Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: Ali Nebi в Sep 08, 2010, 15:17



Титла: Въпрос относно DDNS
Публикувано от: Ali Nebi в Sep 08, 2010, 15:17
Здравейте,

тези дни се замислях да мина на друг интернет доставчик, но те не предлагат статичен IP адрес, а раздавата адресите динамично.

Питах ги и те ми казаха, че реализират това което искам като ползват DDNS.

Аз имам мой сървър, който искам да го ползвам, както до сега, за хостване на няколко уеб сайта. Въпросът ми е следният. До колкото разбирам и прочетох при всяко ново IP, което ще се дава на машината, DNS записът, ще се подновява автоматично. Но аз си хоствам DNS-те за домейните при регистрара. Това би значело, че аз постоянно трябва да подновявам DNS записите. Ако за домейните се сменят NS записите да сочат към тези на доставчика, то тогава възниква другия въпрос - до колко добре ще бъде да се ползва ddns на доставчика и динамичните адреси, защото това ще значи че IP адреса ще се сменя през определен период от време и DNS записите ще се подновяват постоянно. Но другите DNS сървъри (по света) ще имат нужда от вереме докато си подновят записите, което значи че може да се получи така, че някои хора да нямат достъп до сайтовете.


Какво мислите вие по въпроса и какво решение бихте ми предложили?

П.С. Извинявам се предварително ако темата е за друг раздел.


Титла: Re: Въпрос относно DDNS
Публикувано от: Ali Nebi в Sep 08, 2010, 15:22
Забравих да добавя, че сървъра се намира зад рутер. Публичния адрес ще се дава на рутера.


Титла: Re: Въпрос относно DDNS
Публикувано от: Ali Nebi в Sep 08, 2010, 15:44
От това, което разбирам. В контролния панел за DNS на домейните ще трябва да задавам CNAME запис към името, което е сетнато в DDNS. Правилно ли съм разбрал?

И все още е валиден въпроса, до колко рентабилно ще е това решение?


Титла: Re: Въпрос относно DDNS
Публикувано от: Acho в Sep 08, 2010, 18:47
Аз мисля, че това не е удачен вариант за ХОСТВАНЕТО НА НЯКОЛКО САЙТА. DDNS мога да сложа за домашния ми сървър, да си го достъпвам отвсякъде по име (както и съм го реализирал, ползвам home акаунт на VivaCom с динамичен адрес). Ама за сериозна работа, и то с няколко домейна, според мен е задължително да си имаш статичен адрес. Само успехи ти пожелавам колега.

П.С. А това, че имаш рутер преди сървъра ти не е никакъв проблем, ще си пренасочиш нужните портове и си готов. Майката му е статичния IP да си осигуриш.


Титла: Re: Въпрос относно DDNS
Публикувано от: Ali Nebi в Sep 08, 2010, 23:48
Благодаря ти много за мнението. И за съм на същотото мнение като теб.


Титла: Re: Въпрос относно DDNS
Публикувано от: petar258 в Sep 09, 2010, 02:37
DDNS примерно от www.dyndns.com ползва сървъри на високо ниво и ъпдейта в световен мащаб е за 2-3 минути. Но за хостване на няколко домейна това не става, поне за безплатната им услуга.


Титла: Re: Въпрос относно DDNS
Публикувано от: lastcyrol в Sep 09, 2010, 07:24
Аз ползвам Интернет от подобен доставчик и IP-то ми си е едно и също откак съм им клиент - някъде февруари тази година. Просто не си гася рутера и IP-то си стои. Но за сайт, може би риска е излишен.


Титла: Re: Въпрос относно DDNS
Публикувано от: Acho в Sep 09, 2010, 13:30
И другото, за което се сетих по-късно, е да имаш хубав и сигурен UPLOAD на интернета. Все пак по него (по изходящия ти канал) ще минава трафика за зареждане на сайтовете ти към всички клиенти, които ги посещават или пък работят с тях.


Титла: Re: Въпрос относно DDNS
Публикувано от: foxb в Sep 09, 2010, 14:02
Трябва да се абонираш за DDNS доставчик - обикновенно безплатната услуга не ти върши работа.

Иначе просто си слагаш TTL на 5 минути и след 5 мин другите сървъри ще знаят за новия адрес...