Автор Тема: Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ  (Прочетена 7318 пъти)

the_real_maniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1258
  • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
    • Профил
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРАВ !!!
====
напоследък има от 100 - 5ма програмисти , админи или уеб дизайнери и всеки си мисли , че говорим за него , ама не.
====

Дедо Боре (от форум за микропроцесори)   

Мнение  
както го карате, излиза, че фирмите трябва да поемат функциите на университетите?
(един песимистичен сценарий)

да назначат младежи на 25 години, да им плащат осигуровки, да ги научат на закона на ом, какво е прав и крив ток, как се смятат честотни филтри, какво е VHDL, как се прави процесор на Verilog, как се пише буутлоудер за него, как се прави драйвер за нетконтролера му, как се сетъпва DHCP и TFTP сървър, че да бути от него, как се пуска SQL с ембедед-пърл функции, как да си натамъни апача да работи с томкета и да му покажат няколко примерни жава приложения.

това, разбира се, става за година поне. през това време младежа глътва 25-30 бона на фирмата, файдата от него е съмнителна. щото университетите произвеждат хора, дето не знаят "как така тече тока, като няма тръба", обаче са били точни на всички часове по плуване, не са закъснявали за час, купували са винаги учебника на преподавателя...
е, има и едни 10% които стават. ама обикновено те имат най-много проблеми я със заверки, я със самите преподаватели.
на стези студенти не им се седи в час, в който преподавателя дудне някакви щуротии от преди 20 години. (скоро гледах как карат второкурсници да правят логически оптимизации с карти на вейч. на някой от вас да му се е налагало да го прави на ръка през последните 10 години?). тези студенти обикновено работят в някой ТВ сервиз или чиракуват в някоя малка фирмичка, но поне учат занаят.

накрая на тази година нашия герой се явява нахилен при началника си и казва: шефе, ще ходя в друга фирма, че ми дават 300 кинта отгоре. междувременно си е написъл CV в което гордо е изброил, че знае закона на ом, може да пише на VHDL, асемблер, SQL и жава, да администрира юникс сървъри и т.н. в другата фирма глътват плувката и решават да вземат този уникат: 3-в-1 (хардуерист, юниксджия и жавар). е, верно, плащат малко повече, ама нали трябва да го примамят. пък и той може много, ще върне инвестицията бързо. на втората седмица виждат, че трябва да га учат на още много неща. почва се с това как се пишат коментари, как се работи в екип, как трябва да се пише софтуера за по-голям проект. на старите кримки им пречи младежа като песъчинки в спален чувал. те си гонят срокове, има тонове работа за вършене и вкарването в правия път на високоплатения заек е допълнителна, че и деликатна задача. предпочитат сами да си напишат нещата, отколкото да обясняват по 3 часа, какво е клас и защо е хубаво повечето методи да не са публични. бързо губят общата почва за рабовори. на младежа му става скучно, защото го изолират. почва да си чати или да сърфира. и да се оглежда за нова работа.

втората година, глътнал още 35-40 бона за заплата, гордо дописва в CV-то: умения за работа в екип, участие в сложни проекти, които винаги са завършвани в срок и т.н. минимални изисквания за заплата 50 бона.

някоя нова голяма фирма му гледа документите - диплома 6. първа работа - страхотия. втора работа - ауууу. това е нашия човек.
малко му трябва обучение по мениджмънт и го правим шеф на писачите. фирмата разчита на екстремното програмиране - има 2 етажа с писачи и 1 етаж с цъкачи. прави се някаква версия. няма значение каква, може даже да няма нищо общо с желанието на клиента. дава се на цъкачите. те имат за задача да го супят. връщат го на писачите, те правят нова версия и т.н. след 200 итерации се получава нещо що-годе стабилно, което се предава на клиента. според теорията на вероятностите, про достатъчно голям брой итерации ще се получи желания резултат. даже и да не знаем какво точно желаем. клиента е ошеметен, защото е очаквал тази работа да се свърши за една година, а му я дават след 200 дни само. а и версия звучи много стабилно: V1-51.65kQ build 51417

нашия младеж, вече на 28 е четник поне. като такъв не му се налага да пише вече. ходи с костюм на работа, вечер е на пияно-бар с приятели. някъде там забърсва водещата програмистка на голяма банка. на 26. след 3 месеца се женят.

купуват си къща в квартал с ограничен достъп в полите на витоша. какво като струва 800 бона? мацката е в банката, урежда изгоден кредит само с 10% лихва. кой да сметне, че за 20 годии това са още 2 къщи за банката. ще му мислим като му дойде времето. ражда се детенце.

изведнъж става нещо. няма значение какво - петролна криза, ударен небостъргач или крах на насдак. фирмата, в която работи младежа, свива знамената, щото вече няма бунаци клиенти да и купуват прескъпо боклуците, или ще мести развоя в уланбатор. така щяла да намали разходите за развой с 0.186%, защото кафето там расте по дърветата. банката я купуват някаквки инвеститори от бурунди или сейшелските острови. уволняват софтуерния отдел, щото си имат техен софтуер, който струва като поддръжа точно колкото е годишната печалба на банката. естествено софтуерната фирма е на кайманите.

младото семейство е на улицата. жената - бременна с второто. къщата почва да тежи - как се плаща по 1000 кинта без приходи.
младежа почва да си търси работа. повечето хора му отговарят "нямаме работа за толкова квалифициран човек". дори там, където им трябва човек, му дават едва 1/3 от предишната заплата. да, ама юнака не може да се справи с работата, щото не е работил истиски до сега. има богат опит... на хартия. на интервюто конструктора го пита: "абе в момента имаме една задачка да измерим разстоянието до даден предмет. зацепихме как се мери фазовата разлика. интересно ми е как ще подходиш, как разсъждаваш". много им трябва човек, че тримата китаеца, дето са им извадили вече и зелени карти по програмата на социалното министерство "китаец срещу купон за бензин", са много трудни за комуникация - говорят само чинглиш. но няма да е този кандидат.

банката си взема къщата. на се мейството ляга и тежка кредитна история - силно отрицателен кредитен рейтинг. отиват в панелката в люлин при тъщата. детската градина е проблем, щото общината е продала сградата и сега там се кипри магазин на ламборджини. е, не е толкова голям проблем - жената така или иначе не работи, ще гледа децата.

младежа побелява на 35. и изведнъж разбира, че не се научил на нищо в университета - няма занаят.

това е художествена измислица. всяка прилика с действителни субекти е случайна и непреднамерена.
извинявам се, ако съм засегнал някого.
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

HeavenWarrior

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 168
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #1 -: Nov 16, 2006, 07:40 »
Това, което си написал ми хареса, ала мисля, че не винаги има толкова голям риск. Същото може да се случи и с човек в друг бранш. Много фирми и банки фалират и затова човек като цяло трябва да гледа да не се жени особено за банките с някакви огромни заеми, защото от това много може да се опари. Ала пък ако няма риск, в повечето случай няма и успех. Инак съм съгласен с това за образованието, фирмите и студента. Доста е правилно казано. Поздравления!
Активен

FreeBSD 6.2 KDE 3.5.7; Debian Sid KDE 4.0.0
"If You Know Your Brother Is A Greedy Bastard Never Give Him The Password" --Puffy Baba And The 40 Vendors (OpenBSD songs)

gotha

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 551
    • Профил
    • WWW
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #2 -: Nov 16, 2006, 08:31 »
@the_real_maniac ти ме отказа от живота. Въобще няма и да завършвам.  '<img'>
Активен

blurmind

Lord Bad

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #3 -: Nov 16, 2006, 09:29 »
@the_real_maniac,
Мисля си че само баламите знаят, че в България висшето образование е висше само на хартия. Особено в МЕИ-то... Който си мисли че понеже е завършил там е голяма работа - направо го съжалявам... Ако не си помогнеш сам и не се напънеш и Господ няма да ти помогне. Аз не че съм някакъв кой знае какъв специалист, ама поне се старая - около мен ако знаете какви хора има и на какви работи ги вземат. Ще спомена примерно за един админ в една банка доста популярна у нас, който си мисли че фтп клиентите могат да се ползват за фтп сървъри, мисли си че nforce е стар модел g-force, пуска някакви сървиси и не знае как да ги спре та си преинсталирала windows-a или пък един път 3 пъти си преинсталира уин-а понеже мислеше че има проблеми със драйвера на звуковата си карта, а просто звука бил mute-нат. Познавам и доста джава, с++, php "програмисти" с подобна квалификация... ИТ сферата тук е на доста ниско ниво - хора без грам познания лесно си намират работи за по 1000 кинта и после имат наглостта да се оплакват че за широките им компетенции това били малко пари. Пълен фарс - мен лично ме е срам, надявам се скоро нещата да се променят в някаква посока.
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

cenata

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 116
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #4 -: Nov 16, 2006, 09:56 »
Друго си е в МЕИ-то. Как може един отличник на хартия, пълна читанка, да спори колко учил по С а накрая друг да му направи курсовата работа, а той да не може да я разбере?? '<img'>
И както всички знаем после "Аз съм от МЕИ - програмист, 6.01 диплома"...а си мисли че със 'select *' се свалят звезди на колежките '<img'>
Активен

Филип Бонев

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 517
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #5 -: Nov 16, 2006, 10:23 »
Това последното не го вярвам нещо. По-голямата част от познатите ми са в ИТ бранша - програмисти, администратори и т.н. Хората си работят добре, пишат си програмите и си администрират сървърите. Тук става дума за зубърите и за тези които на една лекция не са ходили. 90% от тези хора са завършили(и магистратурата даже някои) или евентуално ще завършат ТУ-София. Аз минах казармата и прекъсвах та още го влача '<img'>.
Това че в университетите те учат на много малко нещо не е точно така.
Лошото е че и студентите не ги ебе за това което учат и преподавателите(част от тях) не ги ебе какво си научил. Всички първи курс си викат абе за какво ми е този паскал, това е остаряла работа и после на който и да е език, един цикъл с един условен оператор не могат да напишат. Всички почват да си плащат курсовите проекти по специалните предмети + дипломните и университета почва да бълва некомпетентни кадри. Поради тези причини в миналата ми група имах колеги, които не могат да напишат една програмата която да изпише "Hello World", всичко се купува, а преподавателите гледат някой да им напише един ферман, пък какво има вътре не е важно. Няколко примера:
Първо аз съм програмист от 4-5 години в сериозна фирма.

Малко разбор на интересните преподаватели в Технически Университет - София

Гочо Гочев(паскал):
Определение на оператор for и оператор за присвояване
Аз пиша синтаксиса + какви са тези неща който съм написал на няколко реда. Правя си курсовата задача. Влизам при Гочо Гочев - 4, влиза една колежка която нищо не знае написала роман 3-4 листа + аз и написах задачата - 6.

Гоцева(делфи):
Питане от залата - ако напишем задачата ще напишете ли три.
Отговор - да
Пиша задачата, но забравям една проверка пускам я и всички я преписват тя ги пуска с 3. Аз пиша този път разни фермани за стрингове в делфи и не знам какви бяха другите въпроси. Тя не чете нищо само гледа латинските наименования в текста - 4 мисля че имаше 2-3 5ци от 100 човека, не знам как е станало.

Ачо ака Ангелов(програмни среди май беше)
Разни работи за наследяване + задача.
Пиша всичко с мой думи(голяма грешка) + задачата - 3

Егоров:
Отивам на изпита бъкел не бях чел, чух че се взимал с фантазия и обща култура '<img'>
Дава някаква задача на асемблер + някакъв въпрос, пиша задачата и преписвам заглавието на въпроса + произволни мисли на същата тематика(някой дори не писаха по въпроса) - 50% от хората 3, другите скъсани. Проверени работи около 120 + човека ходи на обяд значи ги е проверил за един час '<img'>.

Техника на безопасност същата работа, като Егоров само че там се излъгах да чета(ходих три пъти, след първия път само преписвах).

Електротехника - Кънчо Иванов, много готин преподавател още го влача изпита от три години и си признавам вината е изцяло моя '<img'>. Човека ни показа всичко на лекции на упражнения беше едно леке дето една задача не показа правилно как се решава. Изпита е труден, но нещо ме мързеше да уча, сега се надявам да го взема януари.

Ангел Попов - пенсионираха го, изпита още ми виси. Преписах всичко на изпита и ме скъса, така два пъти. Сега не знам при кой сме.

Ташо Ташев(Ел. Измервания):
Някакъв изпит в този ден даже не знаех на какво се явявам '<img'>.
Отивам на изпита дава някакви задачи, казва ако решите една задача 3. Виждам задача с таблица на истинност , права я. Отивам в кабинета пред мен един приятел му дава листа с 3 реда.
Ташо: Абе момче ти нищо не си написал
Приятел Х: Абе как задача номер Х съм написал
Ташо: Е така кажи бе - 3
Аз: Аз съм написал 4та задача
Ташо: 3, така казвайте да не си губим времето тука.

С другите прекрасни хора тип Наков, Николов(неговия учебник между другото има много смислени работи) и т.н още не съм се срещал, но имам представа що за хора са защото им ходих на лекците.

Редакция 1:
Забравих прекрасния тип по САА(Синтез и анализ на алгоритми) - Запрянов
Отивам на изпит 3 задачи, 3 въпроса с под точки стават нещо като 6 задачи и 6 въпроса. Пиша задачите, без последната и един въпрос:
Запрянов: Колега нямате теория, не мога да ви пусна
Аз: Нали съм написал един въпрос и задачите
Запрянов: Я тук сте се сетили да използвате по-малко цикли, оптимизира ли сте задачите и не сте ги написали както другите студенти ги пишат. По принцип професора нямаше да ви пусне, но аз на моя отговорност ще ви пиша 3.

Редакция 2:
След втори замисъл, всички изброени по горе преподаватели, могат да те научат на някой основни неща. Ангелов и Иванов са преподавателите които си предадоха перфектно материала, други някой по-добре някой по зле, но пак предадоха доста ценни(начални) знания.



Активен

Поздрави,
Филип Бонев

astronom

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 254
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #6 -: Nov 16, 2006, 10:34 »
@the_real_maniac
Определено смятам, че Дедо Боре НЕ Е абсолютно прав!

Очевидно другарят Дедо Боре е "стара генерация", която  все още мисли, че за да програмираш трябва да знаеш кътните зъби на това което програмираш. Това не е чак толкова лошо, но когато програмните езици и среди за разработка се стремят към все по-високо ниво и по-добра абстракция, някак си ми се струва безсмислено да задълбаваш в това как се "...как се смятат честотни филтри, какво е VHDL, как се прави процесор на Verilog..." и т.н. и т.н. освен ако не ти се наложи. Става ми смешно, когато някой извади нещо от работата си и каже "това никой не го знае". Ами естествено да не мислиш, че всяка една фирма работи това което работиш и ти? Университетите не са длъжни да произвеждат "готови" специалисти, за тази или онази фирма. Аз искам да знам само това, което ми трябва, за да върша добре работата си. Смятам, че ако имаш нагласата нещата се научават и няма как, защото просто не можеш да знаеш всичко. Ще се радвам да се запозная с човека, който знае всичко в една индустрия.

Предполагам, че Дедо Боре работи в някоя малка "семейна" фирма, в която всеки прави всичко и е голям майстор. Има един вожд дето просто няма кой да му стъпи на малкия пръст - буквално гений, защото той е завършил някога си още преди обучението да се "развали". Той знае закон на Ом, може да смята честотни филтри, прави интегрални схема... въобще дори оправя телевизора и DVD плейъра си вкъщи сам. Може и самия Дедо Боре да е вожда.

В скромния си трудов опит съм останал с впечатлението, че когато наемат хора фирмите изискват повече от това което им трябва. Дори в някои случаи много повече, че се улисват даже. В тези случи естествено е, че от многото явили се кандидати ще излязат "годни" само малък процент. Някак си ми се струва странно, когато кандидатствам за длъжност програмист или разработчик да ме изпитват по закон на Ом, сигнали и системи и т.н. Вероятно аз не ги разбирам нещата, но се питам какво търсят подобни фирми? Програмист - не. Електротехник - не. Електронен инженер - едва ли. Те търсят комплексен човек, дето пасва на всяка гайка дето може да се затегне. Въобще човек дето цитира по памет не само закона на Ом, но и цялата електротехника и междувременно за удоволствие хаква най-различен софтуер. Да не забраняваме - той сам го и администрира. В крайна сметка се стига до това, че те търсят просто бачкатор, на който да спусат мръсна работа, за да може "старите пушки" да се занимават с велики дела.

И между другото парите не винаги са основен фактор. Аз лично желая освен да работя това което ми харесва, да имам добри работни условия - бизнес среда, да бъда осигуряван на пълната работна заплата, която получавам (защото смятам, че в противан случай работодателя ми краде от мен), да имам възможност да пътувам, да бъда обучаван на нови наща и др. Опитът ми с малки фирми е напълно отрицателен в тези отношения. Това прави ли ме по-малко "разбирач"?

Прекалено много е изписано с идеята "сегашните програмисти или админи не стават". Но замислете се какви са критериите по които се оценява това?

Щеше ми се the_real_maniac да си сложил връзка, към този форум, за да пиша и там, но уви не си цитирал източника си.

@Lord_Bad, @the_real_maniac
Относно квалификацията на хората, смея да твърдя, че повечето фирми отдавна успешно пресяват такива хора, защото просто знаят как да го правят. Ако дадена фирма е допуснала редиците си човек на когато трябва да се обяснява "... какво е клас и защо е хубаво повечето методи да не са публични...", това е проблем на самата фирма и хората, които са наели въпросния човек. Не роптайте срещу себе си. CV-то е само начин да се запознаеш "задочно" с кандидатстващия, но само резултатите от тест или възложени задачи могат да удостоверят написано в него.



Активен

Г. Д. Сотиров

sdr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 655
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #7 -: Nov 16, 2006, 10:59 »
Който не е бил в МЕИ-то нищо не знае за човешката простотия. За семетка на това който е минал от там и все пак може да се говори с него нормално и по професионални въпроси - човека вероятно е много добър. Не ми казвайте сега че някой който и не е помирисвал висше или е учил за детска учителка може да се сравни дори само по общочовешки опит с някой минал през месомелачката на някой университет.

  Който мисли че ще си вземе готови научени хора направо от улицата е в грешка. Въпроса е да си избереш хора които ще трябва да учиш възможно най-малко
Активен

Филип Бонев

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 517
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #8 -: Nov 16, 2006, 11:13 »
Университетите и казармата те учат на някаква дисциплина и ред за извършване на определени действия.
Също там се научаваш да общуваш с хората по различен начин.
Определено съм на мнение, че един завършил някой техникум и някой завършил университет не мисля и говорят по един и същи начин(говорим за масата хора).
Активен

Поздрави,
Филип Бонев

Lord Bad

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #9 -: Nov 16, 2006, 11:16 »
@astronom,
Не знам къде/какво си учил ти, но аз лично в МЕИ-то в КСТ не съм начуил нищо свързано със администрация/разработки което не съм знаел и преди. Може би само 2-3 предмета са достойни да са в програмата - и то не защото по тях преподават нещо за ниво, а понеже по тях се чуи от читави чужди учебници - визирам Програмните среди, Технология на програмирането, Паралелно програмиране например. Но тия учебници мога да седна да ги видя и без да съм студент. Няма го практическия момент в следването тук, няма ги тайните на занаята - има много общи приказки. В МЕИ-то освен малко електротехника едва ще научи човек друго... Ясно е че университетите не трябва да вадят асове, но трябва да вадят хора, които поне имат идея от нещата, а тъжната истина е че поне 2/3 на дипломирането си не знаят повече отколкото са знаели като са завършили гимназия...
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

Филип Бонев

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 517
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #10 -: Nov 16, 2006, 11:26 »
Цитат (Lord_Bad @ Ноември 16 2006,11:16)
@astronom,
Не знам къде/какво си учил ти, но аз лично в МЕИ-то в КСТ не съм начуил нищо свързано със администрация/разработки което не съм знаел и преди. Може би само 2-3 предмета са достойни да са в програмата - и то не защото по тях преподават нещо за ниво, а понеже по тях се чуи от читави чужди учебници - визирам Програмните среди, Технология на програмирането, Паралелно програмиране например. Но тия учебници мога да седна да ги видя и без да съм студент. Няма го практическия момент в следването тук, няма ги тайните на занаята - има много общи приказки. В МЕИ-то освен малко електротехника едва ще научи човек друго... Ясно е че университетите не трябва да вадят асове, но трябва да вадят хора, които поне имат идея от нещата, а тъжната истина е че поне 2/3 на дипломирането си не знаят повече отколкото са знаели като са завършили гимназия...

Това е грешното мислене, не те прави университета човек. Замисли се колко от тези хора не знаят елементарни неща. За това университета ли е виновен или те?
Като отидеш на изпит и препишеш или като ти направят курсовата задача и ти я на зубриш какво става, взимаш си предмета, но като излезеш от университета виждаш, че е било хубаво да седнеш и да ги погледнеш тези неща.
Един човек завършил техникум тип "Електронни системи" може да му е малко тъпо по някой предмети, но все пак помисли че не всички са завършили техникуми в които има доста неща от тези които се преподават в университета.

ТУ - София, дава една начална база във всички насоки, няма специализиране примерно в програмно или техническо осигуряване или графичен дизайн и тримерни работи(сега имам магистратура) за мен това в момента е голям минус на обучението там.

Без тясна специализацията едва ли може да бълва университета готови за работа кадри.

Тези които си бачкат и учат сами не се броят.



Активен

Поздрави,
Филип Бонев

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #11 -: Nov 16, 2006, 11:32 »
Кънчоооооооо!!!!!!

Помня че взех електротехниката от 3-тия път.  Все пак бъкел не разбирам. Кънчо е супер пич, просто държи да си научиш материала (който е отвратителен за жалост). Иначе завърших приложна математика там, във факултета ФПМИ.

Кънчо е нищо, ама нищо в сравнение с Ронков (мат. анализ 2 при нас). По мое време се подвизаваше и във факултета по комуникации. Неговият изпит го взех от....не помня 6-7-8 път? Голямо празненство вдигнах след това. Прибрах се в Русе и същата вечер се направих на нищо, водка на корем, ахах.

Що се отнася до информатиката, не съм имал особени проблеми. Аладжем е супер пич, беше ми ръководител на дипломната работа. Единствено по операционни системи ми писаха 4, щото не бях ходил на 2 контролни (после ходих пак на изпит и си изкарах 6, щото се почувствах зле това да ми е работата и да изкарвам 4). Имаше и един ненормалник по C++ дето ми писа 4 на програма дето му я писах цяла седмица на тоя ПРОТИВЕН език. Всичко, което беше задал като изисквания бях направил - онаследявания, полиморфизъм, реализация на динамична структура (свързан списък), stream I/O (благодарение на малоумния iostream.h), че даже и приличен интерфейс, парсване на config и data файлове, ама не! На един клас не бях дефинирал оператор за присвояване. След като тръгнах да споря че нито го е изисквал, нито ще има проблем с присвояването в случая, защото компилаторът ще си свърши коректно работата, оня взе да спори че това не било "каноничният вид" на класа...и точка.

Защитата на дипломната работа беше забавна. Темата беше информационна сигурност и накратко бях разгледал основите на линукс/уиндоус сигурността, атаки на layer2/layer3/layer4, накрая бях написал и прост порт-скенер на делфи (мижава работа, даже и threading нямаше, за сметка на това правеше прост анализ за няколко web уязвимости и проверка за open SMTP relay).

В крайна сметка колкото повече време минава от завършването ми, толкова повече съм убеден, че това е било нещо много полезно за мен. Никога не съм се справял особено добре с масата висша математика, с която ни тъпчеха тиквите (средният ми успех е 3.99). Никога не съм зубрил теория и задачи, с 3 изключения - анализ 2, електротехника и диференциални уравнения (гр, колко грозни могат да бъдат понякога!!!'<img'>. Университетите в България не могат да подготвят завършени ИТ кадри поради простата причина че това което ти трябва няма кой да го преподава а и да има, нямаше да се навие за толкова пари. Не мисля обаче че това е целта. Целият процес и учебен материал създават един подход, алгоритъм за решаване на проблемите, който после ти върши работа цял живот. Примерно това, което съм учил по статистика  сега му намирам ограничено приложение в оная бъгавиня vmtune дето я писах за кеф. Не знанията, подходът е важното, което научаваш в университета. Включително когато подкупваш с алкохол спортистите за да ти дадат заверка, при положение че не си стъпвал на спорт. Та тва мисля де...

Аз все пак си го обичам МЕИ-то, въпреки че ми е съкратило живота с някой друг месец...



Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Филип Бонев

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 517
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #12 -: Nov 16, 2006, 12:26 »
Ронков е познат случай, но за него не ми се говори тройни интеграли и диференциални уравнения бяха при него не знам колко пъти съм се явявал да го взема '<img'>.

Това е човека, който каза тази теорема в учебника не е вярна. Вие имате ли ми лекците колежки(към една колежка).
Активен

Поздрави,
Филип Бонев

SOMNIVM

  • Гост
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #13 -: Nov 17, 2006, 18:27 »
Три пъти прегледах програмата на КСТ в ТУ София и нещо не мога да открия предмет в който се изучава по-подробно рекурсията... А, повярвайте ми, фактът, че цял семестър съм учил дисциплина, посветена на рекурсивното програмиране много ми помага в намирането на различни решения, особено в И.И., но не само... Например всяка имплементация на автомати е много по-изискана, ако е решена рекурсивно... Хвърлих и един бърз поглед на материалите по лекциите в ТУ Варна по "Анализ на алгоритми" и останах с впечатлението, че рекурсията точно е забита в кучи gz. Ако бъркам за последното, ме поправете.Предполагам, че просто още не са се изпарили предразсъдъците от времето когато наистина беше цяла смърт изпълнението на рекурсивен алгоритъм... В момента компилаторите са адски добре оптимизирани за компилиране на рекурсивен код. Изпълнението му пък е бързо и ефикасно, а самият код е лесен за поддръжка, определено по-четим от итеративните решения, и по-модуляризуем.
Активен

astronom

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 254
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #14 -: Nov 17, 2006, 18:40 »
Цитат (SOMNIVM @ Ноември 17 2006,18:27)
... Предполагам, че просто още не са се изпарили предразсъдъците от времето когато наистина беше цяла смърт изпълнението на рекурсивен алгоритъм...В момента компилаторите са адски добре оптимизирани за компилиране на рекурсивен код. Изпълнението му пък е бързо и ефикасно, а самият код е лесен за поддръжка, определено по-четим от итеративните решения, и по-модуляризуем.

Не идеализирай рекурсията. Тя не е универсално решение.

Тази тема доста се разводни. Въобще последните написани неща са напълно извън нея.



Активен

Г. Д. Сотиров