Покажи Публикации - deant01
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15
181  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Известие за вирус във Фейсбук? -: Apr 01, 2017, 17:24
"Не искам да те карам да сънуваш кошмари, но каквито и мерки да вземеш срещу основните шпионски централи (сиреч американските) си безсилен."
А ако сърфирам от виртуална машина,използвайки tor ?
ако говорим за това, за което е отворена темата - не. проблема е в броузерите.
182  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Известие за вирус във Фейсбук? -: Apr 01, 2017, 12:29
еми напиши ми го на лични не се срамувай:). Иначе за следенето ясно. Няма спор за това. Дават ти избор или да си отчелник и да живееш в пещера, или да си тотално следен. Това, което предлагаш и си направил сам може би им намалява с около 20% от възможностите да те следят. Достатъчно е, че следят доставчика ти. На практик може и да има ГСМ апарат, който няма задна вратичка в него, но най-младия такъв, ще е на поне 10 години. И тогава нямаш сигурност, защото мобилния оператор се подчинява пряко на всички служби и можеш да бъдеш подслушан от всякъде. Силно се съмнява, че последните модели тъпи телефони, били теб без пълна ОС, нямат задни врати. Не съм толкова наивен. Това е лошата страна интернет. Всичко е свързано, за добро и зло и всичко може да се следи.
За мен лично остава успокоението, че не върша нищо нередно и не се тикам там където не ми е работа, внимавам какво споделям и какви страни ровя.
По въпроса за антивирусните. Постоянно ремонтирам нещо на компютри на колеги и приятели. Антивирусните НЕ вършат никаква работа. Шефа имаше лаптоп с вин10 с антивирусна. Това не му попречи да хване рансомуеър. От тогава е на дебиан стреч и е крайно доволен и спокоен. Това не е само мое мнение! Един експерт беше го казал скоро. Точните му думи бяха, че Виндовса няма нужда от друга антивирусна освен вградената в него. И не работеше за микромеките.

П.П. Мисля, че успяхме да натрием носа на онази тема за полезността на ЛЗБ.
183  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Известие за вирус във Фейсбук? -: Apr 01, 2017, 10:24
@deant01 Много яко е това, като ми остане време ще го пробвам.
Току-що се обзаведох с едно pfSense рутерче, и мислех да търся нещо за блокиране дирекно на ниво мрежа - ще е много яко да го вкарат пакета в pfSense макар, че не звучи като лесна работа.

радвам се, че съм бил полезен, НО трябва да знаеш, че пайхола има dhcp сървър в него. Внимавай да не се сбият с другия на рутера. Той по принцип е замислен да е на отделна машина от рутера. Другото удобно е, че има doker контейнер с него, с което реално може да изглежда, че е на друг машина.
184  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Известие за вирус във Фейсбук? -: Apr 01, 2017, 10:22
[_]3 Извинявайте за въпроса, ама трябва ли на ГНУ/Линукс да си сложа антивирусна? И с коя команда в терминала да го направя?

Не, то и няма, ако не броим ClamAV, но неговата цел не е десктоп сканиране. Рекламолокер би трябвало да е достатъчен, като спред мен adblock plus, се справя доста добре.
185  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Ограничаване на достъп през ip с ufw -: Mar 31, 2017, 23:21
освен да ограничиш с ключ, потребител и руут, може да нагласиш ssh да не е на порта по подразбиране, а на някакъв който само ти знаеш, примерно 2744. Така дори някой да сканира за отворен порт на 22, няма да види нищо и няма разни ботове да пробват да се логнат. Както казаха колегите, ограничаване по IP не е много удобно в случай, че някой ден си на майната си, а ти трябва спешен достъп.
186  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Известие за вирус във Фейсбук? -: Mar 31, 2017, 23:16
Това не го бях чувал. Но доколкото разбрах от домашната му страница работи като DNS. Не разбирам защо трябва да си инсталирам DNS, като мога да ги отрежа още в hosts. Моя е (cat /etc/hosts|wc -l) → 592 903 реда към ден днешен и машината ми, която е доста слаба го вдига за около две секунди.
blackhole за домейните за скам и адс. Не е за филтриране на фейса. Аз също не съм подръжник на твоята идея човека да си спре фейса. Просто тея проблеми най-често изникват цъкането на грешното поле, което ако няма ад блокер е ад или скам. pi-hole не е никак лош защото ако го сложиш в локалната мрежа, на малинка(но не е задължително) примерно, няма нужда да слагаш адблокери на всички пц-та и мобилни устройства.
187  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Известие за вирус във Фейсбук? -: Mar 31, 2017, 16:10
ВИНАГИ! ползвайте блокер за реклами (ad-blocker). Те блокват и такива измамни сайтове. За по напредналите препоръчвам pi-hole. Потърсете в чичко Гугъл как се ползва.
188  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблеми с wifi в корпоративно-индустриална среда. -: Mar 30, 2017, 12:23
някъде писаха, че ако с MAC changer (това което се ползва за да излъжеш с какъв мак си), вместо да сложиш нов мак, сложиш оригиналния (но вече представен софтуерно) проблема се заобикаля.

# macchanger --mac=XX:XX:XX:XX:XX:XX interface

магията е да го правиш когато е изключен интерфейса...
189  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблеми с wifi в корпоративно-индустриална среда. -: Mar 28, 2017, 13:04
Предисторията е такава: В завода в който работя трябва да се изгради система за събиране на информация, която се състои от примерно 60 компютъра, работещи в полето, които изпращат информация до сървър, който от своя страна я изпраща до централната база данни. Всичко това работи по TCP и използва специфичен протокол.

За да опростим инсталацията на работните места, решихме да използваме WiFi за връзка на клиентите към мрежата. Иначе опроводяването на всички клиенти ще се получи много сложно и неудобно.

Обемите информация, които се обменят са нищожни.

Клиентите са "тънки клиенти" T520 на HP, работещи на силно орязан Линукс от семейството на Убунту.

Обаче възникна един много неприятен ефект – периодично, клиентите се дисконектват от мрежата и не могат да се конектнат в продължение на много дълго време – случва се и по 20..30 минути. Самият дисконект не е проблем – програмите са така написани, че данните да се буферират и не могат да се изгубят.

Дисконета обикновено касае само едни от клиентите. Останалите си работят нормално през това време. Тоест мрежата си функционира.

Обаче, времето за което не може да се възстанови връзката е наистина голямо, а докато няма връзка, работниците не получават обратна връзка, за това, че техните действия имат някакъв ефект. В резултат работят в дискомфорт и недоволство.

WiFi Мрежата е изградена от AP-та разхвърляни из цеховете и управлявани от централен "контролер" (каквото и да значи това). Настройките са спуснати от "горе" (от хора, които не са много компетентни в компютрите, но пък са истински арийци!) и отговарят на всички корпоративните политики, ентерпрайз идеологии и евроатлантически ценности. Там едва ли нещо може да бъде даже гледано накриво, камо ли променяно.

IT отдела разбира само от Windows и си обяснява всички проблеми с аргументи като – "несъвместимост" на хардуера (cisco vs HP), софтуера (Win vs Linux), драйверите за WiFi (щото Линукс) и др. под. Впрочем, според тях, пропадането на връзката ставала, когато клиента се прехвърля от едно AP на друго, поради някаква причина.

Моите знания и умения в сисадминството на Линукс системи са като за 3+.

Та въпросът ми е: Някакви идеи откъде да го започна? Каква  може да е причината за подобни проблеми? Ако не може да се оправи стабилността на мрежата (то не е и чак толкова нужно), може ли да се направи по-бързо да се възстановява връзката?

а може ли да споделиш и за какви разстояния става въпрос между точките за достъп? Както и какви прегради има по пътя. Това е МНОГО важно за безжичните мрежи. Да на говорим, че ако се ползва сравнително ефтин "домашен" хардуеър, то дори и на близки разстояния не може да се разчита за работа. Освен това, може би не е добър вариант да се ползва NetworkManager, ако го ползваш изобщо. Това е само още едно място, където нещо може да се обърка.

190  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: RTL8188AU под Linux -: Mar 28, 2017, 12:53
понеже още не си го купил, ще споделя, че аз взех антенка
***
Bus 001 Device 003: ID 0bda:0179 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188ETV Wireless LAN 802.11n Network Adapter
***
това за малинката. Под линукс се държи добре и лесно се инсталира. Струваше към 2$
Драйвърите за Realtek са включени в добавката към Ubuntu ядрото. Същото е положението в повечето от останалите дистрибуции. В Debian, устройството също се поддържа (до някъде) от свободните драйвъри, но е желателно да се инсталира firmware-relatek.

мерси ама не аз бях питащия. т.е. както е модерно вече не казват нито дистрибуция, нито ядро.. иначе си прав, след инсталация на дебиан трябва да се инсталира всичко от non-free, щото не се знае знае ли се:)
191  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Problem S hdd -: Mar 28, 2017, 10:13
https://plus.google.com/108569639156348689718/posts/15RXEswu2uA
 

Вече трябва да стане

Колега, от Убунту виж как хубаво са ти описали какво трябва да пробваш. Даже е учудващо добре написано. Да не говорим, че почти съвпада с това, което аз ти казах, но е допълнено с командите, които трябва да изпълниш.
Да си дойдем на думата - ти направи ли това, което Убунту ти каза да направиш и ако да, какъв беше резултата?
192  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Problem S hdd -: Mar 28, 2017, 07:30
Ако са под NTFS, най-добре го закачи на Виндовс. Инструментите под линукс не са подходящи за ремонтиране на NTFS, не заради друго, а просто защото е затворен формат.

Toва не е особено вярно :) 
Ако си с Windows 8 или 10 това е заради така наречената опция Fast Boot, кято не shutdown-ва компютъра напълно, а по-скоро прави един вид хибернация, За да монтираш диска трябва или да забраниш тази опция или да изпълниш ntfsfix в конзолата и посочиш дяла, за да се ресетне ntfs журнала и съответно да ти позволи да го монтираш.

Но, така или инак не си написал какво се изписва за това, че това, което пиша е според това, което кристалната ми топка ми казва  [_]3

Ок значи проблема е следния :
1: закачил съм хард  които ми е от стария комп  на него имаше  win 7 
пробвах и тука да го пусна  но ОС  забива и рестартва компа
както и да е  зареждам убунту на ссд хард  
излизат ми двата дяла отстрани  на  Devise : 100 gb 385 gb i 4gb - flashka
така  първия дял 100гб беве ОС в него и него го монтирах и сега мога да влизам в него
но другия който ми е важен кат цяло   нещо нестава   дадох му да се монтира  после кат кликна да го отворя ми  отваря голям прозорец с проблема който е : ( ще ви кача снимка)

Колега, не знам как я качваш тая снимка, но просто не успяваш. Може би ако е в някой облак, си я заключил само ти да я виждаш. Линка, който си сложил е https://drive.google.com/drive/my-drive
193  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: RTL8188AU под Linux -: Mar 28, 2017, 07:28
понеже още не си го купил, ще споделя, че аз взех антенка
***
Bus 001 Device 003: ID 0bda:0179 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188ETV Wireless LAN 802.11n Network Adapter
***
това за малинката. Под линукс се държи добре и лесно се инсталира. Струваше към 2$
194  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Problem S hdd -: Mar 27, 2017, 15:41
Ако са под NTFS, най-добре го закачи на Виндовс. Инструментите под линукс не са подходящи за ремонтиране на NTFS, не заради друго, а просто защото е затворен формат.
195  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Проблем с Hewlett-Packard Gobi 2000 Wireless Modem -: Mar 26, 2017, 08:30
johan@ubuntu-lab:~$ sudo apt-get install gobi-loader wine

Download the drivers from http://support.ts.fujitsu.com/Download/Download.asp?SoftwareGUID=BE060271-9410-4E34-B732-D7D016F9EC27&Filename=FTS_SierraWirelessGobi2000HSUSBMobileBroadband_11180_1053221.zip

Start a terminal and navigate to the path where you saved the download. In my case it’s in ~/Downloads.

johan@ubuntu-lab:~$ cd Downloads/

Extract the archive with command unzip FTS_SierraWirelessGobi2000HSUSBMobileBroadband_11180_1053221.zip

johan@ubuntu-lab:~/Downloads$ unzip FTS_SierraWirelessGobi2000HSUSBMobileBroadband_11180_1053221.zip

Navigate to the folder that just been created

johan@ubuntu-lab:~/Downloads$ cd 72-VR322-15_1.1.180

Use wine and the command msiexec to extract the drivers from the MSI-file. The files will be saved in the “virtual” c: for wine that’s really saved under ~/.wine/drive_c

johan@ubuntu-lab:~/Downloads/72-VR322-15_1.1.180$ wine msiexec /a GobiInstaller.msi /qb TARGETDIR="c:temp"

Create the folder /lib/firmware/gobi and copy the driver to that path

johan@ubuntu-lab:~/Downloads/72-VR322-15_1.1.180$ sudo mkdir /lib/firmware/gobi
johan@ubuntu-lab:~/Downloads/72-VR322-15_1.1.180$ sudo cp ~/.wine/drive_c/temp/Images/Sierra/UMTS/* /lib/firmware/gobi/
johan@ubuntu-lab:~/Downloads/72-VR322-15_1.1.180$ sudo cp ~/.wine/drive_c/temp/Images/Sierra/0/UQCN.mbn /lib/firmware/gobi/

It’s now time to restart the computer to make the 3G modem to load it’s firmware and after that it will be visible in network-manager for example.

----

тези неща пробва ли ги? И ако да, къде каква грешка ти даде?
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15