Автор Тема: Продължение на „Отпочна се“...  (Прочетена 27658 пъти)

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3396
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #15 -: Jul 27, 2020, 13:48 »
Като например, каква е разликата между малък бог и божество. Това може да ми го дадеш с примери. Например Шива, какво е? Кришна, какво е? Най-важното, Агни, какво е? Кали, какво е? Вишну предполагам е тяхната версия на Бог-баща.
Чел съм ги отдавна и не съм в подробности запознат с цялата им терминология, имена и писания. А писанията са много.

Върховният Бог има много имена и много пъти е слизал на земята.
Вишну, Рама, Кришна, Шри Кришна Чайтанйа, Калки - са все имена на Бога.

Вишну - Име на Бог-отец. Погледнах в Бхагавад Гита, накрая има речник на термините и там пише:  Вишну - Върховната божествена личност.

Рама - Едно от най-старите въплъщения на бога на земята. Събитията са описани в епоса Рамаяна.  Рамаяна се датира от преди около 1 милиона години. Някъде бях чел имало три известни преписа на Рамаяна но и трите се раличавали.

Кришна - Под името Кришна се разбират две неща. Едното е Бог Отец, който живее на най-високото място в духовния свят. Другото е въплъщението на му на земята преди 6000 години (4000 BC) под името Кришна.
Събитията са описани в епоса Махабхарата. Но самата Махабхарата не е интересна. Това са дворцови интриги и описание как са се сбили за трона. Кулминацията е битката при Курукшетра. Там на бойното поле, между двете строени армии е разказана Бхагават Гита. Арджуна е водил бoйната колесница а Кришна му е бил кочияш. На колесницата Кришна е предал Бхагават Гита на Арджуна.

Бхагават Гита - означава песента на Бога и е най-важната от ведическите писания.
Бхагават Гита е част от книга на Бхи́шма от Махабхарата.
След битката при Курукшетра, започва съвременната епоха на раздори- Кали Юга.

Шри Кришна Чайтанйа- Въплъщението на върховният бог през 15 век в Индия. Тук също има огромен епос - Chaitanya Charitamrita от 17 тома. Но има и една кратка книга "Учението на бог Чайтаня".

Калки - това още не се е случило. В края на сегашната епоха - т.е. в края на кали юга, толкова се увеличава бездуховността и покварата на човечеството, че накрая идва самият върховен Бог в образа на Калки, унищожава демоните, спасява праведните и слага началото на нова епоха. Тука нещата много, ама много приличат на краят на света в откровението на св. Йоан и второто пришествие на Христос.

-------
Другите - Брахма, Шива, Индра, Яма, Кали..... са все материални същества. Много са. Живеят в тази вселена, на планетите на полубоговете, не идват от духовният свят и един ден ще умрът също като нас. Наричат ги полубогове. (demigods). Някои са от добрите а някои са от лошите - демони.

Най-вишето същество на тази материална вселена е Брахма. Но и той също ще умре, когато вселената умре. Брахма живее 100 години. Вселената също съществува 100 негови години. Сега е на 50. Но това са години според летоброенето на полубоговете. Характерно е, че относителността на времето е описана във ведите. 1 ден от живота на Брахма се равнява на  4.32 милярда наши слънчеви години.
По денят на Брахма и продължителността на епохите се изислява възрастта на вселената. Тя според ведите е 155 трилиона години и ще съществува общо 311 трилиона години. Много повече от колкото я изчисляват учените.

« Последна редакция: Jul 27, 2020, 20:42 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #16 -: Jul 27, 2020, 14:26 »
Ле-ле, ле-ле бил съм в огромна заблуда. Много благодаря!!! Обясни го съвсем ясно.

Да ти кажа, вкъщи имам Баг-нещо-си гита. Сестра ми я купи деветдесет и някоя от първите от едни кришнари. Опитвал съм (също както библията) няколко пъти да е чета, но ми е напълно неразбираема.  Все едно не е на български език. Ако това е част от по-голяма книга, направо припадам. Заедно с библията това е най-голямата книга у дома. А било само част.

Някъде в тоя епос се говори и за нашите хора от Бактрия. И те са били замесени в цялото нещо. Всъщност и до днес ни се носи добро име в Индия. От това се възползваше Людмила. Те все се хвалят, че у тях живеят триста милиона българи, а в съседен Китай са само тридесет милиона уйгури.  По-напред са демек. Конкуренция, какво да ги правиш?

Сега вече започнах повече да ги оправям. Значи малките богове са това, което тук наричаме ангелски (и демонски) йерархии, а божествата са следващото ниво. Аз горе-долу мислех, че е обратното.

Приятно съм изненадан да разбера, че там я има концепцията за праотец. Това е рядко срещано схващане в останалия свят. Има го само при някои агностици и в апокрифни евангелията (за разговори между Христос и Юда, затова се предполага, че е негово дело и още едно, което църквата не признава да е на Йоан, но пак има разговори на четири очи).

Концепцията за праотец се среща и в кабала, но там е обяснена по друг начин. Изобщо радвам се, че индийците не са стигнали само до Бог-баща и Бог-майка, а и до абсолюта. Това реално приемам за най-дълбокото знание.



Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3396
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #17 -: Jul 27, 2020, 19:29 »
Сега вече започнах повече да ги оправям. Значи малките богове са това, което тук наричаме ангелски (и демонски) йерархии, а божествата са следващото ниво. Аз горе-долу мислех, че е обратното.

Ми не. под ангели в христянството (и стария завет) и се разбира същества, които идват от Божието царство. Не знам каква е аналогията при ведите. Поне не мога да се сетя или малко съм чел за такива пратеници които идват от духовния свят. В смисъл както е във библията - идва ангел който казва нещо, благовещава... И след това си заминава.
Но ако под ангел се разбира освободена душа - жители на духовния свят .. Да при ведите има такива описания. Има и ерахии.

Имам чувството, че екзотериците имат съвсем друга терминология.

Докато полубоговете при ведите са материални същества като нас и идват някъде от тази вселена. Например Брахма живее на най-висшата планета в материалния сват - Брахмалока. (лока означава планета) -т.е планетата на Брахма.

----
Допълних си първия пост.

Освен 'Бхагават Гита', 'учението на Бог Чайтаня' има и още един много важен епос - 'Шримад Бхагаватам' - цели 18 тома. Имам само първите три тома. За толкова ми стигнаха парите едно време. Когато една стипендия беше 20лв. един том го продаваха за 20лв :o. Сега незнам дали са успели да преведат и издадат всичките томове. Но на английски (и вероятно на руски) ги има онлине.
« Последна редакция: Jul 27, 2020, 20:31 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6181
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #18 -: Jul 28, 2020, 00:03 »
Къде се отплеснахте по ангели и прочее неземни същества?
Едно ще ви кажа относно отвъдно и други светове, дето не са съвсем материални или изобщо ги има. Достатъчно неща са ми се случвали, дето не мога да ги обясня.
Най-ценното за мен. Баба ми почина, а живеех при нея много време, след като дядо си отиде, за да не е сама. Лиших се от личен живот заради нея. Така и не знаех, колко я обичам, докато не си отиде.
Но и това се случи. Какво на мен ми се случи обаче... Сънувах я един път, как умира, по малко по-различен начин. Но това, което усетих по време на съня промени целият ми живот. Усетих, как тя си отива. Буквално, как напуска тялото си, как умира. Почувствах смъртта. Но не беше смърт. Няма по-отрезвяващо нещо. Резервиран съм към мистичния свят, резервиран съм и към материалния. Някъде посредата съм. Но това ме изкара от релси. По-скоро, изкара ме от рутината, от това, да пилея времето си напразно.
Тук се говори за политика, за икономика, за финанси, за конспирации. Нищо от това няма значение. Единственото, което обогатява живота и го прави красив, е това, което е у всеки човек. А иначе, отношението към останалите хора. Уважение, обич, любов, състрадание, нежност, благодарност, саможертва.
Не разбирам, как може някой да е добре, ако съседът му е зле. Как може десетките хиляди или десетките милиони дето ги имаш в банката да те правят щастлив, да те правят да се чувстваш могъщ или дори повече, ако през две къщи от теб хората не могат да си купят хляб.
Може да ни живееш в такъв квартал и всички около теб да са повече или по-малко богати, но какво ти носи това? Удовлетворение? Сигурност?
Утре излизаш на улицата и те премазва Камаз или нещо подобно ти се случва.
Честито! Пропилял си живота си, да трупаш. Все повече и повече. Вместо да живееш, да помагаш, ако можеш и така да се чувстваш и ти добре.

Забравили сме, как да бъдем човешки същества. Че сме едно цяло
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #19 -: Jul 28, 2020, 07:52 »
+1
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #20 -: Jul 28, 2020, 10:51 »
   Яяяяяяяяя,какви експерти по езотерика имало във форума !

   Така и така говорим за хиндуизъм,знае се,че една от
основните концепции в него е концепцията за кармата.
   В наш аспект: изрода Борис-Михаил и заповядал избиването на
цели родове (изклани са даже бебетата !).Тогава това е имало
мащабите на геноцид.
   И всичко това,само защото са му попречили да въведе чужда религия.
   Няколко века по-късно е имало мащабни избивания на богомили.
Убивани са само защото са били инакомислещи !
   Дали има връзка между горните събития и положението в България
сега. Пък и в исторически план (византийско и турско робство  и т.н.)

« Последна редакция: Jul 28, 2020, 10:55 от spec1a »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #21 -: Jul 28, 2020, 11:33 »
Борис-Михаил и Борис Трети са едно и също лице. Сегашното ни „положение“ е последица и от решенията му. Това е християнската концепция за съдба, която е близка до кармата, но без частта с преражданията. Константин нарежда изваждането на прераждането от християнството, за което до ден днешен ни се подиграват на Изток.

Дали Борис е плащал за избиването на болярски родове и ослепяването на сина си, сигурно. Но не ни е казано. Не е наша работа. Борис е отново цар, колко? Хиляда години по-късно. Интересно е, какво е правил през тях. Вероятно е плащал. Плаща и последния път, този път за беломорските евреи. Бил е предупреден и е приел съдбата си.

Казано е, ще бъдеш съден за делата си, оттам думата съдба.

=*=

Обичам да разказвам случки с Дънов, защото са доста поучителни. Двадесет и някоя, правителството на Радославов го интернира във Варна. Помните, войнишки въстания, не успехи на фронта, такива неща. Било е много неспокойно време, не са искали „да им мъти главите“. Страх ги е било.

Шило в торба не стои и продължава дейността си, и сказките. Ачо ще каже, знае ли го този хотел „Берлин“, там май беше на четвъртия етаж, се разиграват случките. Каква ирония на съдбата, че в един друг хотел „Берлин“ днес живее друг дразнител.

Губернатора, забравих му името и не е важно, бие депеша до София, че нашия не се предава. Радославов нарежда (прилича ли ви на известен друг премиер?) да го съдят, за да го сплашат малко. Съдят го за антивоенна дейност. Е да де, ама колкото и да си смучат от пръстите, не могат да измислят, кой знае, какво. Накрая съдията решава да го глоби двадесет лева. По онова време, това си е сума.

Учениците наскачат и казват, ще обжалваме. Дънов вдига ръка да млъкнат и казва, ще платим. И казва, че всеки българин ще ги плати тези двадесет лева.

След някакво време Царство България е осъдено на двадесет милиона златни лева репарации. Носят му вестника, Дънов само го поглежда. Радославов подава оставка. Бил е предупреден и не е слушал. Писмото от Дънов до Радославов, не съм сигурен, но трябва да се пази в архива на Радославов, който най-вероятно е в националната библиотека. По принцип подобни документи там се пазят.
=*=

За богомилите случая е доста известен, сигурен съм, че и до теб е стигнал. Плащаме с турското робство. Да видим, какво е да те управляват друговерци. Проблема е, че турското робство е съкратено от предвиденото, сиреч не сме си доизкупили вината. Било е като условно освобождаване. Проблема не е в условното освобождаване, а че не се наблюдава да сме си взели поука. С „лихвите“ това е възможно да значи заличаване. Ще видим. Е няма да го видим в този живот. Но ще е скоро. Може би стотина години.

Французите за тяхната част плащат с революцията.
« Последна редакция: Jul 28, 2020, 11:37 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #22 -: Jul 28, 2020, 11:58 »
   Ебаси,въртиш,сучеш,от 9 кладенеца вода носиш,само и само
да защитиш християнството !
   А всъщност това е една от най-варварските религии на всички времена
(само исляма и юдаизма гo надминават по диващина).
« Последна редакция: Jul 28, 2020, 12:11 от spec1a »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #23 -: Jul 28, 2020, 12:24 »
Ми не. под ангели в христянството (и стария завет) и се разбира същества, които идват от Божието царство. Не знам каква е аналогията при ведите. Поне не мога да се сетя или малко съм чел за такива пратеници които идват от духовния свят. В смисъл както е във библията - идва ангел който казва нещо, благовещава... И след това си заминава.
Но ако под ангел се разбира освободена душа - жители на духовния свят .. Да при ведите има такива описания. Има и ерахии.

Имам чувството, че екзотериците имат съвсем друга терминология.


Да, сега като се позамисля, наистина тези същества доста приличат на цивилизациите на Сириус описвани от уфолозите. Разните му там гущери, доста са известни. Ама понеже тези теми за гущерите, белите, сивите и т.н. не помагат много за израстването на човек, затова и не ровя много в тях. New Age не е моето нещо.

Извън библията информация за ангелските същества се дава от средновековни светци. Интересно е, че тези по-късно оформени йерархии доста приличат на дървото на живота от кабала. Може би е преписвано от там, защото има замесени и евреи в тази работа. А до индустриалната революция кабала е била непозната извън еврейското общество.

Днес кабала се развива като отделна окултна школа (няколко), чиято цел е да станеш богу-човек. Амбициозно.

Гностиците също говорят за ангелите, но малко по-различно. Те казват, че не са свободни същества. По-високо са от нас. Не са материални, но можем да ги виждаме. Към всеки човек има един или повече ангели. Несвободата им се изразява в това, че те служат на доброто. И да искат, не могат да сторят зло. Също така не могат да сторят нищо, ако човек не го пожелае. Последното се отнася и за демоните, които са представяни просто като огледални същества на ангелите.

Има разлика между ангели и демони. Ангелите имат достъп до божествената енергия, а демоните нямат, затова трябва да си я набавят от хора и животни.

Понеже на човек е дадена свобода да твори, както добро, така и зло, за разлика от ангели и демони, той може да расте и един ден да стане той самия бог. Цялото християнство е изградено около тази идея. Аз и Отец едно сме. Сливането с Бога.

На демоните също ще им бъде дадено един ден свободата да творят добро и да пътуват към Бог. Тогава те ще задминат всички останали.

В еврейската кабала се разказват интересни неща за Сатаната. Там той е представен като змията от библията, но има интересни детайли. Бил най-напредналото същество. Сочат го като втори. И му е наредено да падне. Той не е искал, но не е можело да пристъпи Волята. Това доста прилича на случката, където Христос казва на Юда на тайната вечеря да го предаде. Падението се очертава като необходимо условие за последващо порастване.

Традиционно вярваме, че не трябва да грешим, за да можем да се доближим до Бог. Но излиза, че без грешки не можем да научим важни уроци. Затова на ангелите не им е дадено да се развиват. Те са съвършени същества, но нямат воля.

Нещо такова, не знам, колко успях да го обясня.

=*=

4096 ти си преживял това, което в християнството се нарича катарзис. Това е много рядък дар. Със сигурност ти е даден заради силната, чиста връзка с баба ти, а очевидно и натрупвания от предишни прераждания. Можем само да ти завиждаме. Колкото и да се опитваме да си го представим, няма как да го разберем, преди да заслужим и ние да го получим.

Всъщност би трябвало да си отпечатам мнението ти и да си го сложа в рамка. Всеки път, когато ставам циничен да го препрочитам.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #24 -: Jul 28, 2020, 12:29 »
   Ебаси,въртиш,сучеш,от 9 кладенеца вода носиш,само и само
да защитиш християнството !
   А всъщност това е една от най-варварските религии на всички времена
(само исляма и юдаизма гo надминават по диващина).

Непрекъснато ти обяснявам, че ти говориш за земни дела на земни хора, аз говоря за ученията, които са ни дадени.

Ще се опитам да ти го кажа по-просто. Това е като да обвиняваш Ауди, че надрусан пикльо убива Милен Цветков. Те са произвели бърза кола, но не са казали на Кристиян да кара като ненормален по софийските булеварди. Решението е негово.

Не ме интересуват делата на поповете. Те си носят тяхната съдба, аз моята. Ако да биха видели разбиранията ми за християнство, биха ме отлъчили.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3396
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #25 -: Jul 28, 2020, 16:20 »
Изобщо радвам се, че индийците не са стигнали само до Бог-баща и Бог-майка, а и до абсолюта. Това реално приемам за най-дълбокото знание.
Бог е абсолюта. Абсолюта не е нещо отделно и съществуващо от само себе си.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3396
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #26 -: Jul 28, 2020, 16:30 »
Понеже на човек е дадена свобода да твори,........... той може да расте и един ден да стане той самия бог. Цялото християнство е изградено около тази идея. Аз и Отец едно сме. Сливането с Бога.

Човек не може да стане Бог нито равен на него. Но може да стане Бог по благодат. Това е учението на св. Григорий Палама. Благодат се нарича 'Надмирна енергия' на Бога, която се дава само на някои. Какво е това ние не знам...Но има описания. Светците са я имали.

-----
След Константинополския събор от 27 май 1341 г. учението на св. Г. Палама се счита за официална доктрина на църквата.

« Последна редакция: Jul 28, 2020, 17:16 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #27 -: Jul 28, 2020, 17:10 »
Египетския мистик от втори век Василит (него църквата кръщава прекален светец) обяснява, че отначало е бил абсолюта. Това е преди началото. Ограничава се и се появява време. Това е Бог-баща. Втори път се ограничава и се появява пространство. Това е синовството.

До тук той спира, но съвременната кабала, една англичанка от 18-век (в момента не помня името, мързи ме да проверя) обяснява, че се появява и трето ограничение, това е злото. То действа като обърната сила на първите две и това позволява появата на живота. Тя го е нарисъвула като едно калбе. Представи си два паралела под ъгъл деветдесет градуса  и един меридиан на мястото на екватора.

Пространството и времето се стремят към разширяване, а злото към ограничаване. Така се държат в баланс и това позволява живота.

Целта на живота е безкрайно завръщане към абсолюта.

Всичко това звучи доста имагинертно, но е невъзможно велики идеи да се обясняват с думи. Едно от имената на Бог-Отец е Безкрайна тишина.

п.п. Не съм безкрайно щастлив от описанието на Христос, какво е божествена енергия. Дотолкова не бях съгласен, че при първите две писма се чудих това дали не го пише Исус (може дори втория). Но при цялото натъртване, че е Христос, нямаше как да не се предам. Успокоявам се, че това е начин за говорене на съвренния човек.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6181
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #28 -: Jul 29, 2020, 01:15 »
Не съм много съгласен с казаното от @Naka и @go_fire.

В библията е написано, че сме създадени по божие подобие. Предполагам, че за повечето хора това означава, че Бог прилича външно на нас. Човешка форма и понеже е мъдър и мъдростта се свързва с възрастта, тази персона се представя обикновено като белобрад дядка с благ поглед.
Което за мен е чиста глупост и наивитет и дори бих могъл да кажа, че е направо ерес. Не можеш да поставяш ограничения на Бог. Да му придаваш форма. Ако Бог е навсякъде, той не би могъл да има форма.
Според мен това, че сме създадени по божие подобие означава нещо съвсем друго. А именно, че сме способни на безусловна любов, че сме способни да творим, дори да сътвори собствения си свят. че сме способни да прощаваме.
Първото изпълва живота със сладост. Второто впряга жизнената ни енергия за да можем да дадем израз на първото и да пресъздадем и дадем израз на вътрешния си свят. Третото ни освобождава от теглото на живота. Бидейки хора и автоматично на това бидейки грешни, ние трябва да можем да прощаваме на другите и най-вече на себе си, за да можем да вървим напред свободни.
Смятам, че човек може да постигне и трите и по този начин да се освободи от ограниченията на света, в който живеем в момента. И по този начин да се слее с божественото. Не да стане Бог, а да го познае.

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Продължение на „Отпочна се“...
« Отговор #29 -: Jul 29, 2020, 07:00 »
Не съм много съгласен с казаното от @Naka и @go_fire.

В библията е написано, че сме създадени по божие подобие. Предполагам, че за повечето хора това означава, че Бог прилича външно на нас. Човешка форма и понеже е мъдър и мъдростта се свързва с възрастта, тази персона се представя обикновено като белобрад дядка с благ поглед.
Което за мен е чиста глупост и наивитет и дори бих могъл да кажа, че е направо ерес. Не можеш да поставяш ограничения на Бог. Да му придаваш форма. Ако Бог е навсякъде, той не би могъл да има форма.
Според мен това, че сме създадени по божие подобие означава нещо съвсем друго. А именно, че сме способни на безусловна любов, че сме способни да творим, дори да сътвори собствения си свят. че сме способни да прощаваме.
Първото изпълва живота със сладост. Второто впряга жизнената ни енергия за да можем да дадем израз на първото и да пресъздадем и дадем израз на вътрешния си свят. Третото ни освобождава от теглото на живота. Бидейки хора и автоматично на това бидейки грешни, ние трябва да можем да прощаваме на другите и най-вече на себе си, за да можем да вървим напред свободни.
Смятам, че човек може да постигне и трите и по този начин да се освободи от ограниченията на света, в който живеем в момента. И по този начин да се слее с божественото. Не да стане Бог, а да го познае.

+1

Затова е казано - Всичко Ви е дадено преди още да сте го поискали ! (въпрос на личен избор е как ще го използвате, оттам и какви ще са последствията - лични и групови).
Активен