Покажи Публикации - toxigen
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 17
16  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Dns въпрос -: Sep 15, 2006, 09:37
Какво пречи да регистрираш първичен и вторичен DNS? Защо трябва да сменям записи? Две инстанции на BIND или още по-лесно - една инстанция с конфигурирани views. По едно view за заявки идващи на всеки интерфейс - едното връща записите с адресите от пространството на първия провайдер, другото с адресите на втория. Ако при регистрацията на домейна всичко е направено както трябва при отдпадане на първия DNS (т.е. мрежата на първия провайдер) всеки юзър на земята ще пита втория DNS, който ще му връща адресите, асоциирани с втория интерфейс. Относно apache -- то web сървър и въобще не се сещам за какво би му потрябвало да резолва google.com или каквото и да е друго, особено ако изрично му кажеш да се закачи на двата интерфейса. Обикновено клиента, който иска да види съдържанието, предоставяно от apache прави резолвинга и след това връзка към адреса. От host хедъра се разбира кой virtual host ще отговори. Apacheto въобще не го интересува на какъв адрес отговаря реално всеки vhost -- това е работа на DNS.
17  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Dns въпрос -: Sep 14, 2006, 22:17
Относно Apache:
Дали за vhost не гледа параметъра Host: от HTTP 1.1 заявката - ако е така мисля, че проблем няма. Общо взето така като мисля виртуалните хостове в apache не би трябвало да се резолват въобще - нали ги използваме основно за да може сървъра да обслужва повече домейни и поддомейни от един и същи адрес. Ако бъркам някой да ме поправи моля.
18  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Системното време избързва -: Sep 07, 2006, 23:12
На мен при SLES9 и RHEL 3 ми се случваше часовника да забавя... Оправих го като настроих ntpd - за time sorce ползвам bg.pool.ntp.org. Важно е да настроиш часовника горе-долу точно преди да пуснеш ntpd.
19  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Dns въпрос -: Sep 07, 2006, 23:03
Здравей,

BIND ще слуша по подразбиране на всички интерфейси, освен ако не си му казал друго.
За да отговаря и на втория адрес, най-първото нещо, което трябва да направиш е да регистрираш адреса и съответното име (10.10.10.3 в твоя хипотетичен случай, и съответстващото име ns1.mydomain.com) като DNS сървъри за домейна mydomain.com. Това става при регистратора, при който си регистрирал домейна. От тук нататък във всички регистрирани домейни, които се обслужват от ns.mydomain.com, трябва да добавиш втори NS запис (според RFC трябва винаги да имаш поне два), сочещ към ns1.mydomain.com. Последното отново става през регистратора - не от зоновия файл на самия домейн (който ти така или иначе имаш, но ако промениш само него root dns сървърите никога няма да върнат, че и ns1.mydomain.com е name сървър за съответния домейн, когато ns.mydomain.com е down по някаква причина - провайдер например).
P.S. Понеже предусещам, че отново съм се изразил не достатъчно ясно - ако нещо не ти е ясно не се притеснявай да питаш, и то не на ЛС, а тук, за да може и друг да види ако му трябва.
Е такива объркани изречения не бях писал от доста време.
Със здраве!



20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / немога да се логна ..... -: Jun 25, 2006, 14:56
Натисни Ctrl+Alt+Backspace докато ти иска парола да видим колко ти е защитен "компа" докато те няма...
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Линукс кернел, проблем...? -: Jun 04, 2006, 22:51
Ако компилираш за 20 часа и забравиш поддръжката на reiserfs примерно '<img'>
22  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Линукс кернел, проблем...? -: Jun 04, 2006, 22:51
Ако компилираш за 20 часа и забравиш поддръжката на reiserfs примерно '<img'>
23  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Как да направя тунел на MAC ниво? -: Jun 01, 2006, 11:15
Това са просто две различни технологии. OpenVPN ползва IPSec доколкото знам. GRE тунелите ги има в iproute2 пакета, който върви с повечето дистрибуции. А и се конфигурира лесно, затова предлагам него.
24  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Как да направя тунел на MAC ниво? -: May 31, 2006, 21:53
Така, доколкото разбрах имаш две физически отдалечени мрежи с Win98 вътре. Имаш и линукс рутери в двете мрежи като те ползват интернет от една и съща т.нар. CityLan.
Ако е така  ми идва на ум, че между двете можеш да пуснеш тунел от тип GRE. Незнам защо никой не предлага такова нещо. Такъв вид тунел се конфигурира буквално с два реда. Трябва да опишеш в рутинг таблиците на двата рутера път до съответните мрежи през тунелния интерфейс. GRE позволява да прекараш през тунела, както обикновен IP трафик (unicast) така и multicast и broadcast. Съвсем спокойно минава и IPX, както и CIFS/SMB/NetBIOS глупостите. Default Gateway на двата рутера си остава този на провайдера.
За справки около конфигуриране на GRE тунел виж Linux Advanced Routing and Traffic Control - lartc.org
25  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Iptables ttl=0 packet_ttl=64 range_port=1024 32768 -: Apr 20, 2006, 13:14
Удивително колко много хора не знаят за какво се използва iptables.
@jasonsmith - това, което си дал е пренасочване на портове - DNAT и няма НИЩО общо с манипулация на TTL. И интересно дали на рутера можеш да ползваш тази телефония'<img'>
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / как да инсталирам слакуер на сериен харддиск -: Mar 17, 2006, 09:28
Случайно да си на reiserfs и да нямаш поддръжка за тази файлова система в ядрото?
27  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / много специална мейл конфигурация -: Jan 24, 2006, 20:11
/offtopic: Интересно как разни новаци се държат все едно те са създали Linux обществото в България....
Извинете ме просто не се сдръжах.
Писано е поне хиляда пъти тук - НИКОЙ ама наистина НИКОЙ не е длъжен да решава проблемите на който и да е. Ако попиташ човешки ще получиш отговор.
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Mount на Windows дялове -: Jan 24, 2006, 20:04
@WWC: Съдейки по първия ти пост:
Примерен код
mount: mount point /dev/hda1 is not a directory

mount point ще рече мястото, където искаш да монтираш нещо. Ако системата ти е с IDE дискове /dev/hda1 най-вероятно е първият ти твърд диск (имам предвид Primary Master - първи primary partition) - при всички случаи няма да си доволен ако монтираш нещо там '<img'>
По принцип за монтиране на windows дялове хората се изказаха как става - при mount имаш първо source и после destination.
@KiselotoMliako:
Това, което пишеш е вярно. Всеки бит от диска може да се промени, но не печелиш особено от това. На малко по-високо ниво се намира файловата система, която решава как да разположи твойта торба единици и нули (разбирай някакъв файл) върху диска, така че да можеш после да познаеш, че това е той, да знаеш колко е голям и най-вече да накараш диска да ти го прочете после. Всяка файлова система има свой начин за организация на байтовете върху физическите сектори на диска и точно това е проблема при NTFS - хората от майкрософт не са казали каква е логиката на файловата им система. Чрез методите на обратното инженерство може да се разбере как са организирани данните и как евентуално да ги прочетем, но как да запишем нови данни не е толкова сигурно и за да не ревеш тук после, че линукс ти е изтрил любимото порно умишлено тази функция (запис върху НТФС) по подразбиране не е пусната. Има програми (ntfstools например), които си позволяват смелостта да ти разрешат запис върху НТФС, имаш и поддръжката на НТФС в 2.6 ядрата - пускай на своя отговорност.
29  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / advanced routing -: Dec 19, 2005, 22:06
Да кажа така на пръв поглед можеш само по адрес. Ако искаш порт ще трябва да правиш и магии с iptables.
30  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / advanced routing -: Dec 19, 2005, 13:57
Така наречения source policy routing. Справка LARTC
Страници: 1 [2] 3 4 ... 17