Покажи теми - ignorant
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Хардуер за Линукс / Сървъри / Моля някой да ми обясни какво пише.. -: Oct 05, 2018, 16:13
Сървъра е с гигабайтско дъно: GA-7TESM. Имам два x5670, охлаждани от Noctua NH-D14. Всичко си зареждаше и работеше перфектно, до днес, когато извадих кабелчето на една перка в кутията. Дръплах го доста силно понеже заяждаше и изискваше повечко сила. Хедъра му е близо до единият cpu. Забелязах, че процесорното охлаждане на същият процесор грее супер топъл въздух приближавайки на 1см пръсти до него. Другото процесорно охлаждане не грее топъл въздух.  Снимка


Зареждам xubuntu от флашка и като му дам опцията не да инсталира, а да зареди live започва да зарежда и ми изписва този надпис:


Моля обяснете ми какво пише, какво ми казва. Не разбирам. Какъв е проблема? Как да го оправя?
2  Хардуер за Линукс / Десктопи / Seasonic Prime W 750 Titanium или Corsair RMi Series RM850i 850W Gold? Кое е по- -: Sep 23, 2018, 22:37
Seasonic Prime W 750 Titanium или Corsair RMi Series RM850i 850W Gold? Кое е по-добро? Кое да избера?  И двете втора ръка на еднаква цена 220лв. с гаранция 8 години. И двете имат еднакви пеерки, но титана е 20децибела на пълно натоварване ,а корсара е 22. Корсара е голд серияя, а сиасоника е титаниум (най-висока). Кондензаторите и на двата са качествени японски. И двете имат копче-опция за спиране на  работа на вентилатора  и заработват във режим без вентилаторр, безшумни. Но Сиасоника има отвънщната страна на  захранването това копче,  а корсара копчето му е от вътрешната страна на захранването и  всеки път когато  искам да го активирам/спра,  трябва да разгллобвам кутията, коеето е досадно  и времеотделящо.


Моля ви обосновете ми в едно сравнение двата модела да знам  кое да купя
3  Хардуер за Линукс / Десктопи / Съвет за захранване.. -: Sep 22, 2018, 09:46
Имам стара сглобена машина с E3 1231v3, asrock z97 Extreme6, Huntkey X7 900 W, PowerColor 290PCS+ rev1, Samsung 960 PRO 512GB NVMe M.2, 4x8gb DDR3 на 2400Mhz със CL11, едно старо кингстънско SSD и 34 инчов монитор.

Сега сглобявам друга машина: 4к 43 инча монитор, 6800k + X99-AII +predator 2x16GB 3000Mhz CL15, голяма кутия с перки...
Ще взема от старата машина PowerColor 290PCS+rev1+Samsung 960 PRO 512GB NVMe M.2 и ще ги добавя в тази. А там ше сложа SAPPHIRE HD 5450 за да тръгва 1080p видео за ютуб   
Ще е необходимо само захранване. Мислих да взема старото захранване Huntkey X7 900 W, а на негово място да сложа едно старо захранване - COLORSit 400W Silent Power, 350U-SNE. Вчера пробвах и захранването пали чисто е от последното почистване преди година не е набрало грам прах. Поне не видях (не е ползвано.), но се притеснявам ако COLORSit 400W Silent Power нещо изгори да не повреди E3 1231v3, asrock z97 Extreme6? Има ли такава опасност да ги повреди?
Ако има такава опасност по-добре да купя едно ново захранване, но да ми е спокойно, че новото дори да изгори няма да повреди дъно и процесор.

На мен реално този E3 1231v3 ще го ползвам само за интернет и мултимедия - тоест мултитаскинг, мощно сърфиране с няколко стотин таба. Видеоконферентна връзка, прочие комуникация, онлайн стриймване на ютуб клипчета.  Абе накратко за интернет. И ще го включвам в ренд фермата ми, когато рендвам, но основно за интернет ще се използва. Та поради това му предназначение, не ми е необходимо мощно захранване. Но от друга гледна точка, в перспектива погледнато, asrock z97 Extreme6 позволява да му сложа в бъдеще (слееед години) две мощни видеокарти да помагат на рендването. Поправете ме ако греша, но проверете спецификациите на asrock z97 Extreme6, мисля, че ще поддържа две мощни видеокарти и такъв ъпгрейд един ден би имал смисъл, нали?


Та с COLORSit 400W Silent Power 350U-SNE наистина ли рискувам да си повредя E3 1231v3 и asrock z97 Extreme6? Ако поемам такъв риск с това старо захранване предпочитам да си взема ново захранване, което няма да повреди дъното , но не знам да бъде слабо или по-мощно за да може в бъдеше да му натоваря две мощни видеокарти? Помогнете ми да си реша дилемите. В момента имам оферти за Fortron Everest 1010W (110лв ама гледам ютуб клипове с него от 2009-а в ютуб. Май много е е дръто. Страх ме е да не го купя и да има проблемни конденазотори или скоро след полупката да умре от старост ) и Fortron 350W(60HLN) (25лв).
4  Хардуер за Линукс / Сървъри / Препоръчайте бюджетни напълно безшумни вентилатори за кутия? -: Sep 05, 2018, 06:53
Става дума за огромна и просторна кутия: Cooler Master RC-810-SKN1-gp, модната така, че отгоре има изрязано място за 14см-ов вентилатор, покрито с черна, ситна, мрежеста метална решетка. Вътре има три 12см-ови перки  - две от задната страна и една от предната. Отгоре 14см-ов на моднатото място+ до него малък 8см-ов пак отгоре. За съжаление са шумни дори с лоу нос адапторите ми на ноктуа. Затова се налага да купя нови безшумни. Каквито и да купя мисля да ги пусна с лоу нойс адаптори на ноктуа (разполагам с един NA-RC6, три NA-RC10 и три NA-RC11 ) да въртят на бавни обороти, защото кутията няма контрол на перките в биоса и никакъв софтуер не може да ги контролира. (Старо сървърно гигабайтско дъно GA-7TESM от 2011г.). Вътре не грее нищо все още. Напълнил съм с шест 8-гб-ови ECC REG RAM плочки на 1333, едно Intel® SSD 535 Series, Thermaltake Smart SE 730W, два xeon x5670, охлаждани перфектно от двe Noctua NH-U-12DX i4 (с лоу нойс адаптори от комплектите им).

Сега обмислям да постъпя бюджетно, като не купувам всички перки в момента (разумно ли ще бъде в случая ми според вас?). Отзад двете 12см-ови перки на задната страна, мисля първоначално да купя само една 12см-ова перка там (А другата до нея по- в бъдеще. Като примерно оборудвам с по-грееща видеокарта/карти. Но такъв ъпгрейд не планирам в близките години). Накратко: Отзад вместо две перки, мога да купя една, а от пред една 12см-ва задължително. Отгоре 14см-ова задължително, а 8см-ова ще си спестя засега. Отпред има възможност за втора допълнитена 12см-ова, но и това намирам за излишно в момента.

Компютъра в момента се използва за рендъринг и аудио обработа откачил съм всички кейс фанове като зареждам с тежки аудиопрограми изискващи по 32ГБ и нагоре РАМ а като рендвам (само с процесорите в ренд ферма) отварям капака макар да няма опастност за процесорите, притеснявам се за дъното да не се повреди от системно претопляне (дрътичко е все пак, а вгрдената му карта бая грее като е затворена кутията без да работят кейс фановете).

Накратко, моля да ми препоръчате безшумни кейс фанове - които с лоу нойс адапторите ми да не ги чувам изобщо, въобще. Целта ми е абсолютна тишина - посредством лоу нойс адаптори, нищо,че перките ще въртят по-бавно. Но същевременно осъзнавам, че няма какво толкова да грее в тази кутия и не ми се дават излишни пари за излишно супер мощни охладители. Не ми трябва да светят, а просто да създават някакво течение. Всякакви насоки и препоръки в тази посока ще ми бъдат полезни. Пишете и конкретни модели.  В таргета ми е - тихо и евтино.
5  Хардуер за Линукс / Десктопи / Коя перка на Noctua NH D14 e предназначена да бъде в cpu fan 1 и коя в cpu fan 2 -: Sep 02, 2018, 23:17
Коя перка на Noctua NH D14 e предназначена да бъде в cpu fan 1 и коя в cpu fan 2? В описанието не пише.

6  Хардуер за Линукс / Десктопи / Проблем с U.L.N.A. адаптор на Noctua NH D14 (откъде мога да си намеря?) -: Aug 31, 2018, 21:09

Преди 6 месеца си купих втора употреба охлаждане noctua nh d14 и забелязах, че единият U.L.N.A. адаптор със синята главичка липсва в комплекта. Другият с черна си бе там. От 6 месеца ползвам този модел охладител без синият U.L.N.A. адаптор на едната перка, а на другата сложих черният U.L.N.A. адаптор, после и двете перки съм сложил в y-split кабелче на Noctua влизащо в дъното, точно там където е обозначено за процесорен охладител. Дали единственият проблем е, че с липсата на синият U.L.N.A. адаптор ще чувам по-шумно перката, или има и друг проблем?

Откъде мога да си купя такъв син U.L.N.A. адаптор за моя модел охлаждане? И непременно ли трябва да е син или ако някой ми даде черният ще ми върши същата работа? (защото в описанието на модела ми е обозначено черният за едната перка, синият за другата) Непременно ли трябва да е произведен от Noctua и конкретно за моя модел охлаждане, или се продават универсални U.L.N.A. адаптори?

Тествайки на другият ми компютър забелязах, че с този U.L.N.A. адаптор като се сложи на която и да е перка на кутията (не на процесорите) и прави перката много по-тиха. Така че при всички положения трябва да си намеря повече от един U.L.N.A. адаптор за всичките перки на кутията на другият ми компютър (те не могат да се контролират от BIOS и какъвто и да е друг софтуер, понеже компютъра е стар.)
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Разрешаване на проблем със SSD и SATA 3 контролера му.. -: Mar 30, 2018, 03:20
Имам дъно което няма sata 2. Сложих му sata 3 контролер за да бутне ssd (което е sata 3) от него. Уви не не ще, а виждам от usb флашка с убунту - ssd-тo в sata 3 контролера. Значи се вижда ssd-то в контролера, но не ще да бутне.  Oт флашка когато пускам инсталация на ubuntu и го вижда, но ми казва,че не може д аго инсталира..защото хардуера ми можеби не поддържал буутване от pcie картата? Как да разбера така ли е?

SATA 3 ми трябва заради бързата скорост с която ще тръгне SSD-то, по бенчовете които направих разликата е двойна когато е на другата ми машина (тази с  вграден sata 3). Машината със SATA 2 я глася за видеообработка и затова тази двойна разлика в скоростите на SSD-то пряко ме касаe.  Мисля си един вариант ама не знам дали ще е удачен? Мисля дали да не инсталирам на една стара 16гб флашка уиндоуса (30мб/в сек копирам от нея и някъде толкова записвам. ) , а ssd-тo да ми стои бучнато в sata 3 контролера и на него да запиша софтуер за видеообработка (blender и и т.н.) и файловете за обработка. Така ще имам ли някакво забавяне  когато ползвам програмите за видеообработка задето съм инсталирал ОС-а на бавната флашка? Убунтувските програми така и така няма да използвам, те не ме касаят, но понеже така и така съм инсталирал ОС-а в/у бавната флашка ще ми повлияе ли на работата в блендер и останалите програмиза видеообрааботка?

Моля, помагайте.
8  Хардуер за Линукс / Сървъри / Моля ви намерете ми някакъв евтин sata 3 контролер от който да бутвам операционн -: Mar 20, 2018, 19:24
Моля ви намерете ми някакъв евтин sata 3 контролер от който да бутвам операционна систма от ssd и да е от софийски магазин за да мога да го пробвам да буутне ssd-то.  Търся нещо за около 30лв макс. Препрових бг сайтовете никой не предлага. тези които имаха написано наличен им бе свършил..помощ!!!!
9  Хардуер за Линукс / Десктопи / Посока на вентилаторите? Какво е значението в коя посока да са? -: Mar 17, 2018, 06:03
Пичове какво значение има как ще си монтирам вентилаторите на въздушният охладител (Noctua NH D14), да сочат в посока към рама/хардове/ssd/dvd или към видеокартата и захранването? В упътването на Noctua NH D14 ми пише, че е по избор.  Аз избрах двата вентилатора да сочат към видеокартата/захранването. Показвам снимка. Обаче гледам някакъв пич ги е монтирал на опаки. - на 15:40сек превъртете да видите. Така при него единия вентилатор се пада да е над RAM-a. И аз мога така (рама ми е нисък). Знам, че е въпрос на избор, но трябва да има някакво значение? Виждате на снимаката при мен как няма място в кутията и охладителя духа към голямата видеокарта, която ми е бая топла (може би така както съм го сложил да духа на видеокартата ще я хлади и това ми е плюс в моя случай?), Докато онзи пичага от видеото като вентилатора му духа над рама може би  някак го охлажда? Въпреки, че се съмнявам защото вентилатора му духа над рама, а не с/у рама. Но все пак може би някак охлажда въздуха около рама и да има полза, или не? Моля обяснете ми каква е ползата вентилаторите да духат в посока видеокартата и в в другия случай каква е ползата ако ухат към рама?
10  Хардуер за Линукс / Сървъри / Как да монтирам Noctua NH-D14 в/у GA-7TESM? (проблем със задна планка) -: Mar 03, 2018, 23:30
Здравейте имам следният проблем със задна планка - прикачам снимка и обяснявам. Искам да монтирам Noctua NH-D14 в/у GA-7TESM, но на дъното ми отзад има задна планка (вижте картинката). Питам необходимо ли е да я сваля за да поставя тази  на Noctua NH-D14? И ако е небходимо как се сваля, защото не виждам болчета -вижте картиката
11  Хардуер за Линукс / Сървъри / Въпрос за SSD.. -: Mar 03, 2018, 08:21
Здравейте, имам:Intel SSD 530 Series 480GB. Пише, че записва на 490MB в секунда и смятам, че тази скорост е прилична. Интересува ме ако го сложа на GA-7TESM с два процесора x5670, ще работи ли на максималната си скорост или дъното ще го ограничава по някакъв начин? Понеже виждам в спецификациите на дъното пише SATA 3Gbps, а в спецификациите на SSD-то пише 6 Gbit/s. В спецификациите на дъното пише също, че има SAS 6Gbps. Нямам много представа от тези неща, затова накратко питам, дъното ще ми ограничава ли ssd-то да работи по-бавно, и има ли как да пусна това SSD на максималната му скорост в/у това дъно?
12  Хардуер за Линукс / Сървъри / Помощ за захранващо кабелче.. -: Feb 14, 2018, 19:09
Имам сървърно дъно GA-7TESM с два процесора x5670. Имам две захранвания за едното (Thermaltake Smart SE 730W) ми казаха, че ще ми трябва специално кабелче за да захраня и вторият процесор на дъното. Чудя се обаче huntkey x7 900w, който също имам дали си няма такова кабелче в комплекта (защото имам и това захранване и мога да ги разменя). Може ли да ми покажите снимка как трябва да изглежда това кабелче с което ще мога да захраня и вторият си процесор - просто да проверя дали го нямам налично сучайно
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Моля за малко помощ за едно дъно.. -: Feb 07, 2018, 09:49
Пичове тествах гигабайтското дъно и не пали с моя процесор. Не го поддържа, с други пали, а моя с други дъна пали. Извода е ясен.

Предложиха ми на тънка цена Quanta, модел QSSC-98MB. Тествах го 9минути натоварване на систематаа с aida64, всички ядра на процесора на 100%, абсолютно стабилно и по време на тества дигаше температура макс 50 градуса, без да е в кутия с едни слаби, ниски, малки сървърни охлаждания. Всичкое прекрансо, има само един дефект. При включване понякога не тръгва и трябва да се рестартира от металните дълги шипчета на дъното.  Казаха ми, че имало начин и през мрежа да се рестартира за да не разглобявам всеки път кутията да бъркам да го рестартирам. И мисля така да се справя с дефекта му - все едно.  Ще му трябва ли по-специфично захранване според вас?  В спецификациите пише захранване минимум 650вата доколкото разбрах от прочетеното. Ето спецификациите на сървъра -   от който е: модела на дъното: QSSC-98MB, производителя  - Quanta. Запали ми с x5670, и го тествах с aida64 за натоварване на системата 9минути.  Човека който ми го продава твърди, че го е тествал 24 часа и е било стабилно. Просто преди да зареди Операционната стистема забивало понякога и трябвало да се рестартира (не знаел на какво се дължи). Огледах кондензаторите и всичко по дъното, няма надути кондензатори. Всичко изглежда наред.

Като пренебрегнем дефекта смятате ли, че дъното е също някакво много несъвместимо?
Предполагам щом пали и държи тестове без да се изключи на 100% натоварен процесор не му трябват тези перки в раковете които слагат. Някои дъна в кутии тип ракове разбрах, че не палят без да са им включени 2-4 перки (не за процесорите, а за дъното).. Ама това си пали и работи...

Множителя на процесора ми е отключен и в биоса на това сървърно дънце ми дава да променям множителя (овърклок) от стандартните 22 на 25. Като видях готиния биос не можах да повярвам! Ще мога леко да овърклокна процесорчето :)))

Въпросът ми е: Смятате ли, че дъното е много несъвместимо и лош избор или обратно модела е много добър и има добра съвместимост със захранвания и памети? Според вас на какво обикновено се дължи такъв дефект да не зарежда понякога след рестартиране/изключване и да  е необходимо да се рестартира от металните шипчета на дъното? Като хора с опит ви моля да споделите на какво би могло да се дължи този му проблем.
14  Хардуер за Линукс / Сървъри / Мога ли да овърклокна по този начин.. -: Jan 22, 2018, 08:14
Здравейте имам x5670 (скоро ще купя още един) и трябва да му намеря двупроцесорно дъно сокет 1366, в което някакси да овърклокна процесорите. Знам, че EVGA Classified SR-2 е двупроцесорно на този сокет, създадено за овърклокване и мога да си овърклокна процесорите без проблеми ако го избера, НО  е твърде скъпо. Затова не е опция. Остава ми да избера друго двупроцесорно дъно. А всички останали доколкото знам са сървърни и биосите им  предполагам не позволяват овърклок. BSEL  ми казаха, че няма да проработи на този сокет. (което ме кара да търся други начини)



Мога ли да кракна BIOS-а?
Мога ли да отключа овърклок опциите в BIOS използвайки някакъв софтуер като InsydeH2O® UEFI BIOS?

..или мога ли д аовърклокна процесорите (x5670) върху GA-7TESM без да отключвам BIOS опциите за овърклок, просто да използвам някаакъв софтуер, който директно да овърклокне процесорите (x5670) като: SoftFSB 1.7f или SysTool или SetFSB ?
15  Хардуер за Линукс / Сървъри / Fujitsu PRIMERGY TX200 S6 или Fujitsu PRIMERGY RX200 S6? Разлики? Кое да избера? -: Jan 16, 2018, 22:54
Здравейте, имам дилема. Предлагат ми дънната платка на Fujitsu PRIMERGY TX200 S6 и Fujitsu PRIMERGY RX200 S6? Какви са разликите? Кое да избера? Спецификациите от линковете предполагам са за целите сървъри,а не за дъната. Примерно децибелите за шум, не виждам как може да са за дъната, предвид, че нямат вентилаторчèта, не виждам какво може да шуми от дъната, а аз купувам само дъната. Обема рам е еднакъв,  едното го дават, чè е по-лакомо от към енергия, но пък има повече на брой sata канали. (предполагам с повече ще мога да правя повече неща, макар да планирам да сложа само 1 ssd.) Едното има и повече RAID Level-и, което в бъдеще може да се използва.

Ще й сложа xeon x5670, който притежавам от седмица. Малко рам колкото да тръгне, нз дали с една 16гб-ова плочка ще тръгне (надявам се) и останалото ще го редя с времето - и рам и вторият процесор. (бюджета ми сега е ограничен). Притеснявам се за това:
Цитат
1333 MHz registered ECC DDR3 (8 GB DIMMs), or
1066 MHz registered ECC DDR3 (16 GB DIMMs)
.. Искам 16гб да започна да редя плочки на 1333. Ще мога ли или на 1333 не може 16гб плочка?
Страници: [1] 2 3