Покажи теми - rado84
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Регистрацията за форума важи ли и за сайта? -: Mar 28, 2019, 23:44
Или трябва отделна? Питам, защото 2 пъти се опитах да се логна в сайта, за да коментирам статия, но ми дава грешен юзър или парола. А като се опитам да се регистрирам със същите данни, които са и за форума, ми изписва "вече има такъв потребител".
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как се инсталира това нещо? -: Jun 11, 2018, 02:35
Как се инсталира това чудо? В readme файла има всякакви глупости, но не и инструкции за инсталация.  ::) 


3  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Бъг на форума или настройка, която съм пропуснал? -: Jun 10, 2018, 13:48
Докато с go_fire си общувахме в темата за ГИМП, забелязах, че форумът не възприема Enter-а правилно. Натискам Enter за нов ред, а като цъкна на "преглед", нов ред няма и това, което аз съм сложил на новия ред е залепено за предишното изречение. Ако примерно съм сложил уеб адрес, то той бива залепен за точката на горното изречение. https://s20.postimg.cc/5dowm15zx/amd-stove.pngСъответно някой неопитен няма да се сети да си копира адреса на снимката и ще риве, че не може да я отвори.
За да излезе както трябва текстът в прегледа и в поста, трябва да натисна Enter два или три пъти. Или пък два интервала и после Enter преди да въведа уеб адреса/следващото изречение. Пробвах и с Shift+Enter и е все същото.



Та, това или е бъг в този 12-годишен форум, или е някоя малоумна настройка на SMF, за която не знам.
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Смяна на етикет на ехт4 дял без да го форматираме -: Jun 09, 2018, 16:25
Много от нещата, които искам да направя, си ги търся в Гугъл и ако не успея - питам по форумите. И този случай е такъв - така и не успях да намеря как се сменя етикета на файловата система на Линукс, без обаче да форматирам дяла. Някой има ли идея как става това?
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията? -: Jun 09, 2018, 16:13
MS Paint има една много удобна опция, с която можеш да вмъкнеш изображения вътре в селекция. Само че Пейнт не поддържа прозрачност и затова се опитвам да направя това вмъкване с GIMP под Линукс, а и трябва да започвам да свиквам да се справям без Бозата (2020-та от Майкрософт ѝ набиват шута). Обаче нещо не виждам такава опция. Единственото подобно, което видях, беше в менюто за слоевете и вмъкването на изображение там го поставя в горния ляв ъгъл на редактираната снимка, напълно игнорирайки селекцията в долната част, която аз съм задал. Какво пропускам/къде бъркам?
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Филми - гласовете тихи, екшън сцените - гърмят. Или как да изравним звука... -: Jun 08, 2018, 03:03
Тази тема я поствам в случай, че някой начинаещ като мен се сблъска с такъв проблем. Все някога на някого ще помогне. А  проблемът беше: във всички филми гласовете на героите звучат прекалено тихо, та понякога изобщо не се разбира какво говорят, докато сцените с екшън и експлозии гърмят така, че могат да сринат сградата.

И след близо седмица борба с настройките за звука, най-после намерих правилните настройки, така че звук и глас във филмите да звучат еднакво. Основно се занимавах с настройките в самия SMPlayer, но после се оказа, че проблемът изобщо не бил от него.

Мистерия си остана обаче защо с настройка за 2.1, което по принцип е правилната настройка за субуфера ми (2+1), се получаваше тази разлика, а с настройката от долната снимка всичко е перфектно.

7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Прехвърляне на сертификат от Windows Firefox към Linux Firefox -: Jun 07, 2018, 16:18
Здравейте. От няколко месеца се опитвам да мигрирам към Линукс, но скапаната боза (7-ца) и нейните подлоги непрекъснато ми поставят пречки. Една такава пречка е прехвърлянето на сертификати от бозава Лисица към линукска такава. От бозавата Лисица експортирах сертификата за epay.bg в 'p12' формат, но като се опитам да го импортна в линукския Лисичок, ми дава грешки и не го приема. Един приятел, който е по-напред с Линукса от мен, ми каза да питам в този форум. Имало някакви команди, с които можело да се настрои това, но имаше работа и не можа да ми ги каже какви са.
Линуксът е Минт 18.3 Канела, а Лисичокът е последна версия (58.0.2 х64).
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / NTFS дял излиза като "Picture CD" -: May 23, 2013, 23:01
Преди време като бях с Убунту 10.10 и ATA хард диск мислех, че съобщението "These files are on Picture CD" е от някакво неразбирателство между Убунту и АТА диска. Обаче сега пак го има, а този път съм с изцяло различен компютър със САТА3 хард диск и далеч по-модерна дистрибуция.
Въпросният дял е само разглеждаем под Линукс, но ако пусна коя да е програма да чете файл от този дял (или да пише по него) - не става. Изписва един куп грешки.





Най-странното от цялата работа е, че има още един NTFS дял, на който е Windows 7, но него си го показва както трябва и по него може и да се пише от други програми, и да се чете.
Някой с идеи как да накарам Линукс да си разпознае проблемния дял и да спре да ми предлага да го пека на CD?
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / QMMP еквалайзер присетс & флагчета за клавиатурна подредба - Минт 14 МАТЕ -: May 23, 2013, 01:22
За да не пускам две различни теми реших да питам в една по двата проблема.
1. Първият е, че си инсталирах QMMP и е почти перфектен. Казвам "почти", защото няма еквалайзерни настройки. Четох из нета да го ъпгрейдна до 0.6.3 или по-нова версия, но не мога да накарам нито синаптика, нито софтмениджъра да си сменят хранилищата с по-модерни, където има споменатата версия. В наличните има само 0.5.5.1, която не ми върши работа. Влизах по настройките и двете и сложих човки на всички налични хранилища, но това не промени нищо.
Също така се опитах да намеря деб или рпм инсталатор за 0.6.3, но единственото, което намерих пишеше, че се предлага от някакво хранилище, дето никой не беше казал как да го добавя.
2. Вторият проблем е не толкова проблем, колкото желание да си разкрася клавиатурната подредба и вместо "Бъл/Англ" да има българското и американското знаме, заместващи текущата подредба. Въпросът е как да го направя това нещо.
Преди да инстална Мате-то сложих Синамон и там имаше флагчета, но Синамон не се разбираше с хардуера ми и ставаше кърнел паник и затова инсталирах Мате. И сега искам да го направя с флагчета като в Синамона.

Не използвам Линукс за първи път в живота си, но и далеч не съм толкова напреднал с Линукс матряла колкото ми се иска. Допреди изв. време използвах Убунту 10.10, но спряха да го поддържат и се наложи да намеря нещо по-модерно и без ужасния сайдбар, който го сложиха от 11 нататък. Така стигнах до ментовата 14-ка, но не смея да използвам командите от Убунтуто, че да не стане някое мазало, ако евентуално са по-различни и вършат различни неща.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Няколко въпроса "как да" в Убунту 10.10 -: Feb 09, 2012, 00:56
Имам няколко питания относно няколко важни за мен неща, след като инсталирах Убунту 10.10 и ще ви помоля ако може да отговорите на "как да" да ги напишете като за идиоти, особено ако отговорът включва ползване на терминал, защото по отношение командите в терминала там съм по-зелен и от неузряла ябълка.

1. как да си прехвърля всичките настройки и добавки от Мозилата под  Уиндоус, в тази под Линукс? Става въпрос за папката Мозила, която под  Уиндоус е на този адрес: "C:WindowsAppDataRoamingMozilla Firefox". Настройките ми на браузъра под Уиндоус са толкова много, че ще ми отнеме цяла седмица да ги направя под Убунту и сигурно пак няма да са 1:1.
2.  Как да махна проклетата клавиатурка от таскбара (или както се нарича  под Линукс) и на нейно място да изписва буквите, както е под Уиндоус:  BG, EN?
3. Как да накарам Убунтуто да ми запомни настройките за  клавишите за смяна на клавиатурната подредба? Зададох му нищо да не  светва, когато ги сменям, зададох и да се сменят с десните контрол и  шифт, защото така са ми удобни и въпреки това пак трябва да цъкам с  мишката и да селектирам, защото употребата на контрол и шифт няма никакъв  ефект.
4. Как да получа достъп до файловете, които имам на хардовете и които са сложени там под Уиндоус? На дяла с тези файлове (музика, филми и т.н.) пише само някакви букви и цифри за заглавие, а в самия прозорец пише "тези файлове са на картинно ЦеДе ---- отвори запис на диск (Брасеро)".
Искам да се науча да работя с Линукс поне малко и ако можете да ми помогнете за тези 4 неща, ще е добре като за начало, а и ще съм ви благодарен много, защото излудявам без музика.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да си видя D-то през Gnome Commander? -: Apr 11, 2011, 00:17
Освен Уб имам и Уиндоус 7 като двете са на два отделни диска и съответно на Уиндоуския диск имам C и D. Ако отворя "Места --> Този компютър" виждам всички файлови системи на другия диск. Обаче през двупанелните мениджъри, вкл. и Гном Командър, имам видимост само до хоум папката. Знам, че нормалният експлорер има опция за втори панел, но аз искам да си виждам нещата през Гном Командера.
12  Хумор, сатира и забава / Хумор / Програмния код на жените -: Apr 10, 2011, 22:46
С малкото знания, които "натрупах" по С++ миналата година (преди да се откажа от тази специалност) измъдрих програмния код на жените. Причината беше телефонното цупене на бившата.  ;D

Код:
#include <cstdio> 
#include <priqtelki>
#include <pari>
#include <grimove>
#include <partsalki>
#include <kola>
#include <mozyk>
#include <liubov>
using namespaces std;
 
int main(void)
{
  int iCount=0;
  float fVal,fTotal = 0.00,fMin,fMax;
    printf("Please enter your bank account value ("ne znam kakvo iskam" to exit)");
     scanf("%f",&fVal);
   fMin = fVal = 1000000;
   fMax >= fVal;
  while(fVal != 0.00)
  {
     iCount++;
     fTotal += fVal;
     if(fMin > fVal)
        fMin = fVal;
     if(fMax <= fVal)
        fMin = fVal;
     printf("Please enter the brand name and model of your car ("Owner is dead" to exit)");
     scanf("%f",&fVal);
  }
   do{
      printf("1.Count of cars\n");
      printf("2.Total of car's power\n");
      printf("3.Average of bank account (BA) sum\n");
      printf("4.Min of BA sum\n");
      printf("5.Max of BA sum\n");
      printf("Please enter your choise:\n");
      scanf("%d",&iChoise
      }while(iChoise < 1 || iChoise > 5);
      switch(iChoise)
      {
      case 1:
           printf("You entered %d cars",iCount);
           break;
      case 2:
           printf("\nTotal of cars power is %9.2f\n",fTotal);
           break;
      case 3:if(iCount == 0)
           printf("\nCan not calculate how many shoes could be bought with 0 leva\n");
           else
           printf("\Average of values is %100.2f\n");
           break;
      case 4:
           printf("\nMin of values is %10.2f\n",fMin);
           break;
      default:
           printf("\nMax of values is %1000.2f\n",fMax);
      }
     printf("\nYou entered %d values!\n",iCount);
     printf("\nTotal of values is %9.2f\n",fTotal);
     if (iCount == 0)
        printf("\nCan not calculate average of 0 shoes\n");
     else
         printf("\Average of values is %9.2f\n",fTotal/iCount);
     printf("\nMin of values is %9.2f\n",fMin);
     printf("\nMax of values is %9.2f\n",fMax);
 
    system("TERMINATE THINKING PROCESS");
    return EXIT_SUCCESS;
}

 
И при компилиране и опит за изпълнение излиза това:
 
Код:
Unexpected error: '<mozyk>','<liubov>' - unknown libraries. 
Please, contact your system administrator for more information at this address: mother_nature@earth.mw
Woman 1.0 is full of unknown errors. Dump or divorce if you're tired of trying to boot.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Мога ли да си върна дефолт настройките за панелите? -: Apr 10, 2011, 19:23
Правих си разни настройки по панелите и махнах единия панел, който играеше ролята на таскбар - там, където се показват прозорците на Мозилата и всичко, което съм отворил. Та... има ли начин да си възстановя панелите каквито са след чиста инсталация?
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / gnome commander error -: Sep 29, 2009, 20:48
Опитах се да инсталирам заместител на Тотал Командер, който заместител се казва gnome commander, обаче ми даде грешка libexiv 2-4. Какво значи тази грешка?

П.С. Инсталирах Опера браузер по същия начин както се опитвам да инсталирам и този командер, но не става. Свалих .деб файл и го пуснах. При Опера тоя номер стана, но не и тук. Хелп, плийз?
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Няколко въпроса за Линукс -: Sep 28, 2009, 23:27
Не можах да преценя в кой раздел да си пусна темата и за това реших да е на неутрална територия, така да се каже. :)
Аз съм Win user, но напоследък все повече и повече слушам за този Линукс и реших да го видя що за стока е. Даже и книжка за Линукс си купих - като онези самоучители за Windows, само че за Линукс. А ето ги и нещата, които ме интересуват преди да смъкна каквото и да било.
Най-важният въпрос е първият:
1. Игри, музика и филми вървят ли под Линукс? - Ако отговорът тук е "не", то тогава няма смисъл да отговаряте на другите.
2. Каква е разликата между Live CD на Линукс и обикновеното такова?
3. Мога ли да си инсталирам Линукс при 10.8 свободни ГБ и то без да трябва да си форматирам C:\? Искам да имам и Линукс, и Уиндоус.
4. Според това, което прочетох Убунту била най-добрата версия без недостатъци, но ми е интересно вие коя ще ми препоръчате?
Страници: [1]