Автор Тема: Интервю с Таненбаум  (Прочетена 747 пъти)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Интервю с Таненбаум
« -: Nov 17, 2011, 22:31 »
http://linuxfr.org/nodes/88229/comments/1291183

Мисля, че е малко нескромно.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

lunarvalley

  • Гост
Re: Интервю с Таненбаум
« Отговор #1 -: Nov 17, 2011, 23:07 »
мда... чист късмет и толкоз -- такова впечатление оставя интервюто за успеха на Линукс... пък ит тоя успех всъщност не е, понеже само 5% от посетителите на политическия му сайт били с Линукс...

линукс барабар с Линус Турвалдс ряпа да яде...
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Интервю с Таненбаум
« Отговор #2 -: Nov 18, 2011, 00:46 »
Кефи ме човекът колко нашироко говори за предимствата на microkernel дизайна като например reliability-то, но когато го запитаха за performance-а почна да смотолява и почна да развива някакви тези как дори операционната система да станела 3 пъти по-бърза, браузърът нямалко да зарежда страниците дори с 1 микросекунда по-бързо, защото и без това много от приложенията били IO-интензивни.

Хехе. Аз експерт по дизайн на операцинни системи не съм, но имам рядкото щастие да имам доста вземане-даване с една операционна система с микроядро. Дори имам няколко x86 сървъра, които вървят с нея. Забавното е че unzip-ването на няколкостотин мегабайта архив отнема около 15-20 минути, докато на същият хардуер, линукс или уиндоус се справят за има-няма минута-две. През това време, CPU load-а е твърдо на 100%. Някой ще рече че това е заради декомпресирането, но дори копирането на големи файлове се влачи безумно при CPU load 100%. Вероятно IDE драйвера е написан некадърно, вероятно файловата система не е достатъчно добра, така че знам че сравнявам ябълки с портокали. Обаче тази операционна система ми е кажи-речи връстник и хората, които я разработват би трябвало да знаят много добре за този проблем и той отдавна да е решен.

Нямам опит с други microkernel OS-и, обаче това много добре се връзва с моята теория за нещата. SATA драйвера е един процес, с неговия си контекст. Ядрото, което предоставя само един прост messaging bus и основен VM management / task scheduling е друг контекст. Драйвера на файловата система е отделен процес с отделен контекст. zip процеса е друг отделен процес с отделен контекст. Какво се случва когато искаме да изчетем един файл от диска?

zip -> fs driver -> SATA driver

Обратният път е:

SATA driver -> fs driver -> zip

Всичко това работи в отделни контексти, т.е постоянно имаме context switch-ване, постоянно се запазват/възтановяват състояния, постоянно се изхвърля TLB кеш, а когато се налага някаква арбитрация от страна на ядрото, това идва с бонус още два context switch-а и съответно още две изпразвания на TLB кеша. Идеално обяснение защо копирането на един файл ангажира процесора на 100% и всичко става бааааавно :) Това си е чисто софтуерен overhead.

При това положение нищо чудно че великата идея за операционна система с микроядро не е пробила нито в десктоп пазара, нито в сървърния. Не знам кой би жертвал производителността за стабилност. Никой обикновен потребител няма да се задоволи с насичането на видеоплеъра само защото било много добра идея ако му крашне драйвера за файловата система, да го вдигне отново без да reboot-ва машината. Не че идеята си няма приложения, ама тези хора говорят за пазарни успехи и т.н. Не съм чувал за някакви велики успехи на minix като десктоп OS. Не съм чувал за някакви велики успехи на QNX в това отношение, последният 6.5.0 изглежда като нещо от 20-ти век. VxWorks дори не знам да имат x86 порт. Онази глупост HURD никога няма да види бял свят. И тоя пич продължава да говори за бъдещето, даже дава прогнози от няколко години :) Забавно :)


P.S сигурно някой ще се изкаже че macosx била операционна система с микроядро, която била пожънала успех. Това са глупости и защо са глупости е обяснено много добре тук:

http://www.roughlydrafted.com/0506.mk1.html
« Последна редакция: Nov 18, 2011, 01:07 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon