Автор Тема: Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ  (Прочетена 7245 пъти)

SOMNIVM

  • Гост
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #15 -: Nov 17, 2006, 19:08 »
Цитат (astronom @ Ноември 17 2006,19:40)
Не идеализирай рекурсията. Тя не е универсално решение.

Не я идеализирам, просто отбелязвам, че е пренебрегната в учебната програма на ТУ, а е все пак важна. Ако беше универсално решение, дали някой щеше да си създава главоболия да имплементира компилирането на итерации?! ':huh:'
Активен

sdr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 655
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #16 -: Nov 17, 2006, 21:52 »
Цитат (SOMNIVM @ Ноември 17 2006,20:08)
Ако беше универсално решение, дали някой щеше да си създава главоболия да имплементира компилирането на итерации?! ':huh:'

Брех каква голяма глупост каза.
Активен

SOMNIVM

  • Гост
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #17 -: Nov 17, 2006, 22:55 »
Цитат (sdr @ Ноември 17 2006,22:52)
Брех каква голяма глупост каза.

Защо? ':xclam:'  ':angry:'
 
/off: Много мразя някой да ми отговаря на постовете по този начин без каквато и да била мотивация ... Напомня на потребителя Х, който задава неправилно въпросите си... Май трябва да се напише един FAQ "Как да пишем интелигентни постове във форум"... '<img'>

"Ако нямаше нужда от do{ }while( ) while( ){ } и for( ; ; ){ } циклите за кой дявол биха съществували?!" - Така казано по-добре ли ти звучи?



Активен

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #18 -: Nov 17, 2006, 23:47 »
Образованието в Българията, като цяло, е на много ниско ниво и основният проблем е в мотивацията.

Университетите са държавно субсидирани и им се плаща "на калпак". По този начин те правят всичко възможно да имат, колкото се може повече студенти. Тези студенти не трябва да се отказват и затова ръководството кара преподавателите да не са толкова строги и по този начин качеството пада.

Въпросните студенти в голямата си част не се интересуват от практичността на знанията, които приемат, а се интересуват само от тапията или да отърват казармата. Със времето обаче стойността на дипломата вече е много малка и има значение единствено за държавна работа като чиновници, защото на частните предприемачи им е ясно, колко струва "безплатното" образование.

Та въпросът е в мотивацията. Ако студентите плащаха директно на университета, те щяха да са тези, които да изискват нещо срещу парите си — нямаше да се отнасят лежерно към процеса, а преподавателите щяха също да са по-сериозни и да преподават по начин, който не казва "вие, колеги, сте големи тъпаци" или просто да си изпяват песента за един час.

Аз лично, ако бях на такъв акъл преди 5-6 години, нямаше въобще да се занимавам с университет. Сега просто съм на финалната права и само затова искам да приключа. Реално от 4 години учене "Приложна математика", научих само програмирането (в най-общи линии) и то защото преподавателят (казва се Моско Аладжем) ме вдъхнови, беше ми интересно и си го учех сам. Доста от преподавателите нямат умения за преподаване. Може да разбират много добре от дисциплината си, но не знаят как да представят нещата по достъпен начин. А за тези преподаватели, които пускат студентите "ей така", или другите, при които е трудно да се мине, мога да кажа, че това показва колко те са зле и не могат да си вършат работата.

Бих препоръчал следния успешен сценарии:

Бай Гошо има софтуерна фирма. Приема хора без опит и подписват договор, че като се обучат при него ще започнат да работят за фирмата му на еди-каква-си заплата в продължение на 3 години. Всички печелят — Бай Гошо, като формира хората, каквито той ги иска (така или иначе при всички положения ще трябва да ги обучава), но също ще има и гаранции, че тези хора няма да "изтекат" към други фирми. "Студентът", който няма пари за да си плати хубаво образование, "заплаща" чрез времето, което ще работи за тази фирма.
Активен

warkin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 87
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #19 -: Nov 18, 2006, 06:56 »
/offtopic:
Има езици, където единственото средство да се изпълни цикъл е чрез рекурсия. Просто езиците не предоставят други средства. Та, захласващите се по рекурсията да погледнат lisp и prolog.

/ontopic:
Една фирма, която седне да коригира сериозни пропуски в образованието на служителите си без да се подсигури с договор че или служителя след това ще работи N на брой години в нея или ще й заплати стойността на извършеното обучение, просто има нужда да се научи че не може безрезервно да се разчита на честта на всеки един човек.
Активен

Commitment is the ability to eat a large slab of chocolate, and then another one, and then another one after that. And commitment deserves respect.

Italianeca

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 386
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #20 -: Nov 18, 2006, 10:53 »
Проблема не е в безплатното образование. Както знаем в Бългрия има и платено образование и само чакам някой да каже че там стдентите са много заинтересувани да учат за да се посмея. Проблема според мен е в оценката на преподавателите и университетите. Вярно е че има (още) много добри преподаватели но има и много талаж. Проблема идва от това че като няма правилна оценка добрите преподаватели се изблъскват назад. Даже и да имат идеи те се подтискат и не им се дава възможност за изява. Държавата трябва да намери начин да поущрява качеството и да наказва боклука. Това се прави лесно - публикации на международни конференции и журнали. Под международни нямам предвид балканска среща в Pумъния и под журнал computer word - България (нищо лично). Тази ситема се използва на запад и е достатъчно успешна.



Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #21 -: Nov 18, 2006, 12:19 »
paucku, колега, стискай зъби, вземеш ли електротехниката, анализите и диференциалните все едно си завършил '<img'>

Аладжем ми беше идол в ученическите години, когато се занимавах с паскал под мс-дос. Имаше една лилава книжка която беше писал където беше разработил функциониращ текстово-базиран интерфейс с менюта/прозорци, подобно на turbo vision. Ако знаех че ще ми преподава след време.. Мисълта ми е че имам огромно уважение към него.

Апропо, има и един Лилиян Николов в ТУ. Той предполагам преподава операционни системи и беше издал една книжка за юникс системно програмиране. Тя създава смесени чувства - дава добра представа за IPC-та, състояния на процеси и т.н. От друга страна се документира libc отпреди 15 години, доста функции са променени, доста неща са коренно различни в един хммм модерен линукс. Странни включванки касаещи соларис имаше, както и неща, които отдавна нне съществуват. Странно много неща от книгата съм ги виждал 1 към 1 писани на английски из интернет...както и да е. С този човек (Николов) така и не се запознах, макар че имах огромно желание, така и не ни преподаваше. Някой познава ли го? Чувал съм че бил голямо страшилище за тези от КСТ... '<img'>
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

SOMNIVM

  • Гост
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #22 -: Nov 18, 2006, 18:11 »
Цитат (Italianeca @ Ноември 18 2006,11:53)
Това се прави лесно - публикации на международни конференции и журнали. Под международни нямам предвид балканска среща в Pумъния и под журнал computer word - България (нищо лично). Тази ситема се използва на запад и е достатъчно успешна.

Ако имат какво да публикуват, защото за публикации в журнали като "Theoretical Computer Science" и "Machine Learning" трябва да има извършена някаква научна работа. За пример само ти казвам, че в ТУ-Варна (поне от указаното в сайта им) цялата катедра по информатика работи по един проект и на всичко отгоре:
Цитат

...
2.      Текущо състояние на проблема:

Проведените до настоящия момент научни изследвания [1,2,3,4,5,6,7,8] са достигнали до следния етап:

·        Разработена е методика за създаване на разпределени симулационни модели;

·        Разработен е прототип на система за разпределена симулация, включващ лингвистични средства за описание на модела, компилатор, разпределена изпълнителна система;

Наличната материална техника в катедрата се базира на локална мрежа от клас персонални компютри IBM PC и техния стандартен софтуер, която не съответства напълно на нуждите  за провеждане на изследванията поради следните факти:

·        Остаряла техническа база, върху която е изградена съществуващата Университетска мрежа. Мрежата е бавна и основно натоварена с учебен процес;

·        Недостатъчна изчислителна мощ за осигуряване процеса на симулация;

·        Съществуващият софтуер не позволява изграждането на необходимата разпределена среда за провеждане на експериментите.

Т.е. не се извършва никаква работа...

/off warkin, във функционалното програмиране на CAML също се използва рекурсия с "акумулатори" (не съм сигурен за термина на български) за реализиране на циклите въпреки, че езикът има цикъл for  '<img'> Познавам един човек, който е голям фен на ProLog, но за съжаление "модата" на изследванията в областта на пропозицонното изчисляване отмина и сега той върши само административни задачи в лабораторията, защото machine learning-ът и data mining-ът не са неговото нещо - не го влекат...
Активен

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #23 -: Nov 19, 2006, 16:04 »
Прав си за оценяването. То трябва да бъде външно — така преподавателите ще направят всичко възможно, за да си пазят престижа.

/офтопик
Докарал съм го до дипломна работа, само че от много време я чакам да се напише, а тя — не ще.  '<img'>
Активен

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #24 -: Nov 19, 2006, 16:55 »
btw gat3way е много прав.
В момента западните университети бълват кадри по политология. Каквото и да влезеш там винаги може да се преместиш политология. Няма формули, няма зубрене - собственото мнение и то е достатъчно. Дори нивото на бакалавър по икономика (да не говорим, че там няма кой знае каква специализиция в бакалавър) им се вижда непостижимо трудно.
Говорихме няколко пъти с подобни политолози, които ми казаха следното: мога да си намеря каквато и да било работа с тази специалност. Като покажа дипломата от университета работодателя ми знае, че мога да науча каквото и да е, след като 4 и повече години съм се справял с исканията на университета, теглил съм заеми за обучение и така нататък.
Не знам колко са прави, но може би е една интересна гледна точка.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

astronom

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 254
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #25 -: Nov 23, 2006, 18:28 »
Аз продължавам да твърдя, че хора не се задържат само с пари. Трябва нещо много, много повече. Няма гаранция, че като подпишеш продължителен договор с един човек той ще се задържи при теб.
Относно рекурсията: В ТУ съм я учил до толкова, доколкото сега мога свободно да я ползвам без да се увличам. Сега не знам как е, но така беше при мен.
Относно образованието: Дори и да си плащаш, няма как да изискаш нещо от преподавател, който няма как да ти го даде... от остаряла учебна програма несъобразена с нуждите и желанията на студентите. Спомням си например, че в 4-ти курс в ТУ избирахме от 4 от 4 избираеми предмета, т.е. си избирахме реда в който да ги запишем => нямахме никакъв избор.
Отново искам да напомня на всички, че тази тема не е основно за образование. По-скоро се поставят под съмнение способностите на "младото поколение" от там и изискванията им и се завижда за възможността да избират бъдещето си. Някои хора си мислят, че дават голям шанс, с работата която предлагат.



Активен

Г. Д. Сотиров

kotkis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 15
    • Профил
Админи, програмисти , РАЗБИРАЧИ
« Отговор #26 -: Nov 27, 2006, 13:01 »
Цаката на МЕИ-то е да учиш нещо по различно от това с което се занимаваш - близко но не точно.Въпреки всичкия спам който  ти набиват в главата , прихващаш и неща за който никога няма да се сетиш да питаш чичко гугъл.А най ценното е 3-4-5 човека от незнам колко с които си се запознал , но нойстина си струват - ама найстина.
БТВ- събирам смелост от 2 години да седна да видия с какво ще се дипломирам '<img'>
Активен