Linux за българи: Форуми

Програмиране => Общ форум => Темата е започната от: icobgr в Jun 12, 2003, 11:48



Титла: SuSe Professional 5 CDs
Публикувано от: icobgr в Jun 12, 2003, 11:48
Свалих си от интернет (free.data.bg) 5-те диска на SuSe Professional.
Въпросът ми е: това легално ли е?
На някой може да му е смешен въпроса но мен ме интересува и ще съм много благодарен ако може някой да ми обясни.
Въпросът възниква понеже програмите все пак са безплатни, но пък от техния сайт не може да се свалят тези дискове. А инсталация от Интернет не можах да поткарам. Само ми казва че не може да намери сайта.
Ако може някой да ми каже също дали е възможно да се свалят всички файлове на SuSe на харда и от там да се инсталира, видях че има нещо за инсталация от хард обаче не можа да ми монтира нито един партитипън. Може би трябва да е FAT?
И последен въпрос, като му дам да инсталира kde-i18_bg пакета и после не може да тръгне Х-а. Някой може ли да помогне за това. Благодаря.


Титла: SuSe Professional 5 CDs
Публикувано от: CaBA в Jun 12, 2003, 12:43
За легално - легално е. Политика на SuSE e да не предлагат iso images на дистрибуцията си, а само да предоставят пакетите за свободно сваляне.
Quote
А инсталация от Интернет не можах да поткарам. Само ми казва че не може да намери сайта.
Кой сайт опитваш?
Quote
Ако може някой да ми каже също дали е възможно да се свалят всички файлове на SuSe на харда и от там да се инсталира, видях че има нещо за инсталация от хард обаче не можа да ми монтира нито един партитипън.
Какви  дялове имаш?


Титла: SuSe Professional 5 CDs
Публикувано от: icobgr в Jun 12, 2003, 14:19
Цитат
Кой сайт опитваш?

Последния сайта беше:
sunsite.cnlab-switch.ch/mirror/SuSE/suse/
Записах си СД имаиджа за СД и го стартирам. Като искара менуто пиша: install=[IP ADDRESS]/i386/8.2
След което избирам Installation. Тръгва, търси хардуера, инсталира модули, стига до lan картата и почва да опитва да хване динамичен адрес, но понеже съм с lan интернет и не успява. Мисля че минаваше в ръчен режим. Избирам install/update и от там се показва меню в което избирам от къде да инсталирам, CD, Network, Hardisk. Избирам второто и му настройвам IP, mask, DNS, Gateway, след което ми излиза от къдею: HTTP, FTP имаше и още 2. Аз избирам FTP и ме пита за IP на сървера. Давам му IP-то (намирам гу като пусна trace на сайта ми даде IP-то). След това май казваше че не открива днните (пакетите).

Цитат
Какви  дялове имаш?

3 NTFS, 2 ext3 и 2 riser (не помня дали точно така се пише). Просто видях че има за инсталация от диск и ми ги показа всичките дялове и аз пробвах да видя дали ще хване някой и пробвах по 1 от всичките видове, но все казваше, че не може да монтира дяла. Трябва ли да са в спецялна директория пакетите на дяла за да ги намери?

Аз го инсталирах от 5-те диска. Но ми се искаше да разбера дали е легално че ги имам. Понеже не съм го копувал.
Ако може някой да ми каже за проблема за този пакет, дефакто в момента KDE-то не ми е на български.
А също искам да попитам за кирилицата. Има ли някъв пакет или трябва да инсталирам bglinux ?


Титла: SuSe Professional 5 CDs
Публикувано от: CaBA в Jun 12, 2003, 17:03
Има един пакет, който ти инсталира безплатните TrueType шрифтове на Майкрософт. Тъй като техния лиценз не позволява разпространението им в различна от оригиналната форма, пакетът е направен така, че ги сваля в момента на инсталирането му. Можеш да го изтеглиш от http://volker.dnsalias.net/soft/msttcorefonts.html
Аз лично се оправям и без bglinux.
Доколкото виждам ( SuSE 8.1 ) kde-i18n-bg-2.2.2-446.noarch.rpm инсталира файловете в
/opt/kde2/share/locale/bg,
пък SuSE-то е с KDE 3. Чувал съм от човек с Дебиан, че и там пакетът е скапва доста неща, но не знам какъв е точно проблемът.


Титла: SuSe Professional 5 CDs
Публикувано от: icobgr в Jun 14, 2003, 12:02
Шрифтовете ги имам
Въпросът ми е как става превключването. Чух че от Lyaout-a на КДЕ контролния център не може да се превключва с клавишната комбинация а само с мишката.


Титла: SuSe Professional 5 CDs
Публикувано от: mikis в Jun 15, 2003, 16:45
Цитат (icobgr @ Юни 14 2003,13<!--emo&:0)
Въпросът ми е как става превключването. Чух че от Lyaout-a на КДЕ контролния център не може да се превключва с клавишната комбинация а само с мишката.

Попринцип може, но не става с комбинации от рода на Ctrl+Shift или Alt+Shift, а иска още една буква. Комбинацията по подразбиране (в КДЕ 3) е Ctrl+Alt+K, което според мене е адски неудобно. На мойта клавиатура най-близкия символ до десния Ctrl е / и съответно сменям с Ctrl+/. При SuSE 8.2 обаче има проблем когато веднъж превключиш (с клавишната комбинация) от английски на български после не може да превключи обратно и трябва да се ползва мишката. Ако някой има идея на какво се дължи това и как се оправя да каже.