Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Надолу

Автор Тема: PC или mak  (Прочетена 21296 пъти)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: PC или mak
« Отговор #105 -: Nov 13, 2010, 23:57 »
Иначе сериозно, ако слушате и се връзвате на 100% на дивотиите на Столман и FSF, това не говори добре за вас. Това са мозъчно увредени хора и начинът им на мислене е вреден. Виждането им за "свобода" е леко като виждането на комунистите за "равенство". Човек ако се зачете в GPL FAQ-а, може да срещне такива бисери, че дълго време да се чуди кой ненормалник ги е измислил. Как ви се струва решение на проблема с заплащането на авторите на GPL програми с данък "софтуер" налаган от държавата? Първият път като четох въпросният документ, стигнах дотам и се отказах. Все пак се върнах....и мани. Това не е точно моето виждане за свобода, да не говорим колко много си противоречат сами на себе си.

От друга страна сигурно е изгодно да водиш GPL violation дела срещу разни като TiVo и Linksys, особено що се отнася до код, за който не си допринесъл и с 1 ред. Справедливостта възтържествува, ти си получаваш разноските по делото, раздути колкото трябва, а злите proprietary гадове си получават посланието да не се ебават с грешните хора :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #106 -: Nov 14, 2010, 02:55 »
Е хубаво Мак не ограничавал, ами айде някой да ми инсталира Мак на компютър с АМД прецесор? Доколкото знам не ги поддържат. Т.е. ако съм с АМД съм прееб*н. На Мак-а всичко му работело, ами има и платени Линукс дистрибуции, на които предполагам, че всичко им работи.

gate3way няма лошо нека от Аппле си правят хубавите неща, барем и ние да намажем, ама ся не очаквай да тръгна да им ръкопляскам, щото то и Микрософт също правят хубави неща. Само дето предполагам, че ако Аппле бяха монополисти, Микрософт щяха да ни се сторят приказка, просто при Аппле всичко работи, но и всичко е контролирано така както те го искат и ти няма къде да мръднеш. Ако са решили, че ти трябва да си ограничен щото флаша не ги кефи или че трябва да кихаш пари за нещо, кихаш и няма мърдане. Да не говорим га излезне следващата версия на Мак, как ще трябва да сменяш и хардуера, че доста често новите версии не са съвместими с по-стария хардуер. Та сега си представи същото, само че с Вин, смяна на хардуер при всеки нов релийз на ОС-та.

Погледнах линковете към Аппле и отворените им проекти, а ся някой да ги погледне и да каже колко пъти се среща думата "command line". Щото май и в Мак-а си трябва конзола или бъркам?
После някои твърдят, че Линукс бил труден щото трябвали команди и се ползвало конзола. Ами както си личи от линковете и Мак-а не прави разлика. Толкова за леснотиите в Мак.

П.С.: Правете разлика между Free/Свободен и Безплатен софтуер, Столман никога не е твърдял, че софта е безплатен и че не може да се печели от него. Ся друг е въпрос, че често изпада в крайности, ама ще го преживеем, поне има кой да се грижи за нашите права и свободи.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

n00b

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #107 -: Nov 14, 2010, 03:58 »
Айде поредния чул-недочул и той да вземе мнение като много компетентен по въпроса.

1 - АМД - може, ама с клизма и тонове пачове.
2 - За какъв контрол говорим всъщност? Изобщо ползвал ли си Мак или само си го виждал на картинка и си чел из Интернета за него? Това за хардуера преди няколко поста го обясних понеже не четеш ще ти поискам да ми пуснеш Линукс на i386 с 4МБ рам - ама последното Ubuntu с визуалните ефекти. Ми същото е и при нас т.е. няма как.
3 - Мак има конзола (абе виж някоя снимка из интернет и ще се убедиш, ако те мързи мога да ти пратя скрийншот). Проблема е че може никога да не я видиш освен ако много не искаш.
4 - Правим разлика ама тук изкачат разни хитлерюгендчета дето не я правят. Общо взето идеите на Столман са приложими в братски нам - СССР, КНДР, Република Куба, КНР и други страни където Комунизма е победил.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #108 -: Nov 14, 2010, 05:16 »
Първо много внимателно чета всичко. Второ:

1 - Кой ти говори за пачове, аз ти говоря за официална поддръжка на АМД, такава няма. Тия тонове пачове и клизми според теб ограничение ли са или не? (Това е риторичен въпрос)
2 - Днес им скимва, че флаш не им трябва и го режат, утре им скимва, че няма да поддържат нещо друго и съответно и него режат, тогава се пита за кво ми е техния продукт, да си го гледам на картинка ли. Да не говорим за iTune и DRM простотиите. Защо не мога да инсталирам Мак ОС Х на ПЦ? Защо не поддържат ПЦ, на тоя въпрос някой ще ми отговори ли?
Защото аз не искам да им купувам прескъпия хардуер, защото за тия пари мога да си купя такова животно, че ще върви години наред с всяко най-ново Линукс дистро.
Чакай малко, къде ме прати в 4МБ (въпреки че има Линукси, които вървят на малко повечко, което не може да се кажа за Мак), значи според твоята логика всеки път като излиза нов релийз на някоя дистрибуция аз си купувам нов хардуер, щото това е еквивалента на политиката на Аппле. Затова си говорим, че имат гадния навик да ти смучат парите по твърде нагъл начин.
3 - Ми аз да съм казал, че няма конзола, ти си май тоя дето не чете :). Питах налага ли се да се ползва или не? Ако се налага да се ползва значи няма разлика с Линукс и трябва да се четат и учат команди. Въпреки че и в Линукс ако искаш може да не я видиш в 90% от случаите, зависи от дистрибуцията.
4 - Идеите на Столман са за хора, които си ценят свободата и искат да имат пълен контрол над всичко, а не някой да контролира тях. Ако смяташ, че свободата вече не е приложима и става само за изброените страни значи да смятам, че ти искаш да ти се налагат ограничения как и какво да правиш със закупения от теб продукт, така ли? А иначе самите Аппле както се спомена се възполват от опен сорса, а и част от благинките на ГНУ, за което огромен принос има чичко Столман. От това естествено печелят най-много потребителите на Мак.

ПС: По едно време се бях зачел за Мак и имах мерак да го инстална, но както споменах беше неуспешно, всяка иснталация завършваше с кърнел паник. Т.е. с хакинтоши не става, ама от Аппле не ни броят за потребители, така че си полваме други ОС-и, а на мен не ми се дават торба с пари за нещо дето трябва да хвърля в коша при следващ релийз. Макове съм виждал/разглеждал в магазините за електроника и такива на колеги, изглеждат красиво, но за надутите цени не виждам с какво е по-добър от един Линукс например. Да не говорим, че ако ти трябва някакъв по специален софт, пак се налага да ползваш Вин.
Не ме разбирай погрешно, не казвам че Мак е лош, просто при сегашната политика на Аппле и липсата на съвместимост с ПЦ архетектурата не смятам, че си заслужава парите, това е.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

Mitaka

  • Гост
Re: PC или mak
« Отговор #109 -: Nov 14, 2010, 10:45 »
Официална подръжка на АМД - това зависи само и единствено от АМД.
Ако не могат да задоволят критериите за качество - няма подръжка.
Но, разбира се - има начин да се инсталира върху АМД архитектура.

И кой ти каза, че при излизане на нова версия на ОС-а ти трябва нов компютър?
Аз имам МакПро-та от 2006/2007, на които си върви последната ОС без никакъв проблем. На G4/G5 - това е морално остаряла архитектура. Този тип процесори са СПРЕНИ ОТ ПРОИЗВОДСТВО, защо да ги подържат?????

Защо не подържат ПЦ? Защото сами си правят компютрите и останалите джаджи :)
И защото ако я пуснат за ПЦ - ще почнат да ги пиратстват.

Конзола - не се  налага да се ползва дори и на сървър. Разбира се, никой не те спира да я ползваш.

Свободата - никой не те спира да си инсталираш каквото си поискаш.
И какъв е тоя по-специален софтуер, за който ти трябва Виндовс? А можеш ли този по-специален софтуер да го пуснеш на друго, освен на Виндовс?
Активен

n00b

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #110 -: Nov 14, 2010, 12:25 »
1. Ами и на моята бензинова колица не мога да и сипя дизел. Ограничен съм нали? Когато AMD почнат да правят процесори като хората тогава биха ги включили в някой Mac и съответно ще изкочи и поддръжката. Дотогава фиеновете на АМД ще вият като кучета месечината.
2. Явно наистина ги гледаш на картинка. iTunes отдавна премахнаха DRM-a. PC се поддържа просто трябва да имаш EFI. И да четеш. Хардуера не е пре-скъп, преди 2 страници ви доказах и защо. 4МБ - за същото говорим. Вадите ми хардуер на 10 години и искате последния OSX да работи мазно. Сори, няма как.
3. Не, не се налага. В Linux обаче се налага да правиш шменти-капели с нея.
4. Свободата Санчо... и салама си го бива... Столман и неговите югендчета явно са плъзнали навсякъде... Apple не са направили нищо с което да нарушат GPL, даже спомагат за развитието на продуктите.

ПС: PC архитектурата е мъртва... отдавна... пълна каша... погледни само на кернела колко пачове за различните продукти има и няма как да не се съгласиш. Просто нещата са оставени някак си на самотек.
Apple винаги са били революционери. Казаха - айде без флопи и го премахнаха. После премахнаха и CRT-тата. Сега се канят да премахнат и инсталационните DVD-та (новите мак-ове идват с bootable usb stick!). Примери мога да ти дам до утре. Явно си попаднал на несъвместим хардуер. Ако си ми наблизо с удоволствие мога да мина да ти инстална един OSX и да се опитаме да го преборим.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

tarball

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #111 -: Nov 14, 2010, 13:09 »
Е хубаво Мак не ограничавал, ами айде някой да ми инсталира Мак на компютър с АМД прецесор? Доколкото знам не ги поддържат. Т.е. ако съм с АМД съм прееб*н

Ако не си забелязал от доста години вече обикновените потребители кой как ги хване ги прееб*ва.Чувал си за консуматорски насочената политика на всяка една голяма компания,нали?Защо и Apple да са по-различни?Давам един елементарен пример макар двата продукта да нямат нищо общо:купуваш си последен модел самобръсначка Gillette Fusion.Да,ама тя си идва с друг вид ножчета т.е. хардуер и старите от Mach3 не са изобщо съвместими,нали?Да не говорим,че и цената на новите Fusion ножчета е двойно по-висока от старите Mach3Да,знам,че цената е доста различна в случая на двата продукта ама принципа е един и същ.Това не важи само за Apple и Gillette.Много компании работят по същия начин и на това аз му викам много хитра консуматорски насочена политика.Целта е ясна и тя се нарича Пари,пари и пак пари и големи печалби!!!Който има парите и може да си позволи си купува,а който не се задоволява с каквото има.Няма смисъл да се спори за глупости,че мак така или онака.......Не е само мак с такава политика.Който има пари си купува Мерцедес,който не си бара шишарката и си мечтае за него.Това е. [_]3
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #112 -: Nov 14, 2010, 20:59 »
1 - Как в Линукс може да налееш дизел и бензин, а в Мак не. Т.е. как всички нормални ОС-и поддържат АМД и ПЦ, само Аппле имат проблеми с тях.

2 - Явно за iTune ми е старо инфото, изинявам се за което, ако со го премахнали DRM, значи нямам забележки в това отношение. За ПЦ, е ама ако ще правя клизми за да бачкам с Мак, за кво ми е Мак, искам нормална поддръжка не клизми, затова си говорим при Мак няма същата гъвкавост както при Линукс. За прескъпия хардуер, не съм съгласен, един МакБоок Про струва 3-4хил лева, еми извинявай ама за тия пари може да си окомплектоваш уникална машина. Това че те пускат най- най-новия хардуер е отделен въпрос. Освен това никой не е казал, че Мак трябва да работи мазно на стар хардуер, просто да го поддържа, да има някаква обратна съвместимост. Tarball добре е описал защо някои неща се правят, не е само от иновация, а да принудят потребителя да си купи новия продукт. Затова казах, че Аппле много често с тази цел режат поддръжката на нещо и оставят потребителя с пръст в уста (имаше някакви оплаквания за iPhone напоследък, за да накарат новите потребители да минат на iPhone 4 http://technews.bg/info.php?id=19558, т.е. това е мит, че всичко с Аплле просто работи винаги).

3 - Това не съм убеден, че е така във всички случаи, например ако ползваш сървърните възможности на Мак-а или пък се налага да се конфигурира софтуер без GUI, много от GNU софта е без GUI.

4 - Ами ти май наистина четеш между редовете :). Къде съм казал, че Аппле нарушават ГПЛ, казах че и те се възползват от отворения код, както и техните потребители и че това е добре за последните. Т.е. трябва да целувате ръката на Столман :), затова че може да ползвате много Free Sotfware от ГНУ.

ПС: Никой не отрича приноса на Аппле, аз просто не съм привърженик на тяхната рестриктивна, ограничаваща потребителя политика. Махането на флопито и въвеждането на usb install stick революция ли е наистина? Всяко съвременно дистро може да си го инсталираш от usb stick, това едва ли трябва да го броим за някаква революция.
И ако има възможност бих пробвал тяхната ОС, легално (т.е. закупувайки лиценз), но такава те не ми дават, а нов хардуер нямам намерение да си купувам, щото смятам, че си имам достатъчно нов и добър хардуер, на който всяко съвременно Линукс дистро хвърчи. Сега стана ли ясно или да продължавам да обяснявам защо с Мак/Аппле се чувствам ограничен. Иначе n00b благодаря за предложението да ми инсталираш Мак, но едва ли си близо до мен.
Един спец. софтуер, който ми се налага да ползвам често е Origin8.1 (OriginLab), native върви само на Windows.

"10 reasons why I don’t like Apple."
http://jaredheinrichs.com/10-things-why-i-dont-like-apple.html
« Последна редакция: Nov 14, 2010, 21:10 от arda_kj »
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

bvbfan

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #113 -: Nov 14, 2010, 21:29 »
//off topic

Един спец. софтуер, който ми се налага да ползвам често е Origin8.1 (OriginLab), native върви само на Windows.

Не съм наясно за какво се използва OriginLab, но пробвал ли си liborigin или GnuPlot  ::)
Активен

tarball

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #114 -: Nov 14, 2010, 22:41 »
Отдавна май вече няма иновации в истинския смисъл на думата.Повечето компании под формата на "иновации" всъъщност не правят нищо друго освен да принуждават потребителите да купуват,като им промиват мозъците.Споко момчета.Идва новият Windows 8. [_]3 [_]3 [_]3
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

lyubojee

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #115 -: Nov 14, 2010, 23:44 »
виноват!!!
« Последна редакция: Nov 21, 2010, 17:50 от lyubojee »
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: PC или mak
« Отговор #116 -: Nov 15, 2010, 00:23 »
А, извинявам се, в GNU manifesto-то, a не от GPL FAQ-a беше въпросният бисер.

http://www.gnu.org/gnu/manifesto.html

Такам, предполагам там ще си го намериш сам. И се надявам поне толкова успешно, колкото да цитираш чужди мнения, които да ми приписваш :) Иииии разбира се, успокой се, забърши пяната от устата и прочети пак (внимателно) какво се е писало досега, недей и ти първосигнално като fanboi-четата :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

tarball

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #117 -: Nov 15, 2010, 00:50 »
off//
 Аз пък моля типа с трите мнения във форума да си погледне в собствените писания колко букви е изял и после да гледа чуждите грешки.Всеки има мнение така,че приказки от сорта този или онзи да спре с това или онова са най-малкото неуместни и не говори добре за този,който ги е написал. [_]3
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

n00b

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #118 -: Nov 15, 2010, 02:04 »
@arda_kj
1 - Apple нямат проблеми с AMD, по-скоро нарочно е направено да не тръгва на AMD-та. Все пак няма Мак с АМД така че защо не? Пиратството ограбва!

2 - ОФФФФФФФФФФФ. Омръзна ми. Покажи ми цена на лаптоп клас MBP с i5/i7 и виж цените. Кажи ми не е ли нормална цена тогава? Кого са отрязали със стар хардуер че не разбрах, PPC каквито от 2005 година НЕ СЕ произвеждат? Ми те и флопитата така отрязаха 2000 година...

3 - Работата с конзолата е минимална. Ако имаш носталгия обаче си я има да си пускаш разни неща. Даже много ми харесва repair permissions на disk utility. Идеално за оправяне на осрани неща. Ако ще ти е интересно да ти направя един ограничен потребител и да ти пусна един ssh? Не се майтапя.

4 - Ми изказването беше такова че първото което ти хрумва е че се нарушава GPL.

ПС: Лиценз? Няма проблем - купи си хардуер и лиценза идва с него.

ПС2: Origin? Няма проблем! Имаш CrossOver, VirtualBox, VMW Fusion, Parallels Desktop и в краен случай BootCamp.

@lyubojee
Всъщност досега единствено romeo_ninov и gat3way като не-мак-аджии изказаха много точни коментари.

1. Чети пак... има двяки изрази...

2. Ами конзолата присъства, но не е натрапена. Познавам една мацка Макаджийка от 6 години (работи само на Photoshop на MacPro). Еми това девойче никога не е пускало конзолата... Инак се оправя прекрасно. Няма нужда както в Линукс да си завършил физика на елементарните частици и ракетостроене да можеш да пипаш в конзолата.

3. Тук бъркаш. Примерно думичката EFI говори ли ти нещо? Очевидно не. Както останалите линуксаджии ще те посъветвам да използваш търсачката.

@romeo_ninov - Има слухове че 10.7 ще има вградена виртуализация. Да - досега виртуализацията куцаше, но има 3rd производители дето са решили проблемите.

За сметка на това има много хубав grid (xgrid) при това интегриран в самата OS. Както навремето gat3way си мислеше да използва компютрите на секретарките за билинг. Та това чудо е интегрирано и работи мисля че от 10.4
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: PC или mak
« Отговор #119 -: Nov 15, 2010, 03:03 »
Между другото надявам се всички тия спорове да са интересни на четящите, т.е. да не им е много досадно, на мен честно казано ми е интересно, научавам повече за Аппле и Мак.

Сега да се върна на спора:

@n00b

1 - Това вече няма да го коментирам, че ще почнем да се въртим в омагьосан кръг

2 - Не знам какво значи за теб нормална цена, на мен ми изглежда ненормална надценка, давам пример:

http://mac-book-pro.apple.laptopi.notebook.bg/laptop-apple-mac-book-pro-15-mc371zh-a/specifications/#specifications

http://qosmio.toshiba.laptopi.notebook.bg/laptop-toshiba-qosmio-f60-10-k/specifications/#specifications

Сравнявай и чакам изводи.

3 - Споко нямам нужда от ssh. Както и да е за конзолата се изказахме достатъчно.

4 - Това се надявам, че също сме го изяснили.

5 - "ПС: Лиценз? Няма проблем - купи си хардуер и лиценза идва с него." - е то нали целия спор точно за тая тяхна простотия идеше реч, ти ме връщаш пак в началото. Демек ти ми казваш като искаш книжка купи си мерцедес. Е да ама има и по-евтини с по-добри характеристики.

6 - "ПС2: Origin? Няма проблем! Имаш CrossOver, VirtualBox, VMW Fusion, Parallels Desktop и в краен случай BootCamp." Е демек кво пак да инсталирам Виндовс, ми то това мога и с Линукс да го правя :)

ПС: Заради спора с Мак-а пак се зачетох в Интернет - та сега какво се оказа, че тия пичове от Аппле като пуснат нов релийз на Мак ОС Х и той работи по-зле от стария релийз на стария хардуер. Т.е. ако си си купил МакБоок с Мак ОС Х 10.5 и си го ъпгрейднеш до 10.6, след ъпгрейда компа ще ти работи по зле, т.е. има degradation performance. Поне това показаха маса тестове във http://phoronix.com - искам някой Макаджия да го коментира това, мен ми прави неприятно впечатление.
Другото неприятно впечатление е, че не е възможно ако поискаш да ъпгрейднеш МакБоок или поне хич не е лесно (според линка по-горе "10 reasons why I don’t like Apple." http://jaredheinrichs.com/10-things-why-i-dont-like-apple.html). Т.е. искаш повече Рам или по-голям хард, еми няма как да стане. Коментар по това също няма да излишен.
Другото ("10 reasons why I don’t like Apple." http://jaredheinrichs.com/10-things-why-i-dont-like-apple.html) - е ся кво стана няма поддръжка на BlueRay, е това ако е вярно бие рекордите по простотия :), който иска да коментира и това да заповяда.
Друго ("10 reasons why I don’t like Apple." http://jaredheinrichs.com/10-things-why-i-dont-like-apple.html) - за игрите, и там ли не могат да се играят игри, т.е. взимаш си машина със супер характеристики и става само за пишеща машина :), коментар моля :)
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Нагоре
« назад напред »