Автор Тема: Много въпроси от общ и несъществен характер  (Прочетена 1239 пъти)

bcdenkov

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 24
  • Профил
1. Guix Systems - все още се поддържа. Пише, че е върху независима платформа. Самата дистрибуция, с какво може да бъде сравнявана, или на какво да я оприлича, като позната дистрибуция. Може ли да ми бъде полезна с нещо? За какви професии и неща е предназначена?

2. gOS = thiksos - за съжаление отдавна спряна дистрибуция. Хареса ми работният и плот. Пише, че е била съвместима с Гугъл софтуерът.3. Joli OS - за съжаление отдавна спряна дистрибуция. Хареса ми работният и плот.

3.  Тиликс - Дистрибуцията вече не се подържа. Жалко, че е била само за 386 компютри.

4. УСУ -7.1 Десктоп и УСУ -8.1 Десктоп - много хубави дистрибуции бяха. Всичко беше преведено на Български език. Бяха с много добавен и инсталиран софтуер. В момента са изчезнали от интернет и от никъде не могат да се свалят от мрежата на компютъра. Мисля, че последната им версия по- мой спомен УСУ -9.1 Десктоп не се разбираше с компютърът ми и моят компютър блокираше. Нищо лошо против момчетата от Видин. Чудесна и много добра дистрибуция бяха създали. Имам в предвид само предпоследната УСУ -8.1 Десктоп. Другите не ги познавам, не съм ги пробвал и нямам опит с тях.

5. Какво представляваха фрийсървърите и на какъв принцип работеха. Мисля по- спомен, че бяха до 2004 год. - тоест времето преди торент сайтовете и торент клиентите.

6. При Арч Линукс има ли смисъл от използването и работата с aMule, uDonkey и други подобни от този вид програми. Съществуват ли все още и дали се поддържат? С какво може да са ми полезни?

7. Аз съм с Арч Линукс. Има ли смисъл или нужда да използвам Rss Feed четци за новини на Български книжовен език? Вие използвате ли такива четци за новини и информация в реално време? Как се добавят Български текст и актуална информация за канали на Български език. Имам в предвид най - различни жанрове и теми.

8. Usenet - какво е това и има ли приложение в България и дали е от полза за мен?

Цитат
Usenet - блестяща алтернатива на WWW

Какво е Usenet?

Usenet (Unix User Network) е мрежа, в която се обменят съобщения и файлове. Може да се сравни с огромен интернет форум.

Може би вече сте чували, че Usenet е „Интернет в Интернет“. Това е независима мрежа, която е разработена преди 42 години и по този начин възниква много преди „Световната мрежа“.
Какво намирате в Usenet?

В Usenet можете да намерите хиляди вълнуващи дискусии по голямо разнообразие от теми. В допълнение към чисто текстови дискусии, Usenet съдържа и голямо разнообразие от файлове (така наречените двоични файлове на Usenet).

Файловете, достъпни в новинарските групи Usenet, се предоставят от други потребители. Типът предлагани файлове е подобен на файловете, предлагани в peer-to-peer мрежи и bittorrent. Важна разлика обаче е, че файловете не се намират на компютъра на потребителя, а се изтеглят от сървър за достъп Usenet.

Usenet се характеризира и с големия си брой участници и бързината си. Милионите участници по света предоставят нови теми за дискусия всяка секунда.

От една страна, това е огромен дискусионен форум, в който ежедневно се обменят мнения и информация по различни теми и въпроси. От друга страна, това е неизмеримо голям архив за изтегляне, в който милиони файлове са достъпни за изтегляне - и то по почти всяка възможна тема!
Групи за новини на Usenet

Usenet понякога се нарича „услугата в Интернет с групи за новини“. Статиите, публикувани в Usenet, са сортирани в така наречените групи за новини. Групите за новини са, така да се каже, файлови папки в Usenet. В зависимост от доставчика след това цялото съдържание се съхранява за различен период от време.

Нашият победител в теста USENEXT например предлага достъп до над 100 000 новинарски групи. Текстовите групи за новини се съхраняват на сървърите за 10 години, а двоичните файлове за 8 години. Тук нищо не се губи толкова бързо.

Тъй като толкова много публикации са се натрупали през годините, ръчното търсене в всички папки стана много досадно. Поради тази причина бяха разработени, наред с други неща, четци на новини и услуги за индексиране.
Опитайте usenext безплатно
Как влизате в Usenet?
Доставчик на Usenet

За да получите достъп до Usenet, имате нужда от доставчик на Usenet. Подобно на интернет доставчик, вашият доставчик на Usenet ви предоставя само достъп до Usenet. След това можете да получите достъп до Usenet директно с четец на новини. Трябва да въведете данните за достъп, които сте получили от вашия доставчик на Usenet и можете да започнете.
Можете да намерите преглед на нашите най -добри доставчици в нашия голям сравнителен доставчик на Usenet.
Четец на новини

Четецът на новини е практически търсачката в Usenet. Точно като Google в интернет. Без такъв софтуер Usenet едва ли е възможно да работите с Usenet днес.

 
Потребителят се нуждае от четец на новини за Usenet

За щастие сега има добър и дори безплатен софтуер. Например Tangysoft, holmez и Momentum.
Скорост на сваляне

Във връзка с Usenet винаги се говори за „високоскоростни изтегляния“. За разлика от мрежите peer-to-peer, които често имат изключително бавни скорости на изтегляне, изтеглянията се извършват от професионално управлявани сървъри на доставчик.

Ако имате бърза интернет връзка и бърз доставчик на Usenet, можете да изтеглите избраните файлове с максимална скорост, т.е. с висока скорост. Това е основната причина изтеглянията от Usenet да стават все по -популярни. Можете също така да намерите много групи за новини по специални интереси, от които могат да се изтеглят двоични файлове.
Законен ли е Usenet?

Вероятно един от най -вълнуващите въпроси, когато става въпрос за Usenet. Отговорът също е много прост. "ДА", това е напълно легална услуга. Въпреки това, както навсякъде другаде, трябва да се придържате към действащите закони. Както и в самия интернет, в Usenet има черни овце и не цялото предлагано съдържание е законно.

Изтеглянето на защитен с авторски права филм или пиратско копие на музикален албум от Интернет е незаконно. Същото е и в Usenet.
Можете да научите повече за това в нашата статия "Законна ли е Usenet?"
Опитайте usenext безплатно
Нашата препоръка - USENEXT

Нашият победител в сравнението на доставчика е немският доставчик USENEXT. Съотношението цена-производителност е точно! Тук можете просто да тествате Usenet за 14 дни безплатно:

Повече информация
Най -добрият доставчик на Usenet - UseNeXT


    Оферта - 14 дни безплатен пробен период!
    Безспорен лидер на пазара
    Лесна настройка и конфигуриране

9. Интересувам се от аналози за Линукс и по- специално Арч за следният софтуер за Windows XP Professional.

Цитат
HAL.exe

Процесът, известен като HAL, принадлежи към софтуерната HAL торент търсачка от Microsoft (http://www.microsoft.com).

Цитат
Изтеглете MediaGet за Линукс

Цитат
Download Master за Линукс.

Цитат
Internet Download Manager (IDM) е инструмент за увеличаване на скоростта на изтегляне до 5 пъти, възобновяване и планиране на изтегляния.  За Линукс.
« Последна редакция: Oct 09, 2021, 01:31 от bcdenkov »
Активен

go_fire

 • Global Moderator
 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 6884
 • Distribution: Дебиан Сид
 • Window Manager: ROX-Desktop / е17
 • кашик с гранатомет в танково поделение
  • Профил
  • WWW
1. Guix Systems - все още се поддържа. Пише, че е върху независима платформа. Самата дистрибуция, с какво може да бъде сравнявана, или на какво да я оприлича, като позната дистрибуция. Може ли да ми бъде полезна с нещо? За какви професии и неща е предназначена?

Гуикс е вариант под крилото на ГНУ на Nix. До голяма степен все още са съвместими, макар първата да дръпна много и в нея вече да има някакви извънземни неща, които нищо не ми говорят. Но доколкото разбирам, тези неща може просто да не се ползват.

Това е от така наречените дистрибуции основани на изходен код. Такава в доста голяма степен е твоя Арх, но най-типичния и познат представител е Генту/Пенту. Но тук нещата стигат дори по-напред подобно на книгата LFS, но за разлика от него е много автоматизирана като Генту.

Разликата от Nix е, че почти изцяло е пренаписана на диалект на Lisp. Което не е изненада, понеже първия от двамата основатели, французи — Людовик Кортез (другия е Рикардо Вурмст) е един от тримата разработчици на този диалект.

Хубава черта на тази дистрибуция е, че съдържа възможно най-новите версии и може да бъде инсталиран (и премахнат без остатък) върху всяка друга дистрибуция. По този начин имах например най-новите инструменти върху Дебиан 5, когато Осем вече остаряваше. Може да се подмени дори ядрото.

Но понеже това е ГНУ, имаш само свободни програми, а ядрото винаги е Linux Libre разработван от бразилския клон на ГНУ. Даже между двата проекта няма особен синхрон и те до скоро караха (може би все още, от месеци не съм поглеждал) на по-стара версия, защото Либре бяха вкарали несъвместими промени.

Лошо е, че щом всичко е от изходен код, то ти трябват много часове и много цикли на професора, за да сложиш дори grep. Време, в което е малко вероятно да можеш да ползваш машината, за каквото и да било друго. А размерите са умопомрачаващи. Например при мен беше само конзолни приложения и размера беше повече от на Дебиан с КДЕ 3, е17, още десетина прозоръчни управители и пълния TeX Live (който само той е сигурно над пет гигабайта, разпространява се на DVD). Подобен инсталационен Дебиан е към сто-двеста мегабайта. Тук си говорим за десетки до стотици пъти по-голям размер.

Добра новина е, че за разлика от почти всички дистрибуции, има връщане назад, ако новите версии не ти допадат или не ти вършат работа. Това е безценно.

Проекта е жив въпреки катаклизма в ГНУ заради Me too. Даже е най-живия им проект. Преди година получиха огромно дарение крипто, когато КДЕ, Гном и няколко големи проекта. А на разработчиците им изгубих спатиите, колко станаха.

Понеже са избрали точно Nix, то организацията е гнусна и основана на дробни числа. В това отношение е жив Windows или контейнер, както стана популярно.

Освен това са взети решения да липсват жизнено важни (поне за мен) неща. Сигурно изродските дроби пречат на това, защото им е алтернатива, при това далеч по-добра.

4. УСУ -7.1 Десктоп и УСУ -8.1 Десктоп - много хубави дистрибуции бяха. Всичко беше преведено на Български език. Бяха с много добавен и инсталиран софтуер. В момента са изчезнали от интернет и от никъде не могат да се свалят от мрежата на компютъра. Мисля, че последната им версия по- мой спомен УСУ -9.1 Десктоп не се разбираше с компютърът ми и моят компютър блокираше. Нищо лошо против момчетата от Видин. Чудесна и много добра дистрибуция бяха създали. Имам в предвид само предпоследната УСУ -8.1 Десктоп. Другите не ги познавам, не съм ги пробвал и нямам опит с тях.

Познавам ги, като Краси от десетилетие не е тук. Светли е извънредно готин, все още е тук, но порастна. За съжаление това значи, че осъзна реалността. УСУ беше дистрибуция, която искаше да проникне в училищата. Но на Светли му се роди дете, то порастна и тръгна на училище. В момента май е осми клас. Разбра, че шанса му е нулев. Но още преди детето да порастне достатъчно да тръгне в първи клас, вече беше видял, че пари в това няма и му падна ентусиазма. Жалко, но логично. Народа е казал, че гладна мечка хоро не играе, а да се чупят стени с глава е лоша идея.


5. Какво представляваха фрийсървърите и на какъв принцип работеха. Мисля по- спомен, че бяха до 2004 год. - тоест времето преди торент сайтовете и торент клиентите.

Имаше време, когато международната свързаност беше много зле. Доставчиците на свързаност предпочитаха да имат при себе си места, които да съдържат всичко от филми, през музика до програми. А администраторите им ги пълнеха редовно. Това беше преди да има DMCA, a нашите власти си затваряха очите.

Точно това ни превърна във втора Силициева долина. Хората имаха достъп до неща струващи десетки хиляди и станаха специалисти. От там всичко е инерция. А междувременно ни приеха в ЕС.

Днес торентите вършат същото, но вече е срамно да се краде. А и за образователни институции се раздава безплатно всички тия скъпи и недостъпни неща.

6. При Арч Линукс има ли смисъл от използването и работата с aMule, uDonkey и други подобни от този вид програми. Съществуват ли все още и дали се поддържат? С какво може да са ми полезни?

Ако има, за какво да ги ползваш, има полза. Но както казах, днес почти всеки, който краде — ползва единствено торенти.

7. Аз съм с Арч Линукс. Има ли смисъл или нужда да използвам Rss Feed четци за новини на Български книжовен език? Вие използвате ли такива четци за новини и информация в реално време? Как се добавят Български текст и актуална информация за канали на Български език. Имам в предвид най - различни жанрове и теми.

Ако посещаваш места (този форум например) поддържащи хранилка, има смисъл. У нас не останаха много. В световен мащаб хранилките умират в полза на мобилните приложения. Аз ги ползвам предимно за канали в тубата, но през invidio.us.

8. Usenet - какво е това и има ли приложение в България и дали е от полза за мен?

Цитат
Usenet - блестяща алтернатива на WWW

Какво е Usenet?

Usenet (Unix User Network) е мрежа, в която се обменят съобщения и файлове. Може да се сравни с огромен интернет форум.

Може би вече сте чували, че Usenet е „Интернет в Интернет“. Това е независима мрежа, която е разработена преди 42 години и по този начин възниква много преди „Световната мрежа“.
Какво намирате в Usenet?

В Usenet можете да намерите хиляди вълнуващи дискусии по голямо разнообразие от теми. В допълнение към чисто текстови дискусии, Usenet съдържа и голямо разнообразие от файлове (така наречените двоични файлове на Usenet).

Файловете, достъпни в новинарските групи Usenet, се предоставят от други потребители. Типът предлагани файлове е подобен на файловете, предлагани в peer-to-peer мрежи и bittorrent. Важна разлика обаче е, че файловете не се намират на компютъра на потребителя, а се изтеглят от сървър за достъп Usenet.

Usenet се характеризира и с големия си брой участници и бързината си. Милионите участници по света предоставят нови теми за дискусия всяка секунда.

От една страна, това е огромен дискусионен форум, в който ежедневно се обменят мнения и информация по различни теми и въпроси. От друга страна, това е неизмеримо голям архив за изтегляне, в който милиони файлове са достъпни за изтегляне - и то по почти всяка възможна тема!
Групи за новини на Usenet

Usenet понякога се нарича „услугата в Интернет с групи за новини“. Статиите, публикувани в Usenet, са сортирани в така наречените групи за новини. Групите за новини са, така да се каже, файлови папки в Usenet. В зависимост от доставчика след това цялото съдържание се съхранява за различен период от време.

Нашият победител в теста USENEXT например предлага достъп до над 100 000 новинарски групи. Текстовите групи за новини се съхраняват на сървърите за 10 години, а двоичните файлове за 8 години. Тук нищо не се губи толкова бързо.

Тъй като толкова много публикации са се натрупали през годините, ръчното търсене в всички папки стана много досадно. Поради тази причина бяха разработени, наред с други неща, четци на новини и услуги за индексиране.
Опитайте usenext безплатно
Как влизате в Usenet?
Доставчик на Usenet

За да получите достъп до Usenet, имате нужда от доставчик на Usenet. Подобно на интернет доставчик, вашият доставчик на Usenet ви предоставя само достъп до Usenet. След това можете да получите достъп до Usenet директно с четец на новини. Трябва да въведете данните за достъп, които сте получили от вашия доставчик на Usenet и можете да започнете.
Можете да намерите преглед на нашите най -добри доставчици в нашия голям сравнителен доставчик на Usenet.
Четец на новини

Четецът на новини е практически търсачката в Usenet. Точно като Google в интернет. Без такъв софтуер Usenet едва ли е възможно да работите с Usenet днес.

 
Потребителят се нуждае от четец на новини за Usenet

За щастие сега има добър и дори безплатен софтуер. Например Tangysoft, holmez и Momentum.

Гългъл са собственика на Юснет днес от повече от десет години. Реално днес това е нещо между форум и пощенски списък. Без JS от няколко години не може да се ползва (клиентите изчезнаха) и в силно умиране. Служи основно за исторически справки.


Скорост на сваляне

Във връзка с Usenet винаги се говори за „високоскоростни изтегляния“. За разлика от мрежите peer-to-peer, които често имат изключително бавни скорости на изтегляне, изтеглянията се извършват от професионално управлявани сървъри на доставчик.

Ако имате бърза интернет връзка и бърз доставчик на Usenet, можете да изтеглите избраните файлове с максимална скорост, т.е. с висока скорост. Това е основната причина изтеглянията от Usenet да стават все по -популярни. Можете също така да намерите много групи за новини по специални интереси, от които могат да се изтеглят двоични файлове.


При наличие на торенти, теоретично нищо не може да бие скоростта им.

9. Интересувам се от аналози за Линукс и по- специално Арч за следният софтуер за Windows XP Professional.

Цитат
HAL.exe

Процесът, известен като HAL, принадлежи към софтуерната HAL торент търсачка от Microsoft (http://www.microsoft.com).

Това не ми говори нищо. HAL в ГНУ/Линукс значи hardware abstraction layer и беше заменен от триклетия udev. Във FreeBSD съществува все още. Предполагам, че идиотите от М$ имат друго предвид. Както под ACL разбират безкрайно различно нещо.


Цитат
Изтеглете MediaGet за Линукс

Цитат
Download Master за Линукс.

Цитат
Internet Download Manager (IDM) е инструмент за увеличаване на скоростта на изтегляне до 5 пъти, възобновяване и планиране на изтегляния.  За Линукс.

Това беше популярно във времето на комутируемите връзки (по телефонна жица). За нито една друга ОС различна от 95/98 няма и не е имало подобни програми. Създателите на Мозилчика и другите интернетски навигатори не са тъпаци и каквото са могли — са изцедили в управителите си на изтегляния. А то не е много. Ремо нали ти даде седемслойната схема на измишльотината наречена OSI? Нищо не може да се стори при такова наследство от кретения. Защо мислиш Гългъл се пробват с QUIC? Ами щото е невъзможно да се оптимизира, каквото и да било без пълна подмяна, която е невъзможна.
« Последна редакция: Oct 09, 2021, 22:45 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 1347
  • Профил
Ами те вече се пробваха.. нали уж IPv6 подмени всичко и оправиха всичко ама нещо не можа да се наложи масово... и то /май/ само щото постфактум Гугъл се сетиха че нямат толко голяма база от данни дето само да им побере адресите /2^128/ камо ли информация за следенето и трафика между тях и... дотам . Май и досега е предимно за големи интернет/ потребители т.е. доставчици а па те там законово прехвърлиха отговорността за следенето там кой какво върху доставчика и колко години да ги пази данните.

П.П. Аз още си спомням със съжаление като стана тая патардия как нормални и свестни хорица си спираха легалните торънти щото като сийдваш и се водиш вече доставчик на медиййно съдържание и трябвало да пазиш всичката информация кой кога какво за балдър години и те така.. отказаха обикновените хорица - още си спомням един шваба как със съжаление свали официалния торент на своето дистро...

П.П.П. Освен това го има и другия тънък момент че "царот дава ма пъдаринот не дава" т.е. Гългъл не го налагат поради другата основна причина че не могат вече (толкоз лесно) да следят географското положение щото IPv6 адреса си си върви с тебе и от двете страни на Атлантика(а не както навремето само IBM /и още тоя и оня/ имаха подмрежа клас А - най-големия) и моеха да си ги рутират адресите както им е кеф - днес всеки може да пробва с некое публично прокси IPv6 и да види как рекламите стават на национално ниво и като се върне на собственото си IPv4 i веднага почват да включват и реклами на бакалията иззад ъгъла (че да се сети човек да провери какви ги е вършила щерката и защо все реклами на бебешки памперси му предлага)
И третия тънък момент е за колегите тъдява дето още се чудят къде да го зачукат т'ва сесийно куки (Perl, PHP и т.п. архаизми) - скоро и кукитата ще си заминат и проблемът ще се реши от само себе си.. та идеята ми беше, че поради горните причини ще трябва първа да изчакат/ме да измислят нови(те) методи за следене /и да им падне цената достатъчно/ - да ти знаят геолокацията и без ИП и без куки и тогаз чак ще се върнем на IPv6 и реклами на местната бакалия ...щото нали се сещате че има мноооого по-малко хора отколкото IPv6 адреси - само 10 млрд. човечета т.е. 10×109 срещу 3.4×1038 IPv6 адреса.
« Последна редакция: Oct 10, 2021, 19:07 от remotexx »
Активен

jet

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 2480
 • Distribution: debian
 • Window Manager: kde
  • Профил
Проблема отдавна е "решен" - ако си на Хром, ако си логиннат в Гугъл още повече.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

spec1a

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 1958
  • Профил
...
.щото нали се сещате че има мноооого по-малко хора отколкото IPv6 адреси - само 10 млрд. човечета т.е. 10×109 срещу 3.4×1038 IPv6 адреса.

   Ако не е тайна,как ги сметна тези 10×109  ?
IPv4:  232   -малко над 4 млрд,а ако се махнат 192.168.х.х ; 10.х.х.х и 172 ...
остават още  по-малко.
« Последна редакция: Oct 11, 2021, 11:57 от spec1a »
Активен

jet

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 2480
 • Distribution: debian
 • Window Manager: kde
  • Профил
...
.щото нали се сещате че има мноооого по-малко хора отколкото IPv6 адреси - само 10 млрд. човечета т.е. 10×109 срещу 3.4×1038 IPv6 адреса.

   Ако не е тайна,как ги сметна тези 10×109  ?
IPv4:  232   -малко над 4 млрд,а ако се махнат 192.168.х.х ; 10.х.х.х и 172 ...
остават още  по-малко.
той говори за ipv6 не ipv4
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 1347
  • Профил
Ами ако поради несправяне със задълженията не могат да следат сите IPv6 адреси т.е. всяко устройство индивидуално/ IoT/ следващото до което могат да паднат е да го правят на ниво човекоединица /през IPv6/ т.е. закръглих народонаселението на планетата на 10 млрд.и приемайки че и пеленачетата имат нет и фейсбук също  :P
 За това сравнявах 10 млрд. спрямо IPv6 address space

  Те и сега така правят щото и IPv4 сметката не излиза
10 млрд ./айде > 4 млрд./ и само ~4 млрд. IPv4 адреси а как следят всеки поотделно, а? Даже Марта Хари знаят коя е ама още не са почнали да му пращат реклами на памперси щото даже знаят и че нещо не е прихванала. Още преди десетина г. го даваха тоя пример с 2та тел. Единия мъжки другия женски и 2та семейни, срещат се за първи и последен път в една и съща хотелска стая по време на командировка... /и се пита в задачата - какво мислите че са правили там/ и това е от напълно  анонимизираните им данни
..а после се оказа и че кукитата им не били достатъчно анонимизирани
« Последна редакция: Oct 11, 2021, 17:17 от remotexx »
Активен