Покажи Публикации - warkin
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 6
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ъпдейт на Дженту -: Oct 07, 2006, 23:01
хахаха. ами то единствената ти друга алтернатива е да направиш
Примерен код
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -uD world

и така повече да не те "тормозят" със пакети маскирани от "~x86". Всъщност може направо да добавиш ACCEPT_KEYWORDS="~x86" в своя /make.conf но така се отнася за всички, повтарям *всички*, пакети.
Пробвай с -pv и виж дали няма да ти свърши работа...
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ъпдейт на Дженту -: Oct 07, 2006, 22:50
то си ти пише!
добави следното в /etc/portage/package.keywords
Примерен код
media-libs/libmng ~x86


ако пък /etc/portage/package.keywords е директория (възможно е при последните версии на portage), то постави това в някой файл в тази директория.

ти ли си поддържаш системата? попрочети handbook-а на тема маскиране на пакети и въобще управление на версиите. gentoo без четене... не мисля че става.

съветът с until мисля че е по-приложим за случаито, когато един или няколко пакета не се инсталират примерно поради грешка при компилирането им. в случая, наистина, в следващия списък (т.е. след отпадането на libmng) пак има неинсталируем пакет (този, който зависи от libmng - в случая това е qt). и така със всеки следващ подсписък докато остане само world. не съм сигурен как точто работи portage, но предполагам не се прави списък с необходими пакети, и да се почва един по един те да се инсталират, а се започва от world като обхващащ, което означава че и един да не може да се инсталира, то и world не може да се инсталира. (повтарям, че не съм запознат с вътрешнот опредставяне, така че може да греша.) и именно затова до края имаш повтаряне на едно и също съобщение за грешка и реално от този момент нататък не се инсталира нищо друго.

edit: препоръчително е да правиш emerge -uDNpv world преди да правиш подобни обемисти ъпдейти. всякакви конфликти ще си проличат, можеш да ги оправиш и чак тогава да започнеш със същинското обновяване. прочети на emerge опциите - няма да са ти излишни.



33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Живота вселената и спама -: Oct 07, 2006, 20:24
в адреса си посочил два пъти "http://", като единият път пък го няма двуеточието.



34  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / приоритети -: Oct 07, 2006, 18:16
да, има начин. командата е "nice". начинът й на използване е описан в Texinfo файл - просто изпълни "info nice" и прочети. (от info-то се излиза с натискане на клавиша "q")
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Pc movies -: Oct 03, 2006, 15:18
Цитат (GattaNegra @ Окт. 03 2006,12:59)
НО от тази, която ти спрягаш, стига да не бъркам филма с "Ангелите.." единственото, което си спомням е един епизод как някакъв тип стои и хаква нещо си а някаква мацка ... докато той е с пистолет опрян на челото.

а това е от ето този филм - Swordfish

еdit: начинът на писането на код в този филм (за хакването не мога да се изкажа квалитетно) няма почти нищо общо с реалността.



36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Pc movies -: Oct 03, 2006, 15:13
Цитат (Lord_Bad @ Окт. 03 2006,14:48)
Мдам, филма не е лош, макар че Кевин Митник се кълне че почти всичко в него било измишльотина, а заради филма се беше стигнало и до нов процес прещу него...

има и филм по темата - Freedom Downtime
37  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo: неработещи клавишни комбинации -: Oct 02, 2006, 23:53
конзолните приложения ги пускаш под konsole, нали, а не в същинска текстова конзола (тази в която отиваш с ctrl+alt+f1 например)? какъв шрифт ползваш в konsole, а и в текстовите конзоли (съдържанието на /etc/conf.d/consolefont)? аз не съм ползвал kde и/или konsole, така че ако някой е наясно с някакви специфики - да казва.
в лог файла на х сървъра има ли нещо съмнително/интересно - както посъветва senser?

ако замениш:
Примерен код
Option "XkbLayout"  "en_US,bg"
с ето това:
Примерен код
Option "XkbLayout"  "us,bg"


аз тук като тествах mc на една машина (която настроих като за utf-8) ми изглеждаше наред под текстова конзола, използваща terminus-font за шрифт. какво ти е съдържанието на /etc/env.d/02locale ?

какво връщат следните команди:
Примерен код
locale
locale -a
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo: неработещи клавишни комбинации -: Oct 02, 2006, 20:29
mc го компилирай със slang:
Примерен код
USE="slang" emerge mc

или добави "app-misc/mc slang" в своя /etc/portage/package.use файл.

за другите две приложения не знам.
колкото до клавишните комбинации за Х - пробвай в /etc/X11/xorg.conf (тук предполагам че използваш xorg-x11, ако не ползваш него, то редактирай съответния файл) където задаваш XkbLayout да не използваш "en_US" (както е посочено в документите, които си чел), а да използваш "us". Точно този проблем може да има и по-добро решение, но аз поне не го знам. Ако искаш можеш да експериментираш с клавиатурните подредби, като преди това се убедиш, че можеш да излезеш от X-а само с мишка '<img'> (а може би и че няма пуснат някакъв визуален login manager (kdm, gdm, xdm), за да може след излизането да се озовеш в конзолата и спокойно да направиш промени по xorg.conf.



39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем със сим -: Oct 01, 2006, 12:50
казах и повтарям. според icq.com паролата се сменя само през техния клиент. всеки друг клиент може и да се опита, може и да успее, обаче покрай нещата които от AOL/TimeWarner правят с протокола е съвсем нормално и да не успее.

аз не ползвам icq. и на мен ми се е случвало без причина да не мога да се вържа, дори и използвайки официалните им клиенти. и то неведнъж или два пъти. дори и да не мога да вляза в сайта им с номера и паролата си - сякаш потребителя въобще го няма в системата. след време само се е оправяло. ако се разровиш из мрежата ще намериш достатъчно недобри мнения за icq.

ако можеш мигрирай към друга система за im. аз ползвам jabber.



40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем със сим -: Sep 30, 2006, 14:35
в питон отделните блокове за изпълнение се обособяват с еднакво отместване. явно нещо не е както трябва - при мен работи. направо ще ти пратя файла на email-а, който си посочил в профила си.

edit: видях кода, така както ти си го цитирал - отместванията са съвсем неправилни - нищо чудно че ти дава грешка.



41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем със сим -: Sep 30, 2006, 11:08
john the ripper не съм ползвал и не мога да ти помогна (поне не и без преди това да попрочета нещо).

а сега да обясня защо въобще възникнаха подобни грешки при изпълнението. файлът, който трябва да се създаде е скрипт на Python. понеже ти не го подаваш на интерпретатора на Python, а го изпълняваш като скрипт на обвивката се случва следното:
обвивката (командният интерпретатор - предполагам ползваш bash) вижда, че файлът започва с "#!" при което изпълнява оставащата команда от реда (има начин за пренасяне на командата на няколко реда) и подава останалото съдържание на файла на изпълнената команда. т.е. изпълнява "/usr/bin/env python" и подава останалата част от файла на стартирания python.

забележка: python може да бъде стартиран и като "/usr/bin/python", но това е друга история, просто да не се учудиш ако някъде го видиш така.

проблема е че липсва знак за диез, bash не следва гореописания механизъм и се опитва да изпълни командата, т.е. все едно файлът си е скрипт на bash и съотетно bash не успява да изпълни "!/usr/bin/env python", заради онзи възклицателен знак.
от там натътък bash продължава да изпълнява съдържанието като команди за bash, само че те не са такива и затова и виждаш толкова съобщения за грешка.

не мисля че паролите в /etc/passwd (или в /etc/shadow в зависимост от това дали ползваш shadow) се криптират по същия начин като паролата в SIM. паролите на потребителите в системата мисля че се криптират с DES (това е алгоритъм за криптиране), но въпреки че не го знам наизуст съм почти 100% сигурен че това в SIM не е DES. не знам възможностите на john the ripper (да, знам че принципно е за разбиране на потребителски пароли, но може да може да прави и други неща) но не мисля, че в случая ще ти помогне.

колкото до сменянето на паролата на ICQ - мисля че става само през официалния Windows-ки клиент на ICQ (поне така пишеше на сайта им), но може и да греша.
42  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем със сим -: Sep 30, 2006, 10:54
Трябва да има диез пред "!/usr/bin/env python", но не и интервал преди диеза. Махнал си един символ повече. Поне при мен се вижда да има един интервал преди диеза в предния ми пост.
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем със сим -: Sep 29, 2006, 23:47
нямах Интернет известно време и затова чак сега отговарям. ето това ще ти свърши работа. записваш съдържанието във файл с име, например decode_sim_passwd.py , отваряш файла и попълваш между кавичките каквато е криптираната парола и го записваш с промените. след това правиш файлът изпълним с:
Примерен код
chmod +x decode_sim_passwd.py

отваряш една конзола, отиваш в директорията където си запазил файла и изпълняваш файла с:
Примерен код
./decode_sim_passwd.py


съдържание на файла:
Примерен код
#!/usr/bin/env python
# -*- coding: cp1251 -*-
# Copyright 2006 Martin Minkov
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2
#
# Това е написан на Python декодер на пароли на SIM (sim-im.org). Алгоритъмът
# е пригоден от съдържанието на Client::Client от файла contacts.cpp от кода
# на SIM. Следната информация е взета от същия файл:
#
# copyright : (C) 2002 by Vladimir Shutoff
# email     : vovan@shutoff.ru
# This program is free software; you can redistribute it and/or modify
# it under the terms of the GNU General Public License as published by
# the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or
# (at your option) any later version.

encoded = "тук пишеш криптираната парола заедно със знаците за долар"

decoded = ""
temp = 0x4345
encoded = encoded[1:]
while True:
    pos = encoded.find("$")
    if pos == -1:
        substr = encoded
    else:
        substr = encoded[:pos]
    subno = int(substr, 16)
    temp = temp ^ subno
    decoded = decoded + chr(temp)
    temp = subno
    if pos == -1:
        break
    else:
        encoded = encoded[pos+1:]
print decoded


забележка: файлът трябва да започва с "#!/usr/bin/env python", т.е. премахни интервала преди диеза, който се получава от начина на публикуване на кода.

забележка 2: в Python интервалите са от значение, така че интервалите в началото на някои от редовете трябва да бъдат запазени. можеш да ги замениш със символи за табулация, като по този начин по-лесно ще имаш равноподравнени парчета код.

забележка 3: при мен конфигурационния файл се намира в ~/.sim/ICQ.<icq номера ми>.1/clients.conf но тов аможе да се дължи че ползвах по-стара версия на sim преди време и новата просто се е съобразила с това.



44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем със сим -: Sep 29, 2006, 22:05
е, тук се появява една от силните страни на OpenSource -
виж в самия код на sim как я "криптират" преди да я запазят в конфигурационния файл. аз така съм правил за Psi брат ми като си забрави неговата '<img'>

аз малко по-късно може да се разровя, че сега имам други задачи, и да напиша ако намеря къде точно и как е.

// edit 1:
намерих къде е: във файла contacts.cpp в метода Client::Client
момент, да видя какво *точно* правят.



45  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / /offtopic -: Sep 29, 2006, 11:50
то не че и отговорът ми е съвсем по въпроса ти, но съм попадал на "забивания" (по скоро замръзвания) на nVidia карти, ползващи nvidia драйвера (а не nv). във /var/log/messages имаше специфично съобщение преди забиването и проблема се оправяше (доколкото помня това което намерих на някакъв форум) с промяна в BIOS-а на скоростта на работа на картата на 2x. провери да не би това да е проблема при теб, преди да влезеш в разход за нова карта.



Страници: 1 2 [3] 4 5 6