Направили са абсолютно аматьорската грешка, която мислех, че е възможна само за боклуци като Асус, Ацер и т.н., но не за наистина маркови машини. Под процесора са направили процепи отдолу.
Тези процепи са най-вероятно за да му набиваш въздушен поток с подложката отдолу.
Какво против имаш машините на Asus ? Освен това правят най-хубавите дъна.
Какво означава геймърски компютър? Това е просто евтин рекламен лозунг. Има се предвид компютър, на който могат да вървят ресурсоемки програми, а едни от най-ресурсоемките такива са игрите.
В действителност означава, че компютъра се възползва в най-голяма степен от моментното развитие на технологиите. Разполага с близки до пълните възможности на компонентите, а не орязани - както е при моделите от по-нисък клас.
Да, някои модели имат някакви абсолютно глупави простотийки, като споменатото диодно осветление, които да привличат разни тийнейджъри и непорастнали възрастни. Но няма нещо, което да прави един компютър специално за игри.
За какво ми е осветление на задната планка, когато компютъра еизключен? Да няма да го изключвам за да си включа някое от периферните устройства или външна памет?
А със следенето през браузъра можете да се разправите много лесно. Първо, като
блокирате
всички домейни, асоциирани със следене и реклами през /etc/hosts. И после ползвате само Firefox с
NoScript,
Temporary Containers,
Multi-Account Containers,
Disconnect,
Decentraleyes,
HTTPS Everywhere,
User-Agent Switcher,
ClearURLs,
Ghostery,
Trace... Взаимствате някои настройки от
Hardened Firefox или ползвате едно или няколко от другите ръководства за усилване на поверителността в Лисичия браузър и сте железни. Аз преди ползвах и firejail за да изолирам интернетските приложения от останалата система, обаче това им пречи и да си мятат линкове помежду си, и след една преинсталация ме домързя да го конфигурирам наново за да позволя онова, което искам, и го зарязах.
Шпионите, в които се логвам, съм ги изолирал всеки в отделен контейнер и имам още няколко контейнера за други сайтове, които се нуждаят от записване на някаква информация в браузъра. Имам един профил във Firefox, в който отварям нещата, които не работят, дори след като съм им разрешил скриптовете и това е. Преди това за тази цел ползвах Chrome и после Chromium, но после се усетих и ги разкарах, като си сложих един
Ungoogled Chromium (който в хранилищата на Fedora го има под името chromium-browser-privacy) и му сложих ръчно същите добавки, които ползвам във Firefox, но от тогава съм го пускал само веднъж (някои сайтове не работят във Firefox под Линукс, например web.skype.com).