, "Generation П"
...
"The Matrix has you!" - обявиха от екрана братята-режисьори на едноименния филм, борещ се (с променлив успех) за званието култов. След този филм вече всички знаят, че "в действителност нещата съвсем не са такива, каквито са наистина" (С. Лец) и че целият свят е само вана, в която пускат мехури хората - горивни клетки на победилата киберцивилизация. А модни философи-неомарксисти от типа на словенеца Славой Жижек съвсем насериозно съчиняват научни статии по мотиви от "Матрицата".

...
Идейната основа на "Матрицата" е толкова въздействаща не защото е нова или пък единствено правилна, а защото обръща надолу с главата всички т.нар. житейски убеждения. Оказва се, че реалността всъщност не е реалност, а свободата на духа всъщност е функция на социалната Система. Но реалността и свободата са двете свещени крави на модерната епоха - от Френската революция насам. Е, щом свещените крави са заклани, значи модерната епоха е свършила и е започнала друга, постмодерна; в нея това, което виждаме, не е това, което е, а пък това, което ни показват (особено по телевизора), съвсем нищо общо няма с това, което е... Неслучайно в един кадър от първата "Матрица" се мярка книгата на философа Жан Бодрияр "Simulacra and simulations".

...
 "Културата... представлява откритие, което за да действа, трябва да бъде скрито от своите създатели. <...> Нейната парадоксалност е в това, че тя не може да устои пред познанието и се руши."
                                                                                                             Ст. Лем, "ГОЛЕМ XIV"
           
...Пробуждането, о Буда, е изпитание за общото оцеляване. Всичко, което правим в "съня" - в Майа - включително проливането на кръв, цели именно да избегнем пробуждането.
                                                                                  (от дисертацията на арх. Тодор Цигов)
...
Впрочем съществува хипотеза, според която в една от следващите фази на цивилизация - "хаотична фаза", по дефиницията на С. Переслегин - културните преустройства и революции ще се превърнат в рутинна дейност. Такава система може да се нарече "перманентна революция на съзнанието" и вероятно ще представлява множество от конкуриращи се (но без да воюват!) и постоянно еволюиращи субкултури с различни идентичности, мотивации и "реалностни тунели".

                         В преход към киберпънк

Свидетели сме на появата на универсална техническа среда за реализиране на най-различни обществени връзки - компютърните мрежи. Може да се очаква в бъдеще тези мрежи да поемат абсолютното мнозинство от социални отношения.

Еволюцията на тази кибернетична социосистема има два възможни крайни пункта.
...

Така или иначе, чакат ни интересни времена, в които ще се разбере дали Матрицата ще ни контролира нас, или ние нея. Но най-вероятно ще стане както винаги: тя ще контролира някои, а пък други ще я контролираме нея...


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Oct 25, 2020, 23:51
Линуксардоре, ще се караме, хей!

Няма да спираш! Не стига, че тук сме пет човека на кръст дето си гугукаме, форума все е умрял, ами и ти като най-пресен и млад мислиш да спираш. Пишеш, пишеш, пишеш.

Не се шегувам, наистина имаме нужда от свежа кръв. Че тук толкова си знаем кътните зъби, че личния ни зъболекар ги знае по-малко. Трябва някой да опреснява.

Аз съм дотегнал до несвяст на всички с моите фермани, че ме е страх да пиша. И ти сега като млад и интересен, със страхотни теми, ще се отказваш.

Не може тази! Седиш и пишеш!!!

п.п. Това е полу-закачливо, но наистина имаме проблем с обновяването на тематиката. Когато, колкото и по каквито теми искаш пиши. За нас закостенелите чички, това е разнообразие.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Oct 28, 2020, 21:43
Свободата не е свобода, а нищо повече от илюзия.
Човек трябва да е свободен отвътре, за да е свободен. И това може да се разпознае много лесно. Просто е щастлив, каквото и да му се случва


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Oct 28, 2020, 21:51
Свободата не е свобода, а нищо повече от илюзия.
Човек трябва да е свободен отвътре, за да е свободен. И това може да се разпознае много лесно. Просто е щастлив, каквото и да му се случва

4096 за пореден (неизброим) път ме удивляваш, колко зрял и мъдър си за „крехката“ си възраст. Направо невероятно. Като те чета и някой път ми идва да се гръмна, колко съм си пропилял живота. Над декада по-голям, а безкрайно изостанал :(


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Nov 30, 2020, 22:08
Малко киберпънк имам да ви споделя. Появиха се няколко неща на български, за които си заслужава да се напишат 2-3 реда.

Разреден въздух ($2) (Thin Air) на Ричард Морган ($2) се развива по някое време в бъдещето на Марс, където главният ни герой се раздава като в ноар роман на Чандлър. Атмосферата, която авторът изгражда изключително много ми допадна - описанията на инфраструктурата, която човекът е изградил на четвървата планета са на места дори прекалено детайлни, но ни превеждат по цялата хронология и ни показват как се е развило местообитанието ни там. Киберпънкът присъства като ИИ остатък от боен интерфейс, който ползва главният герой от предишната му месторабота. Добре написана фантастика, на която не е трудно да повярваш и да се потопиш в нея; с приятно количество екшън (и секс); някаква политика, която да движи действието и всичко това цялото успяващо да се сработи. На мен много ми хареса :)

Blade Runner 2019: Лос Анджелис ($2) и Далечни светове ($2) са първите две книжки от комикс във вселената на Блейд Рънър ($2). Историята ми беше интересна, а картинките сякаш са сглобени от отпаднали сцени от филма. Атмосферата и тук играе една от главните роли и успява да потопи читателя в разказа. И като казах разказ... реално, всяка една от книжките представлява кратък, илюстриран разказ (да, да, точно това е комикс, да, знам). Проблемът е, че всяка една от книжките с вид на рекламна брошура е с корична цена от 25 лева. Беше ми интересно, но ще се замисля дали да си вземам и бъдещите продължения...


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Dec 01, 2020, 12:23
Ciberpunk 2077 излиза след десет дена.

Ще съм любопитен да изгледам геймплея след като хората си я купят и я подкарат. Аз пари за игри не давам. Далнлоуда ще е 70GB  ;D

А виждам, че излиза и за Stadia и се чудя, ако всички, които я подкарат през, това искат да има и "real time raytrace", как ще се справи Google с натоварването. Не, че не могат да си позволят да закупят една камара RTX карти, обаче ми се струва изродия.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: go_fire в Dec 01, 2020, 13:55
...

А виждам, че излиза и за Stadia и се чудя, ако всички, които я подкарат през, това искат да има и "real time raytrace", как ще се справи Google с натоварването. Не, че не могат да си позволят да закупят една камара RTX карти, обаче ми се струва изродия.

Много просто, както с копаенето на монетки. Ще има специална машинария оптимизирана да върши само това и нищо друго. Даже ще им излезе по-евтино от това да купуват платки за видео-ускорение.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Dec 26, 2020, 01:18
Чудя се къде да го пусна това, щото не е за някоя специална тема, пък да пускам нова тема също малко тъпо, пък малко като за тази тема ми се вижда, затова тук ще го пусна:

                                                            !Фейсбук
                        
Нека да приемем за нормално социализиран човек, който има 100 контакта/приятели в списъка си. Нека да приемем, че всеки един от тези контакти пуска на ден по 1 клипче (музикален клип, откъс от филм или нещо др. подобно), един текст (сентенция, готина фраза, цитат или нещо подобно) и една картинка. Нека да обединим клипчето, текста и картинката в една информационна единица. Нека да приемем за по-лесно, че обработката на 1 информационна единица отнема кръгло 3 минути, въпреки че едно клипче стандартно трае кръгло ~3 мин., като то може да бъде 4-5-9 или 60+  мин. ако е филм, прочитането на текстчето и гледането на картинката приемаме, че отнемат общо 0 мин. за по-лесно, въпреки че те също отнемат някакво време - минути+ - за да се изгледат или прочетат. От тук се получава, че на ден човек ще трябва да изконсумира 100 (човека) * 3 мин/инфо. = 300 мин./ден информация. Това са 5 часа/ден инфо-консумиране. За 1 месец се получава ~30 (дена) * 5 ч. = 150 ч. За една година - 12 (месеца) * 150 ч. = 1800 ч. = 75 дена нон-стоп консумиране на информация. След като знаем, че информацията се увеличава все повече и все по-бързо (защото на сцената ще излязат Изкуствени Интелекти) то излиза, че все повече и повече време човек ще трябва да отделя да следи кой контакт какво е пуснал на стената си, което време той ще трябва да отдели от времето за работа (която ще се върши все повече от роботи). Оттук излиза, че  човек ще работи все по-малко и ще се социализира все повече и повече. Но той никога няма да научи устройството на една космическа совалка, как функционира ядрото на операционната си система или как фунционира шибания интернет. Следователно хората ще се социализират все повече и ще затъпяват също толкова. Така че уважаеми Facebook потребители - вие тъпаци ли искате да станете?! :)


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: jet в Dec 26, 2020, 02:14
Много интересни умозаключения (сигурно си някой тинейджър), ама има хора като мен например несоциални, дето нямат профил във ФБ и дори не ги вълнува какво е това животно.
Давай, ако целта ти е да си надуеш брояча, ама тука лайкове няма - сбъркАл си канала.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Dec 26, 2020, 09:35
Хех!
Социализирането не се случва само и едниствено в социалните мрежи. Разбира се, могат да се изградят и там контанкти, но това става през всеки един канал за връзка в И-нет - форум, ел.поща, чат, който и да е сайт позволяващ обмяна на съобщения и т.н. Фейсбук не е с нищо по-добър или специален.
Социализирането не се случва като се опитваш да обработиш огромно количество безсмислена информация, която в 90% от случаите не е насочена лично към теб, а е извикана в пространството.

Фейсбук се опитва и успява да напълни с ново значение социализирането. Това е точно обратното на киберпънка (все пак сме в темата) - тук една корпорация успява да наложи своя технология върху голяма маса от хора като променя разбиранията им, пренарежда навиците им, контролира информацията, която получават.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Dec 26, 2020, 11:27
<stealth01>  точно казано.
<jet>  аз във фейсбук го бях пуснал това, още когато имах регистрация, сега нямам. Иначе 4 години бях вътре :). Поне моите контакти са го прочели със сигурност. Мислех си, че поне 100 фейсбук-рибока ще изтръшкам :)


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: linuxandor в Dec 26, 2020, 12:22
Ето един сайт: https://people.well.com/conf/inkwell.vue/topics/ Има една рубрика "The State Of The World", Брус Стърлинг е един от водещите, там всяка година точно на нова година (от 1 януари) за около две седмици се включва Брус Стърлинг и говори за нещата от живота :), основно Брус Стърлинг говори, включват се и други хора, задават въпроси, дискусия правят.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Feb 25, 2021, 08:20
... "Central Station" - Lavie Tidhar, 2016, тази я видях в интернет да се продава издадена на бг, по смътен спомен, в сайта на Хеликон ли беше, на Бард ли, iztok-zapad.eu ли, не помня точно.
„Централна станция“ издание на Бард, но не съм я чел и нямам мнение.
Взех я онзи ден. Отне ми около 2 седмици да премина през 250 страници едър шрифт. Изключително безсмислено четиво. Няма история, няма атмосфера, персонажите са като от сапунен сериал - брат, сестра, любовник, чичо, дядо - всички са навързани като свински черва, но за сметка на това са адски безинтересни. Ужасно недоволен съм. Пффф...


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: 4096bits в Feb 25, 2021, 10:38
Чел съм някаква "Междинна станция" на Саймък. Предполагам, не говорите за същото?


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: spec1a в Feb 25, 2021, 10:42
   Някои от епизодите на "Black Mirror" са типичен киберпънк.
И показват какво може да ни се случи в близко бъдеше ...


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Feb 25, 2021, 11:23
Чел съм някаква "Междинна станция" на Саймък. Предполагам, не говорите за същото?
Не, нищо общо. „Централна станция“ е писана от евреин за евреите от миналото в бъдещето в Тел Авив + някакъв киберпънк за цвят, който стои повече като леке.

Black Mirror имаше страшно интересни епизоди и такива, от които и чеп за зеле не става. Там трябва да се говори по-скоро за конкретен епизод, отколкото за сериалът в цялост.
Love, Death & Robots ($2) също е сбор от различни, но в случая анимирани, истории и имаше доста повече качество. Не точно киберпънк, но все пък свързано с него е Zima Blue на Алистър Рейнолдс ($2). Има и още един адаптиран разказ от него - Beyond the Aquila Rift. Препоръчвам повече от Черното огледало, при все че и тук има някои хахави филмчета.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Mar 06, 2021, 16:24
39 години след смъртта му - екранизациите по Филип К. Дик ($2)

„Филип К. Дик е американски романист и автор на научна фантастика. След като умира на 2 март 1982 г., няколко от неговите романи са филмирани и по този начин широкият кръг от читатели се запознава с него. Произведенията му днес са сред най-четените научно-фантастични творби, а Дик си е спечелил подкрепата и на читателите, и на критиката.

Екранизацията на „Зов за завръщане“ е един художествен парадокс сподели Благой Иванов в студиото. „Сюжетът е оплетен, и това би трябвало да роди провал, удивителното е, че този филм е превъзходен и успешен“.

Повече за Филип К. Дик и неговите творби, оживели на големия екран, може да научите във видеото.“


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: remotexx в Mar 06, 2021, 18:58
39 години след смъртта му - екранизациите по Филип К. Дик ($2)

„Филип К. Дик е американски романист и автор на научна фантастика. След като умира на 2 март 1982 г., ..

Ей (почти) доживях(ме) - днес егати каръщината, форума не ме пускаше (5-6 пъти 'Потребителското име не съществува' и некви странни числа за времетаене на сесията 5-6 цифрени) та за малко си помислих че (дългообещаваните) трите (и трите дедо попе) хикса ще има нова реинкарнация, когато накрая се реших да пробвам през сайта и оттам стана та... 1) ако са хакнали/или още се пробват на форума да знаете да влизате през сайта и 2) трите (ми) хикса се отлагат засега - ще карам още на 2 хикса докато не стане успешен хак(а) ..или там каквото му баят на форума.

сега да се върна на темата - ей к'во нещо са мисирките ма карай да върви - важното е нещо там да си кляфкат и никаква проверка на фактите
Сега за кое точно Завръщане става дума - онова от 1990 или онова от 2012
https://en.wikipedia.org/wiki/Total_Recall_(1990_film)
https://en.wikipedia.org/wiki/Total_Recall_(2012_film)
и как 1990 - 1982 == 39? барем да беше 42 (универсалния отг. на живота вселената и всичко останало)
между дурогото мен стария (с Арни) повече ми харесваше - как може в новия да махнат най-известната чалгаджийка (тъй де магистрална т.е. май беше летищна труженичка) - оная с трите ... гърди (аз цялия "нов" филм изгледах очаквайки всеки момент да се появи.. щото новото 3Д 4/8К рендване не е като онова от преди 30-40г)
https://gifer.com/en/Yka
за по младите (и още неродените) - това е 'Нечиста наука' 1985
https://en.wikipedia.org/wiki/Weird_Science_(film)

П.П. Само програмистите... и докторите проявяват внимание към детайлите - като във вица
Доктора към начинещи стажанти:
- Сега гледайте и правете като мен
и бъкнал на един труп в задника и си облизал пръста.. и студентите от немай къде и те
и после доткора се засмял и им обяснил за вниманието (към детайлите)
- А бе ахмаци, айде пак че не внимавахте - повторението е майка на знанието
- Аз бърках с тоя пръст а облизах другия   :o

и още един:
- По какво се отличава министъра на социалната политика от програмиста?
- На програмиста му плащат за работещи програми.

П.П.П. Според някой програмистите им  е по добре - сравнявайки неработеща програма с труп
а според други може и обратно - ако прогамата (ИИ, автопилот и т.п.) напр. кара самолет и вземе че го гътне

Което ме присети за още една класика - има ли пилот в самолета..


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Mar 06, 2021, 22:44
... форума не ме пускаше...
С тези сметки и аз не бих те пуснал.


Титла: Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
Публикувано от: stealth01 в Apr 24, 2021, 20:20
Love, Death & Robots ($2) също е сбор от различни, но в случая анимирани, истории и имаше доста повече качество. Не точно киберпънк, но все пък свързано с него е Zima Blue на Алистър Рейнолдс ($2). Има и още един адаптиран разказ от него - Beyond the Aquila Rift. Препоръчвам повече от Черното огледало, при все че и тук има някои хахави филмчета.
Другият месец ще има нов сезон на Love, Death & Robots с още 8 филмчета.
Но всъщност минавам да пусна една връзка към споменатият по-горе разказ на Алистър Рейнолдс с българският превод на Зима синьо - https://web.archive.org/web/20130926134655/http://www.starlighter.info/br_15_2008/spec2_ev.html
Минали са малко повече от 10 години, а имам чувството, че разравям някакви древни руини на изчезнали сайтове...