Покажи теми - Naka
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 9
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Има ли файда от Протекторите за дисплей. -: Mar 24, 2017, 17:56
Има ли файда от протекторите за дисплей. В смисъл не пречат ли на touch-a, а на визията? Навигацията няма ли да стане по твърда. Изобщо вършат ли някава работа.

По принцип не обичам разни лепенки да стоят, но ми дават безплатно един за PAD и се чудя дали изобщо да го слагам. За телефон не би трябвало да има смисъл, но за пад където екранът е голям и по лесно би се ударил или надраскал би трябвало да има смисъл от такива протектори?
32  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Как да инсталирам Centos7 без да ми затърка (/) роот дяла? -Настройки на Debian8 -: Feb 16, 2017, 10:30
Опитвам се да инсталирам нов центос7 върху стара работна машина. В нея всички дяловe са определени от преди има си /boot sda1 има си (/) root sda3 има си и swap дял.

Обаче като се стигне до инсталацията с разделяне на диска, Центос7 не ми дава да избера маунт поинт / на роот дяла който е в sda3 - така че да изполва вече създанения и форматиран дял сда3 от преди и да инсталира върху него, като запази информацията.

По скоро казва можеш да го ползваш (/) но трябва да се форматира. :o :o :o. - и губиш всичко. Ако не се форматира обаче не може да му зададеш моунт поинт (/)


Досега с всички предишни версии на Редхат ... 5, 6 и предишни федори това работеше и нямаше никъкъв проблем да запази информацията.

Четох и от Rед Xат кават че това вече не било бъг а feature ??? И ако си искал да си запазиш информацията да си имал отделен /home дял - на който да си записвал.

Преглътнах systemd..... примирих се и с имената на мрежовите карти(можело да се се смени в последствие на eth0)...... Ама това вече ми идва в повече!


Идеи?


PS:
-----
това е съобщението:
you must create a new file system on the root device
проблема се появава някъде между Федора12 и федора19. Много Бозаджиийсо поведение https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=629311#c10 Значи така...... За да си нямаме проблеми с инсталатора и оплакване от юзери търкаме всичко.......
33  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Повтаряща се оторизация с rsync и ssh -: Sep 01, 2016, 10:40
Имам баш скрипт, който ъплоудва определини скриптове и данни на сървер.

#!/bin/bash
......

rsync -av --rsh="/usr/bin/ssh -x" ............ user@example.com
.....
rsync ..........
.....
ssh user@example.com ...mv ....
......



Въпросът е, че не е само една команда rsync а няколко и един ssh. При стартиране на скрипта при първия rsync ме пита за парола.

Как мога да направя така, че да ме пита за парола само първият път, а последващите rsync и ssh да ползват вече установената оторизация или запомнената парола. Сървера и юзера е един и същ.



34  Нетехнически теми / Идеи и мнения / IE, браузери и unicode адреси в адрес бара-а -: Jun 15, 2016, 19:22
IE подържали ли изобщо
такива адреси
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

т.е. в адрес бара да се види кирилските символи така bg.wikipedia.org/wiki/Начална_страница а не % кодирането?

Днес с изненада установих че даже и в IE11, който е последната версия това го няма  :o a тези адреси съществуват поне от 10 години :o

При вас как е?
А как е при новият им браузер edge? Нямам откъде да го пробвам.

Причината да питам е, че се опитвам една cms-система, която работи идеално с firefox, chrome, opera да определя как ще изглежда под IE и евентуалнo под MS Edge?
Няма проблеми с кода и стандартите, просто искам да рабера как ще ги виждат такива адреси евентуалните IE потребители.

Почнах да си задавам и друг въпрос. Дали в БГ това не е причината нарочно да се праваят SEO адреси на шлоковица вместо на кирилица по този начин: http://www.dnes.bg/travel/2016/05/22/koi-sa-nai-razprostranenite-tipove-turisti.303210
понеже масовят потребител в БГ, който ползва IE един такъв адрес ще му изглежда много грозно и неразбираемо ако на кирилица с процентите?

--------------------
ПС: такива кирилски SEO адреси много лесно се генерират. Това е urlencode($utf_8_string) urlencode-нат utf8 стринг (или както още му викат percent encoding). Гого ги изобразява правилно, Википедията ги ползва, FF, Chrome, Opera ги изобразяват правилно.


А Фасебоок и linux-bg не ги изобразяват. РЕЗИЛ!!!
35  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / qmail - CNAME_lookup_failed temporarily -: May 04, 2016, 11:14
Преди време забелязах, че qmail-а отказва да изпраща писма на някои пощи (AOL.com) със съобщение CNAME_lookup_failed_temporarily. Защото беше много рядко не му обърнах внимание.

Сега обаче почна да отказва и на abv.bg със грешки от вида на и трябва да го оправям.
Цитат
May  4 09:04:44 www qmail: 1462341884.934658 starting delivery 8154: msg 156368932 to remote *********@abv.bg
May  4 09:04:44 www qmail: 1462341884.934700 status: local 0/10 remote 1/20
May  4 09:04:44 www qmail: 1462341884.936284 delivery 8154: deferral: CNAME_lookup_failed_temporarily._(#4.4.3)/
May  4 09:04:44 www qmail: 1462341884.936319 status: local 0/10 remote 0/20

Това проблем на qmail-a ли е или на отдалеченият mail сървер или на моя DNS или на отдалеченият DNS?
Ако го почовъркам сигурно ще го оправя, но ако някой се е сблъсквал със този проблем да сподели.
36  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Антивирусна за Андроид - трябва ли? -: Feb 25, 2016, 12:27
Препоръчайте ми антивирусна за Андроид. И изобщо трябва ли?

Два пъти ми се скапва телефона и забива на boot логото. И двата пъти го оправят в сервиза като му ъпдейтват софтуера. Проблема Не се оправя при извикване на wipe data/ factory reset от служебното боот меню - това предполагам чисти само home - партишъна.

За да се скапва по подобен начин, и да се оправя само чрез преинсталиране на андроида предполагам, че някои програми по неизвестен начин придобиват роот права :o и преебават инсталацията. Много ме съмнява че това става даже и при нормално браузване ??? И ако това наистина е така Е****и и сигурният Андроид.

Такива приключения имали ли сте с Андроид (киткат 4.4)?

37  Програмиране / Web development / Някой правил ли е Metaphone(), Soundex() на български? -: Sep 09, 2015, 18:04
Някой правил ли е Metaphone(), Soundex() на български?

Искам да сравнявам и откривам приличащи си имена на BG.
В базата имам за всяка дума имам поле:
metaphone   char(7)

Понеже Metaphone алгоритъма е за Англиийски език, мисля да прекарам бг думите през транслитерация и след това през Metaphone()

Препоръки?
38  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Премахване на реверберация от аудио файл - audacity -: Jul 09, 2015, 10:54
Някой знае ли как или с какво може да се премехне реверберацията от записан аудио файл.

Търсих в audacity но не мога да намеря никакъв филтър. Има доста допълнителни плагове http://audacityteam.org/download/plugins но не мога да се орентирам - и дали има изобщо нещо такова за audacity.

-----
по форумите навсякъде препоръчват за тази цел този плъг: SPL's De-Verb https://www.plugin-alliance.com/en/products/spl_de-verb.html
но е платено и е Mac/Win

И какво е това SPL -някакъв аудио едитор ???

39  Програмиране / Web development / Аналог на БУЛСТАТ / уникален номер на фирма при западните EU фирми -: Jun 17, 2015, 16:25
При западните/EU фирми има ли нещо което да е аналогично на нашият БУЛСТАТ номер. Трябва ми номер който да идентифицира уникално която и да е фирма, даже и ако тя не българска.

засега е така:
Код:
mysql> describe firms;
+---------+-----------------------+------+-----+---------+----------------+
| Field   | Type                  | Null | Key | Default | Extra          |
+---------+-----------------------+------+-----+---------+----------------+
| firm_id | mediumint(8) unsigned | NO   | PRI | NULL    | auto_increment |
| bulstat | char(13)              | NO   | UNI | NULL    |                |
| logo_id | int(10) unsigned      | YES  | MUL | NULL    |                |
+---------+-----------------------+------+-----+---------+----------------+
3 rows in set (0.00 sec)

Обаче съм го набил твърдо на bulstat(13)(като колоната bulstat има уникален индекс, така че да не позволява повторения) и се чудя как да си оставя вратичка така, че за в бъдеще да може да примема не само регистрации на БГ фирми но и на всякакви такива EU фирми.

-----
чета нещо за VAT number validation http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
обаче дали VAT номера е уникалният номер, ами ако западната фирма не е регистрирана по ДДС.
-----
В UK например имало две понятия CRN(Company Registration Number) и UTR(Unique Taxpayer Reference) https://www.1stformations.co.uk/blog/is-my-company-number-my-tax-number/ като въпросното CRN най много прилича на нашенското Bulstat.
40  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Key stretching, salt и криптиране на парола с RSA -: May 23, 2015, 10:43
Ако трябва да се криптира парола с RSA Може ли тази проста схема да се издъни някъде  ??? (Не ме интересуват MITM атаки - това е отделен въпрос.)

клиент: RSA(salt:password)
като salt е случайно число генерирано само от клиента, никъде не се предава - с фиксирана дължина е например 32символа и всеки път е различно.


сървер: RSAdecript -> salt:password -> password
като salt-а може да се изреже след декриптиранато защото е винаги с фиксирана дължина.


--------------------------------
ако е само  RSA(password) и RSAdecript очевидно при къса парола някой който слуша мрежата може лесно да направи brute force и да извърти всички комбинации на паролата.



41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Какво стана с домейните на кирилица? -: May 06, 2015, 13:05
Какво стана с домейните на кирилица? има ли работещи бг домейни от вида на: пример.бг

гледам има руски такива работещи: http://яндекс-топ.рф/

особено ми интерсно защо ако има и път на кирилица към домейна
например  http://яндекс-топ.рф/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B0/

то пътят трябва да се urlencode()-ва а домейна не?
не е ли по просто да е така: http://яндекс-топ.рф/анализ-сайта/

например ако го наберете този адрес  http://яндекс-топ.рф/анализ-сайта/ в FF и опера те и двете ще изобразят правилно без  %B9%D1%8..... обаче при копиране от адрес бара и през клипборда FF го превръща във вида със %... а Операта при копиране го нормализира чисто кирилско
 ??? ???

Та тези въпроси ме мъчат щото се чудя как трябва да се записва такъ URL в базата във вида с процентите или чисто кирилско utf8: http://яндекс-топ.рф/анализ-сайта/

42  Програмиране / Web development / Валидиране на email / допустими символи -: Apr 27, 2015, 13:19
Имам функция за проверка на email. работи и е направена по стандарт.
Домейн частта след @ се проверява по МХ запис и там всичко е наред.
А юзер частта се проверявя синтактично. Проблема е че email стандарта допуска ужасно много символи в юзер частта. Допускатъ се например тези символи !#$%&'*+\/=?^`{|}~
Което е не само грозно а и не вярвам някой да има такъв е-маил


Искам да я доработя и да огранича символите в юзер частта, така че да е съвместимо с повече от известните mail доставчици:

това са допустимите символи на основните
abv      [a-z] [0-9] [.]  [_]
hotmail [a-z] [0-9] [.]  [-] [_]
gmail     [a-z] [0-9] [.]
yahoo   [a-z] [0-9] [.]  [_]

Засега нещата се очертават към [a-z] [0-9] точка тире и underscore.
Искам да включа обаче и кирилца ??? какво мислите. Други стандарти и правила забелязали ли сте.

ако го напрявя така:
[a-z] [а-я] [0-9] [.] [-] [_]
дали някъде няма да изкочи проблем?

Ами малки и големи букви. Тези майли правят ли разлика между
NaKa@gmail.com и naka@gmail.com или третират NaKa и naka за един същи юзер.


43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Краят на Флаша -YouTube now defaults to HTML5 <video> -: Feb 03, 2015, 18:44
Това е началото на края флаша
YouTube now defaults to HTML5 <video>http://youtube-eng.blogspot.jp/2015/01/youtube-now-defaults-to-html5_27.html?m=1
44  Програмиране / Web development / Допустимо ли е използването на 'username' на utf8/кирилица? -: Dec 04, 2014, 16:12
Доработвам една логин система и се чудя дали ще е удачно да позволя регистрацията на username-и на utf8 и в частност на кирилица?
Какви проблеми може да възникнат?
Идва ми наум следната ситуация. Регисриран юзер
'нака' (на кирилица) и юзер
'Haka' (на латиница). Та този нов юзер 'Haka' (на латиница) почва да троли и прави мизерии- създава объркване сред потрбителите вижда го 'Neter' :o и ги бамва и двамата ;D

Знаете ли някъде в света където да са позволени - по форуми, социални мрежи, блогове, е-mail....

Виж за паролите нямам притеснения и мисля, че няма да има проблеми ако са уникоде.
45  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Мозила издуха чичо Гошо -: Nov 22, 2014, 11:52
https://blog.mozilla.org/blog/2014/11/19/promoting-choice-and-innovation-on-the-web/
http://www.bbc.com/news/business-30125077
http://www.livenews.bg/mozilla-izbra-tyrsachkata-na-yahoo-za-brauzyra-si-izostavqjki-google-82153.html

Според мен това е в резултат от много лошите/спaмъджийски (not relevant) резултати дето ги връща Гого.
В последно време аз все повече и повече превключвах на yahoo..... и явно не съм само аз.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 9