Покажи теми - neosofti
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Промяна на домейна на ubuntuforums-bg.org и други -: Jan 26, 2011, 21:46
Здравейте.



1. ДОМЕЙН
 Домейна на http://ubuntuforums-bg.org беше променен на http://ubuntuusers-bg.org . Причините, поради които решихме да променим домейна са :
  • създаване на портал за българските Убунту потребители по подобие на http://ubuntuusers.de ;
  • обединяване на блог, форум, уики, безплатна документация и т.н. под един единствен домейн;
  • спестяване на средства и лично време по поддръжката, понеже всичко  се поема от dejuren и мен с изключение на хоста, който е предоставен от http://linux-bg.org. Ако успеем успешно да въведем дарения към цялото начинание и също така функционира, тогава може да се помисли за повече.


2. ПРОМЕНИ
 Когато се логнете, съм сигурност ще забележите следните промени :
  • Нова структура на форума.
След  обсъждане с екипа, решихме да променим структурата с цел  прегледност и  намаляване на разделите. Поради акутна липса на сериозни  модератори  разделихме форума на 4 раздела :
 * Първи стъпки – модератор Тончо(трябва да оправя още модератор). Той обхваща всички питанки и проблеми на един начинаещ или общ потребител
 * Хардуер и драйвери – модератор Аз. Той обхваща всички проблеми и решения свързани с хардуер и драйвери.
 * Напреднали - модератор Драго. Тук са пакетирани неща изискващи малко повече познания.
 * Ubuntu общество – модератор Мовер. Няма промени. След като се  пусне блога, тогава  Убунту новини ще препраща директно към блога и  съответно Мовер ще получи нужните права.
 * Ubuntu форум . Раздела няма промяна.  Обхваща видими и скрити  категории по организацията на форумът и  комуникацията на отделните  групи – дизайнери, уики, преводачи и екипа.
  • Раздел УСУ.
Премахнат  е, понеже няма нужда от 3 подраздела за общо 5 теми.  Съответно  инсталация, приложения и т.н. влизат под шапката на  съответните  подраздели в Първи стъпки. Не виждам нужда от раздуване на  самият форум.  В края на краищата дистрибуцията е базирана на Убунту и  почти всичко е  едно и също. За писани от УСУ разработчиците приложения,  специфични  промени в УСУ, сървъри и т.н. могат да се използват  съответните раздели и  подраздели.
  • Настройки на форума.
Поставени на  default, понеже след смяна на домейна се получиха проблеми  с базата  данни и някои настройки при което форума 2 дена беше нокаут.  Наложи се  да конфигурирам настройките и базата данни през FileZilla и  phpmyadmin.  Евентуално някой препрадки могат да не работят, ако съм  пропуснал ръчно  да заменя в базата данни старият домейн с новият. В  този случай само  променяте на ръка в препрадката името на домейна и се  получава.
 Пример : Zitat http://ubuntuforums-bg.org/index.php?action=post;board=17.0 става http://ubuntuusers-bg.org/index.php?action=post;board=17.0
  • Прикачване на картинки.
Големината в пиксели на прикачени файлове е променен на максимална резолюция 400*300.
  • Аватари.
Ъплоудването  на аватари на сървъра е забранено за всички. Когато искате  да го  смените, използвайте ImageShack и като външен адрес на аватара   посочвайте директният линк.
  • Права.
Отнети са превилигированите права на неактивните администратори и модератори, т.е. получиха права на нормален потребител.
 
  • Модераторски групи.
Предстои  премахването на специфичните модераторски групи. Ще има само 2  групи –  модератор и глобален. За глобален още се чудя, понеже с Драго  можем да  бутаме навсякъде и не сме се разраснали на ниво Китай, за да  имаме нужда  от такъв.
  • Тема 3 на форума.
Бета тема 3 беше  премахната. За напред, когато имам време ще преработя  тема 2 на Владо,  за да може да поддържа всички вградени фукции на SMF и  езици или направо  ще направя нова.
  • Ъпгрейд на SMF




Това беше всичко.
Приятно използване.     
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / [Статия] Рубрика от последователни статии с apt-get трикове -: Sep 10, 2009, 18:36
Рубрика : apt-get

Статията е блога ми и е четивo спестяващо работа и нерви след преинсталация.
 
Приятно четене.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / [Messenger]Инсталиране на Skype 2.1.0.47 -: Aug 28, 2009, 15:48
Четете в http://ubuntuforums-bg.org/index.php?topic=1445.0
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / NoOOXML петиция. -: Jul 06, 2009, 19:21
http://www.digistan.org/hague-declaration:bg
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / [Софтуер] Усплаш тема ubuntu България -: Jul 05, 2009, 17:29
цък(usplash-theme-ubuntubg - 0.1-2~ppa1~jaunty1) и приятно използване.
6  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Linux From Scratch - Do-it-yourself-Linux -: Jun 28, 2009, 22:43
Linux From Scratch
Интересува ме някой от вас има ли опит в тази насока, т.е. занимавал ли се е с това или поне опитвал ли се е. Моля да споделите впечатленията си.
7  Хардуер за Линукс / Десктопи / [Упътване] - Показване на флагове в Keyboard Indicator -: Jun 23, 2009, 19:06
Упътванията се намират в моят блог.
Инсталацията може да бъде извършена по четири начина :
  • bash script(приложим за 8.04, 8.10 и 9.04)  - click.
  • deb hardy пакет - click.
  • deb jaunty пакет - click.
  • neosofti launchpad ppa - click.
При проблеми използвайте за feedback тази тема или информацията тук.
Приятно четене.
8  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Предложение за създаване на Bulgarian Ubuntu Guide -: Jun 23, 2009, 17:54
Желаещите да изпратят по един е-майл на root [at spam free] neosofti [dot] org или да погледнат информацията за контакт тук.
9  Хардуер за Линукс / Десктопи / [упътване] Инсталация на Enlightenment E17 при Убунту(8.04,8.10 или 9.04) -: Jun 23, 2009, 17:51
Упътването се намира в моят блог. Секция "Документация -> Enlightenment E17. Инсталация при Убунту 8.04,8.10 и 9.04 " като pdf файл. Приятно четене.
10  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / [ubuntuforums-bg.org]Преместване под шапката на linux-bg.org -: Jun 21, 2009, 16:55
Цитат от BULFON  в тази тема.
Цитат
Можем да ви предложим хостване.
Не че дърпам чергата към нас. С годините съм виждал десетки проекти, започнали смело и ентусиазирано, но скоро загаснали, заради промяна в приоритетите, малки дразги в екипа или просто мързел, което води до загуба на ценен труд. "Линукс за българи" никога не се е опитвал да се наложи или да задуши други, но просто се оказа най-жизненият, дългосрочен проект свързан с Линукс и СОК в България.
Затова предлагам.               

Съгласни сме с предложението. Както се казва :
Цитат
Съединението прави силата.
Хубаво е всичката документация да е събрана под една шапка, понеже когато се получи нещо от сорта както при нас, тогава се губят нещата и вложеният труд освен ако екипа не е сплотен. Казал съм и надругите от екипа, т.е. на тези с които успях да се свържа и в скоро време ще се включат и те тук в дискусията.

Първо кратко въведение, понеже се оказа, че проблема е малко по-сериозен от това, което си мислехме. Имало е токов удар, за може би трети пореден път от енергото и този път е бил засегнат малко и харда. За момента имаме една читава база данни(mysql) от декември миналата година и един 3 месеца стар бекъп, който както се оказа за нищо не струва. Колегата, на чиито сървър беше форума се мъчи сега да спаси някой по-нови и читави бекъп и бази данни. Има упътвания, които са прикачени към темите и също така има и много снимки добавени като обяснения за улеснения на начинаещите. Уикито го бяхме стартирали от скоро като проект и там няма какво да се губи, така че е малката болка за умиране. Важното за сега е форума.

Членовете на екипа са neosofti,dejuren,toncho,ferdostar,chipsan,click и madmaster.

Трябва да уточним някои неща. Това, за което се сещам на момента са :
1. Как ще се предостави хоста, безвъзмездно или ако ще си плащаме, тогава каква ще е сумата?
2. Възможно ли е да вкараме форума като поддомейн ubuntuforums.linux-bg.org или ако не става, тогава ще използваме домейна, който имаме ubuntuforums-bg.org, а при вас само хоста.
3. Как ще се организира достъпа до самият хост, за да качим всички неща(базата данни, и т.н.) и когато искаме да бърникаме по настройките на форума или платформата, която го задвижва?
4. Ще има ли някакви ограничения в трансфера, понеже при нас имаше, както споменах по-горе, много прикачени файлове - снимки, пдфи, openoffice документи и т.н. Ако това е проблем, тогава самите ние малко трябва да орежем форума. Това ще рече примерно всяко едно упътване занапред да се качва направо при Каноникъл. До сега това беше проблем, понеже лиценза, под който вървеше форума, беше CCL и си противоречи с това при Каноникъл.
5. Как стои въпроса с лицензите на документацията и форума при linux-bg? Проблема е, че ако трябва да ги променим под GPL, тогава трябва да търсим всеки един автор за съгласието му, понеже няма как да променим насилсвено нещата. Дори и в света на отвореният код има правила. :)

За сега това беше от мен. Очаквам и другите да се включат.
11  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Въпрос към модераторите и администраторите. -: Jun 18, 2009, 23:03
Понеже нямате раздел критика ще си поставя въпроса тук.

Кога един модератор или администратор има право да заключва една тема, понеже ми се струва, че тук правилата са между другото и всеки от гореспоменатат върхушка си прави каквото иска. Защо нетер заключва отнесени теми, които са и без това в отнесен и ненужен раздел. Обосновката
Цитат
Този раздел е за разсейка, а не за основно занимание. Целта на форума е друга ;)
е малко смешна и неуместна. Сори, но и аз съм модератор във форум, макар че за момента е изключен и там се заключват теми когато нарушават правилата. Когато са на грешното място просто се местят.
12  Програмиране / Общ форум / Създаване на Debian хранилище при Launchpad -: Jun 12, 2009, 20:45
Някой успял ли е да създаде Debian хранилище при Launchpad. Имам направено за Ubuntu, но ми се иска да създам и такова за Debian. Някакви идеи, понеже при .dput за Ubuntu се задават само

Код:
[ubuntero]
fqdn = ppa.launchpad.net
method = ftp
incoming = ~ubuntero/ubuntu/
login = anonymous
allow_unsigned_uploads = 0

и както се вижда предварително е заложено */ubuntu/
Има ли аналог на Launchpad за Debian, където всеки потребител може да предлага свое собствено хранилище. Живо ме интересува, понеже мисля да захвърля Ubuntu и Archlinux и да мина на класиката. ;)
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Нови български Линукс форуми -: Aug 01, 2008, 01:58
Предлагам тук да се добавят новооткрити български форуми за Линукс.
Ето първия.
http://www.ubuntuforums-bg.org
14  Преводи / Преводи на документация / Превод на Убунту  документациата на Български -: Mar 08, 2008, 11:59
Здравеите.
Аз съм както Вас Линукс фен. Имам една хубава идея за улесняване на начинаещите под Линукс. Искам да преведа цялата вики докуметация на Ubuntu на БГ от немски, но за сам човек е непосилно. Ще съм благодарен за всякаква помощ включително и на поправяне на БГ грешките ми, че не съм писал на БГ от 7 години, за жалост само на немски.
ICQ : 231688538
Skype : neosofti
E-Mail : mmvelikov@gmx.de  
Докуметацията се намира на този сайт ->
http://ubuntuusers.de/   раздел вики.



Страници: [1]