Покажи Публикации - deant01
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15
196  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Проблем с Hewlett-Packard Gobi 2000 Wireless Modem -: Mar 24, 2017, 19:51
също така пробвай и с по нова версия на ОС-а
197  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Проблем с Hewlett-Packard Gobi 2000 Wireless Modem -: Mar 24, 2017, 10:09
на каква ОС? Какво ядро? Да разбираме ли, че статиите, които излизат при търсене в гугъл си ги прочел и приложил и нищо не е станало? Питам, защото има няколко статии описващи процеса, както и на сайта на gobi_loader пише, че кръпките необходими за зареждане на фирмуеъра са включени в ядрата.
198  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Първи стъпки -: Mar 24, 2017, 08:04
хехе, харесва ми как темите от линук отиват към устройствтото на живота и вселената:)
199  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Chrome 57 няма да обновява Flash (проблеми с Debian, Windows) -: Mar 17, 2017, 21:00
откакто ми спряха любимата флаш игрица, се радвам, че нямам допир с флаш абсолютно никъде. Иначе сега и аз забелязвам, че се е заформила страшна каша, най-вече от страна Гугъл.
200  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Chrome 57 - дупка в сигурността (Debian) -: Mar 17, 2017, 20:07
Забравих да уточня
1) с Debian testing съм
2) да не би да има пакет от дистрибуцията със Хром щото аз ползвам от Гугъл пакета т.е. репото
3) не съм се прибрал още да видя каква е хавата с Дебияна, но го забелязах първо тук на работа - Уин10 Anniversary даже със
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/57.0.2987.98 Safari/537.36
а то под Уин няма пакет  (във ОС/Уин)- всичко е от официалния сайт
т.е. до предишната версия 56.хх си го обновяваше
да не би под Уиндоус да разчитат на Уиндоус ама на вчера ми се обнови до последно - нали patch Thursday
та не знам вече какво да си мисля...
пиша от Сид, и нямам подобе проблем с флаш. също нямам подобен проблем на работния на работа на Вин10. Специялно се логнах от тука за да пробвам.Пепър е флаш дистрибутиран от Гугъл специялно за Хром под Линукс. Той е вътре и е неразделна част от Хрома (може да бъде спрян но е включен вътре). Т.е. не е нужно да инсталираш НИЩО друго освен Хром, под Дебиан, за да имаш Флаш на Хром. Огнената лисица е друга бира, за която не говорим тук.
201  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Chrome 57 - дупка в сигурността (Debian) -: Mar 17, 2017, 19:29
Според мен имаш нещо омазано по системите, защото при мени на Вин и на Дебиан всичко е с последна версия. За Pepper  знам, че той е интегриран в Хрома и няма отношение към пакетите на адобе в Дебиан. Самите адобе няколко години не бутаха нищо по флаш за линукс и трябваше от Гугъл да вършат тяхната работа линукс. Адобе се усетиха сега, когато видяха, че флаша им отива в канала вече и никой не иска да го ползва. Лично в момента пробвах и двете версии за Вин/Лин и всичко изглежда ок.
202  BSD секция / Системни настройки / Re: Здравейте интересува ме как да разбера всички днс зони на даден доставчик -: Mar 15, 2017, 10:35
какъв е код-а на скрипт-а?

не знам какъв скрипт е изпидепцал колегата по-горе (поздравления ако наистина е успял), но аз си спомням навремето, в старата версия на isc-named 8 host командата имаше ключ, който кара днс сървъруте на искания домейн да изплюе конфига си за домейна през AXFR (мисля беше) трансфер. Този който се ползва между primary и secondary сървърите да се обновяват. Това си беше напълно легално и може все още да работи, ако сървъра не е настроен на deny за всичко освен trusted за него. Накратко - host -la google.com беше навремето. Сега го има с dig  в новите bind9, но определено става доста по трудно и с повече опции. Прочети за dig и тествай на доставчика си.. може днс-а да е отворен за трансфери към вътрешна нему мрежа.
203  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Докер - архитектура -: Mar 14, 2017, 21:27
оох... как баш тебе те лъжат бе колега...аз излизам от дискусията, защото както каза колегата по-горе - трябва да се чете. няма кой да ти го смели и налее... въпреки,че точно това се опитах
204  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Докер - архитектура -: Mar 14, 2017, 07:40
Ще ме прощаваш, но на много от въпросите ти беше отговорено доста конкретно. Или просто не си готов да видиш отговора, въпреки че е пред очите или просто очакваш някой да свърши работата вместо теб.

ето ти някой директни отговори:

1. докер под линукс:
 - Контейнерите ползват домакиснкия кернел. Представи си, че кернела се разклонява на 2 еднакви клона, като и в двата е абсолютно функционален.
 - Контейнерите в този докер са САМО линукс базирани - като във всеки от тях НЯМА кернел а само библиотеки, инструменти, пакетен мениджър и главния пакет, който искаш да върви изолиран от домакина.
 - за разделянето на госта и домакина се ползва KVM. Какво е KVM? - Kernel-based Virtual Machine (KVM) is a virtualization infrastructure for the Linux kernel that turns it into a hypervisor. It was merged into the Linux kernel mainline in kernel version 2.6.20, which was released on February 5, 2007. KVM requires a processor with hardware virtualization extensions. Демек е това е софтуерното ниво, което свързва виртуалните възможности на процесора със софтуерната част на компютъра.

2. докер под ВИН:
 - контейнерите могат да са базирани на линукс ИЛИ на Вин Сървър 2016. За линук контенерите се ползва микро линукс кернел, инсталиран заедно с Докер за вин(от там всичко с докер за линукс става почти еднакво). За Вин сървър се ползва кернела на Вин.
    -- от тук идва следното заключение - контейнерите може да са само Вин Сървър 2016. В докер НЕМОЖЕ да се инсталира пълноправна ос. Нито линукс нито Вин. Разбивам ти го - НЕ МОЖЕШ ДА ДРЪПНЕШ ВИН7 И ДА ГО ИНСТАЛИРАШ В ДОКЕР.Нещо за което ти пита поне 3 пъти и 3 пъти ти беше отговорено
 - относно hypervisor под вин. Явно има няколко начина да се постигне. За контейнери си го пишеше в прав текст - или  Hyper-V (което използва подобно на KVM хардуерните възможности на процесора за виртуализация) или софтуерно разделяне на процесите, предполагам с дузпа в производителността.

Въпрос:
Какво можеш да правиш с ДОкер?
Отговор (с пример):

1.Цел - Искаш да си хостваш собствен сайт на Wordpress.
2.Решение - Имаш линукс машина, на която си инсталирал докер. В докер хъб намираш:
 - контейнер с инсталиран на него http сървър и wordpress пакет. Той идва готов за пускане. Просто и лесно.
 - контейнер с инсталирам MySQL/MariaDB - готов за употреба, само трябва да му сложиш главна парола на mysql-a.
3. стартираш двата контейнера. Отиваш си на собствиния адрес http://127.0.0.1 - вече имаш готов wordpress в началната му насройка посочваш за MySQL пак 127.0.0.1 Така се свързват двата контейнера и работят като два отделни компа едния с Веб страница, другия с бази данни.
4. Отговор на скрития въпрос - защо правим тази гимнастика?!
 - за сигурност - ако някой хакер ти пробие или уеб-а или базите данни, той ще види един празен линукс само с един пакте примерно - бази данни. Останалата част от този компютър (говоря за истинското желязо) е недостъпна за него.
 - удобство - това нещо се подкарва на всеки линукс с докер бързо и лесно.
 - 3-то най-важното - не се занимаваш с VirtualBOX. докер се стартира заедно със системата като сървис. т.е. всичките ти контейнери се зареждат on boot готови работещи, свързани един с друг.
 -За разлика от обикновения виртуализиращ софт няма забавяне за емулиране на хардуеър, което води до повишаване на производителноста в пъти.


Надявам се бях максимално ясен. Тази материя е сложна, неможе да се предаде само с приказки, трябва да се чете. Ако искаш четеш, ако не искаш минаваш на друго, което смяташ е по лесно.

П.П. Смятам, че аналагията ти за смарфона и чипа е сбъркана на много нива. Не е нужно да пишеш такива коментари и после да се жалваш, че някой ти е говорил остро във форума примерно.

Peace
205  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Докер - архитектура -: Mar 13, 2017, 21:55
Ей сега ми дойде една друга идея - А може ли един докер пакет да се премести от един докер клиент към друг както си работи вътре без прекъсване и без да разбере че е преместен? за простота приемаме че всичко е еднакво (ОС домакин, ОС клиент, докер домакин, докер клиент) но на различни машини (е има жица между тях де)

Доколкото разбрах докер също се състои от две части - една която прави (и може би и менажерира) пакетите и друга т.нар. докер-клиент който само ги изпълнява, т.е. значи е възможна следната ситуация?
ОС домакин Уин10, докер домакин (не знам версии ама напр.) в. 5, докер клиент (напр.) в. 4, ОС гост Уин7
т.е. това би трябвало да работи - Уин10 ядрото поддържа (в т.нар. compatibility mode) Уин7
тук единствено остава допускането че докер правещата_пакети_част в.5 ще може да направи пакет за докер клиент в.4 т.е. по-стара... питам щото от гл.т. на приложението в пакета единственото нещо което може да нолжи спиране на работа е обновяването на докер-клиента и явно, че докер -сървъра (не знам и аз как да го нарека вече) мисля ще може да се обновява по-често (дотолкова доколкото още може да прави пакети съвместими с по старата версия) ..не съм много сигурен обаче (от всичко изчетено досега може да са твърдо свързани една с друга двете му части, а това е което се опитвам да избегна)

всъщност има доста видеота в тубата... ето един специално за Вин контейнер - https://www.youtube.com/watch?v=CE9StJpb2ZY
206  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Докер - архитектура -: Mar 13, 2017, 21:44
https://blog.docker.com/2016/09/build-your-first-docker-windows-server-container/
207  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Докер - архитектура -: Mar 13, 2017, 18:32
Благодаря за меката критика, но наистина яко съм се заблудил за кернелите. В контейнера няма кернели, а докер осигурява достъп на контейнера до домакинския кернел. Т.е. моите обеснения по-горе са малко грешни. Т.е. контенера представлява изолиран userland + libs + packet manager. Може би е по разбираемо на английски (цитат от форума на докер.ком):

Docker uses host OS kernel, there is no custom or additional kernel inside container. All containers which run on a machine are sharing this "host" kernel.

https://superuser.com/questions/889472/docker-containers-have-their-own-kernel-or-not


П.П.
Позволих си да променя първия си коментар, за да е малко по-точен, както за ОП-а, така и за по лесно намиране от следващи хора търсещи информация.
208  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Докер - архитектура -: Mar 13, 2017, 16:42
Имам няколко въпроса относно архитектурата на въпросното нещо:
(опитвам се да преценя доколко ще върши работа за бъдещи проекти)
 
Докера върви върху ОС или ОС върви върху докера - туй е въпросът?

1. Докер върви върху ОС или направо върху някакаъв хардуер (подобно VirtualBox т.е. то и това си има host/guest но госта си мисли че върви в/у реалния хардуер)

Докера върви върху ОС. Както всяка друга програма пусната на ОС, той е един обикновен процес вътре. Това, което е различното от ВиртуалнактаКутия, е че госта може да бъде САМО линукс и той ЗНАЕ, че върви в докер, заради подръжките вътре в ядрото. Т.е. ядрото на домакина директно се ползва като ядро на госта, откъдето идва премахването на нуждата  госта да има нужда от драйвери за желязото. Т.е. ядрото на домакина поема всички тези функции и сервира всичко наготово на госта.

2. Независимо дали е на по-високо ниво и върви в/у ОС може ли в него да се инсталира друга ОС
т.е. по-скоро следния пример (понеже някой разправят че напр. .Net се инсталира вътре, пък аз оставам с впечатлението че ще ползва с каквото идва ОС)

В самият докер има мини дистрибуция. Много от тях са на Убунту, други са на дебиан, трети са на Алпайн (много дребни). Това, което представлява контейнера е един узерланд+основните системни пакети + пакетен мениджър. От там нататък ти може да го доразвиеш, като примерно му сложиш един постфикс+спамд+клам+амавис+др., правиш му твоите настройки, които знаеш че си работят, както ти искаш и си го архивираш като личен контейнер. След това имаш Х машини на брой, които искаш да бъдат мейл сървъри и го пускаш на всички тея машини, като правиш минимални промени за да пасне на това място.
Специялно за .Net не знам, но за Mono не е проблем.



напр. докер клиент под Уин7

Мисля, че няма докер клиент за У7

и правя си един докер пакет (или както там се казват) в който включвам .нет8 който не върви под Уин7
какво ще се случи:
- няма да ми даде да го направя като разбере че клиента е под Уин7 (ама откъде знае, че няма да тръгне - айде .Нет е голямо може и да знае ама напр. незнаен софтуер който също няма да тръгне под Уин7, правачката на пакета статичен анализ ли прави и какво ако има несъвместим код който обаче никога няма да се изпълни)
- ще го направи но клиента няма да го приеме или ако го приеме ще откаже да го стартира (пак питане за незнаен софтуер - как ще разбере че ще гръмне преди да го стартира т.е. пак опирам до статични анализ)
- ще го приеме и стартира и ще работи (и ако не ползва нещата коиото не вървят под Уин7 ще е ок, т.е. ще гърми runtime и то само ако се ползва нещо неработещо)

Всичко по горе за Вин7 няма как да стане, защото: 1. Контейнера е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ползва ядро линукс..2 Домакина е задължително с ядро линукс, което под Вин10 е с тая новата модерната емулация, а под БСД е пак с няква емулация на линукс мисля.


3. Докера може ли да емулира нещо липсващо на ниво хардуер? Питам щото днешно време всичко е виртуално, и ще може да се обновява но само доколкото хардуера позволява т.е. Уин8,9,10 но в един момент ще изтрябват напр. AVX-512 или AVX-1024 или който там ще следващия и процесора не го поддържа а аз имам докер пакет който го ползва та докер (клиента) ще се оправи ли в тя ситуация?

КОнтейнера не ползва процесорните флагове директно. Не му е работа. Тая функция се поема от ядрото на домакина, контейнера е отделен процес или отделна програмка, която ползва ресурсите предоставени от кернела на домакина. Докера виртуализацията е само куриер между основния процес в контейнера (примерно постфикс) и кернела на домакина, който единствено изолира същия този процес от останалата система.


4. Свястна литература по въпроса (че от официалния сайт - картинката с архитектурата не ми се изясниха 1. и 2. и 3.)
https://www.docker.com/what-container
https://containerd.io/

...и това е на първо време  ::)

П.П. Какво общо има това с microservices и трябва ли да забравим за GNU Mach/Hurd

За жалост при толкова системи в джунглата Хърд няма шанс да се развие като нещо различно от фън проект. Не трябва да го забравяме, но трябва да знаем, че времето след което ще стане готов за реална употреба клони към + безкрайност.
Нещо подобно се случва и с любимото ми NetBSD. Просто с годините ще изчезне.


The Docker Community offers you lots of different ways to engage with other Docker enthusiasts who share a passion for virtual containers, microservices and distributed applications.

Microservices + Monolith = The Neomonolith
https://www.reddit.com/r/programming/comments/3nuz4r/microservices_monolith_the_neomonolith/

 why not just find a complete platform that natively supports RPC from the ground up and go with MACH, HURD, or MINIX? Or go one step further and go bleeding-edge with the Plan 9 OS where the "network is the computer" and replace your entire micro-service application with a set of shell scripts? - хехех, оптимисти  8)


И накрая - това е моето виждане по въпроса, като признавам, че съм засягал само повърхността на докер. Не претендирам, че всичко съм разбрал правилно или/и съм успял да ти го предам правилно. Моля и за други мнения по въпроса, както и критика, ама бъдете по-нежни:)
209  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Препоръчайте някои дистро за слаб компютър -: Mar 13, 2017, 15:46

http://www.slitaz.org/en/

Направо хвърчи на слаби компове. Или поне хвърчеше когато го пробвах преди няколко години.
210  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За хората, които ползват Skype на Linux -: Mar 02, 2017, 12:09
Ползвам го още от алфа. До едно време беше доста тегаво, сега се надяам като мине на бета да е по-добре.
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15