Обаче това съвсем не се отнася до съседна Украйна. Макар началото на Киевска Рус да е началото на Русия изобщо, голямата част от Украйна в много дълги периоди не споделя обща съдба с по-голямата си сестра. Например едни триста години е част от Полската република.
Коя точно част от Украйна е била част от полската република?! И каква полска република те бърка преди 300 години? И не бъркаш ли днешна Украйна с онази от 1654 година? Не че няма верни неща в това, което казваш, но както винаги придобитата ти русофобия не ти позволява да си абсолютно прецизен..
За украински народ започва да се говори едва в края на XIX век и то от австроунгарците. Оставям те сам да се сетиш за геополитическите причини за неговото възникване (hint: почти идентични са с „възникването“ на македонския народ).
Мислех да ти отговарям дълго и изчерпателно. После мислех да не ти отговарям изобщо, защото ме питаш в недоверена тема, в която е писал компрометиран събеседник.
Накрая пих три гроздови и ме налегна проблема на Малински. Не мога да се спра.
Ще ти кажа само две лаконични изречения.
Първото е: няма Украйна от 1658, 1058, 1958 и 2358.
Второто е: няма никакви прилики между Украйна и Македония, ако не броим това, че и двете имат 1-2-3 по-големи сестри, с които хич не се долюбват. По-големите сестри ги наричат курви, а те наричат каките си париасници. И всички са прави. Но с това завършват приликите.
п.п. Готов съм на лично да ти обясня всяка дума, която казах, ако не искаш да я приемеш. А и отдавна съм ти обещал семейно посещение, което се отложи.
п.п.п. Отказа от превъзнасяне на осъдително поведение, само, защото произлиза от представител или представители на нация, която може да ти е симпатична инак, не означава, че се страхуваш от същата, а че конкретно тези лица и практики са неприемливи за теб.