Покажи Публикации - bengazara
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3]
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Тези статии Които сте ги написали за Електронен подпис под линукс и НАП са лъжа -: May 21, 2011, 13:08
Неразбирам защо се борите с вятърни мелници. Ел. подписа отдавна не е проблем и под УИН и под ЛИНУКС. Просто трябва да станете клиенти на лицензирани фирми да издават Ел. документи и от профила ви в сайта на издателя си прикрвате по дефоулт подписа.

Отдавна има такива фирми - предлагащи такива услуги.

Кеф ви да плащате чрез абонамент - кеф ви да плащате на издаден документ.

Крайният получател - ПОЛУЧАВА - PDF документ. Било то фактура - договор - нотариален акт - квото там е разрешено по закон да се подписва с Ел. подпис. Клика си на подписа и вижда до кога му е лиценза - кой е издателят и ала бала щуротии важни за всички ни.

П: клиента не получава файл - може ако искате да получи просто линк с покана да си види Ел.документа като се регне първо в сайта на издателя на Ел.документа и ала бала ако не сте го правили - става супер лесно.

  Аз нямам проблем с подписването на PDF документи .  Ти си май въобще не знаеш как работят електронните услуги на НАП и какъв формат използват.  И кажи ми една такава фирма с Web Базиран интерфейс да работи и на Firefox да тествам ще работи ли в НАП.
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Тези статии Които сте ги написали за Електронен подпис под линукс и НАП са лъжа -: May 20, 2011, 21:57
 Всичко е вкл. в блаузера . всчики сертификати даже и на НАП.

ето снимка на аплета. http://prikachi.com/images/737/3363737s.png понеже нямате да имате достъп ако нямате подпис на банксервиз.

 даже и в java съм вкл всички сертификати

с Cryptonit пък нищо не става.


  А БЕ КОЛЕГИ КАКВИ СТЕ НЕЗНАМ , ЗАЩО ПИШЕТЕ С ПРЕЗУМЦИЯТА ЗА ВИНОВНОСТ ЧЕ АЗ СЪМ БОТЯГАТА , А НАП - НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ СА ХУБАВЦИТЕ.

 Тези статии които са написани за linux и електронен подпис са за електронно банкиране 50% от Банките работят в Момента с FrexCube там проблеми Няма. Както и ЦКБ със собствена разработка там също проблеми няма.

   Е с подобен java палет се подписах и регистрирах фирма в търговския регистър там няма разлика с каква ОС си има адвокати работят и с Mac OS-X.  виж теста
   http://prikachi.com/images/195/3365195u.png
   http://prikachi.com/images/196/3365196v.png
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Тези статии Които сте ги написали за Електронен подпис под линукс и НАП са лъжа -: May 20, 2011, 18:44
 Ето го аплета  http://www.b-trust.org/app/applet.php е трябва да имаш подпис на B-trust

Който иска да пробва да подаде Деклрация 1 и 6 , или за Трудови Договори. Да гледа става или не става.

А всъщност НАП са написали тази статия единствено да спре натиска на потребители. Публикували сме инструкция в сайта оправай се. А всъщност самата статия е пълна с грешки объркани са имена на пакети и команди.
34  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Тези статии Които сте ги написали за Електронен подпис под линукс и НАП са лъжа -: May 20, 2011, 15:14
Всъщност в Linux има поне две програми за подписване на файлове, поддържащи УЕП - едната е openssl, за която пише в ръководството, другата е cryptonit. Малко е стара но работи и има графичен интерфейс. Познавам хора които ползват услугите на НАП под Linux и подписват файловете с Cryptonit. Аплета на b-trust никога не съм го ползвал, понеже не съм техен клиент, но предполагам че ще ти съдействат ако се обадиш на телефоните им за поддръжка.

Иначе ръководството наистина е ужасно. Повече от половината е за настройка на системата да познава електронният подпис и само накрая има малко информация как се подписва. Обаче не пише как да се сдобиеш със сертификата си на файл, нито как да си намериш/конвертираш сертификатите в правилните формати.

 И ДВЕТЕ ПРОГРАМИ НЕ РАБОТЯТ , CRYPTONIT Е МНОГО СТАРА НЯМА НОВА ВЕРСИЯ СИГУРНО ОТ 2008 И НЕ ПОТДъРЪЖА ДАЖЕ НОВИТЕ АЛГОРИТМИ И ФОРМАТА КОЙТО ПОДПИСВА НАП НЕ ГО ПРИЕМА.  КАКТО И ВЕРСИЯ-3 НА LDAP НЕ ПОТДЪРЖА. и да преименуваш файла пак не става.

 А ЗА КОМАНДНИЯ НА OPENSSL  - малко трудно на човек да подписва файлове. И пак не става.

ЕДНО Е ДА ПИШЕШ АЗ ЗНАМ ЧОВЕК КОЙТО РАБОТИ ЕДНО Е ДА ГО НАПРАВИШ. И ПРОБВАШ. Единственото което може да подадеш в НАП като не ползваш Windows е Интрастат и Годишна данъчна декларация там файла който се подписва e XML и явно НАП са му хваналали цаката, подписва се също като платежно във flexcube банкирането на ПИБ и Алианц.
.
  Дали някой ще съдейства ще кажат подпиши си с Десктоп програмата. С библиотека на майкрософт. Казах че java аплета дори под windows не става. Валидацията в сайта иначе е ОК.

отговора на B-trust e:

Съжалявам, но това просто няма как да го тестваме. НАП нямат тестова
система.

35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Тези статии Които сте ги написали за Електронен подпис под LINUX и НАП са лъжа -: May 20, 2011, 12:17
 УЕП под Linux става само за електронно банкиране - банкирал съм Алианц , ЦКБ  и ПИБ няма проблеми банките имат специалисти , Докато НАП има ботове там нищо не става освен ако не е майкрософт.
Формално всички услуги с изключение на ДДС могат да се подадът от линукс, С Фирефокс само че в линукс няма програма за подписване на файлове а този команден ред който сте го дали подписваните файлове дават грешка при качване в сайта на НАП.
  Всеки който иска подаде деклрация в НАП с Linux , трябва преди това файла е да подписан на Windows.
  Дори ако подпишеш файл с java аплета в сайта на B-trust . Независимо дали е с Linux или windows файла не се приема
  Същия файл подписан под windows с декстоп приложение използващо capicon НАП го приема. с Java и openssl го отхвърля.
   ето два линка на файл подписан с java или openssl дава грешка в САЙТА на НАП.
Докато валидацията в B-trust всичко е ОК.

 
Страници: 1 2 [3]