Покажи Публикации - Naka
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 227
61  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Чат в терминала? -: May 14, 2023, 11:53
Antox не са го ъпдейтвали от 4 години и изглежда че няма аудио. Прилича ми на заебан проект  ??? А atox казват че тепърва ще добавят аудио в следващия ъпдейт
62  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Чат в терминала? -: May 14, 2023, 10:23
А за андроид ТОХ клиент с аудио знае ли някой? Щото аз се изприщих да намеря обикбовенна voip програма, която да работи навсякъде и без забележки. Всичките съм ги пробвал и за нормaлна раборта не стават. Тинейджърски шарении, на които не може да се разчита.

 Вайбера е голям запек ако искаш да го инсталирш на много устройства. Не ти и дава надежна/точна информация за това дали човек отсреща е онлайн. Не ми трябва нещо като него дето е 100% обвързано към телефонните номера. Точно Затова досега atox ми харесва.

Другите discort, whatsup, signal.... Пак не ми харесват, всечките ги пробвах и познайте какво.... Или не тръгват авоматично след рестарт на телефона или забиват телефона с 100%...а най лошото - търкат регистрации при неактивност... Не бях ги ползвал месец два.... И ми затриха регистрациите... Е това става ли за сериозна работа... Нещо на което можеш да разчиташ?

Жиците... Горе долу добре ама под андроид не работи добре и му е объркан инерфейса. Гогъла е имал две хубави програмчета, google duo и g hangouts. И двете са ги спрели. Едната са я слели с meet-a, другата пък тотално са я спрели. Направо съм учуден че във века на комуникациите и IT няма нормална програма за чат+аудио+видео.
Та те така.

-----

Освен nc има и ncat. Което пак е същото, но имаше някакви малки разлики. ncat e от сайта на nmap. https://nmap.org/ncat/

Зависи от линукса какво имаш и кое е по default.
63  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: May 09, 2023, 21:22
Днеска празник на победата. Какви паради маради имаше, танкове самальоти ракети и маршировка на строеваци.

А и каки имаше. С едни бели полички над коляното за да може да се марширува, ама все пак недостатъчно къси - в зоната на благоприлиието.
64  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то екология и има ли почва у нас? -: Apr 28, 2023, 21:04
Май само мерцедесите държат на возията. Другите или не я разбират (много е вероятно) или не я считат за толкова важно нещо или си мислят че и по твърдичка да е хорат много бързо за час, два свикват с возията и вече не и обръщат толкова внимание.

Най-вероятно е от всичко по малко. Споко ще дойдат електрики Е и S класа и ще ги видим как е?


Освен това за супер плавна возия има нещо като активно окачвaне. По някакъв начин с датчици следи пътя и динамично променя окачването. Много ми e интерсно как правят следенето на пътя - дали е с камери или ултразвук или лазери?


Предполагам е нещо такова - ако се задава бабунка дава се команда на съответното колело да му окекне окачването, ако ли пък идва дупка да стане по твърдо...нещо такова....трябва да е.

https://en.wikipedia.org/wiki/Active_Body_Control

Но при всички случаи не може да се елиминира движението на купето на 100%. Все пак купето/тялото на колата е това което поема неравностите на пътя и тялото на колата трабва да следи извивката на пътя. Въпроса е сътресенията/движението на купето да е по плавно разпределено във времето.

 

65  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то екология и има ли почва у нас? -: Apr 27, 2023, 21:44
Цитат
Сегашните бензинки от горен клас (например ($120к Мерцедеси) за да "намалят" емисиите си гасят двигателите автоматично по светофарите и като даде зелено вкупом палят стартерите и са като карикатура.

Брях тия ора. Много богати бе. Само s класи наредени в редичка на светофарите..

Изеинявай ама много смешно ми стана, както си го написал.
66  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то екология и има ли почва у нас? -: Apr 27, 2023, 20:07
Значи електричките би трябва да возят по-меко.

Масата на автомобила(инерциялна маса) + пружината на окачването + амортисьора предававлява един нискочестотен механичен филтър, който да обира неравностите по пътя. И всичко зависи от това как е сметнат/проектиран.

Всяка кола може да се направи да има мека хубава возия. Даже и един обиновен голф (въпреки че е лека сапунерка), ако са му сметнали правилно пружините - може да има возията на мерцедес. Да ама масово не ги правят и предпочитат твърдо окачване. Заслугата на мерцедес е, че точно в това нещо са много прецизни.

Например един танк заради огромната си маса 45 тона има най-меката возия, която може да си представиш. Нещо като самолет на път. Само че там никой не се е стремял да го прави с мека возия, просто неща се получават така по-естествен път (заради масата).

67  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то екология и има ли почва у нас? -: Apr 27, 2023, 19:46
Като споменахте возизията, електричките по леки ли са от ДВГ-то?
68  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Apr 27, 2023, 03:03
.
69  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Apr 27, 2023, 02:18
Това не е случайна грешка/авария. Това е тотално сгрешен дизайн на площадката и на ракетата.
Те и руснаците са имали подобна (много приличаща на тази) свръх тежка ракета с арнайсет двигателя и са издънили безславно.
https://youtu.be/9nbyqOco7uA&t=12m22s
И  Н-1 губи още на старта 2 двигателя от 30 и лети само 3 минути. И втората, 3-тата и 4-тата им ракети пак са провал.   Значи нещо с тази технология/постановка не е наред.

70  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Apr 27, 2023, 01:19
Направо природно бедствие

https://youtu.be/Fgxd4phK8eY

71  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI) -: Apr 26, 2023, 21:19

   Въртиш,сучеш,все на религия те избива !
"Бог" ,та "Бог" ...

Такава е реалността, не можеш да избягаш от битието.


   Всъщност,има 5 канонични вида йога:
Раджа йога,Джнана йога,Хата йога,Карма йога и Бхакти йога.
Последния вид (Бхакти) е най-неефективния,става дума за
религиозен екстаз,нещо подобно на описаното от теб по-горе.
   Номер 1 е,разбира се,Раджа йога - може да се постигне
свръхдълголетие,екстрасензорни способности,левитация и т.н.

Йога означавало (на санскрит) 'плюс', нещо в повече.

Да ти кажа за Бхакти йога. Не е религиозен екстаз. Не е нищо подобно на останалите йоги. Не е седене с кръстосани крака, не са някави упражнения, нито медитация.

Бхакти йога означава нормален, обикновен живот, но в съзнание за Бога. Често даже изпускат думичката йога и се наричат само 'бхакти'. Бхакти е синоним за вярващ човек.

Всички християни например са бхакти. Както и мюсюлманите са бхакти - стига да не са от фанатиците.

Номер едно е защото само в рамките на един живот  човек постига освобождаване от материалния свят и то като дар в края на живота.


Какво като при другите йоги се постигат свръхдълголетие,екстрасензорни способности, левитация..... Това не означава непременно духовност.

Бхагават гита казва че йогата може много животи да се мъчи да постигне нещо и пак да успее... А има опасност и междувременно да се изврати и да пропадне.



72  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Apr 26, 2023, 12:41
Служебно съобщение.

В тази тема се намираха известен брой мнения за физиката по принцип, физиката на Бога и наченки за компютърните науки. Сметнах ги за важни сами по себе си и ги отделих в нова тема:

Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)

Гога имаше още от този род за местене от тук
https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=49063.msg329365#msg329365
 И преди и след тях пак имаше.
73  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI) -: Apr 25, 2023, 09:21
Йогата и медитацията  е описана в 6-та глава на Бхагават  Гита - такава каквато е.
Характерно е че това не е медитация върху нещо абстрактно, а е медитация върху Бога, върху формата на Бога която живее във всеки човек (и във всяко живо същество) в сърцето.

Това много прилича на думите на апостол Павел - "Не знаете ли че сте храм Божии и духът Божий живее във вас?"


Цитат
ГЛАВА ШЕСТА
Дхйана-йога
Аштанга-йога е механична медитационна техника, която
контролира ума и сетивата и насочва концентрацията върху
Параматма (Свръхдушата, формата на Бога, установена в
сърцето). Тази практика кулминира в самадхи, пълно осъз-
наване на Върховния.

Ето и точните текстове 11-14
Богът казва.

Цитат
За да практикува йога, човек трябва да отиде в уединено място, да постели на
земята трева куша, след това да я покрие с еленова кожа и мек плат. Мястото не
трябва да бъде нито на високо, нито на ниско и трябва да е разположено в свята
местност. Йоги трябва да седне в устойчива поза и да практикува йога, за да
пречисти сърцето си, като контролира ума, сетивата и дейностите си и
концентрира ума си в една точка.

Цитат
Човек трябва да държи тялото, врата и главата си в права линия и да гледа
неотклонно във върха на носа си. По този начин, със спокоен и подчинен ум,
лишен от страх, напълно освободен от сексуален живот, той трябва да медитира
върху Мен вътре в сърцето си и да Ме направи крайната цел на живота си
.

А това са част от коментарите към тези стихове:
ПОЯСНЕНИЕ: Целта на живота е да се разбере Кршна, който пребивава в сърцето на всяко живо същество като Параматма – четириръката Вишну форма. Йога методът се практикува, за да може човек да открие и види тази локализирана форма на Вишну – с никаква друга цел. Локализираното вишну-мурти е цялостно проявление на Кршна и се намира в сърцето на всеки. Човек, който не си е поставил за цел да реализира вишну- мурти, безполезно практикува мнима йога медитация и със сигурност си губи времето.
Кршна е крайната цел на живота, а вишну-мурти, което се намира в сърцето на всяко живо същество, е целта на йога практика.




74  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI) -: Apr 24, 2023, 09:59
   Понеже спомена за Медитацията:
Цитат
Медитация за по-възвишените и молитва за по-обикновените
тъй като я практикувам от години:

Mерси за комплимента !

Дефинирай какво се разбира(какво рсзбираш) под медитация?

Медитация върху какво? Върху нещо свръх сетивно, глобално, космическо, абстрактно?
75  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Apr 20, 2023, 20:31
То с федората ясно, ама какво ще правим с Центос-а?

Появил се е някакъв Rocky Linux, форк на центоса (от основателя на центос), след като редхат стопираха/унищожиха центоса?
Цитат
In December 2020, Red Hat unilaterally terminated CentOS development.[15][16][17][18] In response, CentOS founder Gregory Kurtzer created the Rocky Linux project as a successor to the original mission of CentOS.[19]


https://www.youtube.com/watch?v=c6ob8y2CLLY
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 227