Покажи Публикации - Naka
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 205
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 15, 2021, 11:40
Как. Единият ел.потециал е земята другият е йоносферата. За да събереш (harvest, обереш) зарядите трябва да ги свържеш по някакъв начин. Тук не става въпрос за предаване на (вече) натрупана енергия към Земята, например с лазер и т.н. което може да стане


В смисъл събираш положителни заряди от йоносферата и какво от това. Тези положителни заряди имат смисъл само ако се отнесат към нещо друго отрицателно. А това без кабел как ще стане? Самият ел потециал е неопределена величина. Може да е 0, може да отрицателен, може да 100, 10000, Милиард. Това нас не ни интересува. Той ще има смисъл само ако се отнесе към някой друг потенциал (земята)..


-----
В този ред на мисли, каквъв е ел. заряд на самата Земя? А де де... ??? ??? ??? Нали земята постоянно се бомбандира от слънчевия вятър (от зредени частици). А и ако тя има някакъв заряд, ние не можем да разберем. Такъв заряд би имал смисъл, само ако го отнесем към заряда на някоя друга Планета :o :o :o

32  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 14, 2021, 15:28
Цитат
Очевидно не е имало кабел висок десетки километри нагоре.
Продължавам да твърдя обаче,че има възможност да се използва
йоносферната енергия,точно както има възможност (засега само
теоретична) да се използва енергията на  мълниите.

Това същата работа като космическия асансьор. Кабела няма да издържи на собствената си тежест. И трябва горе в атмосферата да разпъне фолио десетки декари та да обере заряда.
33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Sep 14, 2021, 11:11
@naka, така нареченото духовно може да е част от физическия свят, но поради незнанието ни, сме го нарекли с тази дума.
Ми не е..Иначе нямаше да се прави такова разграничаване на духовно и материално във всички релиигии. Ако го кажеш така, то отпада и самото учение за Божието царство. Какво мислиш,че Христос си е фантазирал ли?

Цитат
А и факт е, че духовния свят у всеки от нас определя и как ще постъпим във всеки един момент. Което пряко се отразява на физическия свят.
Да така е. Защото на душата дома и е от Божието царство. Тук е временно. И това се чувства от много хора... Освен това Богът присъства невидимо навсякъде и в този свят (светият Дух) и това също подсъзнателно се чувства от много хора. Затова е правилно да се каже, че "духовния свят у всеки от нас определя и как ще постъпим във всеки един момент."
Нали Христос казва, че Божието Царство е вътре в нас. Все още даже и в този материален свят имаме връзка с това от 'горе'.

Цитат
Аз още се чудя, как китайските монаси огъват копие, опрели острието в мекото на врата си. Физикът ще ти каже, че това няма как да стане - ще ти го сметне даже, за да ти го докаже. Но то става. Математиката и формулите се провалят. Визическите закони също ли се провалят? Вече става объркващо.
Просто има още много не открити материални закони.


----
Много се разфилософствувахме.
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 14, 2021, 10:42
Я вижте какво пише тука...(Първата картинка) А не някави фантазии.

https://www.feynmanlectures.caltech.edu/II_09.html

В атмосферата има ел. поле 100 volts/m, значи за 2 метра човек, Напрежението от 'носа' до пръстите на краката му е 200V :o :o :o
Що не го убива?


Ами щото атмосферата не може да даде ток...Като протече и най- малкия ток...даже и пикоампери, това веднага изкривява полето и ефекта става нулев. Т.е атмосферата практически не може да се използва като източник на енергия. Същата работа е и с йоносферата.

----
Ако трябва да се даде някава аналогия с GSM батерия...щото сме на такава вълна. Това е все едно да имаш такава батерия, да я измериш с волтметъра, тя да ти покаже 3.6v (100%). Да се зарадваш, че е пълна. Ама като се опиташ да я ползваш да се разреди на 0-ла още първата микро секунда!!!
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Sep 14, 2021, 10:11
Аз не мога да разбера защо 'духовни' въпроси постоянно се опитват да ги обеснят с текущото ни материално знание.

Опитват се да ги обесняват с квантова механика, Квантово заплитане, Торсионни полета,, с Айнщаин ........:o

Ами те всичките тези научни неща, просто обесняват нашият свят. И са верни. Науката описва това което е тука и виждаме, нищо повече...Правят се математически модели.. Да се прилага за нещо което е 'отвъд' е меко казано пълни фантазии....

С други думи, може да има друга (още неизвестна) наука за другите неща. Ама нея ще я разберем като (ако) отидем там.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 12, 2021, 17:15
Онзи ден отварях един 10'' пад на Huawei. Батерията беше в средата а около нея имаше празно пространство за още една цяла батерия. И да беше бомбясала. Така бомбясала, че отпорила екрана и пад-а сам се беше разцепил/разглобил. Така, че много лесно го отворих...без никави напъни и усилия. :D

Това за размерите не е оправдание на производителите.
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 12, 2021, 16:42
А сега си представете, марково устройство, ама наистина марково!!!, на което са му сложили мъничко по-голяма батерия, а електрониката/алгоритъма му на зареждане е такъв, че за да щади батерията я зарежда до 70%, а пък тези 70% ги съобщава като 100%.

И понеже някой ще се уплаши от 70% да го кажем по-друг начин. Зарежда батерията до 13.2v и спира (вместо до 14.4v) и за софтуера 13.2v е пълен индикатор на екрана.

След това ще има да се чудим що някои устройства карат по 5 години и повече, а други не могът и 1 година да изкарат. Друг приятен ефект от такъв вътрешен 'алгоритъм' на зареждане е, че няма да забележиш плавната деградация на батерията. Устройството ще се държи константно. Всяка година ще е едно и също. Абе като беше нов, много ми държеше батерията, а сега много бързо пада....И ако това не е проблем за телефоните, щото ги хвърляш на 1-2 години, то за банките с батерии може да е.
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Sep 12, 2021, 10:53
Някъде четох ( беше  преди доста години и не помня къде ), че паметта ни не се съхранява някъде другаде, не в мозъка. А мозъка е само интерфейс към това място.

И аз мисля така. Както периферната нервна система е интерфейс към тялото, така и централната нервна система/мозъка може да е интерфейс към душата.
39  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 12, 2021, 10:26
сега се задават LiFePO4 (и китайците почнаха да ги произвеждат)

Със сигурност ще ги поКитайчат. И потребителите ще има да се чудят защо толкова хубави батерии, дето трябва да траят поне 10 год. правят бомбаж още на първата година.

---------
Има една много таблица в английската википедия за  LiFePO4.
Смисъла е, че при правилна експлоатация - при заряд само до 70% живота им стига до 20 години и 8000 цикъла.
(Това за зарядa до 60-70% важи за абсолютно всички видове батерии - важи и за телефоните също)40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 12, 2021, 10:07
КПД мери енергия на входа т.е. дето го захранва (няма значение че ползваме напр. само 1% от капацитета на горивото) спрямо енергията на изхода т.е. дали има загуби при конверсията (независимо от цената)

Точно така. Вчера като за замислих..установих, че не съм много прав. Щото по моите предположония/сметки неизползволзваното гориво (1%) се изхвърля.
В крайна сметка то може да си седи в реактора докато реагира всичкото.

Но даже и така да се сметне пак излиза КПД<1.

Могът да сметнат теретично колко ядрена енергия (обаче за синтез) има например в 1 кг гориво - Това е входната енергия на Реактора.
 
Изходната може да измерят, колко КиловатЧаса 'ток' е произвел
реактора. И така ще получат <1.

А загубите не е нужно да ги мерят - Това е енергията която са 'вкарали' да 'запалят' /да осъществят синтенза. Плюс разните електрически и механични загуби в генераторите на ток.

---
Искам да кажа, че това смятане с КПД >1 много добре звучи за икономисти и финансисти, акционери... Подразбира се, че едва ли не енергията в горивото е 'безплатна' и идва от нищото.

 
41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Sep 12, 2021, 09:55
Смейте се вие, но като оцелеят само тия с алуминиевото фолио на главата, приличащи на пуйки за печене, тогава те ще се смеят ;D

И да не забравите да си сложите станиол в гащите за да не ви се изпържат яйцата.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Sep 11, 2021, 21:14
И си правите шапка идиотка, умоотводка от алуминиево фолио и се разхождате с нея.
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Sep 11, 2021, 10:46
   Въпросните нематериални тела между другото са известни от
хилядолетия
С тази разлика, че въпросните тела, може да са си чисто материални. Какво като са някави 'енергии' и 'обвивки'.
Аз също не искам да тълкувам и да влизам в детайли....щото ще стигнем до фантазии. За мен е достатъчно да зная, че имаме материално тяло и душа.
44  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 11, 2021, 10:32
   "тесла" е единица за магнитна индукция.
Има и Гаус като единица, което пак е същото 10000G=1T....Ама май не e по SI.
А Теслите много ги обичат за измерване на големи (много) магнити 1T , 10Т .... Щото числото е малко.

Как ви звучи 200 000 Гауса вместо 20 Тесли. (на клипа)
45  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 11, 2021, 09:57
Има двама с подобно име и много се бъркат. И двамата са физици. Живели са по едно и също време.
Нилс Бор
и
Макс Борн

Нилс Бор предлага модела на атома (пак планетарен), а пък Макс Борн предлага вероятносното тълкуване  >:( на квантовата механика. Единия е датчанин, другия е германец.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 205