Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: Naka в May 17, 2013, 10:48



Титла: С каква програма може да се намери video streaming адреса?
Публикувано от: Naka в May 17, 2013, 10:48
Гледам разни програми online. Има много западни, английски, български по-малко. Обикновенно това са web адреси с flash плейар.

Как може като гледаш някоя да намериш истинският streaming адрес http://**** rtmp://*** ..., който след това да го отвориш например с VLC.

1. Има ли някой плъгин за FF (по подобие на DownloadHelper-а), който да засече стриима и само да го съобщи? Или някой конзолен tool.
2. Освен с vlc с какво друго могат  да се отварят live стиимове.

------------------------------------------------
PS: ето например два сайта дето ги  ползвам и има много програми:
http://myiplayer.eu/home.php  (всичките английски sky-ове и bbc-та)
http://www.viponlinesports.eu/sports/football.html (спортните. Ако някоя среща не се излъчва в бг. тук със сигурност може да се намери)
Въоръжавате се с FlashBlock, изчаквате тъпо рекламите да се самозаторят или натискате X на рекламата- обикновенно Х -а е много малък и го крият някъде в средата на рекламата. С малко настойчивост и търпение всичките работят.

PS2: 1000 публикации.  ;DТолкова го чаках момента да се изфукам, ::) а пък то днеска съм я написал Хилядарката без да се усетя :'(


Титла: Re: С каква програма може да се намери video streaming адреса?
Публикувано от: balaban в May 17, 2013, 14:26
Може да пробваш с Wireshark или tcpdump.


Титла: Re: С каква програма може да се намери video streaming адреса?
Публикувано от: neter в May 17, 2013, 22:12
Щом стриймингите се изпълняват на сайта с flash плеър, тогава търсенето на самостоятелен линк, който да заредиш във външен видео плеър, в повечето случаи е безсмислена задача. Възможно е да попаднеш на сайт с flash плеър за изпълнението на стрийминга, който използва само GET заявка за комуникацията си със сървъра, при което да извлечеш или изградиш цялостен URL, който да води към този стрийминг и можеш да заредиш във външен плеър. Това обаче е предимно в сайтове, които по една или друга причина могат да си позволят да ти предоставят възможност да гледаш този стрийминг и извън сайта.
В случая на сайтовете за безплатна телевизия обаче е важно да те задържат в сайта, за да попаднеш и на рекламите, чрез които се спонсорират. В тези случаи flash плеърът използва GET заявка към URL, отвеждащ към стрийминг сървъра, който URL можеш да видиш като source в кода на HTML обекта, но за указване на точния стрийминг, който стрийминг сървъра да предостави, се използват POST заявки с параметри, които най-често също можеш да видиш в кода на HTML обекта, но отделно от source адреса, и понеже стримийнг сървъра ги очаква като POST променливи, няма никаква полза да ги сглобяваш към source адреса на сървъра. С някакъв скрипт или друго приложение можеш да парснеш source адреса на стрийминг сървъра, но подавайки го към VLC (или друг видео плеър) няма опция да подадеш и POST променливите, а без тях стрийминг сървъра няма да ти върне това, което искаш.
Виж, ако за изпълнението на стрийминга не се използва flash плеър, обикновено целият URL адрес на стрийминга може да бъде намерен в HTML кода на сайта, откъдето да бъде взет и изпълнен във видео плеъра. В тези случаи URL адресът присъства в подходящ за изпълнение от външен плеър вид, тъй като така или иначе се изпълнява от външен плеър - приставките в браузърите са само мост между браузъра и тях. Няма да ти давам предложение каква добавка да ползваш в браузъра за по-лесно извличане на такива адреси, аз или си ги вземам ръчно от кода на сайта (ако рядко ползвам сайта), или си пиша скриптове за това (парсване съдържанието на сайта, взето с curl, wget или Firefox с MozRepl добавка за управление през telnet). Разрови се в хранилищата с добавки за твоя браузър, все трябва да има нещо по въпроса.
Относно рекламите и тъпото им изчакване, можеш, освен FlashBlock, да си добавиш и AdBlock - ще ти спести, ако не цялото, то поне някаква част от тъпото изчакване. Имай предвид обаче, че много сайтове, предоставящи безплатна телевизия, се издържат изцяло от тези реклами, и ако им се спестяват тези приходи, по някое време ще спират да работят. Не че те карам да им гледаш и цъкаш рекламите (най-малко аз ще защитавам какъвто и да е било алгоритъм, свързан с монетарната система), но да си го имаш предвид :)

П.П.: Mplayer (както и всичките му GUI-та) също може да изпълнява поточно видео.


Титла: Re: С каква програма може да се намери video streaming адреса?
Публикувано от: kifavi8024 в May 18, 2013, 01:08
За RTMP протоколите ползвам rtmpdump, има го и за линукс и за бозата :)
С него става елементарно намирането на линка, стига да не са променили стандартния порт 1935.
За http, там работата е по-сложна, защото може да ползват някаква фрагментация на малки части от по 1-2MB.
За това вече трябва да се направи скрипт, но пак е възможно.

В общи линии почти всичко може да се снифи от повечето streaming протоколи.
Знам че единственият по-крив протокол е на майкрософтската изгъзица SilverLight...
Ама с малко research и wireshark е въпрос на време да го dump-неш.


Титла: Re: С каква програма може да се намери video streaming адреса?
Публикувано от: gat3way в May 18, 2013, 02:05
Признавам си че съм стигал до крайности свързани с wireshark и curl и дори разни скриптове дето вземат нещо и пращат нещо само и само да се добера до видеото.

Що се отнася до рекламите обаче честно казано не знам. Ще ми се да кажа няколко неща, но съм сигурен че ще има хора дето ще пометнат, а и съм донякъде повлиян от спора ми днес с един такъв елемент, който вярва, че целият свят му е длъжен, защото е много специален и всички останали са идиоти, в същото време е някакъв неосъзнат дришльо в ранните си 20 години и няма никаква идея какво се случва около него. Според мен мен е иронично, че хората, които се оплакват от комерсиализацията на съдържанието, в крайна сметка усилено допринасят за това, но са убедени че са специални, само защото тук-там могат да заобиколят нещо.


Титла: Re: С каква програма може да се намери video streaming адреса?
Публикувано от: kifavi8024 в May 18, 2013, 17:03
Btw "истинският" проблем с streaming протоколите е, че вече на доста места ползват tokens или казано на български - сесии.
По-този начин си правят някакви custom handshake-ове, които са безсмислени за човек, които разбира. Дет се вика, щом можеш да видиш/проследиш цялата процедура, няма какво да те спре да си направиш собствена имплементация, каквато е например rtmpdump. Но за обикновен потребител - или трябва да чакаш, някой разбиращ да си направи труда и да сподели безплатно решение или да си платиш на някой да ти го направи...


Титла: Re: С каква програма може да се намери video streaming адреса?
Публикувано от: Naka в Jun 19, 2013, 10:45
От няколко дена повечето стримове спраха да работят.... особенно спортните програми.

Предполагам има връзка с рекламите и това
http://www.webcafe.bg/id_708967242_Darjavata_udari_onlayn_zalaganiyata

А един сайт направо си изписа в флаш плейъра, че достъпа до България е блокиран. За какво да ти пускат видео, след като рекламите за залагания са орязани.

Колкото до определянето на стрим адреса опитвах с ngrep, за някои става, но за повечето rtmp:// изобщо не успях да го отделя.... правят нещо дето не успях да го разбера.

с какво wireshark, ще е по-добра от ngrep ? И дали изобщо ngrep е за тази работа.

Успях да пусна mplayer  с rtmp:// подръжка.

1. за това е необходимо rtmpdump-2.4 От rtmpdump идва не само конзолният тоол rtmpdump, но и библиотеката librtmp.so.0, която се и използва вътрешно и от mplayer и от ffmpeg.
rtmpdump-2.4 трябва да се инсталира с префих --prefix=/usr   (а не както е по default /usr/local) иначе не се засича от конфигурето на mplayer-а

2. минимум mplayer-export-2013-05-19   (SVN-r36279-snapshot-4.1.2) и ffmpeg-snapshot.tar.bz2 пак долу горе от тази дата. rtmp:// НЕ работи със стандартната версия на mplayer-1.1.1


Титла: Re: С каква програма може да се намери video streaming адреса?
Публикувано от: n00b в Jun 19, 2013, 12:54
За http, там работата е по-сложна, защото може да ползват някаква фрагментация на малки части от по 1-2MB.

На това му се вика apple http streaming protocol и е документиран. Всяка част е самостоятелна единица пакетирана в mpeg2 TS.


Титла: Re: С каква програма може да се намери video streaming адреса?
Публикувано от: kifavi8024 в Jun 19, 2013, 17:17
Naka, влез малко в тубата и потърси малко видеа де, това е най-лесното.
Ето ти едно на първо време: rtmpdump, rtmpsuck and Sniffing video streams ($2).

Най-грубо казано, правиш следното нещо: Пренасочваш всички заявки на порт 1935 чрез защитната ти стена към вече стартирания от конзола rtmpdump. След това rtmpdump ще се погрижи да ти отсее нужните параметри и да ти даде дори готов линк (rtmpsuck & rtmpserv). За подробности погледни в тубата...

Wireshark е един от най-добрите мрежови инструменти за анализиране и преглеждане на трафика.
Голямата му сила идва от това, че има невероятно много филтри и подобни опции, които ти помагат бързо да намериш това, което ти трябва в огромния поток от пакети на мрежовата ти карта( и не само).
Ето ти едно примерно видео и за него: Wireshark & Rtmpdump - Sniffing RTMP Streams ($2)