Автор Тема: Wifi на покрива, кабели и такива работи  (Прочетена 13102 пъти)

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
« Отговор #45 -: Oct 09, 2014, 00:36 »
Значи не съм много прав за livetime-а на газовите разрядници.

Оказва се, че са стандартизирали гръмовете като форма на вълната и продължителност. http://www.electrical-installation.org/enwiki/Characterization_of_the_lightning_wave

например означение импулс  8/20 микросекунди означава 8 микросекунди нарастване и 20 микросекунди продължителност. Та при тези коаксиалните стандартите са:

може да издържи 10 броя импулси тип 8/20 но при ток 20000А :o :o :o
Имате ли си представа какъв ток е това!!! Май го водят за индиректен удар :o
Тука гледам 1000 броя цикли при 1KA.
Обаче за много по слаби и нормални токове (например като от индукция) практически няма да има износване.

Ясно, ми значи вземам едно такова нещо и няма да го мисля повече.

Освен честотата, загубите и т.н. имат и един друг параметър който е много по важен: Напрежението на сработване. Почват от 50-60 90V и стигат до околу 1000V. Трябва ти елемент с колкото се може по-ниско: например 90V.

щото ако например сложиш такъв от 1000V - идва пика минава си всичко до 1000V гори ти електрониката и чак тогава след 1000V сработва и дава накъсо.

Има и известен риск че даже и да сложиш такъв от 90V пак може да ти изгори входа на електрониката ако този вход е достатъчно слаб и не може да държи 90в. ???


« Последна редакция: Oct 09, 2014, 00:54 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
« Отговор #46 -: Oct 09, 2014, 02:01 »
Това са сложни въпроси, а и не мога да разсъждавам много след като не са дадени спецификации като хората, но да речем щом са решили че ще пази сателитни приемници, сигурно ще помогне и в моя случай. При мен първото, което ще го поеме е един конвертор за честотите, който не е много скъп, но съм го поръчвал от чужбина. Той е вързан в активен USB хъб, и оттам връзката с нулата в елинсталацията, вероятно дори приемника (иронично по-евтин от конвертора) няма да го отнесе. В добрия случай де. Конвертора със сигурност ще го отнесе обаче ако му дойде пренапрежение, дори за много малко време, той има един ESD диод на входа за такива цели дето предполагам не е мислен да му идва нещо такова, а и това това са SMD елементи и ако стане нещо такова ще прасне искра и ще ги прескочи като нищо (поне така си ги представям нещата, не разбирам от хардуер и железария). След което следват фините му работи с осцилатора, които биха били тотално изпържени и от много малкото време с високото напрежение. Аз и конвертори и приемници ще ги прежаля обаче, въпроса е да не стига до машината, че там ще е голям проблем вече.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

BRADATA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
    • WWW
Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
« Отговор #47 -: Oct 09, 2014, 09:21 »
От личен опит - проблемите идват много по често (99 от 100 случая) през ебемгото (опс... енергото). Така, че помислете по-добре за онлайн УПС с двойно преобразуване, стабилно заземяване (истинска земя, а не ВиК или порно). След това ширмовани кабели със заземена правилно оплетка.
С оглед обиране на статичното напрежение в незнам си кой закон/наредба за строителството има задължение на всяка сграда да има гръмоотводна инсталация. Тази инсталация не може да ви предпази от директно попадение - просто е немислимо да проведе 300КА през какъвто и да е проводник (освен разбира се плазмения тунел дето сама си прави). Идеята на цялото упражнение да се заземява статичното поле в района (или намаляване на неговия интензитет спрямо земята). Така се намалява в пъти вероятността от създаване на необходимия за пробив електрически потенциал.
Всеки учил физика и малко електротехника знае какво представлява кондензатора. Представете си кондензатор с два електрода - единия е облака, другия е земята. Диелектрика е въздуха по между им. Имаме натрупване на напрежение между електродите и при достигане на критичното напрежение се получава тунелен пробив и енергията се уравнява. След това отначало. Разстоянието между електродите е да речем около 500м (средно нормална височина на буреносния облак). Пробивното напрежение на средностатистическия въздух е 25-50 kV/см (250 хиляди волта на метър в най-лошия случай). Следователно за възникване на искра е нужно разликата в потенциалите да стане 125MV. Да разгледаме случая когато имаме само 25MV потенциална разлика и разстояние 500м. Значи имаме около 50KV на линеен метър (абстрахираме се от околните дивотии като сгради и дървета и приемаме, че сме в полето). Допускаме, че поставяме един хоризонтален проводник на 15 метра над земята и правим малко сметки - оказва се, че потенциалната разлика в този случай е някакви си 750000 волта между проводника и земята.... Звучи страшно нали? Нещата са много по-поносими като вземем предвид влиянието на околните неща върху електрическото поле. Всички сте чували за това, че на някои по-космати индивиди им настръхват космите като има много насъбрано статично електричество.
Втория случай - имаме електродъгов разряд между облак-земя или облак-облак (единия е вертикален, другия хоризонтален). По същество електродъговия разряд представлява електрически проводник през който тече много силен ток (около 200-300КА). Като електрически проводник на територията на тази вселена и той се подчинява на някои закони. Като например генерирането на отвратително мощно магнитно поле. А както знаете електричеството може да се индуцира в друг проводник посредством магнитно поле. Сега малко да помислим - имаме един вертикален проводник от терасата до покрива и на 10Км от него има друг проводник от облака до земята създаващ безобразно голям магнитен поток за част от секундата. Какво се получава? Имаме индуцирано напрежение със стойност многократно превишаваща всякакви изисквания за част от секундата. И ако няма правилната защита - гори най-слабото звено в апаратурата. Същото се получава и с хоризонталните мълнии, но касае предимно кабелите от типа тераса-полянка на двора или покрив-покрив.
Малко се отплеснах, ама мисля, че е полезно :)

п.п. Енергото има защити на всички фази на определени места точно с цел обиране на тези пикови индуцирани токове. Но това не касае крайнопотребителската мрежа. Там се разчита, че проводниците са или под земята или около тях има по-високи неща :)
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
« Отговор #48 -: Oct 09, 2014, 10:52 »
Това са сложни въпроси

Направо си е вудо магия. Никой не знае откъде протичат тоците какви потенциали възникват и какво точно ще стане като удари.....Само се предполага.

на това му намерих каталога https://satmania.com.pl/aktualnosci.php?id=57
ама и там нищо не пише. Имам подозронения, че последната цифра кодира напрежението  0PF-10 (100v)  FB-9 (90v)

А за заземяване нищо не пише. Има картинка че се слага в розетка на стената и по всяка вероятност се завива с гайка..... Ама дали розетката му осигурява маса през гайката ??????? Тъмна индия.

Да не си мислят че масата става през оплетката на кабела оттам към масата на приемника и оттам към земя? Ако не се заземи няма да работи и ще го отнесе първото устройство което има маса на корпус. Ако конвертора няма маса на корпус и usb хаба също няма маса първото устройство което със сигурност има маса е компютъра. Та може всичките да го отнесат. Затова принципа е колкото се може по рано да се отклони тока към земя - а това става в проктектора ако е заземен.
 

 
« Последна редакция: Oct 09, 2014, 11:03 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
« Отговор #49 -: Oct 10, 2014, 01:32 »
Според мен му осигурява точно толкова, колкото ако хвана една жица и го вържа към парното с пластмасовите тръби, той радиатора е захавнат и с едни скоби за стената, не може да не е добро заземяване това :)

Не знам как работи де, изобщо не разбирам от това, но привидната липса на нещо което да вържеш към друго нещо заземено е малко странна.

Оплетката на кабела като земя е нещо, което не вярвам да са си го мислили.  Ако все пак се очаква да заземяват незнамколкохилядиволта напрежение през обвивката на кабела и съответно през приемника, тогава ще ги еба ф гъзъ с извинение.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon