Автор Тема: ТРАГЕДИЯ  (Прочетена 29472 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6210
    • Профил
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #30 -: Jul 19, 2014, 20:13 »
Предания и сказания. Няма ли доказателства....
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #31 -: Jul 19, 2014, 20:56 »
Този Петър Добрев предполагам е някой от модерните историци. Щом говори за календари и Бактрия, ми е ясен. Нямам време да се занимавам с него, ако някой има интерес, дал си връзки, да ходи да ги отваря.

Проблем нямам, че iYi се чете: Слънце, към Теб е моята молитва! Нека си е там на някакъв си език нещо си. Проблема ми е, че това на български не значи нищо. Най-много да го прочета като иии, нещо като: иии коньо. Сега разбираш ли? Това е нещо далечно и отнесено, няма връзка с нас.

Аз не казах, че рода дуло не са били ханове на България, каквито очевидно са. Казах само, че никъде не е казано, че са българи. И проклетниците Ферди и синчето му, също са царствали тук, но това по никакъв начин не прави от тези изверги българи. Забележи обаче, че не отхвърлям рода Дуло да е български род.

И за Атила. Че е Атила, Атила е. Въпроса е това 125-та година. Но не е изненадващо. В този именник пише, че и Ирник е живял, какво беше, 300 години? А пък тя сиромашката Воа е вдовица още по юстинияново време.

И като казахме тия двата персонажа, кой ти мяза повече на българин, иранската принцеса или римския цар? На мен вторият, като да ми е далеч по-близък.

И все пак е документирано кой е таткото на Ирник, нали така? Пък таткото на Атила се казва Дуа, та всичко си идва. Знаем как е дошло Дуло.

Не, Атила беше с 300 години, а Ирник със 150, ама все тая. Те в хрониките го водят, че владял Иран 400 години, пък то по имперската документация си пише ясно четири. Вярвам повече на бюрократите, от колкото на някой придворен пияница. По-достоверни са някак ;) Но да де, тя конската опашка си присъства.

И като казахме конска опашка, не ли някак странно да сме наследници на поне два мега конни народа и днес циганите да имат повече коне от нас? Аз работя в три села и познавам 1 (един) човек дето има кон. А циганин без каруца няма. Хайде градските не толкова, но селските всички.

И в новата ни история, конете де имат участие? ПСВ и това е край. Умирга генерала и се разтуря работата. Мно-о странно за конен народ.

Накрая ще вземе да излезе, че циганите са наистина повече прабългари от нас, доколкото такова животно прабългарин съществува(ло).

И пак да се върна, какво толкова сме запазили от българите? Една сурва и това е, а тя взе, че се оказа, че отново е тракийска богиня. Плиска пък е построена два века преди най-важната за нас дата (племенният съюз от 680-та година, родило ни като нация).

Много съм мислил по паралелите с Волжка България. Паралелите са съвсем очевидни. Не е като да е само името. Материалната култура е идентична, но пък духовната се разминава зверски. Много съм се чудил защо се случва така. За съжаление преди да пукна и ида при Всевишният да ми каже, няма как да разбера истината.

Сега като се позамисля, мога да спекулирам, че с тези истории за вълци, пещери и ала-бала, можем да ги наредим повече към етруските, не към нас. Определено епосите им са много интересни, но тях чета като приказка някаква. Странно например, че събитията на балканите не ми звучат толкова отвлечено. Що ли? А не като и те да не са бая приказни.

Чувашите запазили прабългарските обичаи. Убавило. Кое от чувашките обичаи и език ти е близко на сърце? На мен нищо. А иначе, много ме радват, Господ здраве да им дава да откарат още време на земята.

Въртя, суча и все до едно стигам. Защо ние се зовем българи, като всичко, което ни се представя за българско, по която и да е от четирите водещи теории (включително разклоненията на поместната), това което се представя за българско и българи, е много, много далеч от нас.

Имам си някакво обяснение, но не искам да го имам, защото е срамно, безобразно и ужасно. А все си мисля, ние, ако не днес, то някога сме били горд народ. И паралела, който правя е с немците. Германският народ поставя в началото си готите. Но това е очевиден абсурд. Готите са траки, а траките и немците нямат нищо общо. Но все пак ги слагат в основата на цивилизацията си, доминиращата днес цивилизация, западноевропейската.

Не само, че ги слагат в началото, ами в бъдещите им аристократични фамилии това Гота ще присъства непрекъснато. По зла орис, едни от тези ще дойдат и тук подир някой век. Дори цял период от развитието си, ще нарекат готически, а той ще се случи шест века, след като вече е престанало да има готи.

Как се случи всичко това? И още нещо удивително днешните германци продължават да носят прозвището дадено от останалите тракийски народи на готите. То е толкова вкоренено, че даже, като човек каже германци (особено в множествено число), това звучи някак неестествено. Все ти идва да кажеш немец, немско, немци.

И думата немец, е дума, която до ден днешен ни говори. Аз по между другото искрено се учудвам, колко трябва да са били развити духовно останалите тракийски народи, за да могат тъй надменно да турят на готите, такава категорична присъда. Немци.

Разбира се, оказват се категорично прави. Като отхвърлиш, това, което днес можем да наречем образование, нищо добро не те чака. Готи днес няма.

И все пак това гота присъства навсякъде в немската култура, а самите тях наричаме немци днес. Как така?

Разбираш на къде бия. Готите дават културният импулс на германските народи и те си ги своят до днес. Превръщат ги от диваци в народ. Дали същото не са сторили митичните българи за нас?   

Как може два века след като са дошли и да не е останал и помен от тях? Не остава абсолютно нищо. А са дали името си на нова държава. И то държава поседнала върху хилядолетни културни пластове. Ако славяните са си били и те диваци, то траките от римският терор, колкото и да са изпростяли, все е останало нещо. Но те на драго сърце приемат това ново име и го запазват. Защо?

Ако обяснението ми имаше наченка на истина, това би било безкрайно срамотно. А ние не се срамим да се наречем българи. Срамят се само разни безродници като Вулгарис, забравил името си. Но такива, сами си тръгват, не се налага да ги гоним. Щото каквито сме си бойни, няма да ги гоним дълго, направо ще ги колим.

Аз за себе си преди години взех пораженческо решение. След като нищо с нищо не съвпада, нищо с нищо не дава логика и нищо с нищо не прилича на нищо и няма начин да се намери пролука, то просто да спра да се занимавам с исторически въпроси. Важен е днешният ден и дали днес ще покажем достойнство. Ако сме имали такова в миналото, а днес не, то това е грях. Ако не сме имали, но имаме днес, това е похвално.

И историята не може да ни научи на нищо. Тя е низ от ужасни случки. Няма вяра в happy end, защото такъв в историята не съществува. Винаги побеждава злото.

Миналата година се ужасявах, че десет годишният ми син учи за някакъв пил вино от черепи. Възпитава го в страхотни работи. Но тогава повече ме радваше, че е още малък и не е развил логическото мислене, защото нямаше да мога да му отговоря на въпроса, защо два реда по-нагоре за този същият изрод пише, че бил изкоренил лозята.

Та така.








Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #32 -: Jul 19, 2014, 21:59 »
Питах Гошо за Петър Добрев, той каза Википедия. Щом видях Википедия, ми се сви сърцето. За съжаление се оказа така. БАН-ски старец. Няма повече какво да се говори. Това са тези 'убавци родили монументални трудове като: Строители на съвременна България и родилка на такива титани като Васил Златарски. Просто е безпредметно човек да си губи времето с такива олигофрени.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

malin

  • Гост
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #33 -: Jul 19, 2014, 22:04 »
Петър Добрев  навремето пишеше , че сме имали канове , а не ханове , май сега тъй го учат . Модерен историк ... да кажем само модерен ... за някои .
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3402
    • Профил
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #34 -: Jul 19, 2014, 22:07 »
Е това е интересно.
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Ernakh&direction=prev&oldid=500155324

Цитат
According to Procopius and the Utigur khan Sandilch, Ernakh had two sons:
    "one called Utigur and another called Kutrigur. After their father's death they shared the power and gave their names to the subjected peoples, so that even nowadays some of them are called Utigurs and the others - Kutrigurs." [1]


Само че интересно е че това е стара версия на страницата и точно този пасаж са го изтъркали. Но стои в бг версията.
Та така Ернак е бил третият син на Атила. Обаче този Ернак имал двама сина които се казвали Утигур и Кутригур. А това са имена на прабългарски племена.  ???

Дали може да се вярва на википедията с това мазане? И дали наистина този Прокопий го е писал това. А изобщо може ли да се вярва на този  Прокопий?

« Последна редакция: Jul 19, 2014, 22:09 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #35 -: Jul 19, 2014, 22:17 »
Писал ги е. Прокоп е един от малкото истински надеждни източници. На него дължим повечето информация, която имаме за Атила, Ирник и късните готски времена.

Това за кановете и мен ме забавлява. Защото хан звучи турско, та дай да сменим една буква и всичко е наред. А турско ли е наистина хан,е поредният интересен въпрос без отговор. Но как може тъй? Монголите са имали ханове. Татарите са имали ханове. Не нам си кой също имал, па това са все диваци, не може и ние с тях ;)

Иначе цялата работа за тия ханове-канаси се върти около прочита на ГИБИ, а както знаем гърците са негодници, азбуката им е скапана версия на нашата, езика им е смотан и кой знае, какво са чули и какво са успели да запишат, а после по стар обичай да фалшифицират.
« Последна редакция: Jul 19, 2014, 22:20 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3402
    • Профил
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #36 -: Jul 19, 2014, 22:33 »
хан, кан ... това са неща без значение. Просто са се взаимствали военни термини.

Ами то и сега ако се замислите сумати думи се взимат от чужди езици. От където е по удобно. Руснаците например казват 'солдат' (що не е войник от война?) - ето ти пример за точно военнен термин взаимстван от 'soldier'. Абе те са пълни с чужда военна терминология.
« Последна редакция: Jul 19, 2014, 22:36 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #37 -: Jul 19, 2014, 22:37 »
Че очевидно тези двете думи са с общ корен, е ясно. Но аз не бих заложил заплатата си, че блятките са взели думата от англетата. Не съм проверявал, макар да знам за случая, но ми се вижда нелогично. Най-малкото защото е много трудно да се открие въобще някаква дума, която да е с английски произход. В езика им, каквото не е немско, е френско. От друга страна, няма нищо невъзможно.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3402
    • Профил
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #38 -: Jul 19, 2014, 22:44 »
чичо Гого казва че на немски и френски е 'soldat'. Те всичките западни/латински езици си приличат много. По същият начин по който и славянските езици много си приличат.
« Последна редакция: Jul 19, 2014, 22:47 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #39 -: Jul 19, 2014, 22:51 »
А сега виждам, че си си допълнил мнението. Ами отговора е очевиден. Защото тогава нямаше да можем да кажем воина. Изследвай го. Казваш на глас воин, но събитието звучи война. В днешно време, съвременните диалекти на места (като тук например) размиват разликите и често звучи като войн, но мисля, още не е отмряло воин и ще го има още дълго време, та дори и доминиращият софийски говор да надделее накрая.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #40 -: Jul 19, 2014, 23:11 »
Няма противоречие - преди 2-3 месеца руснаците доказаха че украинците не са славяни. Въобще не се майтапя за това, ако изкопая епохалния научен труд ще пратя линк.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3402
    • Профил
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #41 -: Jul 19, 2014, 23:13 »
Ха оказа, че руснаците имат и думата 'воин' :o

Мисълта ми беше, че е глупаво да се градат теории върху това дали е било хан или кан. Много по-простото обяснение е че са се взимствали термини. Особенно военни.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #42 -: Jul 19, 2014, 23:18 »
Аз съм на абсолютно същото мнение по този въпрос.

---
Гейт, ако го намериш, го дай. Тия блятки, някой път са още по-отвратителни от колкото са всъщност. Интересно ми е, как са успели да докарат, че антите не са славянско племе.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #43 -: Jul 19, 2014, 23:43 »
Ба ли го, беше на руски по линк отнякъде. Ама нещо не ми се отдава търсенето в гугъл на руски страници.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: ТРАГЕДИЯ
« Отговор #44 -: Jul 19, 2014, 23:56 »
Да се оплача, че аз пък като питам патето за нещо на български, винаги към руски ресурси ме препраща  :'( :'( :'(
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear