Покажи Публикации - Naka
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 205
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 20, 2021, 21:06
А парното откъде е. Пак ли е от батериите, от климатика? Колко намалява пробега постоянно пуснато парно?
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 20, 2021, 15:47
А оня в края на видеото казва, че бултилката му е 300 Атмосфери (300 бара).  :o Това е огромно налягане!!!
И още нещо се сетих. Водорода е без мирис. Ако има изпускане/загазяване някъде по инсталацията, как ще го усетиш.
Точно заради това потребителската газ я омирисват. Нарочно добавят някакви миризливи вещества. А какво би станало ако този от видеото пусне омирисън газ към клетката??? Това няма ли да я затлачи да я изведе от строя много бързо. Оня разправеше за мембраната, че била толкова ситна, че пропускала само атомите на водорода, а на кислорода не ги пропускала......Представяте ли си...Сито с размерите на атоми :o :o :o
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 20, 2021, 14:30
Водородния има един проблем - водородът. Този елемент се добива основно чрез електролиза. А това е енергоемък процес.

Двигател с вътрешно горене на водород ми се струва голяма смехория. По-скоро горивни клетки и електродвигатели.

Не. най-големия проблем на водорода е съхранението. И още не са го измислили. Изобщо не е безопасен. Не може по подобие на газовата уредба да си сложиш балон с водород. Не случайно още го наричат 'гърмящ газ'.
Най-известният инцидент в историята с водород е с Дирижабълът „Хинденбург“

Иначе всичко друго на водорода му е 100% еко. При горенето се отделя вода!!! Независимо дали е ДВГ или горивна клетка.

---
Е тук гледах едно видео за водородната клетка.
https://www.youtube.com/watch?v=VYJsNfAmJQg

Само забележете какво казват - основния елемент на клетката е била някаква 'Протонно пропускаща мембрана" която я произвждал само Dupon и струвала 100$ / на квадратен сантиметър.

Забележете колко му е сложно оборудването, само и само да достави водорода до клетката.
19  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 20, 2021, 11:56
   Няма смисъл да обясняваш на чугунените глави във форума.
Каквито и факти да дадеш,те едно си знаят: перките и соларите
ще спасят света и туй-то !!!

Не съм имал това в предвид, но ще спасят света (поне ще му олекне на света) ако:
1. всеки си сложи поне 40м2 панели
2. има самостоятелна къща/вила, не живее в град или апартамент, където няма място.
3. станат евтини панелите и дойдат тези с 47% ефективност.
4. всеки си купи и допълнително акумулатори поне 10-20 kwh
5. акумулаторите и панелите не са китайски, а с високо качество. Най-вече  акумулаторите да са качествени, а не да ги хвърляш на година две и да даваш по 4000$.


Може и това време да дойде, ако има държавна политика. Но при всички случаи трябва да има държавни бакуп мощности поне 50% (за сега). Това разправяше и jет-а.  Може за в бъдеще постоянните/бакуп мощности да станат по-малко. Ако всичко е само солари и то от крайни потребители, то системата няма да е стабилна.

Бъдещето ще покаже. Много фактори са.


20  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 20, 2021, 10:21
Два въпроса:
1.Колко средно квадратни метри соларни панели си инсталират (едно домакинство) в белите държави?
2.На колко пада мощността на кв.м в облачно време (и още по лошо, когато вали)

-------

През есента и зимата повечето дни са напълно облачни. Небето е навъсено. Ако се отключиш съвсем от енергото, какво ще правиш тогава? ще си светиш на свещи и ще се топлиш на свещи?

Малко груби сметки. Да се отлючиш напълно би имало смисъл, ако енергията, която произведеш през деня (даже и в облачно време) ти стигне за целия ден и за през нощта и с нея, натрупаната в акумулаторния  блок, успееш изкараш да изкараш до следващата сутрин.

Значи домакинство си инсталира 8 кв.м панели. по 350W (в слънчево време) това прави 8 x 350W = 2.8Kw и ако има акумулаторен блок (10kwh) като този: https://www.youtube.com/watch?v=fE0J1S3gzx8 би трябвало да ти стигне и за през ноща.


Ама ако е облачно?

В облачно време чета, че мощността на панелите спадала до 10-20% (от максималната)
350W x 0.2 =70W или за да си осигуриш еквивалентната мощност (спрямо слънчев ден) вече ще ти трябват не 8кв.м а цели 40кв.м панели. 40 x 350 x 0.2 = 2.8kw


С други думи трябват ти много повече панели, за да изкарваш ден за ден и да може да минеш само с 10kwh блок,

а не да трупаш енергия за след месеци.
Не може да трупаш през лятото и да изкараш зимата? За това ще ти трябва 0.5 - 1 МЕга ват час акумулатори. Малка централа......
Трупането на енергия за след месеци е невъзможно защото акумулаторните блокове стават изкючително големи, самите акумулатори има саморазряд и това също го обезмисля.
По мои сметки 0.5 Mвh блок е колкото 50 такива от видеото и ще струва $190 000. а и къде ще ги слагаш и как ще ги експлоатираш???21  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 19, 2021, 12:03
Той си е направил нещата у дома. Просто откачил кабелите към електрото. И заради това, че се е откачил, го арестуват.

Ами ще го арестуват, най-вероятно кабелите които идват към дома му, са били собстенност на 'енергото'. Какво ще стане ако някой посегне или навреди на чужда собственост?

Просто е трябвало да си изключи бушона и в имота си да прави каквото си иска, и както си иска да произвежда ток.

Също така ако произвежда ток, не може просто да се включи към ел.мрежата навънка. Трябват специални преобразуватели (инвертори) и честотата да се сфазира с енергото. Не само да стане 50hz, ами и фазата да е същата.
Ако го направи като си знае ще навреди на цялата мрежа и на много други потребители.

Знаете ли как се включват мощности, например генератор на ВЕЦ към мрежата. Развъртат генератора, чакат да навърти обороти и със специални уреди следят фазата да съвпадне с фазата на глобалната мрежа. Чак когато съвпадне, тогава дърпат (пускат) шалтера. Един път вече включен към мрежата генератора се самосфазира докато работи. Става едно с цялото.

---
И тук стигаме до това дето го казва Гогата, че няма как мрежата да не е свръхцентрализирана. Даже понеже сме свързани и с другите съседни страни, Гърция, Турция, Румъния ....И понеже и на тях продаваме/купуваме ток, чисто електрически мрежата даже не е само Българска, но и глобална. Даже цяла Европа представлява единна мрежа. Не знам къде и са границите.......


22  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Toshiba Satellite C600/C660 (openSuse 13.2 Live от 2014 г. + КДЕ 4.14) -: Sep 18, 2021, 20:05
Има едно
sensors -s

Set, root only това е по спомени което се опитваше да препрограмира io чипа... Т. Е след като си правил промени по конфига... Поне съм го докарвал да наглася температурата на пискането.... А  също throttle на внтилатора при каква температура, темперстурата на shutdown.. Са все хардуерни работи които се програмират в io  чипа... Така поне си мисля ???
23  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Toshiba Satellite C600/C660 (openSuse 13.2 Live от 2014 г. + КДЕ 4.14) -: Sep 18, 2021, 19:12
Sensors никога ама абсолютно никога не показва правилни температури... А и от там вентилатора обърквс. Но не е виновен sensors а това че нямаш правилен конфиг файл за дъното. А всички дъна и компютри са абсолютно различни.

Какво става. Най-веоятно BIOS правилно детектва темперстурата и настройва вентилатора. Т.. Е през време на бута всичко е наред. Но както тръгне sensora той поема контрола и препрограмира io чипа.

Мога да ти дaм съвет да изключиш sensor а тотално - да не се стартира. Май беше някакво демонче sensorsd  ??? Или пък кърнелски модул ли беше.... Или пък се стартира само веднъж при бутване инициализира io чипа и обърква работата.... Не помня как точно беше.

Другият начин е да си настроиш правилно конфиг файла....
И то ръчно... Но това е едно гадаене и шамънизъм... Гадаене е щото няма информация/документация за дъното... Даже съм отварял конмпютъра да видя точно номера на io чипа та да го включа правилния чип в конфига..

Дсже итова да го направиш след това трябвс да отгатнеш с какъв коефицент на Нагласенко да умножиш (или събереш/отместиш) температурата, (пак вътре в конфигса) щото това което идва от чипа, от термалния диод вътре в процесора е сурова температура,, нямаща нищо общо с реалната. Наръка ката се пипа на ненатоварен процесор е нвкъде към 50-55 градуса а показва нспример 80.

Пс. Пиша от мобилен и е мога да си оправям грешките.
24  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 18, 2021, 13:08
Нямам нищо против веганите, даже е правилно, стига да не го обръщат на 'религия'.

И един виц на тази тема:
- Станах Веган, щото вече да си Гей не е кул.
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 18, 2021, 11:12
Цитат
В резултат на
което ел.енергията е изключително скъпа

Имам предположения защо е скъпа. Ами скъпа е защото искат още след първата година да излязат на печалба, и за една година да си избият инвестициите.

По всичко изглежда че стойността на фото-централите е много, много по-малка от стойността на атомните.....Обаче защо така се получава?????

Нещата с фотото и преките повече ми прилича на далавера....А не на дълготрайна инвестиция. Но по тези въпроси кашика е специалист.
26  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 17, 2021, 16:26
От википедията:

от тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell_efficiency

Какви са тези Multi-junction cells във виолетово? Ефективност 47%.  :o И ако това което си мисля, за няколко pn прехода, всеки да се задейства на различна дължина на вълната ...Съм много склонен да се съглася, че не е фантастика, а тези 47% са реални. Все пак бялата светлина от слънцето е цял спектър, състои се от много дължини на вълните и е логично целият спектър да се оползотворява и всеки 'фотодиод' да реагира на различна дължина на вълната.


Ей сега за сефте го прочетох ::)
https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-junction_solar_cell
---
И забележете. Така са го направили, че най-горният слой преход реагира на синия цвят (може и на близкия UV), който е най-енергиен, средния на зеления, а най-долния (каквото стигне дотам) на червения, който и е най-нискоенергиен...И ако могат да впрегнат и UV, и инфрачервения спектър.....

27  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Sep 17, 2021, 14:41
Цитат
Но там не се ли зануляваше с махане на батерията от дънната платка?

Не се занулява с махане на батерията....Най-вероятно нищо няма да стане. А по дъната има две пинчета наричат се "clear CMOS" те се дават накъсо. Това го пише в книжката на всяко дъно.

Накъсо се дава или с отверка - каквато намериш или с jumper-че....
или ако на дъното няма пинчета - сегашните дъна така ги правят, вместо пинчета има само две контактни калайдисани точки... даваш ги накъсо като вземеш кламер, жичка или пинсета....

Бисоката парола не е нищо. Чисти се с отверка.

 
28  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 17, 2021, 12:32
Цитат
Ето фактите: няма как да се "изстискат" от един фотоволтаичен панел
повече от 350 вата/кв.м

Знам, че мощността която пада от слънцето на 1 кв.м е 1500W. Това никак не е малко....но като се сметне кпд-то на панела ще излезе пак 350 W/кв.м...А има и технически разтояния между панелите и разтояние/пътеки за облужване...хич не е малко. И имаше някакъв параметър брой слънчеви дни/слънцегреене през годината....

АЕЦ- трудно...
Обаче ако има в производство достатъчно евтини/(и НЕ китайски батерии) и такива кото да държат поне 10 години.....Може да се правят много мощности, много малки централки, разпръснати навсякъде.....Може и домакинствата да имат такива до 10КW.

Ако има много и разпръснати/разпледелени...може да се постигне подобен ефект като на АЕЦ-а../АЕЦ-овете
Но затова трябва много здрава държавна политика. Всичко да е свободно и евтино.
29  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Sep 17, 2021, 10:06
Пускаш го да стартира в init level с шел. Като види злоумишленика онова Черното, оня ми ти 'ДОС' и веднага ще се откаже.

Също ще си помисли, че това е компютър от каменната ера и не представлява 'ценност'.
30  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 16, 2021, 12:32
   А "студеният синтез",а ?

Все си мисля, че е възможен. Много грубо е това да нагряваш два атома с температура на слънцето, да ги блъскаш, че да се слеят.

Все си мисля, че в природата може да е заложено някакъв фин механизъм (който още не го знаем)...да 'кажеш' на два атома слейте се и те да се слеят. Един вид да им дадеш информация какво да правят.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 205