Покажи Публикации - kgochev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 6
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Настройване на Райд 1 -: Apr 27, 2015, 19:14
Хиляди благодарности на Plamen_F! От няколко дена се мъча да подкарам сървъра си от втория диск на RAID - а и чак сега, благодарение на неговия пост, успях. Надявам се от тук нататък да успея да добавя новия диск и се надявам (ако не успея) да намеря пост, който да ми помогне. Още един път - Благодаря!
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Връзка от домашен компютър към офис мрежа -: Jun 29, 2014, 17:12
В момента не мога да видя настройките. Ще пиша в понеделник какви точно са
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Връзка от домашен компютър към офис мрежа -: Jun 29, 2014, 09:32
Да, настроен ми е рутера, защото през Windows-а "се закачам" с мрежата в офиса през Микротик-а. Не знам само дали има някакво ограничение или изискване за порта, през който става, връзката при Линукс.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Връзка от домашен компютър към офис мрежа -: Jun 29, 2014, 00:18
Налага ми се понякога да гледам "какво не работи" по сървъра на офисната мрежа, или да гледам записи на камерите или нещо по точно определен компютър от мрежата. По отношение на другото - Микротикът е заедно с още един  на друго място, двата са свързани с "тунел"  и разбира се са с постоянни IP-та. Всеки от тях е след рутер на Виваком и втората му лан карта е към вътрешната мрежа на двете места.На практика се използват, за да се обединят двете мрежи и за да могат няколко души да използват мрежата в извън работно време или дистанционно (счетоводителката).
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Връзка от домашен компютър към офис мрежа -: Jun 28, 2014, 22:27
За да вляза в мрежата в офиса, използвам VPN, който е на компютър с Микротик след рутера на Виваком. Не съм монтирал системата, но се налага да я използвам, а не съм толкова добър, колкото бих искал. Направил съм си акаунт на Микротик-а чрез Winbox и мога да го ползвам през Windows, като използвам две програмки (едната за влизане във VPN, другата за използване на десктопа на конкретен компютър от мрежата). Бих искал да направя това и през Ubuntu (14.04 LTS), което използвам в къщи обикновено, но опитите ми да пусна клиент на компютъра си, или да настроя "връзка VPN" пропаднаха. Опитах се да направя нещо и с OpenVPN, което доведе до преинсталация, защото по незнайна за мен причина, компютърът ми си забрави или смени паролата си.
Сега въпросът: Как мога да си вляза в офисната мрежа през VPN от компютъра в къщи? (примерен код, или нещо с GUI, или къде и особено какво точно да прочета, защото наистина има много информация, но възможностите ми да я пресея са доста проблематични)
Много се извинявам за дългия пост и предварително благодаря! Бих дал и всяка друга информация, ако се наложи (просто не знам какво трябва, за да ми помогнете).
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Какво бъркам (или поне какво да прочета) -: Oct 23, 2013, 08:57
Пробвах всички варианти, които ми предложихте, с изключение на ftp (не е това идеята). Когато се опитам да се свържа от моята машина, не намира файла (или директорията в компютъра ми). Когато се свързвам от сървъра, ми отказва връзката (опитва се да се свърже през порт 22). Може би трябва да направя нещо по моята машина в тази връзка. Може би наистина трябва да прочета нещо, ама не знам какво (в смисъл, че това което намирам, е огромно по обем и не мога да стигна до конкретното нещо). Още един път благодаря и ще се радвам  и на други съвети.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Какво бъркам (или поне какво да прочета) -: Oct 11, 2013, 11:51
Опитвам да прехвърля файл от линукс машина (Ubuntu 13.04) към сървър с Дебиан през ssh. Резултатът изглежда така в конзолата:

root@debian:~# scp kgochev@192.168.0.XX:/home/kgochev/Документи/Offer.pdf root@192.168.0.XXX:/home
ssh: connect to host 192.168.0.XX port 22: Connection refused

root -адресът е на сървъра, другият - на моята машина. Сигурно се вижда, ама все пак да кажа, че се пробвам след като вече съм се свързал със сървъра. Това, разбира се, може и да не е правилният начин.
Надявам се да ми помогнете, предварително благодаря!
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Присъединяване към домейн -: Aug 16, 2013, 22:40
Искам да виждам папките на сървъра в мрежата през интерфейса на Ubuntu 13.04. Сървърът е файлов, повечето от машините, свързани в мрежата, работят под Windows. Мога да влизам чрез SSH (през конзола, пропуснах да кажа, че сървърът е Debian). Имам акаунт в сървъра, инсталирал съм Samba на своя компютър, на сървъра, разбира се също има Samba. Досега не съм успял "да се оправя" с този проблем, въпреки че с по старите версии на Ubuntu (преди 12.04), това си ставаше без никаква намеса от моя страна. Знам, че става дума за настройки на "самбата", а може би и за нещо друго, но не можах да се оправя. Ако можете да ми помогнете, ще съм много благодарен!!!
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: линукс машина и домейн -: Apr 06, 2013, 19:54
DNS сървър в мрежата ми е DNS-а на Vivacom (212.39.90.42)
Опцията не е разрешена (надявам се, че става дума за конфиг файла на Samba-та на линукс машината)
Що се отнася до "описване на зоната на dns - даже не знам какво е това, съжалявам, ще прочета нещо по въпроса.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: линукс машина и домейн -: Apr 03, 2013, 16:24
Въпросът, за жалост, продължава да стои. Пробвах http://www.youtube.com/watch?v=yizms_dGvRs, но в момента след като стартирам sudo service smbd restart ми изписва: sudo: unable to resolve host kgochev-system, което е (или би трябвало да бъде), името на системата ми.
За всеки случай, ето и резултата от sudo testparm /etc/samba/smb.conf kgochev-system 192.168.0.22

sudo: unable to resolve host kgochev-system
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_DOMAIN_MEMBER
Allow connection from kgochev-system (192.168.0.22) to printers
Allow connection from kgochev-system (192.168.0.22) to print$
kgochev@kgochev-system:~$

Предполагам, че правя някаква много основна грешка в конфиг файла или просто виждането ми по въпроса е съвсем погрешно. Ако можете ми помогнете!
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / линукс машина и домейн -: Mar 25, 2013, 17:41
В офиса имам домейн контролер. Сървърът на който е, е на Дебиан. Машините под Windows нямат проблеми (включително и Windows 7, който е другата ми операционна система). Само че, когато съм с Ubuntu-то, (ubuntu 12.04 LTS), т.е. в повечето от случаите, не мога "да вляза в сървъра", което означава, че не виждам папките и компютрите в мрежата, които са "членове" на домейна.(надявам се, че използвам правилните термини). Четох из интернет, но установих, че темите които намерих, не покриват моя проблем. С две думи - трябва да вържа линукс машина към сървър на дебиан с домейн контролер (Samba), с който работят машини под Windows. Моля за помощ! Предварително благодаря за всяка информация или насочване към HOWTO по проблема!
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: libcdr howto -: Mar 13, 2013, 16:18
Благодаря на всички отзовали се. Оправих се благодарение на tolostoi, всъщност на съвета му да използвам dev версиите на съответните пакети. След като инсталирах двата, упоменати по-горе, пуснах ./configure, което няколко пъти "ми каза" какво му липсва. Всеки път инсталирах съответното нещо (намирах го с Google, като обязателно използвах dev). След това наново ./configure и накрая даже и на него му писна, стана.... и след това с make и make install го докарах до успешен край. За жалост още не съм пробвал офис пакета, ама се надявам всичко да е ОК! Благодаря много и за inkscape, даже не знаех за него, признавам си!!! ;D
А, и още нещо! Идеята да се инсталира директно библиотеката от хранилищата при мене не проработи!
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / libcdr howto -: Mar 13, 2013, 09:27
Пробвах се да си инсталирам libcdr, което според мен е библиотека към Libre Office, позволяваща му "да гледа" файлове на Corel Draw. Ръководих се от http://www.freedesktop.org/wiki/Software/libcdr. След като инсталирах git, automake, (за това не съм сигурен, може би беше automate?) и doxygen, успях да изпълня на компютъра си ./autogen.sh, но последващото ./configure ми даде грешка (отначало нямаше компилатори - сложих g++, после търсеше libwpd-0.9 и libwpg-0.2) и там "си умрях". Независимо от това, че конзолата ми даде акъл да отворя конфиг файла, не можах да го направя, защото ми излезе на "маймуница". Освен това установих, че даже и да имам двата файла, не знам къде да ги сложа, така че командата ./configure да ги види и да ги ползва.
Системата ми е Ubuntu 12.04 LTS. Ако някой се е сблъсквал с това и го и решил, моля да сподели или да ми даде акъл какво да направя или какво да прочета, за да стане. Предварително благодаря на всички!
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Сливане на файлове -: Feb 17, 2012, 12:33
Пробвах го, работи идеално. Нещото е един големичък мерцедес. Всъщност проблемът не е да го mount-на, а да тръгне софтуера, който е на него.
Още един път - благодаря!!!
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Сливане на файлове -: Feb 16, 2012, 08:28
Пробвах cat по този начин:
kgochev@kgochev-System-Product-Name:~$ cd /home/kgochev/Свалени/probe
kgochev@kgochev-System-Product-Name:~/Свалени/probe$ cat 1.iso 1.iso.001>probe1
kgochev@kgochev-System-Product-Name:~/Свалени/probe$
Резултатът от операцията е много приятно бърз, полученият файл (probe1) е с размера на двете части от iso-то. За жалост не мога още да кажа дали е функционален, защото нещото, на което мога да го пробвам, ходи по улиците и го няма в момента.
Благодаря на всички отзовали се!!!
Всъщност, може ли да се провери чрез MD5 сумите?
Страници: [1] 2 3 ... 6