Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 33   Надолу

Автор Тема: Курвенските пинизи на малките-и-меките  (Прочетена 51557 пъти)

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #135 -: Jul 31, 2021, 01:42 »
Много ясно - то има един момент, в който цената започва да изпреварва производителността. Например, 20% повишение в цената да ти даде само 10% повишение на производителността. Най-най-скъпите неща носят по-скоро газария - аз не съм фен на газарията. Но и не бих спестявал от нещо, което ще ползвам дълго време.

Контактите ми са в Google - признавам си. Обаче това, че аз и мой контакт сме гледали едно и също видео не значи нищо. Освен това не вярвам други сайтове, в които имам регистрация, да ми подават пощенския адрес към Google.

Може да имаш отделни регистрации за отделните устройства и никога да не ги смесваш и/или отделни регистрации за различните услуги от един и същи доставчик - примерно Google. Аз за това се замислих наскоро, но все още не го правя. Т. е. Youtube да ми е на отделен акаунт, примерно. Иначе каналите, за които съм абониран следя през RSS, а предложенията, които ми правят за видеа не съм забелязал да са базирани на нещо друго, освен текущото видео и каналите, за които съм абониран. Може би трябва да изтрия всички абонаменти и да ги гледам само през RSS клиента, но всъщност това са източниците, които аз съм избрал и посочил, че искам да гледам, така че нямам против те да ми предлагат материали от тях.

Импортирал съм си контактите веднъж във FaceBook и два пъти в Twitter. Другаде не помня. Сигурно ги пазят, макар да съм им казал да ги изтрият. FaceBook ги знаят така или иначе, защото тези хора са ми сред приятелите там. Но ние не говорим за контактите, а за следенето в мрежата.

Firefox ползвам от първата стабилна версия, защото беше по-лек от Opera, който ползвах тогава. NoScript ползвам от 2009 г. Контейнерите от около 1-2 години след като излязаха. Другит едобавки - по различно време през последните 5 години, да речем. Блокирането в hosts от няколко години. Не съм задължително от пионерите, но имам добър стаж.

Миналата или по-миналата година FaceBook пуснаха да можеш да си видиш какво са те следили извън FaceBook - за мен нямаше нищо. Имаше един момент, в който няколко месеца ползвах Chrome без добавки - тогава веднага видях как FaceBook ме следи по сайтовете, които посещавам, защото веднага промени нещата, които ми предлага. Разликата между това и преди това и след това е ясно забележима. Просто ти явно не ползваш контейнерите на Firefox. Има отделни добавки, които ти оправят Google, FaceBook, Amazon и Twitter - само тях да нацъкаш веднага ще видиш разликата.

Аз никога не съм ползвал Ad Blocker, защото от както инсталирах NoScript - почти не съм имал реклами в браузъра си. Само с тази добавка, ако разрешаваш скриптовете за отделните домейни един по един, можеш да разкараш рекламите, изобщо - те Ad Blocker-ите са базирани точно на нея. А от както им набих домейните в hosts - когато нещо не ми работи, разрешавам временно всичко за конкретния сайт и пак нямам реклами.

Влизам в някой форум или новинарски сайт, и какво? Сигурен съм, че Google, FaceBook, Amazon, Twitter и Microsoft нямат абсолютно никаква идея. Само конкретния сайт има идея и интернет доставчика ми. Ако нещо от тях случайно се зареди, то е в отделно пространство на паметта.

С Temporary Containers всяко зареждане на страница е в отделно пространство от паметта, без достъп до предишни зареждания, освен ако не съм му казал да се зарежда в точно определен контейнер с Multi-Account Containers.

С Linux и Firefoxс добавките човек може да се предпази от следенето в Интернет. Просто трябва да положи усилия да попрочете, накачи и конфигурира всичко, както и понякога да се бори с някой сайт, който няма да върви както трябва. Грешно е да се мисли, че каквото и да правиш - винаги ще те следят и нищо не можеш да направиш, и затова и дори да не се опитваш. Има много хора, които се борят срещу следенето и споделят знанията и инструментите си свободно в Интернет, и дори да не си най-големия специалист - с тяхна помощ можеш да направиш много. Аз вече изложих какво съм правил и правя - който иска да се убеди може да пробва.

Не е вярно, че повечето сайтове не работят без Javascript - много малко сайтове не работят въобще без Javascript, още по-малко сайтове не работят след като разрешиш основния им домейн в NoScript, най-много да трябва да разрешиш още един, максимум два домейна - в 1% от случаите, но нито един от тези, които ти всъщност нарочно не искаш. Библиотеките си ги зареждаш локално с Decentraleyes, както казах.

Ползвам DNS over HTTPS от https://libredns.gr/ от както разбрах за него преди няколко години. Преди това ползвах DNS на интернет доставчика си.

Сега... Ако някоя правителствена служба, като например полицията иска да разбере... Най-малкото трябва да отидат при интернет доставчика ми. Ако ползвам VPN - при VPN доставчика ми. Трябва да отидат при собственика на сайта или неговия хостинг доставчик. Ако искат да ме следят през TOR - трябва да започнат да ме дебнат и всичко да записват. Предишна история няма да могат да ми вземат, освен ако не проникнат в моя компютър. Ако някой похарчи толкова ресурси заради мен - халал да са му данните ми. Те могат да влязат и у нас или да ме причакат на улицата и да ме убият, и после да кажат, че съм оказал съпротива и съм представлявал заплаха. Това може да го направи и всеки, който ме нарочи, след което да избяга - да ме следи в Интернет обаче ще му е по-трудничко от това физически да се разправи с мен. Или да ме следи на 10 годишния ми хардуер, на който има само Линукс, след като премине и през рутера ми - това е прекалена параноя, която не се случва в действителност.
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #136 -: Jul 31, 2021, 03:54 »
Пак ти казвам компаниите продават данните на клиентите си на трети страни защото дават кинти - за тези връзки ти си нямаш хабер и не можеш да направиш нищо. Банките държавата, застрахователи - всички продават данните си. От къде мислиш са печалбите на Гугъл и Фейсбук. Епълите се кълняха, че си пазят клиентите но и тях ги хванаха по бели гащи.
Като идеш в банка да ти дават кредит - досието ти минава през десет външни системи за оценка на риска и да се види какво ти в дереджето. Спеца да каже дали са достигнали тези "технологии" до БГ, ама ако не са е въпрос на време.
Дори болниците продавата данните на пациентите на си.
Като гръмна скандала с Equifax, всички очакваха че ще фалират - да ама друг път. Пак всички ги използват и съм засякъл, че ми имат данните без дори да съм в Щатите.

Ти вярваш на един сайт, а данните ти се оказват и някъде другаде.
За тъпите американци дето викаш - ти ще стигнеш до тяхното дередже след 40г. - няма отърване. В БГ гледам ви зарибиха и с Макдоналдс и Уендис и КФС, проядохте и бъргъри и протеини, добавки и какво ли не. Гледате инфлунсърчета, влогърчета и селебритита. Мислиш, че ще минеш метър, ама децата ти няма.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #137 -: Jul 31, 2021, 05:31 »
Говориш ми някакви общи приказки, които нямат каквото и да било общо с онова, което аз пиша. За теб съществуват само мултимилярдните международни корпорации.

Тези от тях, чиито услуги аз съм решил да ползвам, имат само данните, които аз съм преценил, че бих им дал. Извън техните услуги те не събират нищо от мен.

И още ще ги ограничавам вбъдеще, докато се освободя от техните услуги. Всеки може да го направи, ако положи достатъчни усилия.

Огромното мнозинство от нещата, които достъпвам в Интернет, нямат общо с тези корпорации. Във физическия свят те нямат достъп до мен, изобщо.

Селебрити за мен е мръсна дума. Интересувам се от сериозни неща и не гледам никакви влогърчета и инфлуенсърчета, а чета книги. Гледам и слушам предимно лекции и анализи - дори музика рядко си пускам.

Дори масовия потребител масово използва блокатори на реклама. Че това е сериозен проблем за събирачите на данни можеш да видиш дори само по реакциите им. И какво ще прави онзи, който ги купи, ако той после не може да достигне до теб и да си върне парите?

Борбата с рекламата започва още от появата на първите DVR. Хората си записват телевизионните предавания за да ги гледат на запис и да могат да превъртат рекламите.

Рано или късно и на Интернет рекламата ще и дойде края и ще се премине на платени абонаменти - както винаги трябваше да бъде. Много сайтове вече преминават към платени абонаменти, като ти дават известно количество безплатен материал.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6180
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #138 -: Jul 31, 2021, 10:11 »
Нарочно пуснах линка за следенето чрез ултразвук. За да се замисли човек, за колко още начина не знае, че го следят. Можеш да предприемеш мерки единствено за това, за което знаеш. За останалото не можеш. Това време, когато се откриваше дупка в сигурността на някоя система и се съобщаваше за нея отдавна отмина. Сега обявяват за даден проблем едва тогава, когато излезе в публичното пространство и всички научат за него. Дотогава този пробив се експлоатира от кой ли не. И най-вече от разни трибуквени агенции. Мислиш, че ако някой се сети за нов начин да те следи, ще ти каже? Няма да ти каже. За да продължава да те следи и да те използва за правене на пари. Може и да не ти излизат реклами, обаче той ще продава данните за това, от което ти си заинтересован. Ако имах много голям бизнес, с много, много клиенти, който зависеше и от това да събирам данни за тях и да ги продавам, нямаше и дума да кажа за това, как го правя. А, ако се сетех за някакъв нов начин нямаше да го кажа дори на приятелите си. Затова казвам за втори път, че можеш да предприемеш мерки само срещу нещо, за което знаеш. Запитай се, колко хора са чували номера с ултразвука. Минаваш покрай някой магазин в мола и изведнъж започват да ти се появяват рекламки на стоки, които продават или биха продавали, ако имаха всичко тяхно. Блутута не ти работи, wifi-то също, защото не си у дома и си го изключил и него. Позиционирането също не ти работи. Да те засичат по триангулация с мобилните клетки? Трудна работа вътре в сграда, защото сигнала може да има отражения, а и малко вероятно магазина да плаща на всички оператори за това. Но това е само един пример.
Сега  ще ти дам и друг - RFID. Но не тези широко разпространените, които ги слагат по етикети, да не гепиш някоя дреха, по кучета или за подобни цели. Тези са направени по определен начин и работят на определена честота. Сигналите, които ги задействат са с определена мощност. Сега си представи същата технология, но леко изменена за да покрие други цели. Работи на друга честота, което може да помогне за разстоянието, което покрива обратния сигнал на чипа, а и да преминава през повече припиятствия, та градската среда да не е такъв проблем. Представи си го този чип в личните ти документи или банковата карта. А знаеш, че поне в документите ти го има. Сега си представи разположени из целия град излъчватели на въпросната радиочестота с доста по-голяма мощност и излъчващи сигнал на всеки десет секунди. Чипът в личните ти документи би реагирал и би излъчил сигнал обратно. Синхронизирано излъчване от "кулите" би триангулирало с много голяма точност местоположението ти във всеки един момент. Не казвам, че това е направено, но примера е елементарен, не използва нова или непозната технология, а само леко изменена, за да пасва на целите на някой.
Имаш ли в телефона NFC? Дори да не го ползваш за плащане или по предназначение, помисли си отново за него. Ако искаш. И си помисли, какво още можеш да имаш във въпросното устройство. Впрочем, RFID са такъв формфактор, че може да се интегрират и сложат във всичко. И са достатъчно евтини.
А блокирането на рекламите, VPN, Tor и подобни неща, са само сигнал за онези, че имаш какво да криеш. На практика сам се поставяш в списъците им за следене. Не общите такива, а за по-подозрителни хора. Но пък, ако не го правиш, така или иначе ще те следят. Както казах, спасение няма, освен да не ползваш интернет и мобилен телефон. А като споменах за последния, замени ли системата на телефона с нещо по екзотично като SailfishOS или GrapheneOS? Изтри ли всички приложения, които не ползваш? А дори да си опитал да направиш последното, някои сигурно не можеш да изтриеш. Сигурно знаеш, че всяко едно приложение стартира свой процес още с включването на умнофона. Надявам се, си се запитвал защо. Сигурно на линукс машината това не се случва. Всяка инсталирана програма да стартира свой процес.
Като цяло, всичко това, дето наговорих е безсмислено. Радвам се, че се опитваш да ограничаваш следенето и гадовете, които събират данни. И понеже виждам, че можеш да разсъждаваш, предполагам си си дал сметка, че можеш да спечелиш някоя битка временно, но войната е загубена. Както казах, онези разполагат с по-добри и знаещи войници и по-нови технологии. Интернет и комуникациите са прекалено обширна област, за да се специализираме и ние в нея. Ето затова ще губим войната.
Хрумна ми тук идея преди време, ей така, докато пишех отговор на нещо, която ако  се приложи в достатъчно широк мащаб, би проработила прекрасно. Да позволим да ни следят и да ни профилират, но нарочно да генерираме плява и те да си я събират на купчинки, ако искат. Да цъкаме на реклами, които изобщо не ни интересуват, да пишем в търсачките неща, за които не би ни хрумнало изобщо и подобни дейности. Да ги залеем с фалшиви данни. Това може да се автоматизира и когато не ползваме компютъра за нещо, да пускаме въпросната щуротия да си браузва сама. Ако се направи и се разпространи широко, онези ще имат една купчина лайна, в която да ровят, с надеждата да могат да намерят нещо полезно за нас, което да им е от полза. Сегашното работи, защото ние не отваряме линк, ако не си мислим, че не би ни отвел там, където искаме. А тези ни интереси са автентични и може да се изгради добър профил за тях и тези данни да влязат в статистика за някой район, държава и прочее и да се изгради модел, според нуждите на бизнеса, който реши да си купи тези данни. Но залеем ли ги с два камиона оборска тор, това автоматично се проваля.
Само наивниците не са наясно с нещо много просто. Че всичко, което наблюдаваме сега да се случва, се случва благодарение на мълчаливото ни съгласия и доброволно участие. Хитро поставиха моркова пред носа ни. Интернет, незабавни комуникации, незабавен достъп до "информация" и новини. Цяло поколение израстна с това и вече не може без него. Засяха нивата, поливаха я, грижиха се за насажденията възможно най-добре. Сега жънат плодовете на труда си - нас. А днешния човек би предпочел да умре, но да не загуби достъп до интернет. Не е учудващо, че запитвайки хората, без какво не биха могли, ако попаднат на самотен остров, повечето отговарят телефона и интернет. Поставят ги преди половинка от другия пол, инструменти, които ще им помогнат да оцелеят. Сега, ако вземеш телефона или интернет на човек, все едно му взимаш живота. Толкова добра реколта сме.
Не съм си гонавил на пръста достатъчно, иначе бих седнал да сглобя нещо, което да си браузва вместо мен, да търси за всякакви неща, да цъка на какви ли не линкове и рекламни банери и да го пускам да работи, докато не съм пред компа. И после бих го качил в GitHub или някъде другаде. Ако покълне, хване корени и се разпространи по-широко, идилията на мастодонтите приключва. Всички добавки, блокирания на скриптове и реклами, линковете в hosts, са отбранителна стратегия. Пасивна. Така не се печели война.
« Последна редакция: Jul 31, 2021, 10:17 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #139 -: Jul 31, 2021, 15:44 »
Говориш ми някакви общи приказки, които нямат каквото и да било общо с онова, което аз пиша. За теб съществуват само мултимилярдните международни корпорации.
Защото сигурно живееш в някое село (там няма RF/NFC/Wifi), живееш в къщата на баба ти (т.е. не ти трябва ипотека/банки), не знаеш какво е онлайн пазаруване (щото ще те окрадат) - та нямаш банкови карти, колата ти е 4-ръка от вуйчо ти (затова нямаш заем за кола). Сигурно и жена нямаш щото чрез нея и децата ще те следят. За работа на село и СВ-та не трябва да пращаш никъде - щото са пълни с личната ти информация. Пак за работата там нямате и компютри - та няма да се притесняваш, че Майкрософт те дебне (да изненада големите компании, а и малките работят на Уиндоус, нямаш и админ права и тогава всичките ти инструменти отиват на кино).

А за любимия ти VPN - бас давам, че си го свалил от някъде (готин сайт) за беС пари (щото нали нямаш кредитна карта, а в бакалията не се продават) та да не те следят - късмет ти пожелавам. Нали не си мислиш, че тези компании дето го дават този ВПН, ще градят сървърни ферми, интернет връзки, инженерна поддръжка - само за да ти дадат клиента да си го ползавш със здраве за без пари. Това е идеалния инструмент да те следят, точно когато си мислеш че си се скрил. Както е казала М. Тачър - сиренцето е без пари само в капана за мишки.
Любимия ти GitHub откъдето си сваляш всичко опен сорс- да не те разочаровам, ама е вече собственост на Майкрософт.
Предлагам ти и повече да не сваляш маската по улиците, щото има и лицево разпознаване и ще те детекнат къде ходиш.
Абе направо гаси тока и да си лягаме - тогава пак ще те детекнат - щото ще си единствената къща без ток.

Аз не говоря за такъв свят така, че няма нужда да ме четеш, а може и някой ден да разбереш какво съм искал да ти кажа, или ще заживееш в 21 век.
Между другото фамилното ти име започва с Ю (трябва да положиш повече усилия).
« Последна редакция: Jul 31, 2021, 15:50 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3113
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #140 -: Jul 31, 2021, 16:51 »
Що така остро, колега..
Ако това "да си в 21 век" е да имаш ипотека и заем за кола, мерси, аз предпочитам да си остана по-назад.
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #141 -: Jul 31, 2021, 17:49 »
Щото не мога да извадя 500к например кеш от задния джоб и да си купя къща - требе си банка.
А каква кола ще купиш кеш - евтина и то след години като събереш кеша (освен ако нямаш вуйчо владика), аз я искам сега.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3113
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #142 -: Jul 31, 2021, 17:57 »
Ясно, разлики във виждането на нещата от и за живота. Всеки има право на свое виждане. Но все пак би било по-добре, без такъв остър език, мисля, без лични нападки.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6180
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #143 -: Jul 31, 2021, 20:15 »
@jet, там където си, има ли кешови разплащания все още?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #144 -: Jul 31, 2021, 21:00 »
Намират се, ама къща не мож' купи с кеш щото нямам толкова освен ако не си социалистическа номенклатура да си окрал една камара народ. Богатите китайски другари така си купуват палатите и поршетата тука и се борят с изгнилия капитализъм и заради тях цените хвърчат и обясняват, че в Китай се били оправили. Не искат да си седят при Си Цинпин. Русначетата правят същото докато са трезви. Чаршафите с многото ханъми и те пазаруват кеш.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #145 -: Jul 31, 2021, 21:05 »
Ясно, разлики във виждането на нещата от и за живота. Всеки има право на свое виждане. Но все пак би било по-добре, без такъв остър език, мисля, без лични нападки.
Не знам за какви нападки говориш.
Тука ни се обяснява какви сме залупени и си даваме данните наляво и надясно, а не да сме се скрили.
Не можеш да се скриеш освен ако не живееш в средновековието или си заблуден да си мислиш, че си се скрил. Ще се радвам да ми докажеш обратното и да научим нещо ново.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3113
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #146 -: Jul 31, 2021, 21:22 »
Освен това, че се имаш винаги за прав и безапелационен, друго нямам какво да ти кажа.  Само ще добавя, че това е психиатричен проблем. Със здраве.
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #147 -: Jul 31, 2021, 21:46 »
Къде ти отиде: без лични нападки?!
А това е амнезия.
По-добре кажи нещо по темата иначе е спам, желателно с факти - иначе е тролене.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3113
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #148 -: Jul 31, 2021, 21:55 »
Много красива изврътливост те е обладала, едно към едно с някои политици. Герберасти. Колкото ти даде факти за настоящата мега пандемия в Китай, в другата тема, толкова и аз ще ти дам фактите за твоето психологическо състояние. Това е работа за експерти. Хайде приятна вечер ;)
Ако настоящия ми пост се приеме за тролене от модератори/администратори, нямам претенции да бъде изтрит.
Активен

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #149 -: Aug 01, 2021, 01:15 »
4096bits, И други са се сещали за това, което предлагаш. Добавката AdNauseam клика по рекламите, които скрива, а добавката TrackMeNot наводнява търсачките с произволни данни.

Според мен това обаче не е добра идея, защото следенето на това кои страници си посетил си остава и рекламите се зареждат, макар да не се показват. Това харчи трафик и системни ресурси, както и дава възможност за зареждането на друг зловреден код. Като ги блокираш по всички начини - никакви заявки не се правят и нищо не се зарежда или изпълнява.

В чии списъци за следене се поставям, след като само аз, доставчика ми на Интернет или VPN и собственикът на сайта знаят, че съм го посещавал? Когато ги наводниш с боклучави данни, всички също ще разберат това и пак ще могат да те поставят в списък на подозрителни хора. Но те могат да развият и механизми, с които да отсеят плявата.

Ако много хора започнат да блокират рекламите и следенето - това също и даже вече има ефект. Разработват се anti-adblocker-и и anti-anti-adblocker-и. Големите новинарски и аналитични сайтове преминават към fremium модела.

Още утре мога да си поръчам Pixel 4a 5G или Pixel 5 и да му сложа GrapheneOS, с което да се отърва от следенето през мобилния телефон, но не ми се дават 950 или 1350 лева. Поради това, а и понеже ми трябва телефон с Dual SIM се оглеждам за нещо, на което мога да сложа LineageOS, с което да се отърва от Google на телефона си. Има карти от Open Street Map с OsmAnd и много възможности за ориентирана към поверителността електронна поща.

Но на мен това не ми е толкова голям проблем, защото през телефона си почти нищо не правя. Затова не съм се занимавал с начините за ограничаване там. Знам, че също мога да използвам hosts файл, както и че има защитни стени и програми за блокиране на микрофона, освен по време на обаждане. Аз имам много малко приложения и съм си сложил само един платен Malwarebytes. Много програми ти дават възможността и да си платиш и да махнеш рекламите.


jet, Аз ти говоря за блокиране на следенето на посещенията, профилирането и рекламите в Интернет, а ти ми говориш за кредити - кажи ми има ли общо? Какво общо имат кредитите и къде ги намеси? Какви коли, какви къщи, какви жени и деца? Обясни каква е връзката с онова, което аз пиша.

Когато изляза на улицата може да се спъна, да падна и да си разбия главата, или нещо да ми падне отгоре, може и да ме блъсне кола. Затова гледам къде вървя и се оглеждам като пресичам.
Това, което ти ми казваш с две думи е "Спри да се оглеждаш като пресичаш, защото ти така или иначе си безпомощен и нещо всеки момент може да ти падне на главата". Както и "Ти щом се оглеждаш - сигурно и не излизаш от къщи" или "Във вашето село сигурно нямате коли, щом излизаш от къщи.". Това представляват твоите коментари по темата със следенето.

Да кажем, че блокирам 99.99% от следенето, а ти ми казваш, че щом не блокирам и останалите 0.01%, то тогава не си заслужава да блокирам нищо - изобщо. Е, правилно ли е това? Ако не мога да избегна всичко, то трябва да поема всичко, което се хвърля срещу мен - без съпротива, така ли?

Аз не те карам ти да го правиш - ако искаш го прави. Много хора също като теб няма да правят нищо. Други може да възприемат моя подход или този на 4096bits. Защо си мислиш, че някои от тях дори вече не го правят - в по-малка или по-голяма степен? Това, че не се обаждат не значи нищо. Още повече, че сме във форум на потребители на Линукс, а не на фенове на Епъл или Майкрософт.

Какво искаш да ти бъде доказано? Аз ти дадох добавките, дадох ти домейните, дадох ти DNS-а - съмняваш се, че нещо от това ще работи ли? Всичко е с отворен код - докажи ти, че вътре има зловреден код. Сигурно ще ми кажеш, че и в програмите от хранилището на Fedora има зловреден код. Намери го и го посочи - друг човек не може да ти докаже, че няма.
Активен
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 33   Нагоре
« назад напред »