Покажи Публикации - 4096bits
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 196 197 [198] 199 200 ... 415
2956  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Пак го направи (тема за спам) -: Nov 06, 2019, 17:18
Клавиатурата на тези хора им е точно под носа и ръцете им минават над нея, за да стигнат до мишката и касовите апарати. Значи просто ги мързи да научат по-удобния начин  ;D Което не ме учудва особено.

Не се бях замислил, че нещата при баш са си наследени от едно друго мислене, а после явно никой не е говорил за промени. Свикнали са. Баш скриптове наистина не се научих да пиша. Синтаксиса ми е малко сложен с тези доларови знаци, къде двойни, къде единични кавички и прочее. Но предполагам, просто не ми се е наложило. Сигурно е така само в представите ми, преди да си седна на задника и да изчистя това. Може някой ден да го направя просто на инат. Предпочитам питоня за тази цел, защото поне за мен е по-разбираем, а другото предимство е, че може да стартираш колкото процеса искаш, да пускаш няколко баш команди да бачкат едновременно и иначе казано, наистина да използваш възможностите и ресурсите на съвременните многопроцесорни  машини. Не съм сигурен, дали и колко се обновяват обикновените инструменти в Линукс, които ползваме всеки ден. Бачкат безупречно, но понякога може да не е достатъчно.

Не зная, дали съм споменавал, но все още ползвам телефон с бутончета. Имам един смартфон, който ползвам за тестване на програми и слушане на музика, като изляза някъде. За навигация също. Но в него дори няма сим карта.  ;D И никога нямам проблеми, че ми пада батерията.

Може и да не съм прав за интерфейса. Това като цяло си е много обективно нещо. Аз си изказвам моето мнение разбира се. Сега се замислих, че робувам на много от навиците си и стари неща, не по-малко отколкото всички останали. В повечето браузъри например, като натиснеш F6 и светва полето за уеб адресите и можеш директно да пишеш нова дестинация. Но сега се замислих, като се заговорихме за това, че все още хващам мишката и го правя с нея. И все пак има очевидни неща, които не се пипат и това си е. Отвориш ли например петдесет-шестдесет таба в Хрома и те се свиват почти до размерите на бутончето им за затваряне. Не се вижда кое, какво е.

https://pasteboard.co/IFrNt5t.png

Така и не видях досега вграден инструмен за управление на табовете в нито един от масовите браузъри. Може би няма и в останалите. Та не е да няма съвсем основания за недоволство от това, как се прави интерфейса.
Между другото съм фен на Dillo.
Казваш, че го ползваш и за гледане на клипове в Youtube? Това нещо подкарва ли JS?
2957  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Пак го направи (тема за спам) -: Nov 05, 2019, 23:12
Така и не ми стана ясно, за програмка за преглеждане на картинки ли става въпрос или за нещо друго?
Не зная, защо си го хранил, но повечето хора, дето творят софтуер, го правят според техните разбирания, а истината е, че на множеството ( евентуално ) потребители, представата им аз удобство може да е съвсем различна.

Ходя в един бар от време на време да пийна по бира или нещо по-твърдо и от известно време се настанявам на бара. Има една сервитьорка, която подпитваше от време на време, къде в програмата се намира бърбъна или някое ястие или каквото там. И хващат мишката и цъкат по едни оцветени квадрати ( сигурно масите ), избират след това от някакво падащо меню разни неща и като цяло, много неефективно. Имат клавиатура свързана към този компютър и не съм виждал нито веднъж да се ползва. Изглежда, програмата няма търсачка. Не можеш да напишеш ja и тя да ти изкара възможните артикули, дето почват с тези букви. Като например Jack Daniels 50 и под него Jack Daniels 100. Два клавиша в търсачката, две натискания на стрелката надолу и вече си добавил още едно голямо към някоя маса. Четири клавиша се натискат страшно бързо. Изкарват сметките с мишката. Няма избиране на масата и натискането на някой от функционалните клавши.

Може и да ги има всички тези неща, но да не се ползват. Може и да ги няма. В днешно време забелязвам, че малко хора пишещи софтуер се замислят за удобството на изполването на творениет им. За ефективността.
Спомням си, когато по принуда си направих акаунт във ФБ и видях страницата им, след логването. Гледах като изтребител. Много, много нелогично ми беше всичко. И все още ми е.

Откакто се научих да кодя, не съм написал нищо графично. Повечето неща съм си ги правил за мен си и съм се стремял към минимална моя намеса в която и да е програма/скрипт.

Ще дам пример - bash. Не е мръднал в начина си на използване сигурно от времето на създаването си. Удобен или не, получаваш това, което ти дадат и това е. Zsh от друга страна, има много повече удобства. Напоследък ползвам изключително Fish. Още по-удобно. Синтаксиса не прилича толкова на кодиран текст. Ако се стигне до писането на "скриптове".

В общи линии се получава, че един път като се напише приложение, всичко което се прави от тук нататък, е да се чистят бъгове ( желателно и пожелателно и разбираемо ) и да се добавят нови функции и възможности. Интерфейса е последна грижа.

Спомена се LaTeX. Ако някой си мисли, че ако някога ми се наложи, ще отворя графичен текстов редактор, ще се опитам да сътворя нещо и ще търся, как да го екпортна в pdf, много, много ще сбърка. Дори бих използвал Markdown или дори grof/trof за по-прости документи. Защо? Защото винаги ще изглеждат по един и същи начин. Няма добавено нищо излишно. Форматирането във всяка една графична програма за текстова обработка предполагам, че е различно. Пълна каша е отварянето на един такъв документ в различно приложение. Дори версиите им не поддържат стари формати. Да не говорим в света на MS как е.

Защо пиша всичко това... Защото меко казано ми писна, да се бълва нещо, просто за да го има, отколкото да се гледа качество, удобство, пестене на ресурс ( това е цяла една друга тема - в момента имам отворени три браузъра и разхода на RAM е 11,9GB ).

Занимавам се с кодене като хоби и за да си улесня живота. Обаче като гледам, какво правят "професионалистите" и понякога ми идва да се прекръстя. И това няма изгледи да спре.
2958  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Невъзможно преместване на каталог поради „липса“ на място -: Nov 05, 2019, 21:55
Шиндоша се държеше по същия начин. При преместване на файлове променяше само файловата таблица. Не зная, дали все още е така, но това е най-логичния начин да се направят нещата. И най-бързия. При положение, че файловете са в една и съща файлова система, няма причина да не се направи по този начин.
Не съм много сигурен, как mv работи. Виж, дали в системния дял имаш достатъчно място. Може би използва tmp файл.
Може би използва swap файла за тази работа и да не му стига отново мястото. Pipe през компресираща програма може да свърши работа. Както се предложи вече. Още повече, че е уеб ресурс, а той се компресира добре.
Странно ми се вижда всичко това. Досега не съм чувал някой да има затруднения точно с това.
Друго ограничение, което ми идва наум, е достигане на максимума на inodes за файловата система. Уеб страниците може да съдържат много, много файлове.
2959  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Добри хора са или не ми се разправя -: Oct 30, 2019, 22:50
Инструментите на Кали на друго дистро? Тези правят някои промени по ядрото, за да им работи всичко, та съмнявам се да бачкат както трябва на друга система. Или поне не всичко. Такива упражнения... Ако искаш Кали, инсталираш Кали. Вече почнах да се уморявам от всичко това.
2960  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Добри хора са или не ми се разправя -: Oct 30, 2019, 18:45
Много е описателно, като се каже, че виното не ще да се инсталира. Да се чудиш сега, то самото ли не иска или му се иска, ама системата не му дава.
На Ментата знаеш ли колко игри за Windows съм изиграл...
Цитат
За мен Distrowatch изобщо не е критерии за нищо.
Нещо не виждам изказване за това, че информацията е невярна или дистрото екзотично.
Но пак бих казал, да екзотична е. Поне за мен. От дебианските дисрибуции дълго бях с Crunchbang, която вече не се разработва. Наследник ѝ е Bunsenlabs. Другата, която ползвах не малко време беше SolydX.
2961  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: защо трябва да преинсталирам Debian wheezy ? -: Oct 30, 2019, 17:35
Аrch съм ползвал само за десктоп, обаче по-стабилна система не съм имал. За сървър не зная, как ще е.
2962  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Два въпроса -: Oct 29, 2019, 14:16
За мен Distrowatch изобщо не е критерии за нищо.
Отдавна трябваше да стане ясно, какво точно ти е нужно, но всеки тук е объркан по този въпрос. Ако искаш поддръжка, инсталирай един Arch и ще имаш ъпдейти на системата докато свят светува. Също така е бъкана с всякакъв софтуер. Но, ще ти трябва английски, както впрочем и за всяка една дистрибуция, която инсталираш. Няма как без това. Така че, инвестирай в това. Няма да ти е полезно само за линукса, пък който и да е.
А иначе, както и да го гледаш, имаш Debian, Ubuntu, Arch и RedHat, ако не пропускам някоя. Това са основните. Инсталираш някое от тези и надграждаш. Това са тъй наречените дистрибуции - някое от тези, нарисувано, нагласено за очите, с някое и друго допълнение за функционалност, малко шоколадови пръчици ръснати отгоре и готово, ето ти поредната дистрибуция. Но която и да пробваш от онези, дето ги гледаш в Distrowatch, тя е направена според разбиранията на някого. Моите са съвсем различни и честно, ако направя и аз някоя, няма да я харесаш. Колкото и да не стана ясно, какво точно искаш, поне едно се знае. Имаш специфични нужди, та е малко съмнително, да намериш нещо готово. Което опира до предишни постове по тази тема. Инсталираш нещо от основните дистра ( например един Mint ) и започваш да го разучаваш. Как работи, какво и къде се случва и прочее. Когато ти стане ясно в основни линии, как работи линукс, как да се ориентиреш в системата, тогава вече ще знаеш и какво точно търсиш. Ти не знаеш. Такова лутане и въртене във всякаква посока не може да те заведе никъде. Избираш си една посока и крачка по крачка започваш да вървиш. Иначе никъде не стигаш.
2963  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Два въпроса -: Oct 29, 2019, 09:46
Еми да я тества юзера. Не само да се оплаква, ами реално да свърши и някаква работа.
Ако на теб работата ти е да разкарваш банички рано сутринта, обаче сменяш колите с коя от коя по-странни през ден, колко работа мислиш, че ще свършиш? Ще оставиш хората гладни, пък и ти ще си гладен.  ;D
2964  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Oct 29, 2019, 09:45
За Фейсбук имам някои съмнения. Опита им да разработят тяхна собствена криптовалута може би е индикация, че се опитват да създадат затворена екосистема. Цялата ежедневна дейност на хората да минава през тях. Ако успеят да я наложат. Възможността да си напазаруваш всичко, което виждаш в месинджъра или мобилната им платформа само с натискане на линк или бутон сигурно  ще се види удобна на много хора. А тези могат да ти предложат точното нещо, от което се интересуваш. Защото те познават по-добре от теб самия. Това е власт. Голяма
2965  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Два въпроса -: Oct 28, 2019, 23:10
Няма въпрос. Поредното затруднение с поредната екзотична дистрибуция.
2966  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Промени в модерацията. Моля, следете Гофи под лупа! -: Oct 26, 2019, 15:58
Не е лесно да си модератор. Поне предполагам за повечето хора. Бил съм. Във форум на едно от софийските радиа, докато не се появи фейсбук. Но на мен дадат ли ми власт, ставам диктатор и тиранин. И не давам обяснения за действията си. Общо взето, беше ми лесно.  ;D
Е, никой не се оплака. А може и да не са се осмелили  :D
2967  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Промени в модерацията. Моля, следете Гофи под лупа! -: Oct 25, 2019, 23:44
Да, по-скоро са лилави.
2968  Нетехнически теми / Пътят към wiki.linux-bg.org минава оттук / Re: Ей тази тема ми помогна много... -: Oct 25, 2019, 19:32
Бе не я разбрах супер тая команда, но ми мяза като да се пуска един неткат да слуша. В тая връзка наистина можеш да си пробваш всякаква мрежова комуникация и дори чат да си организираш. Автора на Неткат беше написал в ръководството, че ако някой стане милионер от това, няма да не се зарадва на чек. До сега не се е чуло, някой да му прати.
nc е много мощно инструментче. И много просто. Ако нямаш друга възможност за връзка, върши чудесна работа.
2969  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Промени в модерацията. Моля, следете Гофи под лупа! -: Oct 25, 2019, 19:29
4096, как ме виждаш? Струва ми се има някакъв проблем във форума. Като влязох ми се появиха още менюта, видях един доклад на Явор и долу в лентата съм син. Колко и какъв цвят звездички имам под аватара? При положение, че нямам съобщение от Slaff (а и никога не съм имал), мисля, че нещо се е объркало.
ВИждам ти звездичките сини, пет на брой. Ако и ти виждаш толкова, няма нужда да ходиш на лекар  :D
2970  Нетехнически теми / Пътят към wiki.linux-bg.org минава оттук / Re: Ей тази тема ми помогна много... -: Oct 25, 2019, 12:56
По принцип не е лошо да се знае, как да се изпращат байтове насам-натам. Макар че в днешно време предпочитам да разменям съобщения посредством json или нещо от сорта.
Страници: 1 ... 196 197 [198] 199 200 ... 415