Автор Тема: Честит ви нов debian  (Прочетена 17649 пъти)

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #15 -: May 05, 2013, 12:47 »
Великден:
- Дебиан излезе!
- Воистина излезе!

 [_]3
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

b2l

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
    • WWW
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #16 -: May 05, 2013, 13:20 »
Великден:
- Дебиан излезе!
- Воистина излезе!

 [_]3

+1
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #17 -: May 05, 2013, 15:39 »
Честит празни първо [_]3 !

И хайде и аз да се изкажа по въпроса, с риск да засегна някой, но нямам това за цел!
Та, пичове, защо гледате на нещата само от вашата си камбанариика и вашите си нужди!?
За хората които бачкат с Линукс и инвестират в разработка и развитие, а не като мен и вас само да му правят реклама и да рипортват бъгове, това си е идеалната политика!
Един сървър който е за сериозна работа, няма нужда да може да работи на дуъл буут, да поддържа най-новите периферии тем подобни! Хората инсталират един уеб сървър или файлов сървър, или база данни или други тем подобни неща и искат просто да работят без отказно! Не искат разни новости да им бъркат работата! Ако вкарат някакъв нов хардуер за сериозна работа който няма поддръжка в стабилната версия, качва му се един тестинг, натъманяват се нещата и с времето този тестинг става стабилен и отнася повече от колкото хардуера ще издържи.
Всеки от вас, според това за какво ще ползва щайгата има огромния избор между Убунту е Дебиан с всичките си позитиви и негативи.
Аз за моите нужди съм си избрал Убунту, но не мога да кажа, че Дебиан не струва и има лоша политика. Който го ползва да му е честито и да продължи все така да се развива свободната операционна система, с избор за всеки и за всякакви нужди!
Активен

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #18 -: May 06, 2013, 02:32 »
Изказванията, че в Debian, CentOS или която и да е друга дистрибуция, отделяща повече време за подсигуряване безпроблемната работа на системата и приложенията в нея преди да нарекат изданието стабилно, софтуерът бил "стар", говорят за неразбиране философията на отворения код, а най-често и за обвързаност с философията на затворения код. И докато това е нормално за новите потребители, все пак повечето идват именно от света на затворения код и са свикнали с неговите порядки, то това не би трябвало да се наблюдава при потребители, отдавна занимаващи се с отворен код, и при потребители, които от самото начало са заработили с отворен код. От потребители, които от самото начало са заработили с отворен код, засега нямам лоши впечатления по въпроса със "стария" софтуер. Единственият такъв потребител, който познавам, е майка ми и тя нямаше никакъв проблем с разбирането защо въпросният софтуер не е "стар" без да съм ѝ обяснявал много защо. Често обаче чувам/чета отдавнашни потребители да наричат софтуера в тези дистрибуции "стар", а това изглежда странно. Но причината за това си е същата, както при новите - неразбиране философията на отворения код, и по-точно за случая, неразбиране на прозрачността, която той предоставя.
Характерното за затворения код по случая е, че някъде някаква компания разработва някакъв продукт, провежда тестове върху него, поправя намерените грешки и, когато реши, че е стигнала етап, в който може да нарече продукта си стабилен, го пуска на потребителите си. Потребителите определят предходния продукт за стар, приемат текущия продукт за нов и започват да го третират като такъв без да се интересуват от това, че докато стигне до тях е минало известно време, този продукт се е родил доста преди това, но е поживял известно време в лабораторията на компанията, докато бъде доизпипан. Използвах думата "продукт", защото това важи не само за затворения софтуер, но и за всеки друг вид затворено производство.
Характерното за отворения код по случая е, че някой някъде започва разработката на някакъв продукт, но още преди да го е довършил го предоставя на света, при което се отваря възможността ако ще целият свят да се включи в доразработката му, тестовете и поправянето на намерените грешки. Продуктът още от раждането си (или малко време след това) излиза от лабораторията и става публично достъпен за всеки, имащ желание да се включи в довършването му. След някакво време и работа този продукт достига етап, в който може да се нарече стабилен, и продуктът се обявява като безопасен за всеки. Отново използвах думата "продукт", защото не само софтуер се произвежда по този начин.
Този продукт, достигнал етап, в който да е обявен за стабилен, не е стар. За времето от раждането си той е доизпипан, но този път не в лабораторията на някаква компания, а в извънлабораторни условия публично. Той се обявява за стабилен точно тогава, когато и компанията със затворения код изкарва новия си продукт - когато разработката на нововъведенията в него е приключила, проведени са планираните тестове и са поправени намерените грешки. Продуктът, който все още не е преминал през тези етапи, не е нов - може и да съществува, но трябва да мине някакво време и да се свърши някаква работа преди този продукт да се нарече завършен продукт.
Масово в ежедневието си използвате продукти, които наричате нови, но са съществували много преди да се появят на пазара. Ако ви се даде достъп до прототипите, ще наричате ли крайния продукт стар? Ако участвате в разработката на някой иновативен продукт и в процеса на разработката му го ползвате, когато в крайна сметка бъде пуснат на пазара ще го рекламирате ли като стар?
Това, че в алгоритъма на разработка на отворения код е заложено да имате достъп до този софтуер преди още да е завършен, не прави завършеното издание старо - прави го стабилно, благодарение на времето, което е прекарал в публичното пространство, в което време е бил изчистен от намерените грешки. И същият този достъп до незавършените издания не прави незавършените издания нови - те са незавършени, защото им липсва времето, прекарано в публичното пространство, поради което могат да се очакват всякакви грешки в тези издания, заради малкото тестове, които са минали до този момент.
Разбира се, това, че даден софтуер е обявен за стабилен, не значи, че в него няма грешки и ще работи гладко в цялата Вселена. Стабилността му говори само, че са отстранени грешките, намерени по време на работата му сред потребителите. А нестабилен софтуер не означава задължително, че софтуерът постоянно ще бърка и няма да ви свърши никаква работа. Нестабилността му говори само, че все още не е изпробвана цялата функционалност, която ще се ползва от потребителите. Стабилният софтуер има грешки и те изскачат най-често, когато софтуерът бъде поставен в среда, в която не е бил поставян в процеса на тестването преди да бъде обявен за стабилен.
И точно тук е ролята на всеки потребител в разработката - да предоставя разнообразни среди, в които софтуерът да бъде тестван. Тези разнообразни среди са нужни както за доразработката на нестабилния софтуер, така и за подобряването на стабилния. Но за разлика от затворения код, където разнообразните среди за доразработката на нестабилния софтуер се симулират от компанията-разработчик, в света на отворения код можем да участваме всички във всеки един етап, бил той стабилен или нестабилен.
Вредно е на отворения код да се гледа като на затворен код. Вредно е да лансираш стабилния софтуер като стар и ненужен и да не предоставиш на себе си и на околните възможността да поработят с този софтуер, за който през даденото време е хвърлен толкова много труд от всички нас (включително и ти, пък дори и да си само потребител), в опита си да го направим съвършен. Вредно е в света на отворения код да кажеш, че от теб нищо не зависи за настоящия и бъдещия вид на този софтуер, да плюеш софтуера и разработчиците му, когато се натъкнеш на грешка (било в стабилно или нестабилно издание) и да го зарязваш, без да предложиш решение или без поне да уведомиш някой, който би взел отношение по въпроса. Вредно е да си седиш там и да чакаш наготово да ти се даде всичко, без да си мръднеш пръста, а после да се оплакваш, че не ставал за твоите нужди и/или бил стар. Вредно е, защото всичко тези вреди показват единствено колко ти нищо не си направил за подобрението на нещото, за което се оплакваш, при положение, че си имал възможност да помогнеш.
Отвореният код е неподходящ за мързеливци и готованци, но не защото отвореният код е зле, а защото говорим за мързеливци и готованци. Те нямат съществена роля във философията на отворения код, и пак, не става дума само за софтуер.

Та... така де - ей заради тия всички неща ми е странно, когато чуя/чета някой отдавнашен потребител на отворен код да дава определения "нов/стар" софтуер с отворен код от погледа на затворения код. А ми става малко мъчно, когато видя човек, живеещ с философията на отворения код, да се поддава на лъскавата опаковка на философията на затворения код, да забрави философията на отворения код и да почне да го плюе като че не става или че е невъзможен. И тук не говоря само за софтуер - масово го наблюдавам през годините от децата, порастващи във възрастни. Няма да се отклонявам от темата де, ама то всичко във Вселената си е взаимосвързано :)

П.П.: А, да, Ubuntu! Ми... Ubuntu е някакво странно явление, базиращо се на философията на отворения код, но държащо се към потребителите сякаш е затворено. Пуска се нестабилен софтуер, дава се възможност потребителите да участват в доразработката му, но в същото време никога не се поставя в стабилно издание, изтестваните и доразработени версии се обявяват за стари, спират се хранилищата им и последвалата работа с тези версии, а току що публикуваната версия се обявява за стабилна, на потребителите се втълпява, че компанията-майка се е погрижила за всичко, но пък пак се завърта колелото от началото на изречението. Чудя се това явление противоречие ли е или опит за мост между отворения и затворения код...
« Последна редакция: May 06, 2013, 02:52 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

v13

  • Гост
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #19 -: May 06, 2013, 07:44 »
Да не би да искаш да кажеш, че от Debian оправят бъгове на KDE 4.8.4 една година? Като се има предвид и, че на практика всяка нова версия на KDE поправя бъгове и грешки. Същото е валидно за Gnome и за Firefox и за много други приложения. Обявяват ми Firefox 10 за стабилен при положение, че до версия 20 която е актуална са оправени стотици бъгове и грешки от излизането на 10. Приемам някакво време за тестване примерно от порядъка на 2 месеца, за графична среда, което е нормално, но половин година, една година си е направо...
Отделно Примерно погледни за Гноме и КДЕ, разработчиците си имат план на разработка на изданията, алфа версия, бета версия - замразяване на нововъведенията, тестване за грешки, RC версия и накрая пускат стабилна версия. После някой я обявява за нестабилна и я бави половин година ако не и повече, като минава целия цикъл на разработчиците но за значително повече време. Е това как ще ми го обясниш?
Отделно хранилищата са с много стар софтуер, да стар е понеже програмите са с поне 3-4 версии назад от официалните издания. И ако искам да ползвам примерно някаква конкретна програма заради екстри в новата и версия, трябва да правя акробатики в инсталирането и.
Затова, както писах за сървъри е добре, понеже там са важни много стабилни приложения, изпитани и на 100% работещи безпроблемно, там не е важна толкова коя е версията на софтуера а да върши работа за това, което се изисква.
Обикновения десктоп потребител обаче се кефи на по новички и лъскави неща. Когато чете новина за някакъв софтуер нов с различни екстри иска да си го инсталира сега а не да чака половин или една година. Излязъл нов кодек и искам да го ползвам сега а не да чакам, излязъл е нов плеер и му чета представянето, искам да го ползвам СЕГА!
Като не ми хареса версията ще я махна и ще си инсталирам старата, но нека имам бърза и лесна възможност да си инсталирам новата с всички позитиви и негативи от това. Нека сам да реша кое е добро и стабилно за мен.
Активен

v13

  • Гост
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #20 -: May 06, 2013, 08:07 »
Приемам дълго тестване да кажем на пакети, които са строго специфични за дадената дистрибуция, но софтуер на друг разработчик който вече го е обявил за стабилен а ти нямаш намерение коренно да го преформяш, да го обявиш за нестабилен...
Примерно убунтовците са си взели, compiz и са му направили една купчина доработки за своята графична среда и дори редовно си пускат собствени нови издания на софтуера. Но до колкото знам от Дебиан не се занимават с това.
Активен

Odido

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 627
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #21 -: May 06, 2013, 11:16 »
v13
 Не ти пречи да си използваш кодека и в дебиан,така както аз използвам винаги последните драйвъри за видеото ,трябва ти една програма с 2 версии на горе -ами изтегли си я.Аз ползвам освен лисица 10 и хром 26 (последния).Какъв е проблема?Чакай ще ти кажа ,проблема е в това когато винаги актуалната ти система cutting edge се сбъгяса с проблем ,който даже не знаеш от къде се е появил.Ако ми се сбъгяса последния netbeans 7.3 ,аз знам кое е скапало ,защото знам кои пакети съм инсталирал с последните им версии!Както и да е нетер съвсем друго имаше предвид.И да ,разработчиците оправят KDE 4.8.4 цяла година барабар с още няколко хиляди пакета към дистрибуцията...
Дебиан точно затова не е за начинаещи ,защото някои неща стават малко по трудно на него,но и винаги ще има почитатели и потребители.
Активен

"Congratulations, you broke the Internet
Look at what you did! Are you happy now?"

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #22 -: May 06, 2013, 11:21 »
@V13: Съгласен съм с повечето неща, които си написал. Както казват римляните - "Всичкo прекалено - вреди". Не мога да си представя, колко ще е по- стабилен Firefox/Iceweasel 10 през 2015г., въпреки, че го кърпят. Но, дали трудът по удължаването на живота на един умиращ си заслужава изобщо усилията и за доброто на кого са тези жертви. И, колко сериозно ще застраши сигурността на системата Libreoffice 4, та се налага няколко години да се изразходват усилия за кърпене на стара версия. Много подобни въпроси има и не съм сигурен, че отговорите на всички ще бъдат по разумни от отговорите на средновековните догматици от типа на "Защото така трябва; Защото така е прието; Защото така е казал...
@Аристократ: Това, че една дистрибуция е по- дървена за настройки няма никакво отношение към нейната работоспособност.
« Последна редакция: May 06, 2013, 11:29 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Rosen88

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 178
  • Distribution: Gentoo Base System release 2.7
  • Window Manager: Gnome 41
    • Профил
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #23 -: May 06, 2013, 11:35 »
Е па да ви е честит. Вече е пенсионер.
Активен

AMD Ryzen 5 3600x (4.3GHz/1.3V) Noctua NH-D14
GB B450 Aorus Elite
32GB DDR4 3200MHz Corsair Vengeance LPX
Samsung 970 Evo Plus M.2 1TB / Samsung QVO 860 1TB
Western Digital Red 1TB
GB RX580 8GB Gaming
Fractal Design Integra M650
DeepCool Macube 310

lunarvalley

  • Гост
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #24 -: May 06, 2013, 11:47 »
Цитат
Това, че една дистрибуция е по- дървена за настройки няма никакво отношение към нейната работоспособност.

Ми да! Кат Slackware  :)
Активен

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #25 -: May 06, 2013, 12:02 »
v13, отново гледаш от погледа на затворения код. Да, ако ставаше дума за затворен код, това, което казваш, щеше да е вярно - разработчикът на приложението щеше да е самодостатъчен за осигуряване стабилността на това приложение, тъй като в много малка (а често и в никаква) степен зависи от средата, в която това приложение ще се изпълнява. Приложенията със затворен код съдържат в себе си почти всичко, от което имат нужда за работата си, така че разработчикът има ясна представа за почти всички аспекти от работата на приложението си, и осигурявайки добрата работа на приложението откъм тези аспекти да сметне, че приложението му е стабилно и да го пусне като такова на потребителите. Дори и поради някаква причина да се случи, че работата на приложението създава проблеми в работата на някое друго приложение, разработчикът на приложението със затворен код рядко се интересува от това. Операционната система отдолу също не търси решение на този конфликт, тъй като няма достъп до кода на тези приложения - предоставя им среда за изпълнение, пък те да си се справят както намерят за добре.
Не така стоят нещата при отворения код. Тук приложенията съдържат в пакетите си предимно уникалната за тях функционалност, а голяма част от базовата си функционалност споделят с други приложения. Разработчикът на това приложение в процеса на разработка може да го постави в някаква изчистена среда, където да разработи уникалната му функционалност, да я изпробва в тази изчистена среда, да отстрани намерените грешки и да публикува стабилно издание на приложението, но това приложение може да се счита за стабилно дотолкова, доколкото е работило в онази изчистена среда. Но разработчикът не може да гарантира стабилността на това приложение в многообразната среда на дистрибуцията, където това приложение няма да работи самостоятелно. Припомням пак - в отворения код приложенията комуникират и споделят много помежду си.
Точно тук е ролята на дистрибуцията - да събере една купчина софтуер на едно място и да я подреди така, че отделните приложения в нея да не се карат за споделените ресурси, да се осигури хармонията между тях. Дадено приложение в изчистена среда може и да е счетено за стабилно, но то трябва да бъде изтествано и в среда с разнообразни други приложения, за да се подсигури, че с начина си на работа не се оказва, че не позволява работата на някое друго приложение или че отваря някаква дупка в него. Двете конфликтиращи приложения са стабилни сами за себе си, но комбинираната им работа е нестабилна и има нужда от тестване и отстраняване на грешки.
И това е работата на дистрибуцията. Ето, в новия Дебиан има повече от 37500 пакета, повечето от тях съдържат кода, който останалите еди колко си стотин/хиляди приложения ще споделят. В една изчистена среда тези приложения може и да са били счетени за стабилни, но са били нужни много време и работа, докато се подсигури, че тези приложения работят безпроблемно в какви ли не комбинации помежду си. Когато разработчикът на дадено приложение пуска негова версия в пространството, той не изтества предварително работата на това приложение във всякаква среда. Не е нужно да го прави. Тази работа ще бъде свършена в последствие, когато приложението влезе в състава на някоя дистрибуция, където ще бъде донагласено за средата на тази дистрибуция.
А ако питаш кому е нужно отвореният код да процедира така, а затвореният - иначе, ще ти кажа - въпрос на възгледи и приоритети. Ако ти харесва философията на затворения код, ползвай софтуер със затворен код! Ако ти харесва философията на отворения код, ела и се включи в съществуването му! Ако не си наясно с двете философии, разучи ги! Но не изисквай от отворения код да се държи като затворен код! Не се дръж и ти с него, сякаш е затворен! Ако не за друго, то поне за собствената си удовлетвореност. В света на отворения код ти не си просто ползвател на нещо наложено отгоре - ти си деен участник в съществуването и вида на този код. Да се отричаш сам от тази свобода, за да има после кого да изкараш виновен за неудовлетвореността си от нещо, е безсмислено ;)

П.П.: Добре, по-конкретен пример. Спомена Firefox 10 в стабилна дистрибуция и Firefox 20 в стабилна версия от разработчика. Каква е разликата?
Когато дистрибуцията взема Firefox 10 и я вкарва в състава на дистрибуцията за разработка, започва наместване на Firefox 10 да работи добре в комбинация с останалите няколко стотин/хиляди приложения, като много от поправките на тази версия са същите, каквито се прилагат и във Firefox 11, 12, 13 и т.н. Това са поправки, свързани изцяло с правилната работа на Firefox 10 както сам по себе си, така и в средата на дистрибуцията. Накрая получаваме Firefox 10, работещ добре в състава на дистрибуцията с изчистени за даденото време на нестабилност намерени проблеми.
Когато от Mozilla изкарват Firefox 20, той не съдържа само поправки на грешки в предишните издания. Той съдържа и нова функционалност, която тепърва ще трябва да се изтества в състава на дистрибуцията, за да се види работи ли добре там тази функционалност. Сам по себе си Firefox 20 е в стабилна версия за разработчика, но далеч не е сигурно, че става за работа в компанията на другите приложения. Да, Firefox 20 ще съдържа функционалност, която няма във Firefox 10, но това, че Firefox 20 работи добре в изолирана среда все още далеч не означава, че ще работи така и в пълноценна среда. Новата функционалност може да е блазнеща, но това, че е даден достъп до нея не я прави стабилна в средата на дистрибуцията - добрата работа на тази функционалност зависи от още една торба фактори, за проверката на които е нужно време.
В отворения код трябва да се прави разлика между стабилна версия за разработчика и стабилна версия в средата на дистрибуцията. В изолираната среда Firefox 20 може да изглежда стабилен и смело да се нарече нова версия, а Firefox 10 - стара. В пълноценната среда на дистрибуцията обаче Firefox 20 е много слабо проверен, възможно е да работи добре, но е възможно и да създава големи проблеми, на този етап това не е ясно - трябва да минат доста време и работа, за да може да бъде наречен Firefox 20 стабилен в пълноценна среда. Дотогава Firefox 20 ще се нарича нестабилен и в процес на разработка в състава на дистрибуцията. И дотогава Firefox 10 ще се нарича стабилен и нов в състава на дистрибуцията.
Друга аналогия със затворения код и понятията "нов/стар". Наричаш ли някой от прототипите на Мерцедес нова кола? Ако подкараш някой от прототипите, ще имаш ли съзнанието, че караш стабилна и проверена кола, само защото е сглобена и се движи добре в завода на производителя? При това положение наричаш ли изтествания няколко години току що пуснат в серийно производство нов Мерцедес стар?
Това, което бърка представите на хората за ново и старо при отворения код е, че при него имаш достъп до прототипите. Но не трябва да се забравя, че това все още са само прототипи, не са били подложени на многобройните часове тестове преди серийно производство и не могат да се наричат нови версии, а изтестваните версии - стари.
« Последна редакция: May 06, 2013, 12:54 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

v13

  • Гост
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #26 -: May 06, 2013, 14:01 »
neter, много благодаря за отделеното време и изключително обстойното обяснение, научих някой неща от теб, които са полезни за мен.
Приятен ден и празник.  [_]3
Активен

v13

  • Гост
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #27 -: May 06, 2013, 14:04 »
Да разбирам ли, че всъщност стабилните версии на Убунту вървят с една назад? :)
Но пък от друга страна системата горе долу се държи добре. Предполагам, че когато се наливат пари в дадена дистрибуция сроковете могат значително да се съкратят. Все пак разработчиците имат сериозен стимул да работят.
« Последна редакция: May 06, 2013, 14:06 от v13 »
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #28 -: May 06, 2013, 15:41 »
Цитат
Предполагам, че когато се наливат пари в дадена дистрибуция сроковете могат значително да се съкратят. Все пак разработчиците имат сериозен стимул да работят.

При положение, че според статистиката на уважавани организации, има около 30% недостиг на ИТ специалисти от всички видове, ти дали би работил за без пари, при положение, че си свръх заплатен, а когато свършиш работа след цял ден кодене, дали точно с кодене по личен проект ще се разсейваш!?
Големите като Каноникал и Редхат разработват с предимство това което им носи приход. Дебиан се финансира от същата тази фондация която развива ядрото на Линукс.
Дебиан е идеалното решение за сериозна работна станция/сървър, а не за домашни нужди. Ако хардуера ти е съвсем нов, инсталираш тестинг или сид и си имаш идеално работеща ос до края на живота на желязото. Само ъпдейти без никакви надграждания и пр.
Активен

Rosen88

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 178
  • Distribution: Gentoo Base System release 2.7
  • Window Manager: Gnome 41
    • Профил
Re: Честит ви нов debian
« Отговор #29 -: May 06, 2013, 16:10 »
Да разбирам ли аз че според neter щом дебиан и червената шапчица вървят по остарял модел на версионирането на програмите означава че всички останали компании са безделници и аматьори.

Има една съпоставка една тънка ивица.
Дебиан се опитват да копират Червената Шапчица която е предимно за сървъри и там не се държи на най-нови версии.

Другата ниша са десктоп ориентирани дистрибуции които са също стабилни и добре изпитани, тъй като за десктоп употребата изискванията са високи и всеки софтуер се мени през ден два.

И тези които аз най-уважавам са дистрибуциите с общо предназначение, способни да работят както искаш, и за каквото искаш.
Активен

AMD Ryzen 5 3600x (4.3GHz/1.3V) Noctua NH-D14
GB B450 Aorus Elite
32GB DDR4 3200MHz Corsair Vengeance LPX
Samsung 970 Evo Plus M.2 1TB / Samsung QVO 860 1TB
Western Digital Red 1TB
GB RX580 8GB Gaming
Fractal Design Integra M650
DeepCool Macube 310

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
KDE + Debian
Настройка на програми
IvanST 3 5185 Последна публикация Nov 16, 2003, 01:33
от Agent_SMITH
Debian 3.0r2
Настройка на програми
Agent_SMITH 2 4219 Последна публикация Nov 24, 2003, 20:58
от IvanST
Debian 3.0r2
Настройка на програми
Agent_SMITH 0 2753 Последна публикация Dec 06, 2003, 04:52
от Agent_SMITH
Debian&KDE
Настройка на програми
tzarew 1 4191 Последна публикация Jan 10, 2004, 16:02
от
Debian трудности!Направо полудявам!
Настройка на програми
gamehack 29 12663 Последна публикация Jan 28, 2004, 16:47
от gamehack