Аз не съм бил готвач, ама... да дам и аз свойта лепта (или както е модерно сега да се казва - моите 5 ст. - в превод от чужди езици)
Баш по темата и баш сега му е времето (някой може и да пусне анкета по случай случката) да споделим кой с какво маже чевермето, прасето и т.н. докато се пече...
Аз съм твърдо против пластмасите. Ще кажете че бабите ви, че и по-назад, пра- и пр. все с пластмасови прибори са работели в последните няколко хил. г. Пластмасата навлезе едва от преди има-няма век и вече има твърди последователи - т'ва рекламата не прощава ей.
До уточня защо (съм против)
Първо пластмасите (се) изпускат - колкото по-дърти по-често и по повече
Второ колко точно са вредни - след време статистиката ще каже
Трето - няколко лични наблюдения
преди 30-40 г. по жетва, комбайнера слиза от комбайна, вика помощника си (или некой дете наблизо) и го праща за
прясна вода, а онова му вика че на тая к'во и е, заранта я налях прясна? Марш за
прясна вода че ти откинах..^W че
тая вече мирише на тубаи друго по-скорошно наблюдение напр. у дома (и не само) когато жените готвят и забравят
пластмасов(ия) черпак хубавооо да поври няколко часа барабар с яхнията и после (и аз като комбайнера) ми смърди на пластмаса и обик. не го ям, но винаги познавам кога са забравили черпака вътре (да си поври), щото като не го забравят не усещам и ям (и после като видя че сипвали с
пластмасов и ми иде да повърна, ама късно вече)
..затова вече, за да се избегнат подобни ексцесии, лекинко и неустено заменям всички пластамасови черпаци с железни и някоя и др. дървена лъжица за.. като се заоплакват за порцелановото покритие - интересно от дървените шпатули не се оплакват само от лъжицата
П.П. Аз викам "шпатули на всичко дето не е нито вилица нито лъжица т.е. то у нас дървени вилици няма ама... схващате идеята
https://www.olx.bg/ad/darveni-pribori-lazhitsi-barkalki-shpatuli-cherpatsi-ot-dab-buk-i-cheresha-CID262-ID7k5Y5.htmlП.П.П. Катми, гюзлеми, палачинки и пр. най-хубави на сач, ама глинен а не чугунен и пр. метал(ик)
https://www.megahome.bg/sach-izpechen-dylbok-f-28-30-smhttps://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%B0%D1%87+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0&source=lnms&tbm=isch&sa=Xhttps://www.google.com/search?q=%D0%B3%D1%8E%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8&source=lnms&tbm=isch&sa=Xhttps://www.google.com/search?q=%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BC%D0%B8%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%B0%D1%87&source=lnms&tbm=isch&sa=X...и с домашно сиренце и домашно кис. млеко (краве, овче, козе - кой каквото има)
ммм... да си оближеш... (спирам дотук, преди някй да каже, че било нехигиенично, за правата на микробите и т.н.)